A szakértő válaszol! – 5. rész

A szakértő válaszol! – 5. rész

Bár e sorozatunk csupán néhány hete indult útjára, máris jelentős népszerűségre tett szert, amit a hozzánk érkező levelek is nap mint nap alátámasztanak. Sokan kifejezetten erre a rovatunkra hivatkozva teszik fel kérdéseiket, amik közül sokszor nehezebb kiválasztani a legjobbakat, mint megválaszolni őket! :-) Két szempont alapján gyűjtöttem össze mai írásom kérdéseit: a leggyakrabban elhangzó és a leginkább aktuális témák szerint!

Molnár Balázs
„Szia, Tomi! Ezúton is köszönöm a segítségedet és a tanácsaidat, amikkel a FeHoVa kiállításon segítettél eligazodni a termékek között. Hideg és lassan felmelegedő vízi horgászathoz az új Ready Method Winter és Spring etetőanyagokat választottuk nekem, ezek kapcsán a kérdésem az lenne, hogy melyiket javasolnád intenzíven telepített tavakra és melyiket kisebb halsűrűségű, egyesületi vizekre? Esetleg érdemes őket keverni? Ha igen, hogyan érdemes?”
Putz Tamás: 
Szia, Balázs!
Örülök, hogy segíthettem! :-) Kifejezetten jó a kérdés, ám tapasztalataim szerint nem érdemes különválasztani, hogy egyik vagy másik hol működik jobban. Ez függ az adott vízterülettől, időszaktól és a halak aktuális ízlésétől, nekem mindkettővel szépen sikerült fogni pontyokat kisebb és nagyobb kiterjedésű, illetve halállományú vizeken egyaránt, de csak ritkán volt általánosítható, hogy egy adott víztípuson csak az egyik működött jobban. Viszont a kettő kombinálásával mindenképpen érdemes próbálkozni, gyakorlatilag bárhol, bármikor, mert nagyon jól kiegészíti egymást a két alkoholtartalmú gyümölcsös keverék! Íme, a számomra legjobban bevált módszer ehhez:

A Ready Method Winter és Spring tökéletes etetőanyagok a tavaszi hideg vagy már felmelegedő vizekre
Mindkettő már előre nedvesített, kész, komplett, bekevert állapotban kerül forgalomba
A tökéletes állag elérése érdekében felbontás után célszerű áttörni őket egy 2-3 mm lyukbőségű rostán
Íme, így néz ki a jól előkészített Winter és Spring kaja!
Elsőként a Spring etetőanyagból töltök a szerszámba, pontosabban annak a feléig teszek bele
Ezt követően jöhet a Winter Ready Method
Következő lépésként bele kell nyomni a szerszámba a method kosarat
A végeredmény: aromák, ízek, színek csábító kavalkádja

Kovács András
„Kedves Tamás! Gyakran látom az írásaidban, filmjeidben, hogy használsz valamilyen CSL Tuning aromát a hideg vízi horgászataidon. Melyik a kedvenced, pontosabban melyik volt nálad a legeredményesebb?”
Putz Tamás:
Kedves András!
Kettő ízvariáció jut elsőként eszembe a kérdés kapcsán, a CSL Tuning Kék Fúzió, valamint a Tenger Kincse aroma. Míg az első szinte bármilyen gyümölcsös, édes jellegű etetőanyaghoz jól passzol, az utóbbi egy nagyon markáns, halas jellegű koncentrátum, ami a hallisztes vagy fűszeres etetőanyagok hatékonyságát képes jelentősen fokozni a lehűlt, illetve felmelegedő vizeken.

Két kedvenc CSL Tuning hideg vízi aromám a kellemes, gyümölcsös-fanyar ízvilágú Kék Fúzió, valamint a markáns, hallisztes vagy fűszeres etetőanyagok kísérője, a Tenger Kincse

Tatai Krisztina
„Kedves Tamás! Nagyon megtetszettek az idei újdonságok közül a BlendeX Pop Up csalik, ezeket biztosan ki is fogom próbálni. Azt szeretném megtudni, hogy neked melyik íz vagy ízek voltak a legfogósabbak a tavaszi horgászataid során? Válaszodat előre is köszönöm! :-)”
Putz Tamás:
Kedves Krisztina!
Nálam az elsőszámú ízváltozat az Eper & Méz, ha tavaszi horgászatról van szó. Ez a kellemes, édes-gyümölcsös kombináció nagyon ritkán hagyott kapás nélkül, azonban érdekes tapasztalat ezzel kapcsolatban az is, hogy leginkább csak akkor működött igazán jól, ha valamilyen gyümölcsös etetőanyaggal társítottam. Erre viszont nem lehet minden esetben alapozni, gyakran előfordul, hogy valamilyen halas, büdös jellegű kaját kell alkalmazni, ezekhez pedig rendszerint a Fokhagyma & Mandula ízű BlendeX Pop Up golyócskák voltak a nyerők, így hát e két verzió az én tavaszi favoritom.

