A szakértő válaszol! – 116. rész

A szakértő válaszol! – 116. rész

A kellemes tavaszi idő sok horgászt csábít a vízpartra, mindenki arra vágyik, hogy átadhassa magát az éledő természet nyugalmának és egy jó peca közben kikapcsolódhasson. Ugyanakkor nemcsak ez az érzés vonzza a sporttársakat, hanem a kíváncsiság is, hogy a télen begyűjtött újdonságokat kipróbálhassák. A legtöbb kérdést ezek kapcsán küldtétek nekem, én pedig próbáltam a levelek közül egy olyan összeállítást készíteni, amely bárki számára kapóra jöhet, hogy tavasszal szép pontyokat foghasson. Lássuk!

Mádi Martin
„Szia, Tomi! Ahogy a munkásságodat ismerem, úgy gondolom, hogy hozzád is inkább az erősebb, távdobó feederek állnak közelebb. Én is így vagyok ezzel, viszont elhatároztam, hogy szeretnék egy lágyabb botot is, amellyel pl. egyesületi tavon el tudok methodozni. Az lenne a kérdésem, hogy melyik típust ajánlod?”
Putz Tamás:
Kedves Martin!
Igen, ez pontosan így van, viszont néha-néha én is szeretek valamilyen finomabb felszereléssel „játszani”. No persze azért van egy határ, ami alatt már nem való a kezembe bizonyos cucc, mert túl durva a kezem hozzá… Ezzel nincs is semmi gondom, mindenkinek megvan a kaptafája. :-)
A lágyabb felszerelések közül személyes kedvencem a By Döme TEAM FEEDER Fine Max 390H bot. Érzékeny, kezes, rugalmas, de egyben kellően erős ahhoz, hogy felvegye a harcot a termetes pontyokkal is, ezért bátran ajánlom!

Ha lágyabb karakterű felszerelésről van szó, akkor a kedvencem a By Döme TEAM FEEDER Fine Max 390H típus
Minden hal fárasztása fantasztikus élmény vele!

Tóth Kornél
„Szia, Tomi! Eddig nem igazán sikerültek jól a tavaszi horgászataim, ezért szeretnék tanácsot kérni. Milyen etetőanyagot, csalit használjak, melyik az az ízesítés, ami ilyenkor fogós?”
Putz Tamás:
Kedves Kornél!
Helyenként más és más, eltérő lehet a fogós etetőanyag, illetve csali íz, viszont általánosságban a Kókusz + Tigrismogyoró aromájú újdonságainkat bátran merem ajánlani a jelenlegi szeszélyes, tavaszi időszakra! Mindegyik termék magas szénhidrát tartalmú, nagyon kellemesen édes ízű, kevert aromájú csalogatóanyag. Ez a termékcsoport teljes körű, minden igényt kielégít a feederezéstől, a bojlizásig. Nem írtad, de feltételezem, hogy az előbbi módszerrel próbálkozol Te is. Íme, néhány konkrét tipp feederes pontyhorgászathoz:

A BlendeX 2 in 1 - Kókusz + Tigrismogyoró tökéletes etetőanyag a tavaszi, átmeneti időszakra
Ez zacskónyi mennyiséget 80-100 ml SpéciAdditive Kókusz + Tigrismogyoró adalékkal érdemes ízesíteni
Nagyon kellemes, édes ízű és aromájú keverék lesz a végeredmény

Szabó Attila
„Kedves Tamás! Nagyon megtetszettek az új Hi-Vis Tiger csalik, ezeket biztosan ki fogom próbálni az újdonságaitok közül. Arról kérdeznélek, hogy szerinted mi e csalik legfogósabb felkínálási módja, mit javasolsz nekem hozzájuk?”
Putz Tamás: 
Kedves Attila!
Szerintem a leghatékonyabb módszer, ha valamilyen nagyobb felhajtóerejű és méretben optimális lebegő csalival kombinálod. Ehhez az egyik legjobb választás a TORNADO Pop Up XL, amely jellemzően minden standard méretű tigrismogyorót tökéletesen balanszíroz anélkül, hogy faragni kellene belőle. Persze ezt mindig célszerű ellenőrizni csalizás után! Ha egy konkrét ízesítésre is kíváncsi vagy, akkor én a mangósat ajánlom, nekem ez vált be a legjobban, illetve mindegyik új tigrishez jól passzol. Sok sikert hozzájuk!

