A szakértő válaszol! – 71. rész

A szakértő válaszol! – 71. rész

2020 nagyon furcsa egy év volt… Hosszasan lehetne sorolni, mennyi minden volt másként, mint ahogy szerettük volna. Sok minden kimaradt, elmaradt, viszont voltak azért boldog pillanatok is mind a horgászatban, mind az élet más területein. Egy biztos, lapoztunk, és jobb esetben nem csak a naptárban! 2021-gyel egy új fejezet nyílik, ami rengeteg új lehetőséget kínál, és bízom benne, hogy sok-sok új élmény időszaka is lesz számunkra. Ezzel az írással megnyitom az idei „A szakértő válaszol!” évadot, ami immár a 4. esztendeje színesíti a Haldorádó Horgászportál felületét. A 71. rész fő témája a téli pontyhorgászat, csapjunk is bele!

Szabó Gergő
„Kedves Tomi! Télen még soha nem fogtam nagytestű pontyot, ezért idén elhatároztam, hogy felkötöm a gatyát a hideg ellen és amennyit csak tudok, a vízparton leszek a dolog érdekében. Te min szoktál változtatni ilyenkor a stratégiában, leginkább mennyi időt vársz egy kapásra, milyen gyakran dobsz újat?”
Putz Tamás:
Kedves Gergő!
A nagytestű ponty mint fogalom mára fájdalmasan elcsépelt lett, a sok „szakértő” horgász a különféle fórumokon, közösségi felületeken módszeresen kinyírta a kifejezést, és mára azt látom, hogy nem is szeretik az emberek használni. Tisztázzuk azt elsőként, hogy mit jelent a „nagytestű ponty”… Nos, feederbotos technikáról lévén szó, nálam a minimálisan 10 kg-nál nagyobb példányok sorolhatók ide. Erre teljes mértékben reális esélyed van, ha megfelelő helyen, oda illő módszerrel próbálkozol. Mára annyira modern és hatékony eszköz-/csaliarzenál létezik a horgászpiacon, ami simán elérhetővé teszi a nagy pontyok horgászatát ilyenkor is, miközben ez 10 éve (vagy még korábban) teljesen elképzelhetetlen volt. Na, de nem szeretnék túlságosan elkalandozni. A kérdésedre konkrétan válaszolva, ilyenkor minden lelassul. Ahogy a természet egyre hidegebbre fordul, úgy a halak anyagcseréje, életritmusa is jóval kisebb fordulaton pörög. Ehhez nekünk is igazodnunk kell. Ebben az időszakban én szinte kizárólag kereső horgászatot szoktam folytatni, nem készítek alapozó etetést. Egy-egy kapásra (ha a hely, a szerelék, az etetőanyag és a csali terén nincs kétségünk) nem ritka, hogy 1-1,5 órát is várok. Sok sikert kívánok, szívesen fogadom majd a téli nagy pontyod fotóját! ;-)

Ahogy a természet egyre hidegebbre fordul, úgy a halak anyagcseréje, életritmusa is jóval kisebb fordulaton pörög. Ehhez nekünk is igazodnunk kell!
Ilyenkor különösen szükség van a türelemre és a kitartásra, mert jóval lassabban, ritkábban számíthatunk kapásra
Egy-egy kapásra (ha a hely, a szerelék, az etetőanyag és a csali terén nincs kétségünk) nem ritka, hogy 1-1,5 órát is várok

Nagy Róbert
„Szia, Tomi! A hétvégén leszedtem a damilokat az orsóimról, hamarosan szeretném felölteni a dobokat az új szezonra friss főzsinórral. Annyiféle van, hogy nehéz választani, te melyiket javaslod? Sima, állóvízi horgászat, néha nagy dobásokkal. Köszi! Üdv, Robi”
Putz Tamás:
Kedves Robi!
Köszönöm, hogy megkönnyítetted a dolgom azzal, hogy leírtad, milyen célra, horgászatra szeretnél új zsinórt választani! Ez a tudatosság már fél siker! Az én kedvenc zsinórom a By Döme TEAM FEEDER Super Sensitive Line, amit jellemzően 20-as vagy 22-es méretben szoktam használni attól függően, hogy mekkorát kell dobni és/vagy mennyire nagyhalas pályán horgászom. Ez a zsinór kifejezetten lágy, de egyben brutál erős is, amire a legjobb referenciám, hogy az egyéni rekord tő- és tükörpontyomat, illetve amuromat is mind ezzel fárasztottam ki, majd húztam a merítőbe. A zsinór víztiszta „színezete” minden időszakban és víztípusnál megállja helyét, az óvatos halakban sem kelt gyanút. Bátran ajánlom Neked is!

