A szakértő válaszol! – 82. rész

A szakértő válaszol! – 82. rész

Nyakunkon a nyár, holott igazi tavasz sem volt. Szép csendben, lassan melegedtek a vizek, néha több hetes megtorpanás közepette, de azért csak eljutottunk odáig, hogy békés halaink nagy része már leívott. Talán beáll a hőmérséklet is, és kezdődhet az igazi, nagybetűs szezon. Ebben az összeállításban olyan kérdésekre kaphattok választ, amely leginkább a nyári időszakban alkalmazott módszerekhez kötődnek.

Horváth Károly
Szia, Gábor!
Már nagyon sokat olvastam a csali színének fontosságáról method horgászatnál, azonban az ilyen „tanulmányokban” tulajdonképpen mindenre van magyarázat. „Azért jó a piros, mert…., azért jó a lila, mert…, azért jó a kék, mert…” Elhiszem, hogy minden helyzetben más, és más csali szín működhet, de mégis, tudnál nekem mondani három olyat, ami majdnem minden körülmény között működhet?

Sipos Gábor
Szia, Károly!
Valóban nagyon fontos a csali színe, és ahogy mondtad, már-már zavarba ejtően sok színárnyalatban lehet csalit kapni. Vannak kuriózumok, amelyek egy-egy szituációban verhetetlennek bizonyulnak, de az esetek többségében csak epizódszerep jut nekik. Azok a színek, amelyek a legtöbbször előkerülnek az én táskámból, az a pink, a narancssárga és a sárga különböző árnyalatai, egészen a fluo sárgáig. Úgy tapasztaltam, hogy a hazai zavaros vizekben ezek azok, amelyek legelőször felkeltik a pontyok figyelmét. Szóval, ha 3 csalit kellene mondanom, amivel elindulnék horgászni, ezek lennének:

  1. Tornado Method Punch & Menta
  2. Tornado Method Vajsav & Ananász vagy Mangó (attól függően, mennyire zavaros a víz)
  3. Quatro Fluo Pop Up (ebben ugye 4 különböző szín van, de a leggyorsabban nekem mindig a fluo sárga fogy el)
 

A Tornado Method csalik nemcsak ízükkel, de színükkel is felkeltik a pontyok figyelmét
A fluo csalik a zavaros vizekben teljesítenek nagyon jól!

Tornyi Miklós
Kedves Gábor!
Elhatároztam, idén belevágok a busahorgászatba! Ennek oka, hogy új kalandra vágyom, a másik meg az, hogy olyan vizekre szeretnék járni, ahol nincsenek sokan, és kicsit természetesebbek, mint egy telepített tó. Láttam, olvastam, hogy a Duna-öblökben sok ilyen hal él, úgyhogy már ki is néztem a helyszínt. A technikát elméletben már elsajátítottam a filmetekből, viszont felmerült bennem egy kérdés! Mennyi etetőanyaggal vágjak neki a kirándulásnak. Methodozni szoktam, ahol igazából 0,5-1 kg kajával végig lehet pecázni a napot, de ahogy elnéztem, ez nem ilyen „gazdaságos” technika. Szóval, hány csomag kaját vegyek életem első busázásához?

Sipos Gábor
Kedves Miklós!
Igen, jól látta, hogy ez a horgászmódszer „kicsit” több etetőanyagot igényel, mint a method peca. Éppen ezért állítottunk össze egy olyan csomagot, amelyben minden benne van, ami egy egész napos busázáshoz kellhet. Elég etetőanyag, csali és végszerelék is, így nem kell számolgatni, válogatni, egész egyszerűen csak ki kell bontani a csomagot és használatba venni. Egyébként az összeállításban három csomag Big River - Busa etetőanyag van, ami elegendő egy egész napos, nagygombócos horgászathoz. Bízunk benne, hogy sok pecásnak könnyítjük meg ezzel az első busás próbálkozásokat.

A busázás igazi időszaka a nyár!
Ebben a csomagban minden megtalálható, amire 1 napos busázáshoz szükség lehet
Nagy gombócokat dobálva gyorsan fogy a kaja, így a 3 csomag egyáltalán nem túlzás

Barna Krisztián
Szia, Sipi!
Nagyon keservesen akar a nyár megérkezni. A hűvösebb időjárás nem is zavarna, viszont az igen, hogy a kedvenc tavamon az amurok még nem aktívak, csak nagy ritkán lehet egyet-egyet nyakon csípni. Mit gondolsz, mikor indulnak be? Vagy van esetleg tipped arra, hogyan lehetne őket táplálkozásra serkenteni? A jól bevált tejsavas cuccaink egyelőre nem adják a halat.

