A szakértő válaszol! – 111. rész

A szakértő válaszol! – 111. rész

Nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy a 2023-as szezont megnyissam és a „Szakértő válaszol” c. cikksorozat legújabb részével folytassam. Nem meglepő módon a legtöbb kérdést az idei újdonságaink kapcsán kaptam az elmúlt időszakban, ezért többnyire ezek közül válogattam, de az is találhat aktuális, hasznos témát, aki a tavasz előtt még a ragadozóhalakat célozná meg.

Ábrahám Balázs
„Szia, Tomi! Hallottam, hogy voltál Galgahévízen pergeti, és szép halakat sikerült fognod. Én is szeretnék januárban lenézni oda néhány csuka reményében. Mondanál, kérlek pár szót, hogy milyen módszerrel, illetve csalikkal voltál eredményes?”
Putz Tamás:
Kedves Balázs!
Igen, valóban sikerült ott eltöltenem néhány kellemes napot az ősz és a tél során. Minden alkalommal pergetni voltam és a tó minden részét kipróbáltam. Összességében az alacsony vízszint okozott némi problémát, de lassabban vezethető csalikkal a sekély zónákban is sikerült kapásokat elérni. A felszerelés egy totál egyszerű 20-50 grammos parti botból, egy 40-es orsóból, 13-as fonott főzsinórból állt, valamint kb. 50 cm 40-es fluorocarbon előkéből. Ha egy csalit kellene ajánlanom, akkor az egyértelműen az Ottó bácsi Lutra támolygó villantó lenne 11-13 grammos méretben. A színeket tekintve fogtam a mattabb bronz, ezüst árnyalatokkal, illetve az élénkebb, csillogó pikkelyhatású arany-piros színekkel is. Talán ez utóbbi adta a legtöbb halat.

A Galgahévízi-tó gyönyörű környezete ideális terep a pergető horgászatokhoz is
Vadregényes és természetközeli, élmény itt múlatni az időt
A legeredményesebb csali itt az Ottó bácsi Lutra támolygó villantó volt…
… amelynek számos csukát köszönhetek

Kulcsár Benedek
„Kedves Tamás! Nagy érdeklődéssel várom, hogy kipróbálhassam az újdonságaitokat. Tudom, hogy te sokat horgászol a Legend Pelletekkel, ezért hozzád fordulok azzal a kérdéssel, hogy az új kivi íz mennyire jó hideg vízben, akár az év első horgászatához? Köszi!”
Putz Tamás:
Kedves Benedek!
A kivi 2023-ban a Haldorádó egyik vezéraromája, mely több termékben is visszaköszön. Meggyőződésünk, hogy a fogós eper, ananász és mangó ízesítések után megtaláltuk az új, nagyon ütős és egyben naturális aromát! Jellegét tekintve a Legend Pellet - Kiwi egy nagyon kellemes ízű és illatú csaliszéria, amely főként az édesszájú pontyok, amurok (és horgászok) kedvence lesz, és bátran használható az év bármely időszakában!

A 2023-as év egyik legfogósabb és univerzálisan használható csalija a Legend Pellet Wafter  Kiwi!
Így a leghatékonyabb a felkínálása, jelen esetben 8-as Gardner Covert Dark Mugga horgot, illetve 10-es normál csalitüskét használtam hozzá
Érdemes kísérletezni a Sinking és a Pop Up variációkkal is

Kozák Barnabás
„Kedves Tamás! Az új N-Butyric termékek nagyon felkeltették az érdeklődésemet, kifejezetten örülök, hogy ezt a vonalat tovább folytatjátok. Május elejére már beírtam magamnak a szabadságot, akkor szeretnék az év első amuros túrájára menni. Melyik ízváltozatot ajánlanád? Előre is köszönöm!”
Putz Tamás:
Kedves Barnabás!
Örülök, hogy tetszenek ezek az újdonságok, biztos vagyok benne, hogy ha kipróbálod őket, kellemes élményeid lesznek velük! :-) Minden N-Butyric újdonság négyféle változatban kerül forgalomba, ezek a sárgásfehér, natúr Vajsav Natural, a narancssárga Vajsav + Sajt, a citromsárga Vajsav + Méz, valamint a halványlila Vajsav + Szilva. Nekem az utóbbi a kedvencem, és tapasztalataim szerint ezt szinte minden vízterületen kedvelik az amurok, akárcsak a Vajsav + Méz verziót, így én ezeket javaslom. Sok sikert hozzájuk!

A Haldorádó N-Butyric termékcsalád az idei évtől etetőanyag és aroma szériával is bővül
Örömmel vettem részt e termékek fejlesztésében
Minden N-Butyric Groundbait tasakban 800 g száraz etetőanyag és 50 ml tömény vajsav található
Az N-Butyric Spray egy kisméretű pumpás üvegcsében kerül forgalomba. Használata egyszerű, mindössze a megtöltött kosárra vagy a csalira kell fújni, így megsokszorozza annak csalogatóhatását

Farkas Alexander
„Szia, Tomi! Láttam az újdonságokat bemutató filmben, hogy Te is tesztelted a pergető kesztyűt. Erről kérdeznélek most, ha időd engedi, kérlek, oszd meg velem a tapasztalataidat! Köszi!”
Putz Tamás: 
Kedves Alexander!
Ez egy üvegszál, szilikon és spandex anyagokból készült különleges pergető kesztyű. Elsősorban ragadozóhalak stabil megfogását, vízből való biztonságos kiemelését segíti, de kellemes viselet tavaszi/őszi pergetésekhez is, amikor nincs szükség vastag kesztyűre, mégis jól jön egy réteg védelem a hideg ellen. Tökéletesen simul a kézhez, a csuklónál gumírozott tépőzár segítségével rögzíthető. Anyagösszetételéből adódóan stabil, biztos, csúszásmentes fogást biztosít, miközben a hal testét borító nyálkaréteg is sértetlen marad. Ezt a kesztyűt azoknak a pergető horgászoknak ajánljuk, akik egy tökéletes védelmet nyújtó, ugyanakkor tetszetős, divatos kesztyűt szeretnének vásárolni. Én személy szerint egy éve nyúzom a prototípust, de semmi rosszat nem tudok róla mondani. Se kopás, se szakadás, se rojtosodás, pedig szerencsére elég sok harcsával találkozott, közöttük nagyobb példányokkal is. Egy szó, mint száz, bátran ajánlom, biztosan nem fogsz benne csalódni! Ja, és még egy gondolat… Nekem az XL méret a megfelelő, így ha hozzám hasonlóan neked is hosszabb ujjaid és nagy tenyered van, ezt válaszd!

Új ruhakollekciónk nemcsak elegáns, sportos, de nagyon hasznos darabokból is áll
Bátran ajánljuk mindenkinek, aki minőségi és divatos horgászruházatot szeretne!
Újdonságaink egyike a Pergető kesztyű, egy üvegszál, szilikon és spandex anyagokból készült különleges pergető kesztyű
Elsősorban ragadozóhalak stabil megfogását, vízből való biztonságos kiemelését segíti
Tökéletesen simul a kézhez, a csuklónál gumírozott tépőzár segítségével rögzíthető
A tenyérrész speciális, gumis borítást kapott Haldorádó logókkal
Anyagösszetételéből adódóan stabil, biztos, csúszásmentes fogást biztosít, miközben a hal testét borító nyálkaréteg is sértetlen marad
Nagy segítség volt a harcsák kiemelése…
… vízparti megfogása, mozgatása…
… illetve visszaengedése során

Írta: Putz Tamás
Fotók: Erdélyi Róbert, Császár Bence, Putz Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.