 • By Döme TEAM FEEDER Super Sensitive Line
 •  

  Az én kedvenc zsinórom a By Döme TEAM FEEDER Super Sensitive Line, amit jellemzően 20-as vagy 22-es méretben szoktam használni
  A zsinór víztiszta „színezete” minden időszakban és víztípusnál megállja helyét, az óvatos halakban sem kelt gyanút. Bátran ajánlom!

  Tóth Bence
  „Szia, Tamás! Az új Pellet Feeder Dart kosarakkal kapcsolatban érdeklődnék. Láttam, hogy ezeknek nincs az a kis száruk a bordák alatt. Szerintem hasznos volt a régebbi típusnál… Miért szűnt meg?”
  Putz Tamás:
  Kedves Bence!
  Egyetértünk, szerintem is abszolút hasznos, ha a kosár bordás része alatt ott van az a pár cm hosszú műanyag szár. Ez gubancgátlóként funkcionál, remekül eltartja az előkét dobás közben a kényes területektől. Az új Pellet Feeder Dart kosaraknál az egyszerűség kedvéért nem lett gyárilag kialakítva ez a szár, mivel az előkék hosszúságától függően eltérő az, hogy ki milyen hosszan szereti ezt a szárat használni. Így, hogy mi nem fixáltuk a kosarat a műanyag vezetőn, lehetőség adódik a személyes, igény szerinti beállításra. Mindössze annyiból áll az egész folyamat, hogy a számodra tetsző méretre kihúzod a műanyag csövet a kosár alatt, majd ha megfelelőnek látod, egy fogó segítségével kissé összenyomod a műanyag száron lévő alsó fém részt. Nem kell vadul megnyomni, éppen csak szorítsd össze és máris rögzül! Én egyébként 3-3,5 cm hosszúságra szoktam a szárat állítani.

  Az új Pellet Feeder Dart kosaraknál az egyszerűség kedvéért nem lett gyárilag kialakítva a kosár rész alatt kis szár, mivel az előkék hosszúságától függően eltérő az, hogy ki milyen hosszan szereti ezt a szárat használni
  Így, hogy mi nem fixáltuk a kosarat a műanyag vezetőn, lehetőség adódik a személyes, igény szerinti beállításra
  Télen jellemzően a tó legmélyebb, belső pontjain célszerű a pontyokat keresni, ami többnyire együtt jár a távoli dobásokkal

  Torma Kevin
  „Szia, Tomi! A Harcsa horgásztóra készülök horgászni, milyen pelletet vigyek ide etetni?”
  Putz Tamás:
  Kedves Kevin!
  Télen az esetek többségében a legegyszerűbb megoldás a legjobb! Nem kell túlgondolni, túlvariálni az etetőanyagot, egy megfelelő beltartalommal rendelkező és az adott víztípushoz illő alap, de minőségi kaja tökéletesen megteszi. Ezen a tavon szinte kizárólag a halas, hallisztes alapú csalogatóanyagok szoktak működni, ezért olyan pelletre lesz szükséged, ami ezzel készül. Az időszakhoz leginkább passzoló halas pelletünk a 4S Method Pellet Mix téli változata. Ez egy natúr, aroma nélküli, de erőteljesen halas pellet összeállítás fluo morzsákkal kiegészítve. Én semmi extra adalékot nem szoktam ehhez hozzátenni a téli pecák alkalmával, mindössze egy kevés CSL Tuning Tenger Kincse hideg vízi aromával ízesítem. Egyszerűen csak öntsd hozzá (az összesen) 2 dl vizet + CSL Tuning aromát, jól rázd össze és 20 perc múlva kész az etetőanyagod! Hajrá!

