A szakértő válaszol! – 31. rész

A szakértő válaszol! – 31. rész

Az új szezon kezdetén sok pontyhorgászban fogalmazódtak meg újabb, megválaszolásra szoruló kérdések, melyek válaszait minden esetben kollégáimmal próbáljuk a lehető legjobban kidolgozni, hogy azok valóban hasznosak legyenek, és ne csak a kérdező félnek, hanem az olvasók számára egyaránt.

Nagy Péter
„Szia, Tamás!
Olyan kérdésem lenne, hogy amikor a German rig csalitüskével horgászol, neked melyik típusú, formájú horog vált be a legjobban?”

Haskó Tamás:
Kedves Péter!
A boltban rendszeresen, majd napi szinten „futok bele” ebbe a kérdésbe, bizony a horgászok sokszor rossz típusú horgot használnak ehhez a csalizási megoldáshoz. Itt nem is annyira a konkrét típuson, márkán van a hangsúly, hisz szinte minden nagyobb márkának van ilyen kialakítású horga, hanem magán a formán. Ahhoz, hogy a szerelék jól működjön minden esetben hosszabb és ívelt szárú, úgynevezett curved típusú horgot kell választani. Ezekkel szinte minden esetben megfelelő lesz az akadás, nem kell halvesztéstől félnünk. Még egy fontos dolog van, amire érdemes kiemelt figyelmet fordítani: ha már megvan a megfelelő horog, akkor ügyeljünk a méretválasztásra, hogy az minden esetben arányos legyen a csali méretével, ne akarjunk négyes méretű horgot használni egy 12 mm-es csalihoz. A szóba jöhető méretek nálam a hatos és a nyolcas méret, és ha konkrét típust is kellene ajánlanom, akkor az a Gamakatsu Snagger és a Gardner Mugga – én mindkettőt előszeretettel használom.

A German rig csalitüskéhez mindig hosszabb és ívelt szárú horgokat válasszunk
Minden, ami a csalitüskés German rig elkészítéséhez szükséges
Ez a vízben elhelyezkedő legjobb pozíció

Kovács Roland
„A tavaszi felmelegedő vizekre milyen csalogatóanyagot ajánlasz PVA hálóba, esetleg milyen folyadékkal tudnám még hatásosabbá-fogósabbá tenni azt? Általában nagyobb halsűrűségű, intenzív vizeken horgászom”
Haskó Tamás:
Szia, Roland!
Nem könnyű részletesebb információk nélkül csalogatóanyagot ajánlani, de, ha egyet kellene kiválasztanom az én receptjeim közül, akkor a májas vonalat választanám, nekem lehűlő és felmelegedő vizekben ez a piros ász! E keverékben a Fűszeres Vörös Máj Stick Mixet keverem a SpéciAdditive Folyékony májjal (ha igazi ínyenc vagy, választhatod abból is a Fűszeres Vörös Májat) és szoktam tenni hozzá egy leheletnyi vizet – ez segít, hogy a hurkák még szorosabbak, keményebbek legyenek. Az ily módon elkészített rudacskák egész jól dobhatóak még nagyobb távolságra is.

Kedvenc májas keverékem a felmelegedő vizekre
Tökéletes a PVA hálós, Stick Mixes pontyhorgászathoz

Péntek Tamás
„Folyóvízen szeretnék elkezdeni bojlizni, te milyen szempontok alapján szoktál helyet választani?”
Haskó Tamás:
Kedves Tamás!
Kemény fába vágtad a fejszédet, de ha kicsit ráérzel az ízére, csodálatos élményekkel gazdagodhatsz! Én mindig valamilyen tereptárgyat, befolyót vagy akadót keresek, ami megváltoztatja a folyást, ezek környezetében sokszor összegyűlik a természetes táplálék is, ezért e helyeket előszeretettel látogatják pikkelyes barátaink. Sokszor elég egy, a hódok által vízbe döntött fa, ez már megállíthatja a pontyokat. Ha nincs ilyen, akkor érdemes a töréseket keresni, minden nagyobb törés alján hemzseg a táplálék, ami szintén „Restaurant” jelzést jelent a pontyoknak. Ha sikerül ilyet találni, érdemes egyik szerelékkel a törés alját, a másikkal pedig a sekélynek látszó tetejét meghorgászni, mert sokszor pont ez hozza meg az oly nagyon várt kapást.

