A szakértő válaszol! – 57. rész

A szakértő válaszol! – 57. rész

Tavasz derekán járunk, így elsősorban azokat a kérdéseket válogattam össze, amelyek a felmelegedő vízben történő horgászatokat érintik. Igyekeztem úgy szortírozni, hogy mind a keszeghorgászok, mind a method technika iránt érdeklődők számára legyen 1-1 érdekes téma az alábbi írásban. Érdemes tehát tovább kattintani!

Tóth Árpád
Kedves Gábor!
Nemrég olvastam, hogy az Országos Method Feeder versenyszabályzat szerint megrendezésre kerülő versenyeken immár tiltott mindennemű fonott zsinór használata, így a horogelőke is kizárólag monofil lehet. Van erre valami tipped, hogy miként érdemes megkötni az előkét úgy, hogy a csali finom felkínálása ne durvuljon?

Sipos Gábor
Kedves Árpád!
Igen, jól értesültél. A nemzetközi szabályokhoz igazodva a hazai bajnokságon és az annak szabályrendszerével megrendezett versenyeken már tilos a fonott horogelőke használata. Ez a korlátozás érinti a csalifelkínálást, ugyanis a fonott lágyságát egyetlen monofil zsinórral sem lehet lemodellezni, így az eddig megszokott felkínálási módokat újra át kell gondolni. Több jó megoldás is létezik, sőt még én is csak barátkozom a monofil előkés methodozással, azonban már régebben is próbálkoztam vele. Több-kevesebb sikerrel alkalmaztam azt a kötési módszert, amelynél a hajszálelőkét vékony fonottból kötöttem, és ezt rögzítettem a horog szárára, a horogelőke pedig maradt monofil. Így a csali „természetes” mozgása valamilyen szinten megmarad. Egy próbát megér! Az alábbi képek segíthetnek ennek a kivitelezésében. 

Első lépés, hogy a csalitüskét felkötjük vékony fonott zsinórra
Második lépés, hogy egy csepp pillanatragasztóval fixáljuk a hajszálelőkét a megfelelő pozícióban
Végül a megszokott horogkötéssel elkészítjük monofilból a horogelőkét

Faragó Péter
Szia, Gábor!
Nagyon szeretek keszegfélékre horgászni és figyelemmel követem a versenyszerű horgászatot is, viszont gyakran látom, hogy ti elsősorban szúnyoglárvával keszegeztek. Én is szeretnék eredményesen pecázni finomszerelékkel, de annyira körülményes a tűzőszúnyog beszerzése, hogy azt el is vetettem. Tudnál más csalitippet javasolni, amelyik eredményes a dévérkeszeg horgászatához, és viszonylag könnyen beszerezhető?

Sipos Gábor
Kedves Péter!
Valóban, a keszeghorgászathoz a szúnyoglárva a legjobb csali, ám érdekes módon, ha csak egyedül ülsz le pecázni, nem érezni annyira a hiányát. Amikor verseny van, és mindenki ezt dobja, nincs esély mással halat fogni, de, ha nincs konkurencia, jól el lehet horgászgatni más csalikkal is. Én elsősorban piros pinkivel oldom meg ezeket a pecákat. Ez a csontinál jóval kisebb légylárva izeg-mozog, és imádja minden keszegféle. Amennyiben nagyobb dévérekre horgászom, a giliszta az a csali, amit nem szabad otthon hagyni. Ez ráadásul minden horgászboltban beszerezhető. A közepes vagy kisméretű dendrobaena változatok alkalmasak a keszegezéshez, de, ha van eredeti trágyagiliszta, az is jó lehet.

Kisméretű, piros, izgő-mozgó csali a pinki
A keszegek imádják!
Ha nagyobb keszegekre pályázunk, akkor a giliszta is jó alternatíva

Láng Zalán
Szia, Sipi!
Mindenhol azt olvasom és filmekben is látom, hogy szinte minden etetőanyagot használat előtt érdemes átrostálni. Az sok helyen el lett mondva, hogy ennek mi a jelentősége, és teljesen érthető ennek a műveletnek a fontossága, azonban az nem tiszta számomra, hogy milyen lyukbőségű rostával is érdemes az adott kaját áttörni? Kérlek, segíts nekem ebben.

