A szakértő válaszol! – 132. rész

A szakértő válaszol! – 132. rész

Nagyon kedvelem az év ezen időszakát. Sajnos a nyárnak már vége, de még megörvendeztet minket a természet néhány napsütötte őszi nappal. Legyen szó akár a pontyok, akár más halfajok horgászatáról, talán most kínálkozik a legjobb és legtöbb lehetőség a megfogásukra. Szó szerint kitárul a vízi világ még a hidegek beállta előtt! Ha csak tehetitek, használjátok ki ezt minél többen, én pedig megpróbálok ismét néhány hasznos tippet adni hozzá a soron következő kérdés-válasz összeállításban.

Lukács Attila
„Szia, Gábor! Hallottam róla, hogy lesznek Monster MAGNUM újdonságok, mit lehet tudni ezekről?”
Döme Gábor:
Kedves Attila!
A nemrégiben megjelent „Az óriáspontyok tava, Zajarki” c. filmemben minden információt megosztottunk erről, amit jelenleg tudni lehet, ajánlom figyelmedbe! :-)

A Magnum csalik adták a legnagyobb pontyokat, amelyek méretválasztéka 2024-től kibővül. Az eddigi 20 mm-es csalik mellett lesz 30 és 35 mm-es változat is
Ezek mindegyikének főzött, könnyített (wafter) magja van, amelyet egy rendkívül ízes és attraktív, külső oldódó réteg vesz körbe. A nagyobb csalik kérgének teljes oldódási ideje 5-8 óra (vízhőmérséklettől függően)
2024-ben csak egy új íz kerül forgalomba, az itt látható N-Butyric & Tengeri Rák vagy a Fűszeres Máj közül. Hogy melyik lesz a befutó, melyiket használnátok szívesen, döntsétek el Ti!
Számomra ez volt a nyerő csali: MONSTER Magnum N-Butyric & Tengeri Rák 30+ mm-es változatban
Ennek köszönhetem a 30,90 kg-os tükörponty rekordomat…
… valamint a 33,22 kg-os tőponty rekordomat is

Kéri Kornél
„Szia, Gábor! Milyen csalit használjak a jelenlegi időszakban olyan egyesületi tavon, ahol sok a törpeharcsa?”
Döme Gábor:
Kedves Kornél!
Nem egyszerű kikerülni a kellemetlen kis ördögöket, szerintem 100%-os szelekció nem is létezik ellenük, de érdemes egy próbát tenned a Halcohol csalizó tigrismogyorónkkal, illetve a Hard Corn keménykukoricával. Ezeket lebegtesd meg egy visszafogottabb színű (pl. barna), megfelelő méretű lebegő szivacsdarabbal vagy pufival! Sok sikert!

- HALDORÁDÓ HALCOHOL Tigrismogyoró Mix / Tigernut Mix

- HALDORÁDÓ HALCOHOL Kemény Kukorica / Hard Corn

Ha kedveled a naturális csalikat, mindenképp érdemes kipróbálnod a valódi szatmári szilvapálinkában ázó HALCOHOL magvakat!

Kuczora Zsolt
„Szia, Gábor! Tudnál adni egy tuti tokhalas csali tippet? Köszönöm!”
Döme Gábor:
Kedves Zsolt!
A sikernek azért sok összetevője van a csalin kívül, de szívesen megosztok veled egy olyan kombinációt, amely nagyon eredményesnek bizonyult. Ehhez egy darab natúr, bőrös lazacfilére lesz szükséged, egy szem 17 mm-es Vörös Lazac Monster Pop Up csalira, valamint némi Monster Gel Booster aromára, szintén Vörös Lazac ízben, amelybe előre érdemes beáztatni a csalikat. Vágj ki a filéből egy tetszőleges méretű darabot, majd a lebegő csalival fűzd fel hajszálelőkére. Sok sikert!

- HALDORÁDÓ MONSTER Pop Up Big Carp - Vörös Lazac

- HALDORÁDÓ MONSTER Gel Booster - Vörös Lazac

Tokhalas csali tipp, amellyel nem nyúlhatsz mellé!

Szabó Dominik
„Szia, Gábor! Kifejezetten nagy pontyokra szeretnék horgászni az Ezüst-tavon, ősszel többször is fogok próbálkozni. Milyen csalit javasolsz ehhez?”
Döme Gábor:
Kedves Dominik!
Aki volt már a kiskunhalasi Ezüst-tó Horgászcentrumban, az megtapasztalhatta, hogy temérdek átlagos, 2-4 kg közötti „versenyponty” lakja. Persze ezek között mindig horogra akad néhány 5-10 kg közötti, sőt néha nagyobb „extraponty” is él a vízben. Ezek megfogásához, céltudatos horgászatához azonban kifejezetten nagyméretű csalikra van szükség. Nekem az alábbiak váltak be legjobban:

- HALDORÁDÓ Carp Boilie főzött - Fekete Tintahal 24 mm

- HALDORÁDÓ Carp Boilie Főzött - Fekete Tintahal 30+ mm

- HALDORÁDÓ TORNADO MAXI - Tintahal & Barack

Az Ezüst-tó Horgászcentrum remek lehetőségeket kínál a nagy pontyok horgászatához is
Számomra ezek a csalik voltak a legeredményesebbek ezen a vízen
A főzött Black Squid bojlival fogtam a legnagyobb itteni pontyomat

Szász Barnabás
„Szia, Gábor! Azt tervezem, hogy ősszel belepróbálok a márnahorgászatba a Dunán, tudnál ehhez javasolni etetőanyagot és aromát, amely Neked is bevált? Köszi!”
Döme Gábor:
Kedves Barnabás!
A legjobbkor gondoltál erre, mert most indul a márnaszezon! ;-) Az őszi folyóvízi horgászat legnépszerűbb hala a márna, ami nem meglepő, hiszen megfogása hatalmas élményt nyújt! Talán Te is hallottál már róla, hogy e hal hasonlóan sajátos tulajdonsága a sajtos ízű, illatú csalogatóanyagok iránti vonzódás, mint ahogy a növényi eredetű táplálékok hatnak, például kifejezetten az amurokra. Nos, a kínálatunkban évek óta jelen van ez a termékvonal, és ami azt illeti, folyamatosan fejlődik is! Mára egészen kiterjedt repertoárból van lehetőséged választani, és biztos vagyok abban, hogy némi túlzással bármelyiknek szavazol bizalmat, nem azon fog múlni a horgászatod sikere. Utóbbihoz kell a megfelelő hely, vízállás, felszerelés, illetve végszerelék is. Ezekhez nagyon sok hasznos és részletes ismertetőt és oktatóanyagot láthatsz a Haldorádó Horgászportálon, illetve a Haldorado Fishing TV YouTube csatornánkon. Kívánom, hogy tapasztald meg a márnahorgászat, illetve -fogás igazi élményét, sok sikert!

- Íme, a teljes márnás repertoárunk, válogass kedvedre!

Kínálatunkban évek óta jelen van a márnás termékvonal, amelyet folyamatosan fejlesztünk is
Kívánom, hogy tapasztald meg a márnahorgászat, illetve -fogás igazi élményét, sok sikert!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Haldorádó Archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.