A szakértő válaszol! – 87. rész

A szakértő válaszol! – 87. rész

Hihetetlen, de újra ősz van, pedig még csak most volt tavasz! Úgy elrepült ez a nyár, hogy szinte észre sem vettem. Megannyi szép emlék, eredményes, izgalmas horgászat van mögöttem, mégis valahogy túl gyors volt ez most. No de attól, hogy szomorkodom, még nem jön vissza a forró nyár, viszont ebben az írásban összefoglalom azokat a kérdéseket, amelyek témája újra meg újra előkerül, és megválaszolásuk talán hasznos lehet az őszi feederbotos horgászatok során.

Megyeri Károly
„Szia, Sipi! Láttam az úszós busázásról készült filmedet, ami felkeltette az érdeklődésem. Mióta bemutattátok a feederbotos busahorgászatot, rendszeresen űzöm ezt a technikát, és szép számmal fogtam is fehér busát az öblökben. A kérdésem arra irányul, hogy horgászat megkezdése előtt honnan tudod, hogy lesz-e a fenéken busa, vagy sem? Mikor érdemes átszerelni a fenekező módszerről az úszósra?”
Sipos Gábor
Kedves Károly!
Az esetek többségében én is a fenekező módszerrel állok neki a busázásnak, azonban 1-2 óra dobálás után, ha nem jelentkeznek a kapások, akkor már lehet gyanakodni, hogy valami aznap nem működik. Főleg akkor szokott probléma felmerülni, ha tükörvíz van, áll a levegő, és jól láthatóan fent tartózkodik a hal a víz tetején. Erről burványok, fordulások vagy csak ágaskodó úszók árulkodnak. Ekkor érdemes átszerelni és megpróbálni a víz tetején felkínálni a gombócot. Ezenkívül akkor érdemes egyből fent kezdeni a busák kergetését, amikor már reggel is „beállt” víz, és jól látható, hogy aznap nem lesz légmozgás. Nyilván ekkor is el lehet csípni a fenéken 1-2 halat, de fent vannak az igazán nagy vadak, a pettyes busák. Ezek csak ritkán merülnek a fenékig, viszont a felszínen jól mutatják magukat. Könnyű őket megtalálni, viszont becserkészésük még a megfelelő felszereléssel is igazán izgalmas horgászélmény. Sok szerencsét kívánok hozzá! 

Nyugodt vízben a legeredményesebb a Silver Carp úszó használata
A felszínen tartózkodó halak megfogására fejlesztettük ezt az úszót
Szép busákat lehet fogni még ősszel is az öblökben

Ludas Péter
„Kedves Gábor!
Beruháztam egy Rotary Boxra, és szeretném felszerelni úgy, hogy lehetőleg minden a kezemre essen. Csalizótálcát már vásároltam, azonban a többi adapter tekintetében vannak kérdőjelek. Nem szeretnék felesleges dolgokat összevásárolni, csak olyat, ami fontos és szükséges. Te mely kiegészítőket ajánlod első körben?”

Sipos Gábor
Kedves, Péter!
Leveléből nem derült ki, de gondolom, feederbotos horgászathoz használná az ülőkét. Így első körben mindenképp szükség lenne egy feeder karra, amelyre a botot le tudja helyezni. Erre a célra a QR Feeder Arm Curved a megfelelő választás, amelyet már csak egy bottartó fejjel kell kiegészíteni. Ahhoz, hogy a bot nyelét is legyen hová tenni, ajánlom a Rod Attachment Arm kiegészítőt. Ezt egy bottartó fejjel bővítve a bot elhelyezése máris adott. Ahhoz, hogy a haltartót is a ládához tudja csatlakoztatni, a QR Multi Fitting a jó választás. A kézmosó is fontos, de nem elengedhetetlen. Ami viszont nélkülözhetetlen, az egy megfelelő ernyőtartó adapter. A Rotary Boxra is lehet tenni ilyen adaptert, azonban mivel könnyű az ülőke, ez a megoldás csak akkor válik be, ha rajta is ülünk. Jobb választás egy olyan ernyőleszúró, amely az ülőkétől függetlenül is használható. Ehhez az Inox Umbrella Drill a megfelelő eszköz. Tulajdonképpen kezdésnek ennyi elegendő is lehet.

A QR Feeder Arm Curved elengedhetetlen kellék a feederbotos horgászatokhoz
Bármilyen bottartó fej beleilleszthető
A Rod Attachment Arm kiváló hátsó bottartó
A megfelelő bottartó fej egy mozdulattal kivehető és berakható
A QR Multi Fitting egyszerű, de nagyszerű száktartó adapter
Egy mozdulattal levehető róla a haltartó!
Ez a nagyszerű ernyőtartó bármilyen aljzatban stabil tartást ad az ernyőnknek
Esőben vagy napsütésben egy jól rögzített ernyő aranyat ér!