Íme, a Haldorádó Hi-Vis Tiger termékcsalád!
Kiváló amuros, nagy pontyos csali, ha megfelelő módon használjuk, a siker nem marad el!

Végh Róbert
„Szia, Tomi! Feeder technikával horgászom, legtöbbet Pellet Feeder kosárral, ahogy te is szoktál. Szemezek a MONSTER és N-Butyric Pop Up Big Carp csalikkal… Nagyon jónak tűnnek, de kicsit aggaszt, hogy olyan nagy a felhajtóerejük. Te hogy használod ezeket feederezéshez?”
Putz Tamás: 
Kedves Róbert!
E csalik önmagukban is jól használhatók olyan technikákkal, amikor a teljes előkét meg szeretnénk emelni, vagy egy adott ponton lesúlyozzuk az előkét, meghatározva ezzel a lebegési magasságot. Tehetjük ezt egyszerű sörétólommal, ólompasztával vagy bármilyen lebegő csalihoz használatos nehezékkel. Viszont szerintem ennél fogósabb használati alternatíva, ha kombináljuk őket valamilyen süllyedő csalival. Ez szinte bármi lehet, aminek megfelelő a mérete… tigrismogyoró, pellet, bojli… csak a fantázia szab határt annak, hogy milyen kreatív csalikombinációkat készítünk, milyen formákat, színeket és ízeket rakunk össze. Természetesen az ilyen csalizásokhoz hajszálelőkés megoldásokra van szükség. Jó kísérletezést és sok sikert kívánok! :-)

Legnépszerűbb újdonságaink közé tartoznak a MONSTER Pop Up csalik, nem véletlenül, hisz rövid időn belül nagyszerű fogásokat értek el velük a horgászok
Szerintem a legfogósabb, ha kombináljuk őket valamilyen süllyedő csalival. Csak a fantázia szab határt annak, hogy milyen kreatív csalikombinációkat készítünk, milyen formákat, színeket és ízeket rakunk össze…

Simon Tamás
„Kedves Tamás! Kedvelem a naturális csalikat, ezért ki szeretném próbálni a fehér kukoricákat a palettátokról. Ezekhez kérnék egy-két fogós tippet, mit tudnál ajánlani nekem, hogy eredményes legyek.”
Putz Tamás: 
Kedves Tamás!
Ezzel jómagam is így vagyok. A modern csalik térhódítása mellett mind a mai napig egyértelműen a kukorica bizonyult a leguniverzálisabb, minden vízen és minden körülmények között legtöbb halat (főként pontyot és amurt) adó csalinak. Folyamatosan keressük a különleges, növényi eredetű csalikat (is), és sokféle üveges kukorica, valamint tigrismogyoró található már a kínálatunkban, de mindeddig hiányzott egy fehér színével kitűnő változat. A hagyományos kukoricás etetésen, ha ezzel csalizunk, szinte rikít, világít a sok sárga szem között. Garantáltan nem kerüli el a halak figyelmét. Remekül használhatók önállóan vagy más, lebegő csalikkal kombinálva, hajszálelőkére fűzve. Szerintem ez a legjobb, legfogósabb felhasználási variációjuk, mert ilyenkor nemcsak csábítóbb lesz maga a csali felkínálása, hanem a kontrasztossága, láthatósága is növelhető így.

A modern csalik térhódítása mellett mind a mai napig egyértelműen a kukorica bizonyult a leguniverzálisabb, minden vízen és minden körülmények között legtöbb halat (főként pontyot és amurt) adó csalinak, ezért két új fehér kukoricával bővítettük a repertoárt
Remekül használhatók önállóan, pl. horogra tűzve, vagy quick stop előkén…
… vagy más, lebegő csalikkal kombinálva, hajszálelőkére fűzve. Szerintem ez a legjobb, legfogósabb felhasználási variációjuk

Írta: Putz Tamás
Fotók: Császár Bence, Putz Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.