  Télen az esetek többségében a legegyszerűbb megoldás a legjobb! Nem kell túlgondolni, túlvariálni az etetőanyagot!
  A 4S Method Pellet Mix téli változata egy natúr, aroma nélküli, de erőteljesen halas pellet összeállítás fluo morzsákkal kiegészítve

  Hoppál Géza
  „Szia, Tomi! Nagy örömmel láttam az új termékek között, hogy 2021-ben megújultak az Oldódó Fluo Lebegő Pelletek. Biztos, hogy ki fogom őket próbálni, amint tehetem! Szeretnék erre jól felkészülni, ezért pár tanácsot szívesen fogadnék! Pl. Te melyik változatot ajánlod ezek közül hideg vízre? Hogyan csalizzak? Érdemes aromával tuningolni, lehet ezzel gyorsítani a kapást?”
  Putz Tamás:
  Kedves Géza!
  Igen, az említett pellet család megújult 2021-ben és immár a LEGEND PELLETEK Wafter csoportjaként kerül forgalomba. Az új széria a legendás előd minden pozitív tulajdonságát, előnyét megörökölte, viszont részleteiben továbbcsiszoltuk, tökéletesítettük. Olyan mérsékelten lebegő = wafter csalik, amelyeket akár egy 7-10 mm-es csalitüske vagy egy közepes méretű horog is a fenékhez tapaszt, miközben egy pillekönnyű, könnyen felszippantható, csábító falat marad. A fogósságot tovább fokozza a vizuális inger, a csalik rikító, fluo színezetének köszönhetően szinte világítanak a vízben, amelyet a kíváncsi pontyok és amurok szívesen fogadnak. A csali a vízbe érés után azonnal elkezd oldódni. Ez az oldódás azonban lassú, egyenletes folyamat! Hideg vízben akár 5-6 óra is lehet, míg 20 Celsius-fok felett 1-2 óra, miközben a közepe még mindig kemény és stabil marad (gyakorta a legóvatosabb halak pont ilyekor húzzák el…). Oldódás közben amorf, szakadozott formájúak lesznek a szemek, miközben „ömlenek” ki a csalikból a finom ízek, aromák, étvágyfokozó attraktánsok, nem csoda, hogy legendásan fogósak! 12 és 16 mm-es méretekben található meg ez a pellet a dobozban.

  A legendás Haldorádó Oldódó Fluo Lebegő Pellet megújult változata a LEGEND PELLET Wafter család
  A LEGEND PELLETEK ezernyi lehetőség és minden eddiginél kimagaslóbb fogások kulcsát adják a horgászok kezébe!

  Számomra a LEGEND PELLETEK etalonja a Fokhagymás Hal. Ez az az íz, amit bárhova, bármikor szívesen ajánlok! Ha még egyet kellene mellé javasolni, akkor az az Édes Ananász lenne, amit szerintem nem kell bemutatni, hisz ismeretes, milyen világraszóló eredmények, érdemek fűződnek hozzá. Mutatok egy fogós praktikát, amit érdemes kipróbálnod ezekkel a pelletekkel hideg vízi horgászatok során (is)!

  A Tornado Activator Gel koncentrátum elképesztő sűrűsége lehetővé teszi, hogy közvetlenül a csalink felületére nyomjuk
  Garantáltan kibírja a dobást és a vízbe csapódást, így megmarad a csali felületén. Egyedi, különleges kreációk alkothatók ezáltal, amik a vízben hosszasan fejtik ki csábító hatásukat
  Egy ilyen csali ritkán marad érintetlenül!
  Ha jól csináljuk a dolgunkat, télen is részünk lehet a nagyponty-fogás örömében
  Hatalmas öröm télen egy ilyen pontyot kézben tartani!

  Írta: Putz Tamás
  Fotó: Császár Bence, Putz Tamás

  * Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

  10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.