A szakértő válaszol! – 112. rész

A szakértő válaszol! – 112. rész

Meglepően enyhe, de annál csapadékosabb januáron vagyunk túl. A horgászat lehetősége adott volt, hisz nem volt jég a tavakon, de pont a változékony időjárás miatt sokszor inkább kedv nem volt kimenni a partra. Ettől függetlenül a kötelező téli tevékenységek közé befért egy kis „terepgyakorlat” is, és ahogy látom a hozzám érkezett kérdések alapján, a legtöbben pont ugyanígy élték meg ezt az időszakot. Lássuk hát, milyen kérdések merültek fel legtöbbször!

Dévai Dávid
„Szia, Sipi!
Láttam valamelyik Method Suli epizódban, hogy te, majdnem minden évben újrazsinórozod az orsóidat. Erre tényleg szükség van? Tönkremegy a zsinór egy év alatt? Mindenesetre, ha azt mondod, hogy érdemes kicserélni az orsók dobján lévő használt monofilt, akkor megteszem, csak nem szeretnék feleslegesen pénzt költeni rá, ha nem muszáj!”

Sipos Gábor
Kedves Dávid! Igen is, meg nem is! Jól tudod, hogy én évente cserélek monofil zsinórt – sőt, néha gyakrabban is –, de nem feltétlenül kell ezt a műveletet mindenkinek megtenni! Jómagam olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy sokat horgászom, főleg nyáron. A monofil zsinórok legnagyobb ellensége pedig a napfény, vagyis az UV sugárzás. Még a legjobb minőségű termékek is megsínylik a verőfényes napsütést, a hőséget és a megterhelést. Megnyúlnak, kiszálkásodnak, elvékonyodnak, így rizikóssá válik a használatuk. Telente van idő arra, hogy kicsit rendbe tegyük a dolgainkat, és nekem ekkor szokott képbe kerülni a zsinórok cseréje. Ezt akár otthon is végre lehet hajtani, nem ördöngös feladat. Azonban, ha egy évben csak 4-5 alkalommal kerül vízpartra a szóban forgó orsó, akkor nem feltétlenül kell zsinórt cserélni rajta.

Mindig kifogástalan minőségű zsinórral üljünk le pecázni, mert, ha a vízparton kell szerelgetni, az mindig nagy bosszúság!
A nyári nagyon erős UV sugárzás „kinyírja” még a legjobb minőségű zsinórokat is!
Az újrazsinórozást akár otthon, a szobában is elvégezhetjük

Egy jó tippem azért van a témához! Megjelentek ugyanis a By Döme TEAM FEEDER Camou zsinórok 1000 méteres változatai, amelyek gazdaságosabb és kényelmesebb megoldást nyújtanak, ha több orsót szeretnénk telirakni új zsinórral. Nem kell, mondjuk, egy feeder orsó esetében mind a 300 métert leszedni, hisz ritkán dobunk 150 méter fölé. Elég ennyit leszedni, majd feltekercselni az újból ugyanennyit. Az 1000 méteres spulnira pedig csak ráírjuk, hogy -150 méter, így tudjuk mindig, hogy még mennyi zsinór van rajta.

Egyik kedvenc monofil zsinórom a TEAM FEEDER Camou termékcsalád
Az 1000 méteres kiszerelés megkönnyíti a munkát, emellett még gazdaságos is!

Móré István
„Szia, Gábor!
Szeretnék egy olyan feederbottal kiegészíteni a már meglévő felszerelésemet, amely alkalmas lehet keszeg- és pontyhorgászatra egyaránt. A vízterület, ahova járok pecázni, egy hosszú, keskeny holtág, a max. dobótávolság talán 50 méter lehet, de mivel mindkét oldalról horgásszák, inkább középtávon lehet megtalálni a halakat.”

Sipos Gábor
Kedves István! Amennyiben finomszerelékes botot keresel, akkor mindenképp az új By Döme TEAM FEEDER Fine Max változatok közül javaslok egyet beszerezni, főleg ha keszeghorgászatra is használnád. A leglágyabb a 330L, amely egy kezes, rövid, leheletfinom pálca. A 350ML is remek választás, ha pedig már dobni kell 50-60 méter, akkor jöhet szóba a 360M. Mindegyik nagyon lágy spiccekkel van szerelve, így jól jelzik a kapást. Hosszú előkés és method horgászatra is alkalmasak. Csak akkor kell ezeknél erősebb botot választanod, ha akadókkal nehezített a terep.

A Fine Max 350ML egy különleges bot, amely egyaránt alkalmas finom method és hosszú előkés horgászatokhoz
Az új Fine Max botok elképesztően rugalmasak
Nincs akkora hal, amekkorát e botokkal és kellő türelemmel ne lehetne szákba terelni!

Barabás Zoltán
„Kedves Gábor!
Úgy látom, hogy az időjárás már évek óta lehetővé teszi a téli horgászatokat is, ám valahogy nem tudom rávenni magam, hogy kilépjek a komfortzónámból és elinduljak ilyenkor pecázni. Tudnál néhány hasznos tanácsot adni, hogyan lehet elviselhetővé tenni a kinti tartózkodást télen is?”

