A szakértő válaszol! – 90. rész

A szakértő válaszol! – 90. rész

Megérkezett az ősz és vele együtt a szezon talán legjobb nagypontyos időszaka, ezért is érdemes minden szabadidőt kihasználni és a vízparton tölteni, hiszen jó esély van rá, hogy azokkal a „nagy öregekkel” is összefussunk, akikkel még eddig nem sikerült. A kérdések zöme is ebbe az irányba tendál, de szerepelt olyan is, ami már kicsit előrelátóan a következő szezonra irányult, ami teljesen érthető, mivel lassan megkezdődnek a népszerű tavakon a foglalások a 2022. évi időpontokra.

Tóth Dániel
„Kedves Tamás!
Több videódban is láttam, hogy bója használata nélkül horgászol dobós horgászaton, nem igazán tudom, hogyan lehet ilyen esetben pontosan etetni, horgászni napokig, te ezt hogyan szoktad kivitelezni?

Haskó Tamás:
Kedves Dániel!
Egyre több olyan vízzel hoz össze a sors, ahol a tó szabályzata tiltja a vízen való bármilyen típusú közlekedést, de ezeket a szituációkat is remekül meg lehet oldani egy kis gyakorlással. Az első és legfontosabb a pontos távolságmérés, erre nem szabad sajnálni az időt, mert alapjaiban határozza meg a horgászat eredményességét, ebben nagy segítség a távolságmérő rúd. A megfelelő helyen kiakasztom a dobon található klipszben a zsinórt, majd jelölőfilc segítségével megszínezem kb. 40 cm hosszan. Az etetőbotoknál erre nincs szükség, ott a kiakasztás tökéletesen elegendő. Ezzel már megvan a megfelelő távolság fixen, az irányt pedig egy túloldalt kinézett fix pont határozza meg.

A távolságmérő rúd nagy segítség a pontos horgászat kivitelezésében
A lekerekített klipsz nem „bántja” a zsinórt, használjuk bátran!
A precízen kivitelezett, pontos horgászat meghálálja magát és gyors kapásokat eredményez

Német Tamás
„Szia!
Készülök horgászni még az ősz folyamán, de sajnos csak rövidebb, egynapos horgászatra lesz lehetőségem, szerinted lehet esélyem ennyi idő alatt nagyobb ponty megfogására?

Haskó Tamás:
Kedves Tamás!
Ebben az évszakban stick mixes keresőhorgászattal nagyon szép eredményeket lehet elérni viszonylag rövid idő alatt is. A megfelelő helyválasztás és a jól összeállított csalogatóanyag használatával szuper élményekkel gazdagodhatsz. Nekem ebben az évszakban a májas keverék vált be legjobban, ennek segítségével sikerült a legtöbb pontyot a matracra fektetnem. Csaliból egy szem BlendeX Pop Up vagy Hydro tökéletesen megfelelő a German rigen felkínálva. További hasznos információkat találhatsz Gáborral közösen készített filmünkben:

A keresőhorgászatokra csak a legminimálisabb felszerelést viszem magammal
A German rigen felkínált BlendeX csali tökéletesen illik a módszerhez
Kedvenc csalogató anyagom az őszi horgászatokhoz
Ha minden összejön, még éppen kicsi is lehet a Rapid matrac

Török Kálmán
„Helló!
Egy nagyon egyszerű kérdéssel szeretnék hozzád fordulni, de egyszerűen nem találom a megfelelő hátsó bottartót. Több esetben repült már a botom az egyszerű műanyag villákról, a gumis fejeket meg nem igazán kedvelem. Sokszor már félek előre az éjszakai horgászatoknál, hogy mi vár rám kapásnál, féltem a felszerelésemet.

Haskó Tamás:
Kedves Kálmán!
Én is elég sok típust használtam már, de amikor igazán közel kell horgászni, például csatornákon, ahol a meghorgászandó táv csupán néhány méter, akkor kizárólag a Prologic mágneses nyéltartót használom. Nagyon biztosan tartja a botot a helyén, nem volt még negatív élményem vele, és kapásnál egy könnyed mozdulattal kézbe vehető a felszerelés. További előnye a gumis fejekhez képest, hogy UV fény hatására sem öregszik el gyorsan az anyag, éveken át használható, tartós típus. 

További infók: https://www.haldorado.hu/termekek/bottarto-rod-pod-c12/bottartofej-es-nyeltarto-c83/prologic-biztonsagi-bottarto-villa-i27270#description

 

Ennél a típusnál nyugodtan várhatjuk a kapást, nem kell tartani a repülő bottól
A bottartó fejben mágnes található, ez fogja össze a két oldalt

 

Araszi Károly
„Szia!
Nagyon kedvelem a Tornado Pop Up XL csalikat, úgy vettem észre, hogy imádják a pontyok ott, ahol én horgászom, viszont sokszor a kisebb pontyok elkapkodják a nagyobbak elől. Mit csináljak, hogy sűrűbben akadjanak horogra inkább a banda nagyobb egyedei?

Haskó Tamás:
Kedves Károly!
Én is sűrűn használom ezt a csalit, főleg a horvátországi túráim alkalmával, sőt, elárulok egy titkot, dolgozom e csali továbbfejlesztett változatán, amely remélem, hogy jövőre debütálni fog. No de ne szaladjunk ennyire előre! Abban az esetben, ha sok a fehérhal vagy a kis ponty, próbáld meg ezt az amúgy sem kicsi csalit duplán, egymásnak szembe fordítva felkínálni. Természetesen ez sem kőbe vésett megoldás, de több esetben fogtam ezzel a felkínálással húsz kilogramm feletti pontyokat is.

A dupla Tornado Pop Up XL igazán nagy falat
Amikor ekkora pontyok érkeznek, rá nem lehet semmi okom panaszra!:)

 

Bordás Kálmán
„Kedves Tamás!
Tervezem a jövő évi horgásztúráimat és egy olyan tóra szeretnék eljutni, ahová a családdal együtt is kényelmesen elmehetünk, viszont mindenképpen szeretnék nagyobb halakat is fogni. Egy régebbi írásodban mintha láttam volna egy hasonlót, meg tudnád mondani, hol volt az pontosan?

Haskó Tamás:
Kedves Kálmán!
Szerintem a dunavarsányi Petőfi He tavára gondolhatsz, néhány évvel ezelőtt került a látókörömbe, pont én is egy családi peca okán kerültem közelebb a tóhoz. Közel húsz hektár vízfelülettel rendelkezik, emellett halállománya kiemelkedő (a 15 kg körüli pontyok mindennapos vendégnek számítanak), és ehhez párosul, hogy a tótól néhány méterre kényelmes házakban foglalhatsz helyet, így igazából bármilyen időjárási körülmények között kényelmesen tölthetitek el szabadidőtöket együtt a családdal. Egy dologra figyelj, a foglalásokat érdemes időben leadni, mert igencsak népszerűek az itt foglalható házak.

A teraszról ez a látvány fogad, szerintem egész elviselhető! :)
Az egyesületi tó halállománya kimagasló, gyönyörű pontyok élnek itt
A Nagy Pontyok nyomában sorozatunk 20. részét forgattuk itt

Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.