A szakértő válaszol! – 151. rész

A szakértő válaszol! – 151. rész

A „Szakértő válaszol” sorozat egyszerűen nem fogy ki a kérdésekből, a tavasz beköszöntével tömegével kapunk megkereséseket számtalan témában. Külön öröm számomra, hogy a pontyhorgászat mellett egy-egy kérdés érinti a „szívem csücskének” számító harcsahorgászatot is, próbálok ebben is minden érdeklődőnek segíteni, de leszögezem, hogy én magam is csupán néhány éve tanulom a horgászat e szakágát.

Németh Kristóf
„Szia, Tomi!
Egyre jobban foglalkoztat a gondolat, hogy „nagypontyos” horgászversenyeken induljak el és megpróbáljak minél jobb helyezést elérni. Ezzel kapcsolatban számomra nagy dilemma, a megfelelő merítő fej kiválasztása. Nálam tapasztaltabb horgásztársak azt tanácsolták, hogy mindenféleképpen merevkeretes merítő fejet válasszak, de nem tudok választani. Tudnál ajánlani esetleg olyan fejet, amely neked már bevált?”

Haskó Tamás:
Kedves Kristóf!
A megfelelő fej kiválasztásánál mindig figyelembe kell venni a tógazda és a versenykiírás szabályzatát, mert egyre több helyen szabályozzák a használható merítő fejeket. Ahol engedélyezett a merevkeretű fej használata, ott én azt alkalmazom a legszívesebben, mert gyorsabb, kezelhetőbb, mint a klasszikus háromszög alakú modellek. Ezek között is lehet óriási különbség, tartásban is és a rajta lévő háló anyagában egyaránt. Én a Carp Academy Giant fejet kedvelem a legjobban, az alábbi linken részletesebb infókat is találhatsz róla:

https://www.haldorado.hu/termekek/haltarto-merito-pontymatrac-c10/meritofej-c94/carp-academy-giant-meritofej-i28185

Régi kedvencem a Carp Academy Giant merítő fej
Univerzális menettel rendelkezik a fej, gyakorlatilag bármelyik merítő nyéllel használható

Oláh Barnabás
„Kedves Tamás!
Egyik balatoni videódban láttam, hogy te is használsz szonárt. Rengeteg fajta és számú van a piacon, szerinted érdemesebb beruházni egy komolyabb, drágább eszközbe, vagy megteszik az olcsóbb kategóriájú radarok is?”

Haskó Tamás:
Kedves Barnabás!
A szonárok használata megosztja egy kicsit a horgásztársadalmat, ismerek olyan horgászt, aki el sem indulna nélküle otthonról, de a szöges ellentétével is találkozom, aki negyven éve horgászik (nagyon eredményesen) az élő Dunán és sosem használ ilyen eszközt. Szerintem ezt alapvetően a vízparton töltött idő mennyisége befolyásolja, mert aki minden nap a vízen van, annak nem biztos, hogy szüksége van még erre az eszközre, míg aki örül annak, ha havonta egy-két hétvégén le tud ugrani horgászni, annak nagy segítség lehet a megfelelő helyek kiválasztásához. Ha választani kellene, én ma is olyat választanék, amely rendelkezik oldallátás funkcióval, és hogy ezt jól lehessen kamatoztatni, érdemes 9 vagy 10 colos kijelzőt választani. Márka tekintetében szerintem a Garmin, Humminbird vagy Lowrance közül bármelyik tökéletesen megfelel.

Egy felső kategóriás szonár sok információt tud átadni a használójának
Kuttyogatás közben az érdeklődő halak mozgása is jól követhető

Dankó Gábor
„Szia, Tamás!
Sokat horgászom akadós és egyben nehéz terepen, a kiegészítőim beszerzése rendre feladja a leckét nekem. Őszinte leszek, még nem találtam olyan minőségű horgot, amely a nagy igénybevételt kibírná. Tudom, hogy te sokat horgásztál Háromfán, illetve csatornán. Ezek mindegyike hasonlít az én horgászhelyeimhez. Neked melyek voltak azok a horgok, amelyek beváltak?”