Sipos Gábor
Kedves, Zoltán! Teljesen megértem, hogy megfelelő felkészültség hiányában nem indulsz neki a vízpartnak. Nincs annyira hideg, mint várnánk ilyenkor, de egész nap azért át tud fázni az ember, ha nincs megfelelően felöltözve. Akármilyen enyhe is a tél, a thermo ruhát nem szabad nélkülözni. Inkább az aláöltözeten kell lazítani, de kell, hogy valami felfogja a szelet, a párás, hideg levegőt. Az utcai viselet ide nem elég, az idővel átnyirkosodik, kellemetlenné válik a viselete. Egy jó lábbeli is szükséges. Nem kell feltétlenül bélelt téli bakancs, mert megfő benne a lábunk, viszont mindenképp vízhatlannak kell lennie! A legpraktikusabb a bélelt gumicsizma vagy neoprén csizma. Sapkáról és sálról is kell gondoskodni, mert mindenhol érdemes szigetelni magunkat. No és persze a meleg tea is jó szolgálatot tesz, mert belülről melegít fel. Érdemes tehát jól felkészülten érkezni, mert, ha nem így teszünk, akkor olyan rossz élményt szerzünk, ami miatt soha többé nem akarunk újra nekivágni az amúgy nagyon szórakoztató téli horgászatoknak!

Téli horgászatokhoz mindenképp kell egy jó thermo ruha!
Téli sapka és sál is fontos, hogy ne veszítsünk sehol hőt
Ha nincs nagy hideg, akkor elegendő egy bélelt neoprén csizma, amely nem ázik be
A forró teát ne hagyjuk otthon!

Kenderesi Tamás
„Szia, Sipi!
Tavaly nagy kedvenceim lettek a Sipi csalik. Nem tudom, hogy a méretük, felhajtóerejük, aromájuk vagy a színük miatt, de nagyon fogósnak bizonyultak! Láttam, hogy érkeznek a TORNADO újdonságok ebben a két változatban. Mikor javaslod a bevetésüket?”

Sipos Gábor
Szia, Tamás!
Mindennek van jelentősége, amiket leírtál. Ezek adódnak össze, és ennek köszönhető, hogy sokan választották e csalikat method horgászathoz. 2023-tól bővült a paletta, és immár többféle, nevemmel fémjelzett termékkel lehet majd találkozni. Nyilván a nagyobb méretű csalik elsősorban a céltudatos nagyponty-horgászok számára lesznek jó alternatívák, viszont a TORNADO Micro pellet és a Method Mix a finomszerelékes horgászok számára készült. Ezek közül a Sipi 1 inkább a melegedő és meleg vizekben eredményes, míg a Sipi 2 már most is bevethető, mivel ez egész évben jól működik. De igazából nincs egyik sem beskatulyázva, sőt akár keverni is érdemes őket. Biztos vagyok abban, hogy a horgászok hamar felismerik az új termékekben rejlő lehetőségeket, és fogásaik bizonyítják majd ezek létjogosultságát.

Teljes a szortiment!
Tavaszi horgászatokhoz ideális a Sipi 2 Micro pellet és Method Mix
Bármilyen módszerhez megtalálható immár a TORNADO termékcsaládban a narancs-fahéj és a borsmenta-cirom ízesítés

Elek Gábor
„Kedves Gábor!
Felkeltette az érdeklődésem az új, tablettás busahorgász technika. Nagyon jó ötletnek tartom és örülök, hogy ezek segítségével egyszerűbbé válhat a planktonevők horgászata. Bele is vágnék, csak nem tudom, melyek azok a felszerelések, amelyek mindenképp szükségesek az úszós busahorgászathoz. Kérlek, állíts nekem össze egy alapcsomagot.”

Sipos Gábor
Kedves, Gábor! Köszönjük az elismerő szavakat, sokat dolgozunk azon, hogy az eredményesség mellett a termékeink egyszerűen használhatók is legyenek. Szívesen segítek egy úszós busahorgász csomag összeállításában, hiszen igazából már MINDEN beszerezhető egy helyről, ami a planktonevők horgászatához szükséges!
Bot: By Döme TEAM FEEDER Silver Carp Float 360SXC
Orsó: By Döme TEAM FEEDER Big River 5500
Főzsinór: Power Pro 0,19 mm
Úszó: Haldorádó Busázó úszó tablettás - vízközti
Csalogatóanyag: Haldorádó Busa Tabletta - Halas spirulina, Édes tejszín, Ananász + banán
Csali: Haldorádó Feeder Pufi szett

Természetesen kiegészítőket nem írtam, de van egy s más, ami fontos lehet. Ilyen például a megfelelő méretű merítő vagy akár a bottartó. A tabletták mellett érdemes lehet a Big River - Busa etetőanyagot is magunkkal vinni és megetetni a helyet, hátha gyorsabban odatalálnak a planktonevők. A végszerelékhez szükséges apróságokat, kiegészítőket sem tüntettem fel, érdemes átolvasni az úszó használati utasítását, ott megtalálható minden hasznos információ a termékről. Eredményes és szórakoztató busavadászatot kívánok!

Immár kifejezetten úszós busahorgászathoz készült bot is megtalálható a kínálatban
A Big River orsók bírják a nem hétköznapi megterhelést is!
A tablettás úszók egyszerűen és hatékonyan végzik a dolgukat!
A Busa Tablettáknak köszönhetően nem kell egy dézsányi etetőanyag begyúrásával kezdeni a busahorgászatot
Ilyen fogásokat kívánok busaprogramunk használóinak!

Írta: Sipos Gábor
Képek: Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.