A szakértő válaszol! – 67. rész

A szakértő válaszol! – 67. rész

Közösségi oldalamon nap, mint nap kapok különböző horgászmódszerekkel kapcsolatos kérdéseket, amelyeket próbálok a legjobb tudásom szerint megválaszolni. A Method Suli sorozat azonban sok „terhet” vesz le a vállamról, mert abban epizódról epizódra több olyan témát is boncolgatunk, ami a kezdő pecások számára kérdéseket vethet fel. Ebben az összeállításban olyan témák kaptak helyet, amellyel már foglalkoztam a korábbiakban, mégis maradtak velük kapcsolatban nyitott kérdések.

Kovács Gábor
„Szia, Gábor!
Sok videót láttam már a Haldorádó YouTube csatornán, viszont olyat nem találtam még, amely kifejezetten a hosszú előkés pontyhorgászatot mutatja be. Mi ennek az oka?”

Sipos Gábor
Kedves Gábor!
Az ok egyszerű. Pontyhorgászathoz a method technika a legtöbb esetben eredményes, és valljuk meg őszintén, sokkal egyszerűbb is. Ettől függetlenül lehet hosszú előkés módszerrel is pontyokat fogni, általában úgy szoktuk ezt művelni, hogy készítünk egy nagy etetést, majd azt horgásszuk meg kisebb kosárral kombinált végszerelékkel. Ekkor a csemegekukorica lehet az elsőszámú csalogatóanyagunk és csalink. Rendkívül élvezetes és izgalmas módszer a finomszerelékes pontyozás, csak ajánlani tudom, hogy próbáld ki!

Pontyozáskor a „nagy” alap szinte kötelező
Csemegekukorica és pinki, ezek nélkül ne menj pontyozni!
Pici, csendes kosár, amelynek becsobbanása nem zavarja meg az etetésen lakmározó halakat
A finomszerelékes pontyozás jó móka

Borbély János
„Kedves, Gábor!
Mostanában egyre gyakrabban horgászom folyóvízen, egyelőre felemás sikerrel. Ami néha elveszi a kedvem, hogy nagyon sokszor akadok le és rengeteg etetőkosarat hagyok bent a Dunában. Ekkor egyrészt az anyagi kár is jelentős, másrészt a fele időmet szereléssel kell töltenem a vízparton. Önök hogyan csinálják, hogy soha nem akadnak, és nem szakadnak be?”

Sipos Gábor
Kedves János!
Sajnos sokszor előfordul velünk is, hogy akadót fogunk. Ez kikerülhetetlen a Dunán. Mielőtt nekilát a horgászatnak, mindenképpen érdemes egy nagyobb ólommal dobni néhányat, hogy az esetleges akadókat feltérképezhesse. Ekkor még csak maximum az ólom fog odaveszni. Ha túlságosan akadósnak véli a helyet, érdemesebb újat keresni.

Változatos méretű és tömegű kosarak, így bárhová találhatunk megfelelőt
Akkora kosarat kell választani, amely stabilan megáll az adott helyen

Ha a keresgélésre nincs időd, akkor kérjen segítséget a helyi horgászoktól vagy csak nézze meg, hogy ők merrefelé horgásznak. A másik jó tipp, hogy olyan távolságot válasszon, amelyet stabilan meg is tudsz horgászni. Ha a kosár a fenékre érés után megáll, akkor ez nagyban lecsökkenti annak esélyét, hogy az áramlat besodorja egy kő alá, így nem lesz olyan sok végszerelék-vesztéssel járó leakadás.

A megfelelő távolság megválasztása kulcsfontosságú az akadók elkerüléséhez

Nemes Péter
„Szia, Sipi!
Bosszantó dolog történt velem. Eltört a kedvenc feederbotom spicce, ráadásul nem is horgászat közben. Húztam le a bottartó táska cipzárját, amibe beleakadt a zsinór, és ahogy húztam, a spicc megfeszült és egy hangos reccsenéssel eltört. A figyelmetlenségem ára egy spicc volt. Veled előfordult már ilyen?”

Sipos Gábor
Szia, Péter!
Igen, sokszor jártam már én is így. Sajnos a kapkodás miatti balesetek engem is gyakran utolérnek. Van azonban egy botpánt, amely erre is megoldás lehet. A By Döme TF Botösszefogó Pánt vastagabb részén egy kis zsebecske van, amelybe a method kosarat lehet helyezni. Amennyiben ezt úgy tudjuk beletenni, hogy a spiccig érő zsinór feszes maradjon, nagyban lecsökkenthetjük annak esélyét, hogy a laza zsinórt a cipzár bekapja.

Ez a botösszefogó pánt nagyban segít megvédeni a felszerelésünk épségét
A zseb gumis, így stabilan megtartja az etetőkosarat
Ha feszes marad a zsinór a kosár és a spicc közt, akkor a botzsák cipzárja nehezebben kapja azt be

Szívós Gergő
„Kedves Gábor!
Télen a lehűlő vizek gyakran letisztulnak, átláthatóságuk megnő. Ekkor milyen színű csalikat érdemes a tüskére tűzni? Úgy értem, hogy a harsány színek még fogósak lehetnek, vagy inkább mattot érdemes választani?”

Sipos Gábor
Kedves Gergő!
Egyértelmű választ erre nehéz adni, hiszen ahány víz, annyi megoldás létezik, de az esetek nagy többségében a narancssárga és más élénk színek hamarabb felkeltik a pontyok érdeklődését. Ami fontos, hogy a csali más színű legyen, mint az etetőanyag, még ha csak árnyalatnyival is. A piros egyébként az a szín, amely letisztult vízben, a meder alján kitűnik az aljzatból, mégsem tolakodóan rikító.

A rikító színek ősszel is fogósak
Mindenképp az etetőanyagtól eltérő színű csalit érdemes választani
Az élénkpiros télen, a letisztult vízben az egyik legeredményesebb csaliszín

Havas Péter
„Helló, Gábor!
Egyre jobban érdekel a versenyhorgászat, és szeretnék a jövőben horgászversenyeken is indulni. Szeretek keszegre horgászni, szeretem, ha sok kapás van. Azonban gondban vagyok, mert amatőr horgászversenyek közt alig van olyan megmérettetés, amelyen keszegre kellene horgászni. Általában olyan vizeken rendeznek feeder versenyeket, amelyeken pontyot kell fogni.”

Sipos Gábor
Szervusz, Péter!
Részben igazat adok neked. A pontyhorgászat itthon sokkal népszerűbb, mint bármely más halra történő horgászat, és ez a versenyeken sincs máshogy. Azért is van intenzív vizeken sok verseny, mert ezeken a helyeken nagy mennyiségű pontyot lehet fogni. Ettől eltekintve azonban a népszerű hazai amatőr versenyszervezők rendeznek kifejezetten olyan derbiket is, ahol keszegre lehet horgászni.

A keszeghorgászat nagyon szórakoztató és mozgalmas peca
Komolyabb technikai tudást igénylő módszer, mint a statikus pontyhorgászat

A másik nehezítő dolog a keszeges versenyeken történő indulásokon, hogy elég körülményes az élő csalik beszerzése, és hát elég költséges is. Ettől függetlenül sok esetben jóval mozgalmasabb, élvezetesebb ez a fajta horgászat, így csak ajánlani tudom. Sőt, ha lehetőséged van rá, indulj el a Magyar Bajnokság selejtezőjén is. Ezen lehet a legtöbbet tanulni.

Keszegezés közben végig koncentrálni kell

Írta: Sipos Gábor
Fotó: Haldorádó Archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.