Legyezés az Alsó-Tiszán - ahogy én csinálom

Benyhe János 2009-12-27
Az Alsó-Tisza vidéke térben, jellegében és halfaunájában is távol esik attól, amit klasszikus legyes víznek tartanak, ámde itt sem kell lemondanunk a műlegyes horgászat szépségeiről. A bokrokkal benőtt parton ugyan alig találunk legyes dobásra alkalmas szakaszt, és a hagyományos gázlócsizmás megközelítésnek is kevés tere van, de ha a melles csizmát csónakra cseréljük, megnyílnak a mélység miatt nem gázolható és a partról elérhetetlen részek is, a nagy folyó testesebb halai pedig bőséges kárpótlást nyújtanak a vadregényes patakok hiányáért.

Nimfázás bodorkára, a négy évszakos halra

Balogh Róbert 2009-09-28
Bodorkázni hazánkban általában könnyű úszós készséggel szokás, amit egy spicc- vagy egy rakós bot Stonfo kapcsához erősítünk. Pedig van egy másik módszer, ami hasonlóan izgalmas horgászatot tesz lehetővé, ha a bodorkákat vesszük célba, és ez nem más, mint a szuperkönnyű nimfás horgászat.

Legyezzünk vörösszárnyúra!

Balogh Róbert 2008-07-08
Erre a halfajra nagyon kevesen gondolnak, ha a legyező horgászatról esik szó. Mindenkinek a vad alaszkai lazacok és a gyönyörű rajzos sebesek vagy a szivárványos pisztrángok jutnak az eszébe. Pedig aki egyszer már horgászott vörösszárnyúra léggyel, és szereti a könnyű legyező szereléket, az sokszor vágyik újra és újra e hal - ami szerintem egyik legpompásabb hazai fajunk - horogra csábítására.

Wooly Worm

Balogh Róbert 2005-07-19
A légykötéshez használt eszközök és alapanyagok megismerése után egy nagyon egyszerűen megköthető legyet fogunk alkotni. Ez a Wooly Worm, amely többféle változatban is köthető, lehet súlyozott vagy súlyozatlan, rézfejes vagy anélküli, hogy a színek variációit ne is említsem. Most egy fekete színű változatot kötünk kis piros pamut farokkal.

A légykötés legfontosabb anyagai

Balogh Róbert 2005-07-18
A légykötő eszközök ismertetése után elérkeztünk a tettek mezejére, a légykötéshez használt legfontosabb anyagokat tekintjük át. Először a horgok területén teszünk rendet, majd a „horogszárra valókból” tallózunk. Természetesen csak a legalapvetőbb anyagokat ismertetem.

Egyéb legyes aprócikkek és a szerelék összeállítása

Balogh Róbert 2005-06-06
Már ismerünk néhány fontos aprócikket, amelyek nélkülözhetetlenek a legyek kötéséhez. Most ezt a sort szeretném folytatni néhány további eszköz bemutatásával. Végül feltöltjük az orsó dobját, és összeállítjuk a legyező szerelékünket. Lássunk munkához!

A legyező orsó, zsinór és néhány aprócikk

Balogh Róbert 2005-04-21
Az előző cikkben a horgászati körülményeknek megfelelően kiválasztottuk a legideálisabb legyezőbotot, most az orsót, zsinórt és a légykötéshez használatos néhány apróságot vesszük sorra.

Hogyan válasszunk legyezőbotot?

Balogh Róbert 2005-04-11
Egy új legyezőbot választása meglehetősen személyes, valamennyire szubjektív feladat, kicsit hasonlít egy új autó vásárlásához. Képtelenség szigorú, áthághatatlan szabályokat felállítani, hiszen egyébként sincsen olyan bot, amelyik minden célra megfelel. Azért vannak bizonyos szempontok, amiknek jó, ha tudatában vagyunk, mert ezek segíthetnek abban, hogy helyes döntést hozzunk. Ebben a cikkben ezeket a szempontokat próbálom meg összegyűjteni.

Legyezőhorgász kisszótár

Balogh Róbert 2005-02-04
Hazánkban a legyes módszer, legalábbis a klasszikus, nem sok követőre talált. Nálunk inkább elterjedtebb a balinólmos legyezés, pedig sokak szerint a „hagyományos” a horgászat királynője. Azt, azt hiszem, nem is kell bizonygatni, hogy mennyire szemet gyönyörködtető látvány a vízben gázoló, szerelékét légiesen könnyen terelgető legyezőhorgász látványa. Sajnos a legtöbb ember mégsem kezd bele ebbe a szép sportba, mert alkalmatlannak tartja magát a dobás kivitelezésére vagy a már-már műalkotások szintjét súroló legyek kötésére. Arról nem is beszélve, hogy a legyezés nyelve az angol, és magyar nyelvű anyaghoz szinte hozzá sem lehet jutni. Ebben szeretnék most egy kis segítséget nyújtani, egy angol-magyar legyes szószedettel.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.