A szakértő válaszol! – 32. rész

A szakértő válaszol! – 32. rész

A tavaszi jó idő egyre több horgászt csal a vízpartra, s ezzel arányosan egyre többeket foglalkoztat, miként lehetnének eredményesebbek! Legutóbbi írásom óta sokan tiszteltetek meg kérdéseitekkel, melyek az utóbbi időben gyakran olyan általános témákhoz kapcsolódtak, amik bizony sokakat érdekelnek. Ezekből gyűjtöttem össze egy csokorral, bízom benne, hogy a kérdezők mellett más olvasóknak is hasznos infókat nyújtanak a következő sorok!

Jedenyák Attila
„Szia, Tamás! Szeretnék magamnak egy Pro Method Feeder botot, viszont tanácstalan vagyok, hogy melyik lenne számomra a megfelelő. Azt szeretném, hogy bot a lehető leglágyabb, legrugalmasabb legyen, de még alkalmas a nagyhalas horgászatra. Arra gondolok, melyik lenne az a véglet, amiben még megvannak ezek a tulajdonságok, de van benne annyi erőtartalék is, amivel lehet a 8-10 kg körüli pontyokat is fárasztani. Mit javasolsz, melyiket válasszam?”
Putz Tamás:
Kedves Attila!
Tökéletesen érhető az elképzelésed, ha ilyen konkrétan kialakult benned, hogy milyen jellegű botot szeretnél, nem lesz nehéz megfelelő típust ajánlani! Alapvetően a Pro Method Feeder széria egy meglehetősen lágy, angolos botcsalád, ami a legkisebbtől a legnagyobb verzióig rugalmasabb karakterrel rendelkezik, mint a legtöbb hasonló paraméterű típus. Véleményem szerint az a bot, amelyik a leginkább fedi a koncepciódat, az a széria 3,80 méter hosszú MH változata. Én magam is rendszeresen használom ezt a botot, habár nem kifejezetten nagyhalas pecákhoz, de szerencsére sikerült már vele fognom néhány 10 kg feletti pontyot és amurt. Elképesztően jól terhelhető ez a pálca! Eleinte az lesz az érzésed, amikor igazándiból megdolgoztatja majd egy-egy termetes hal, hogy „Na, most, most fog eltörni!” … aztán rájössz, hogy mindig tud még tovább és tovább hajlani. Különleges élmény lesz vele a horgászat!

A Pro Method Feeder 380MH egy elképesztően jól terhelhető, rugalmas pálca
A fárasztás első pillanatától az utolsóig…
… különleges élmény lesz vele a horgászat!

Markó Géza
„Szia. Tamás! Szerinted mi a fontosabb egy pellet fogósságát tekintve, a csali színe vagy aromája?”
Putz Tamás:
Kedves Géza!
Nos, ez egy igazán jó kérdés! Szerintem ezt nem lehet egyértelműen behatárolni és különválasztani, mert rengeteg külső körülmény van, ami befolyásolhatja, hogy egy adott vízben és időszakban épp milyen ízű vagy színű csali működik legjobban. Sőt, van még egy szempont, ami legalább olyan fontos – ha nem a legfontosabb! – komponense a siker receptjének, mint az aroma vagy a szín… Ez nem más, mint a csali felkínálása! Hogy mikor, mi a legjobb, szintén változó lehet, de ha nagy általánosságban nézzük, én nem ismerek hatékonyabb megoldást, mint az a precízen balanszírozott formáció, amikor a horog súlya még lehúzza a lebegő csalit, de az egész gyönyörűen, függőlegesen áll a mederfenéken. Egyrészt ez a legcsábítóbb, legkönnyebben megszerezhető a halak számára, másrészt így akad a legjobban a horog! Ezt 14 évvel ezelőtt próbáltam ki először, s hamar tudatosult bennem, hogy nem szabad elengedni! Ami viszont változó és állandó egyszerre, az a kísérletezés… Ahogy az évek során jelentek meg újabb horgok és kiegészítők, úgy tudtam én is finomítani a szerelékeket és a csali-felkínálási módszert. Valószínűleg 5-6 év múlva a jelenlegi formációim már-már elavultnak fognak tűnni az akkor elérhető megoldások mellett… No de kicsit elkalandoztam, térjünk vissza a csalikhoz! Említettem a kísérletezést, ez fokozottan igaz a csalikra is! Az ötletekkel, különleges csalikkal mindig érdemes és kell is kísérletezni, mert ez záloga annak, hogy mindig legyen új, még jobb trükk a horgász tarsolyában! Nincsenek kőbe vésett szabályok azzal kapcsolatban, hogy hol, milyen ízek és aromák működnek jól, viszont annyit érdemes alapul venni, hogy a zavaros vizekben az élénk, már-már rikító színek működnek jobban, míg a tisztább, bányató jellegű vizekben a visszafogottabb árnyalatok.