A be- és kifolyók környékére érdemes kiemelt figyelmet fordítani
A bedőlt fák között érdemes a nappali órákban is rápróbálni
Egy ilyen markáns törést én sosem hagynék ki

Nárai Béla
„Szia, Tomi!
Szeretnék nagy távolságra horgászni, de az a gondom, hogy sokszor gubancolódik a végszerelékem, Te mit használsz ilyen helyzetekben?”

Haskó Tamás:
Kedves Béla!
Ezzel a problémával én is sokszor szembesültem. Főleg addig okozott ez nekem is sokszor fejfájást, amíg in-line típusú ólmokat használtam. Az utóbbi két években sikerült oly finomra hangolnunk szerelékünket, hogy azt mondhatom az 99%-ban gubancmentesen dobható még nagy távolságra is. Meghatározó, hogy ólomkapcsos (lead clips) végszereléket válasszunk, ne belső zsinórvezetésű ólommal horgásszunk, mert előbbit sokkal pontosabban és nagyobb távolságra dobhatjuk gubanc nélkül. A PB Products Hit & Run rendszerű komplett végszereléke vált be nekem és a Haldorádó Carp Team csapatnak egyaránt. A másik sarkalatos rész az előkezsinór, itt a lágy típusokat érdemes elkerülni, én a közepesen kemény bevonattal ellátott változatok mellett teszem le a voksomat, talán ez a legjobb kompromisszum ezen a téren. Az előke hossza legtöbbször egy arasz, ez még nagy biztonsággal dobható. Ha egy konkrét típust meg kellene neveznem, akkor a PB Products Jelly Wire lenne az, én magam is ezt kötöm a legtöbbször.
A jól összeállított szereléken felül figyelmet kell fordítani a dobás mozdulatsorára is, amely nem ér végett azzal, hogy elemi erővel útnak indítjuk a szereléket, hanem azt mindvégig le is kell követni, és a becsapódás előtt rá kell fogni a zsinórra, hogy a szerelék „kinyújtózva” csapódjon a vízbe. Ha sikerül ezt megfelelően elsajátítani, akkor nagy biztonsággal horgászhatunk hosszú távra is.

A nagy távolság sikeres meghorgászása nemcsak megfelelő fizikumot igényel…
… hanem precízen összeállított végszereléket is
A közepesen kemény bevonatos előkezsinór a legjobb választás, ha messzire szeretnénk dobni gubanc nélkül

Nagy József
„Egyre több horgászt látok, aki PVA tasakokat használ, én még soha nem próbáltam, tényleg ennyire sokat számít az a kis csalogatóanyag a csali mellett?”
Haskó Tamás:
Kedves József!
Ha egy mondattal szeretnék válaszolni, annyit írnék, hogy igen, valóban ennyit számít!
No de nézzük ezt kicsit körültekintőbben! Maga a módszer (mint a horgászatban oly sok újítás, fejlesztés) az Egyesült Királyságból származik, és elsősorban a kisebb tavakon való relatíve rövid, néhány órás horgászatokhoz fejlesztették ki, amikor gyorsan kell pontyot fogni. A technika lényege, hogy a szerelékre rögzített, vízben oldódó PVA háló vagy tasak segítségével egy minimális mennyiségű, de nagyon attraktív csalogatóanyagot juttatunk be, melynek tetején kikerülhetetlenül helyezkedik el a csali. Ez legtöbbször kisméretű (10-16 mm között) kikönnyített (wafter) vagy nagyobb felhajtó erejű lebegő (pop-up) csali. Maga a módszer nem szelektál, viszont annyi kiaknázatlan lehetőség van még ebben a technikában, hogy mindenképpen érdemes elsajátítani és alkalmazni horgászatainkban, mert fogóssága és eredményessége megkérdőjelezhetetlen.

A tasak használatakor a teljes végszerelék ebben helyezkedik el, így a gubanc esélye egyenlő a nullával
Én legtöbbször előnedvesített, horgászatra kész pelleteket használok a Ready Method Pellet családból
A csali minden esetben kikerülhetetlenül a csalogatóanyag tetején helyezkedik el

Fotók: Takács Péter, Haskó Tamás

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.