Haskó Tamás:
Szia, Gábor!
Valóban, az akadós terep megválogatja a használható horgok típusát, formáját. Én mindig arra törekszem, hogy ilyen helyeken nagy öblű és kicsit vastagabb húsú horgok kerüljenek az előkéimre a megfelelő méretű horogbefordítóval kiegészítve. A Gamakatsu Specialist RX 4-es méretben vagy az Owner C-4 típusa jó választás lehet, illetve ha szabály kötelez a szakáll nélküli horog használatára, akkor az Owner 50168 a megfelelő választás.

Erős, akadós terepet jól viselő horogtípusok a Gamakatsu és az Owner kínálatából
Az Owner 50168 jó választás azokra a nehezen meghorgászható vizekre, ahol megkövetelik a szakáll nélküli horgok használatát

Kovács Péter
„Szia, Tomi!
Neked mi a véleményed arról, hogy a pontyok nappal, főleg a nyári hőségekben már nem a fenéken, hanem a víz felső rétegeiben tartózkodnak? Ilyenkor hogyan lehet kapást elérni, milyen módszerrel lehet kapásra bírni őket?”

Haskó Tamás:
Kedves Péter!
A nyári hőségben ez a jelenség sűrűn előfordul, de kérdés, hogy egyáltalán táplálkozik-e az a ponty, amely a víz felső rétegeiben tartózkodik. Ha táplálkozik, tehát horgász szemszögből aktív a hal, akkor bizony jó eséllyel meg is fogható. Abban az estben, ha a vízoszlop nem nagyobb hátrom méternél, én Spomb segítségével szoktam lecsalni a pontyokat a fenékre, a csalim közelébe. Ehhez egy jó kis felhősítő, már-már tocsogós spod mixet kell összeállítani, amely a vízbe érést követően felhősít intenzíven, de tartalmaz nagyobb szemcséket, bojli szemeket is, amelyek lecsalják a pontyokat a fenékre. E horgászat alapja az ütemes, intenzív etetés, mert ezt a felhőt folyamatosan fent is kell tartani, és ha jól csináljuk, a halak gyorsan reagálni is fognak rá kapásaikkal.

Az én nyári keverékeim mindig tartalmaznak finom, felhősítő szemcséket
Ez a finom, ropogós pontycsemege csalogatja a fenékre a pontyokat

Török István
„Kedves Tamás!
Régóta követem a munkásságodat, és ahogy látom, te sem veted meg a rablóhal-horgászatot. A harcsás filmedet külön élmény volt végignézni. Sajnos kevés a szabadidőm, de szeretem a minőségi kiegészítőket használni. Inkább harcsára szoktam horgászni, de a felszerelés összeállítása sokszor gondot okoz. Neked mi a véleményed az előre megkötött, összeállított előkékről? Te melyeket ajánlanád?”

Haskó Tamás:
Kedves István!
Szeretek harcsára horgászni és folyamatosan tanulom ezt az izgalmas szakágat, amely egyáltalán nem egyszerű, rengeteg kihívást és izgalmat rejt magában. Egyébként egyre népszerűbb Magyarországon a harcsahorgászat, ez jól látszik az utóbbi időben. A megfelelő szerelékek elkészítése korántsem egyszerű feladat, gondolj csak bele, mikor meg kell kötni egy előkét az 1,2 mm-es monofil zsinórból. Éppen az imént leírtak végett hívtunk életre egy harcsás megkötött előke családot, amely a legtöbb élethelyzetre kínál megoldást a módszerrel ismerkedő horgászok számára.
A kész szerelékekről az alábbi linken további információkat találhatsz: 

https://www.haldorado.hu/termekek/ragadozo-halak-horgaszata-c22/ragadozohalas-elokek-elokezsinorok-c404/haldorado-catfish-rig-2-allithato-u-float-szerelek-i39292

A Haldorádó Predator Catfish család induló tagjai
Minden szerelék csomagolásán próbáltunk további információkat adni a felhasználóknak
E szerelékeket kivétel nélkül munkatársaim készítették kézzel

Írta: Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.