A BlendeX Pop Up csali családból két tavaszi kedvencem az Eper & Méz és a Fokhagyma & Mandula
Csalitüskére szúrva egyszerű, gyors és hatékony velük a csalizás
Minden BlendeX Pop Up mellé jár egy fiola extra aroma, amiből néhány cseppet a csalira juttatva növelhető annak fogóssága

Ferencz Tibor
„Nézegetem a különféle dobókesztyűket és megmondom őszintén, elbizonytalanodtam, hogy szükségem van-e nekem erre… Fonott dobóelőkével horgászom, de tényleg van ennek jelentősége, vagy inkább csak kényelmi kiegészítő? Te milyen típust használsz egyébként?”
Putz Tamás:
Szia, Tibor!
Nagyon jó a kérdésed, én pedig teljesen őszinte leszek! Ha egy tanácsot valaha elfogadsz tőlem, akkor az az legyen, hogy szerezz be egy jó dobókesztyűt! A saját egészségednél semmi nem fontosabb, és nem mellesleg ez a kiegészítő nem csak biztonságot ad, hanem annak érzetéből adódóan a dobástávolságot is növelni fogja! Egy idő után sokkal bátrabban mered majd megindítani a nagy erejű lendítéseket, tudván, hogy nem történhet baj. Persze fontos, hogy ez ember odafigyeljen a részletekre akkor is, ha dobókesztyűt visel, így például ne legyen lusta ellenőrizni, ha kell többször is, hogy be van e húzva a fék dobás előtt. Ha egyszer belesétálsz egy olyan szituációba, hogy ez elmarad, ráadásul a kezedet sem védi semmi, majd az ujjbegyedre feszülő vékony fonott zsinór dobás közben megcsúszik, irdatlan fájdalmas és lassan gyógyuló sérülést fog eredményezni! Én sajnos már megfizettem ezt a tanulópénzt, és hidd el nekem, ehhez képest eltörpül bármelyik dobókesztyű ára! Én egyébként egy Nevis kesztyűt használok már három éve. Nagyon jó ár/érték arányú darab és láthatóan bírja a strapát!

Első a biztonság! Dobókesztyű nélkül nem érdemes távdobással próbálkozni!

Varga János
„Szia, Tomi! Szeretném a segítségedet kérni egy közelgő horgásztúrámra való felkészülésben. Májusban mennénk majd egy barátommal a Balatonra feederezni. Elsősorban pontyot szeretnénk fogni és a tihanyi részeket szemeltük ki. Úgy tudom, te is szoktál oda járni. Mit tanácsolnál, hol horgásszunk és milyen etetőanyaggal, csalival készüljünk?”
Putz Tamás:
Kedves János!
Nagyon jó horgászat elé néztek az ország egyik leggyönyörűbb helyén! Mindig szívesen horgászom a magyar tengeren, a tihanyi Gödrös környékét pedig kifejezetten kedvelem! Ez jellemzően természetes táplálékban gazdag és viszonylag mély vizeket rejtő szakasz, ráadásul a parton szinte teljes hosszában igényes állások kínálnak lehetőséget a horgászatra.
Íme, annak a receptnek az összetevői, ami számomra itt a legeredményesebb volt ez idáig:

  • Haldorádó Vad Ponty – 1kg
  • Haldorádó Fluo Energy - Ördögűző – 0,8 kg
  • Haldorádó TTX (Kukoricapogácsa) – 0,8 kg
  • Haldorádó Aroma Tuning: Vad Ponty – 250 ml
  • 750 ml víz
 

Csalik tekintetében hármat emelek ki, amik a Balatonon általánosan megbízhatóan jól működnek, illetve nekem a legtöbb halat adták ezen a vízen:

  • Oldódó Fluo Lebegő Pellet – Édes Ananász
  • Oldódó Fluo Lebegő Pellet – Kék Fúzió
  • Kukorica Tuning – Vad Ponty
 

Sok sikert kívánok, szívesen fogadom majd a túra eredményeit! :-)

A tihanyi Gödrös és a hajókikötő közti szakaszon egymás után sorakoznak az ilyen kőbástyákon kialakított, kulturált horgászállások
Legeredményesebb balatoni etetőanyag-keverékem, naturális összetevőkből
A kosárba töltött etetőanyag ízekkel, illatokkal teli látványos fehér felhőt képezve oldódik, a csali pedig optimális magasságban lebegve, súlytalanul csábítja a halakat vizuális és kémiai ingerekkel egyaránt. Ez bizony ritkán marad érintetlen!
Kedvenc csalim, a Kék Fúzió Oldódó Fluo Lebegő Pellet a Balatonon is eredményes
Hatalmas víz, csodálatos panoráma és egy pontytól görbülő feederbot… Ez garantáltan megdobbantja minden horgász szívét!
Pikkelyes gyönyörűség a magyar tengerből
Megfogásánál csak szabadságának visszaadása nyújthat nagyobb örömet

Írta: Putz Tamás
Fotók: Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.