Sipos Gábor
Szia, Krisztián!
Igen, a vizek melegedése nem a megszokott ütemben zajlik, de megfelelő csalogatóanyagokkal bizony lehet eredményesen amurozni ebben az időszakban is. Az tény, hogy a nagyon tejsavas, erjesztett magvak, etetőanyagok egyelőre nem úgy adják az amurokat, mint fogják azt majd meleg vízben. Viszont ezeket a tejsavas cuccokat kicsit hígítva, vagy más, natúr etetőanyagokkal keverve lehet olyan egyvelegeket összehozni, amelyek felkeltik a torpedók figyelmét. A Haldorádó kínálatában is megtalálhatók olya,n vajsavas aromával rendelkező etetőanyagok, amelyek már a melegedő vízben is eredményesen használhatók. Ezeket ki lehet egészíteni FermentX termékekkel, de amíg a vízhőfok nem igényli, csínján bánjunk ezekkel.

Átmeneti időszakokban is lehet amurt fogni, igaz, még nem olyan intenzitással, mint a meleg vízben
A Vad Ponty etetőanyag és némi magkeverék jó alap lehet az amurhorgászathoz akkor, ha a tejsavas kaják még nem működnek
Komplett recept is van arra az időszakra, míg a vízhőfok nem az igazi nyári arcát mutatja

Bogdán Tibor
Kedves Gábor!
Megnéztem a Gold Serie botokat és orsókat bemutató filmjeid, és nagyon megtetszett nekem ez a botcsalád. Már egy jó ideje gondolkodom azon, hogy belevágok a versenyzésbe, persze először amatőr versenyeken tervezem az indulást, de azt szeretném, hogy a felszerelésen ne múljon semmi. Így aztán arra törekszem, hogy olyan felszerelést szerezzek be, amellyel a közép-távoli pontos dobásokat a lehető legjobban be tudom gyakorolni. Elsősorban method horgászathoz keresek botot. Melyiket válasszam a méretsorból?

Sipos Gábor
Kedves Tibor!
Örülök, hogy felkeltette az érdeklődésed ez a termékcsalád, hidd el, nem fogsz csalódni benne! Mivel method horgászathoz keresel botot, gyanítom, hogy elsősorban a ponty a cél. A közép-távoli dobásokhoz szerintem elegendő egy 360-as bot. Ennek nagy előnye az is, hogy könnyebb vele a merítőre húzni a halat, mint a hosszabb társaival. Ez főleg versenyen fontos, ahol előfordulhat, hogy sok pontyot kell zsákmányolni. Erősségből az M, tehát Medium változatot javaslom. Ezzel már elérhető a 60 méteres táv, amit ráadásul pontosan meg is lehet még horgászni. Orsó terén természetesen a Gold Serie szerkezetek közül érdemes választani. A javasolt bothosszhoz elegendő lehet az 5000-es modell. Amennyiben lennének további kérdéseid, várom azokat is.

A Gold Serie botok széles méretválasztékban érhetők el a kínálatban
A 360-as Medium nagyon profi pontyos, methodos pálca
A pontyosabb spicceken duplán alátámasztott spiccgyűrű van, így garantáltan bírják a nagyobb megterhelést is
A Gold Serie orsók minden tekintetben méltó társai a Gold Serie botoknak

Kerekes Attila
Szia, Sipi!
Láttam, hogy a nyári receptajánlóban vannak nagy összeállítások is, amelyek hosszabb túrákra lehetnek jó választások. Én nagyon szeretem a 2-3 napos kirándulásokat, mert a munkám sajnos nem teszi lehetővé, hogy egyhuzamban ennél többet lehessek vízparton. A receptekben tényleg van minden, ami kellhet, azonban azt szeretném kérdezni, hogy az etetésre szánt magvakat, pelleteket, bojlikat, milyen ütemben érdemes bejuttatni?

Sipos Gábor
Szia, Attila!
Hosszabb túrák esetében az alapozó etetés talán a legfontosabb. Ekkor az etetésre szánt anyagok 40%-át érdemes bedobni. Erre addig nem szabad ráetetni, míg nem fogunk róla több halat. Ugyanis, ha már van kapás, és sikerül az etetésről fogni nagy halakat, akkor jó eséllyel a bedobott kaja nagy része már elfogyott. Szóval, nem érdemes addig halogatni a ráetetést, míg teljesen eltűnik minden a helyünkről. A ráetetés mennyisége függ a fogott halak számától, az apróhalak mennyiségétől. Ezektől függetlenül, a ráetetés idejét érdemes a késő délutáni, illetve a reggeli órákra időzíteni. Természetesen nem kell túlzásba vinni ezt sem. Vannak szituációk, amikor a többszöri kismennyiségű ráetetés a célravezető, és van, amikor inkább nagyobb mennyiséget érdemes egyszerre bejuttatni, majd békén hagyni a helyet. Ez vízfüggő: ott, helyben kell meghatározni, melyik lehet a megfelelő etetési stratégia.

A nyári receptajánlónkban gondoltunk azokra is, akik hosszabb időt töltenek a vízparton
Legyen szó ponty- vagy akár amurhorgászatról, vannak ötletek a tarsolyunkban
Az alapozó etetéshez használt alapanyagok olyanok legyenek, amelyek helyben tartják a nagyobb testű halakat is!
Az etetést feederes módszernél érdemes Spombbal bejuttatni

Írta: Sipos Gábor
Fotó: Haldorádó archívum

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.