A Haldorádó Oldódó Fluo Lebegő Pellet család minden időszakra és vízterületre kínál fogós alternatívát színben és ízesítésben egyaránt!
A precíz csali-felkínálás fél siker!

Jánosi Kitti
„Szia, Tamás! Azt szeretném kérdezni, hogy te mikor használod a Long Cast Method Feeder kosarat és mikor a Vario Method Feedert? Úgy értem, mi alapján döntöd el, hogy melyik méret, típus a megfelelő?”
Putz Tamás:
Kedves Kitti!
Ahogy a neve is tükrözi, a Long Cast Method Feeder egy kifejezetten távdobáshoz fejlesztett etetőkosár. Kialakítása is ezt a célt szolgálja elsősorban és voltaképp ehhez a leghatékonyabb. A Vario Method Feeder hasonló formatervezésű, viszont ezt a normál, középtávú pontyhorgászathoz alkottuk meg. Nálam úgy néz ki a dolog, hogy ha 50 méter alatti távolságban horgászom method technikával, akkor a Vario szerelékek kerülnek fel, ha pedig ennél távolabb, jöhetnek a Long Cast Method Feederek! Ezek a kosarak 25-35-45-55-65 grammos változatokban léteznek, ezek közül a horgászbotod dobósúlyához méreten kell kiválasztani a megfelelőt. Viszonyításképpen, egy M-MH feederhez a 25-35 grammos méretek a jók, e fölött pedig a H-XH feederekhez ajánlottak a kosarak.

A Long Cast és Vario Method Feeder kosarak széles méretskálájából minden távolságra kiválasztható a leginkább megfelelő típus és méret

Igen, megvan a beszélgetés, emlékszem rád! :) Ez a csali a Fokhagymás Hal Oldódó Lebegő Pellet. Bárhová is megyek horgászni az év bármely időszakában, ezt a csalit soha nem hagyom otthon! Számomra az egyik legsikeresebb pellet ponty- és amurhorgászathoz, amit valaha használtam. Sok sikert kívánok hozzá! :)

A Fokhagymás Hal Oldódó Lebegő Pellet egy egyik nagy kedvencem, ezt a csalit soha nem hagyom otthon, ha ponty- és amurhorgászatról van szó!
Csalitüskén felkínálva a legegyszerűbb és leghatékonyabb a használata. Méretben tökéletes hozzá a Gardner Covert Dark Mugga 8-as horog, valamint a 10 mm-es normál Csalitüske
2019-től egy ízazonos etetőanyag is megtalálható a kínálatunkban, mindenképpen érdemes kipróbálni hozzá!

Molnár Bálint
„Kedves Tamás! Ahogy az írásaidban, filmjeidben láttam, elég sokat szoktál éjszaka horgászni. Ehhez nyilván fontos kellék a fejlámpa. Érdekelne, hogy neked melyik típus vált be?”
Putz Tamás:
Kedves Bálint!
Ez így igaz, valóban nagyon szeretem az éjszakai horgászatot és sajnos-nemsajnos az a fajta elmebeteg vagyok, akinek az sem gond, ha mínuszjellel kezdődik a szám a hőmérő kijelzőjén, így hát mindegy, milyen hónapot írunk, ha egy jó éjjeli peca van kilátásban! :) Ezzel próbáltam „rávilágítani”, jelen esetben akár szó szerint, hogy az a fejlámpa, ami hozzám kerül, rendszeresen kapja a kiképzést, télen, nyáron, ezért hamar kihullik, ha nem elég jó. Ha a legjobbat szeretnéd és nem gond, ha egy kicsit drágább kategóriájú a lámpa, akkor a Trakker Nitelife L5 típust ajánlom! Ennek brutálisan erős, 500 lumen a fényereje, és garantáltan bírja a strapát: nálam 2 éve teljesít szolgálatot egy ilyen, és egy rossz szót nem tudok rá mondani. Megszámolni sem tudom, hányszor hagytam a fejemen esőben, fröcskölte telibe vízzel egy csapkodó hal, vagy esett le… Mégis működik! Azt hiszem, nyugodt szívvel mondhatom azt, hogy ez az a fajta cucc, amit egyszer kell megvenni és évekre kipipálhatod vele a fejlámpa kérdést, mint ahogy én is!

Az éjszakai horgászatok alapkelléke egy jó fejlámpa!

Fotók: Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.