A szakértő válaszol! – 75. rész

A szakértő válaszol! – 75. rész

Végre, ha lassan is, de közelít a valódi tavasz és vele együtt az év egyik legjobb horgászidőszaka, én magam is fokozott figyelmet fordítok erre az évszakra, mert nagyban nő a valószínűsége, hogy horogvégre kerül egy-egy nagy, öreg pikkelyes. Sajnos a vírushelyzet és a vele járó szabályok nem igazán könnyítik meg a horgászok életét sem, de alkalmazkodnunk kell a kialakult helyzethez, és reméljük, hogy mihamarabb túl leszünk rajta.

Nagy Róbert
„Kedves Tamás!
Nagyon kedvelem a Fűszeres Vörös Máj ízesítésű bojlitokat, sok szép halat sikerült már fognom vele,. Azt szeretném kérdezni, hogy a Bevonatos főzött csalizó bojlit érdemes valamivel kikönnyíteni, esetleg nem probléma, hogy eltér egymástól a két csali ízesítése?

Haskó Tamás:
Kedves Róbert!
Mindenképpen érdemes balanszírozni a süllyedő horogcsalit, ez sok esetben segíti a kapás kikényszerítését, én jellemzően eltérő ízű és főleg különböző színű pop-up csalikat használok erre a célra. Remek alternatívát kínál a Tornado Pop Up XL termékcsalád, mely méretben, így felhajtóerőben tökéletesen alkalmas a célra.

A Fűszeres Vörös Máj csalizó bojli egy Tornado Pop Up XL csalival kombinálva igazán fogós páros!
Ez a szép „aranyhal” sem tudott ellenállni neki

Tóth István
„Szia!
Tavaszra milyen ízvilágot ajánlasz a felmelegedő vizekre? Nálunk legtöbbször az édes csalik működnek leginkább.”

Haskó Tamás:
Kedves István!
Na, ez az a kérdés, amelytől legtöbbször kiráz a hideg, mert kellő mennyiségű háttér-információ nélkül nagyon nehéz érdemben megválaszolni a kérdést, viszont figyelembe véve az évszakot és az édes csalik hatékonyságát én a Kókusz & Tigrismogyoró családot emelném ki mint lehetséges megoldást. A tigrismogyoró alapból egy nagyon széles körben jól működő csali, szerintem az ebből készített bojlira is hasonlóan jól reagálnak a pontyok, aminek hatását tovább fokozza a hozzáadott kókuszaroma.

A Kókusz & Tigrismogyoró családban megtalálhatóak a nagyobb méretű csalizó bojliktól…
… az egészen pici method csalikig minden méret

Szél Kálmán
„Helló!
Szeretem a tigrismogyorót mint csalit, de azt tapasztaltam, hogy sokkal több a kapásom, ha kikönnyítem. Eddig lebegő szivacsot használtam erre a célra, de nem igazán tetszik a végeredmény. Hogyan tudnám kiváltani a szivacsot, hogy kellő könnyítést érjek el?

Haskó Tamás:
Kedves Kálmán!
A csalik meglebegtetésre számos módszer akad, nekem a tigrismogyorónál legjobban a belső könnyítés vált be, aminél egy e célra kialakított, általában 6 mm vastag fúrót használok, mellyel eltávolítom a csali belsejét és ezt a furatot töltöm ki egy azonos átmérőjű parafa rúddal. Az így elkészített csali vízben elfoglalt pozíciója könnyedén beállítható, még akár egy kisebb lebegtetés is belefér az aljzat felett, amiért az amurok egyenesen hálásak lesznek.

Az extra méretű fekete tigrismogyorót is könnyedén balanszírozhatjuk ezzel a módszerrel
A megfelelő előkén felkínálva igazán „ragadós” kombináció

Dér Károly
„Szia!
Több filmetekben is láttam, hogy használtok sebfertőtlenítő szert, de nemcsak a halak száján horog okozta sebnél, hanem a halak testén is, ennek mi az oka?

Haskó Tamás:
Mindig kínosan ügyelek a megfogott halakra, számomra az a legfontosabb, hogy minél kisebb sérülést okozzon nekik a mi kis találkozónk. Ennek megfelelően nem csupán a horog ütötte sebet kell fertőtleníteni, hanem a testén található egyéb sérüléseket is, amelyeket teljesen mindegy, hogy mikor szerzett, egyszerűen azok is elfertőződhetnek, ami a hal elpusztulásához vezethet.

Ennek a kis flakonnak minden jó érzésű horgász táskájában van hely
Ne csak a horog ütötte sebre koncentráljunk, érdemes a hal testén található sérüléseket is lekezelni visszaengedés előtt

Bajusznács Károly
„Kedves Tamás!
Rengeteg filmedet láttam és nagyon szeretem nézni, ahogyan horgászol, büszkén mondhatom, hogy te vagy a példaképem! Azt szeretném kérdezni, hogy a filmforgatás közben melyik a kedvenc pillanatod, amit a legjobban szeretsz?

Haskó Tamás:
Nagyon szeretek horgászni, számomra ez sokkal több, mint egy hobbi, nekem ez életformát jelent! Imádok a természetben lenni, megfigyelni annak résztvevőit és folyamatosan tanulni, amely hiszem, hogy egy életen át tartó folyamat, de ha ki kellene emelnem egy momentumot, akkor az a kedvencem, amikor a legyőzött ellenfélnek visszaadhatom a szabadságát! Mindegy, mekkora halról van szó, gyerekkorom óta élvezettel helyezem vissza őket abba a közegbe, ahonnan megfogtam és ez egy nagyon felemelő pillanat számomra.

Nézd meg az arcomat, szerintem minden rá van írva! :)
Visszaadni a természetnek ott, ahol megfogtam, ez a legfontosabb!

Szerző: Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.