Sipos Sándor
„Szia, Gábor
Kilátogattam Maconkára, a Method Klubcsapatok Országos Bajnokságára, és kicsit mögötted is megálltam nézelődni. Éppen akkor fordultál hátra és mondtad a háttéremberednek, hogy mivel nincs kapás az etetés közelében, előveszed a „pánik botot”, és bedobsz. Kíváncsian vártam, mit is takar ez? Felvettél a bottartóról egy hosszú botot, megtöltötted a kosarat és baromi messzire bedobtad. Lehet esetleg tudni, hogy milyen bot volt az, amit használtál?”

Sipos Gábor
Szia, Sándor!
Persze, hogy lehet tudni, nem titok! Tervben van egy új By Döme TEAM FEEDER botcsalád, amely vélhetően jövő év elején, de legjobb esetben is az ősz közepe vagy vége felé kerül a nagyközönség elé. E botcsaládból érkezett már néhány darab, amelyet a csapat a Method Klub OB-n bevetett. A Master botszéria széles méretválasztékban lesz majd elérhető, és amit te láthattál, az a 430LC volt. Elképesztő távolságokat lehet vele elérni, véleményem szerint jóval túlszárnyalja még a nagy elődöt, a Master Carp Pro 420LC-t is. Hogy pontosan milyen hosszúságokban és dobósúly-tartományokban kerül majd a kínálatba, és hogy pontosan mikor, azt a közeljövőben fogjuk részletesen is taglalni. Addig is legyen elég annyi, hogy olyan botcsaláddal bővül a kínálat, amelyet a hazai pontyhorgászok ízlésének maximális figyelembevételével alakítottunk ki!

A By Döme TEAM FEEDER Master botcsalád hamarosan érkezik!
Ilyen szép koi pontyok laknak Maconkán, 140 méteren túl!

Nagy Gábor
„Kedves Gábor!
Nagy rajongója vagyok az évszakonként megjelenő receptgyűjteményednek. Számos alkalommal vásároltam már az összeállításokból, és rendre jól teljesítettek. Láttam, hogy mostanában a versenyek miatt sokat horgászol a Maconkai-víztározón. Nem lehetne esetleg olyan recept, hogy „Maconka speciál”? Sokunk dolgát könnyítenéd meg.”

Sipos Gábor
Kedves, Gábor!
Az ötlet jó, de nyitott kapukat döngetsz! Bár a neve nem „Maconka speciál”, az idei évtől jelen van kínálatunkban egy olyan pelletkeverék, amely minden évszakra nyújt megoldást, ha nagyhalas methodozáshoz van szükség csalogatóanyagra. Ez nem más, mint a Haldorádó Method Pellet Mix. Legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, mindenre nyújt megoldást ez a termékcsalád. Olyan pelletek keverékei ezek, amelyek az adott vízhőfokhoz vannak igazítva, így szinte lehetetlen velük hibázni. Maconkán – ahogy a legtöbb nagyhalas vízterületen – kiválóan működnek ezek az összeállítások, így csak ki kell választani az évszaknak megfelelőt, majd bekeverni.

A Method Pellet Mixek felhasználhatók önmagukban, de akár keverékben is
Minden évszakhoz megvan a megfelelő pellet összeállítás

Szolnoki István
„Szia, Sipi! Láttam a Tomival közös élő bejelentkezéseteket, amelyben a bomb feederezést mutattátok be. Nagyon tetszik, hogy végre valakik vállalják, hogy vágatlanul, élőben mutatják meg, hogy mit tudnak. Remélem, lesz folytatása ezeknek a videóknak! Visszatérve a bomb feederre, szerinted ősszel is működhet még ez a technika?”

Sipos Gábor
Abban a formában, ahogy mi bemutattuk, úgy nem valószínű, hogy működik. Ennek oka, hogy egyre hosszabbak és hűvösebbek az éjszakák, ami azt eredményezi, hogy a part menti sekély régióban már nem érzi jól magát a hal. Nem kell azonban teljesen elengedni a dolgot, ugyanis számos olyan kavicsbányató van, ahol már 8-10 méterre a parttól is van 4-5 méteres mélység. Ezek a vizek csak lassan hűlnek, így van rá esély, hogy akár partközelben is találunk halat. Amit érdemes figyelembe venni, hogy az erjesztett dolgokkal történő etetés már nem vezet eredményre, sőt lehet, hogy a kukorica sem lesz már ínyére a pontyoknak. Hűlő vízben viszont a halas alapú pelletekkel történő bomb feederezés még lehet eredményes, és mindenképp érdemes próbálgatni, főleg akkor, ha szép, nyugodt, napsütéses az időjárás.

A „bomb feeder” lelke az ólomkapocs, az ólom és a csúzli! Hogy mit lövünk, az már csak részletkérdés
Nyáron ilyen amurokkal is lehet találkozni néhány méterre a parttól

Írta: Sipos Gábor
Fotó: Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.