Sipos Gábor
Szia, Zalán!
Nagyon jó a kérdés, és tényleg nem mindig szoktunk kitérni a törőszita lukbőségére, így most ezt itt röviden összefoglalom.
2,8 mm – ezen a rostán azokat a púder finomságú method etetőanyagokat (pl. Top Method Feeder - Total Fish, Maximum Green, Premium Halibut) érdemes átrostálni, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak nagyobb szemcséket. Ezeken kívül alkalmas lehet akár a Ready Method kaják homogenizálására is. Amennyiben használunk horgászföldet, azt is ezen a sűrű szitán érdemes átengedni.
3,8 mm – ez az átlagos lukbőséggel rendelkező rosta a durvább őrlésű, darabosabb kaják áttöréséhez is alkalmas. Pl. a BlendeX 2 in 1 családhoz is ez a méret az optimális, hiszen a fennmaradó micro pelleteket vissza lehet önteni a homogenizált elegybe. De ezzel érdemes áttörni a FermentX család tagjait is.
4,8 mm – ezzel a mérettel már a nagyon nagy szemcseméretű kajákat is könnyedén át lehet rostálni, valamint arra is alkalmas, hogy a ragacsosra, mondjuk folyóvízre szánt etetőanyagot is gond nélkül áttörjük. Továbbá ezzel szoktam azokat a csalogatóanyagokat is átrostálni, amelyekben nem micro pellet, hanem nagyméretű pellet van. Ilyen, pl. a Pelletes Fekete.

A nedvesítés utáni göröngyös etetőanyagot mindig érdemes átrostálni
A rostán fennmaradó alkotóelemeket a legtöbbször vissza lehet borítani az áttört kajába
Ilyen egy tökéletesen előkészített method keverék

Födrös László
Kedves Gábor!
Gyakran fordul elő velem, hogy az optimálisan beállított method etetőanyagom 2-3 óra horgászat után úgy kiszárad, hogy már a kosárban sem áll meg. Mit csinálok rosszul? Kevés vizet teszek az etetőanyaghoz az elején, vagy nem jól tárolom?

Sipos Gábor
Kedves László!
Amennyiben a nap elején még jó a kaja állaga, akkor nem a keveréssel van gond, hanem a tárolással. Mindenképpen olyan fedeles edényben érdemes a kaját tartani, amelyben nem éri a szél, és nem tud kiszáradni. Főleg akkor kardinális kérdés ez, amikor meleg van, vagy erős légmozgás tapasztalható és akár több óráig is tart egy horgászat. A fedeles edények egyébként eső ellen is jó szolgálatot tesznek.

A megfelelő method kaja nem ragad bele a töltőszerszámba, de rendesen megáll benne!
Egy fedeles tároló edény megvédi az etetőanyagot a kiszáradástól

Fenyő Péter
Szia, Gábor!
Elég kevés időm van pecázni, és már unom azt, hogy, ha éppen ráérek, akkor az időjárás húzza keresztbe a számításaimat. Elhatároztam, hogy, ha esik, ha szakad, legközelebb nem maradok itthon. Kérlek, ajánlj nekem olyan ruházatot és ernyőt, amelyet rossz idő esetén érdemes használni.

Sipos Gábor
Szia, Péter!
Sokféle esőruhát lehet kapni, a fő kérdés, hogy mennyit szánsz rá? A prémium minőségű esőruhák ára bőven 100.000 forint felett van, azonban jóval kedvezőbb áron is lehet olyan modelleket is vásárolni, amelyek tökéletesen megállják a helyüket. A Haldorádó Air Esőkabát és Esőnadrág is komplex megoldást nyújt, és az ára sem csillagászati. Ernyő esetén érdemes olyat választani, amely nemcsak minket, de a felszerelésünk egy részét is védi. Jelenleg 220 és 250 cm-es átmérőben lehet kapni Haldorádó ernyőt.

Megfelelő ernyővel és esőruházattal rossz időben is lehet jót horgászni
Akkora ernyőt érdemes választani, amely alatt kényelmesen elférünk, és a felszerelésünk egy része is biztonságban van alatta
A sátras ernyőnek a palástja is véd minket az esőtől, széltől

Írta: Sipos Gábor
Fotó: Haldorádó Archívum

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.