A szakértő válaszol! – 98.rész

A szakértő válaszol! – 98.rész

Itt a tavasz, a legtöbb horgász számára legjobban várt időszak. A kérdések is szép számmal „futnak” be hozzám is napi szinten, így itt az ideje a legérdekesebbeket egy újabb szakértő válaszol írás keretein belül megválaszolni!

Kovács Levente
Szia, Péter!
Melyik bóját ajánlod egy balatoni pecához?

Rokolya Péter:
Szia, Levente!
Mindenképp dőlőbóját ajánlok Neked. A H bóját kevésbé látod, és a hal is könnyebben tekeri fel rá magát. A dőlőbóják közül kétféle jöhet szóba. Az egyik az IHP által gyártott:
A Classic Alkonykapcsolós Dőlőbója tökéletesen használható akár a sekély, 1 méteres vízmélységtől egészen 5,2 méteres mélységű vizekben egyaránt. Az igazán praktikus és egyszerű csatlakozóknak köszönhetően könnyedén tudjuk növelni vagy csökkenteni a hosszát a vízoszlop magasságától függően akár 20-30 cm-es finombeállítással. Különlegessége, hogy az összeszerelést követően minden egyes alkotóeleme, amely a víz alatt található, fekete színű, ezért maximálisan beleolvad a víz alatt található környezetbe, viszont a vízből kilátszó rész számunkra maximálisan jól látható, köszönhetően a 150 mm-es fényvisszaverős 3M matricázásnak és az alkonykapcsolós világítófejnek. Ez utóbbi, teljesen vízhatlan elem a sötétség beálltával magától bekapcsol, majd nappal kikapcsol, ezáltal energiatakarékos, ám éjjel akár több száz méterről is látható. A világítófej egy igen kis fogyasztású LED-es világítással működik, amelyhez az energiát 2 db AAA méretű (vékony) ceruzaelem (nem tartozék) biztosítja, így hosszú távra megoldottá válik bójánk megvilágítása. A világítófej a belehelyezett elemek minőségétől függően 450-550 óra folyamatos világításra képesek, ebből nem nehéz kiszámítani, hogy egy elemgarnitúrával milyen hosszú ideig képes a szükséges éjszakai fényt biztosítani! A világítás négy színben létezik: sárga, zöld, piros és kék. A bójatestek belsejében záródugók találhatóak, amelyek gondoskodnak a teljes vízmentességről, ezáltal légkamrákat biztosítva minden egyes toldó csőnek. A bójatalp kialakítása sem hétköznapi, mivel semmilyen akadály nem található a zsinór előtt, ezáltal könnyebben csúszik fel a zsinór a bójatesten, mint ahogyan azt más termékeknél tapasztalhattuk. A bójatest bójatalphoz csatlakozása is egyedi megoldás, hiszen a bójatalp belsejébe süllyesztett talpcsatlakozó révén maximálisan elkerülhető a horgászzsinór csatlakozórészbe való el- és leakadása.
A bója alkotóelemei a következők:

 • 1 db bójatalp (tömege: 2100 g) ráépített talpcsatlakozóval
 • 1 db 20 mm átmérőjű, 20 cm-es felső bójatest 150 mm-es 3M fényvisszaverő csíkozással ellátva, valamint 1 db alkonykapcsolós világítófej (a belehelyezett elemek minőségétől függően 450-550 óra folyamatos világításra képes)
 • 1 db 20 mm átmérőjű, 70 cm-es toldó
 • 1 db 20 mm átmérőjű, 110 cm-es toldó
 • 1 db 20 mm átmérőjű, 140 cm-es toldó
 • 1 db 20 mm átmérőjű, 160 cm-es toldó
 

A másik pedig, amit ajánlok, egy hasonlóan jó, de olcsóbb kivitel:
Ez nem más, mint a Haldorádó dőlőbója, mely kemény műanyagból esztergált, soha el nem rozsdásodó menetekkel, fekete színű, német, minőségi csövekből készül. A tagok különböző méretéből adódóan sok variációs lehetőséggel rendelkezik. Többszörösen kipróbált, saját fejlesztésű, megbízható, energiatakarékos alkonykapcsolós fej tartozik hozzá, mely biztosítja az éjszakai tájékozódást. A bóják karikás adapterrel vannak szerelve, amely bármelyik tagba beletekerhető, így félméteres osztásokkal bármekkora bója építhető. A dőlőbóják teljes hosszban, 100%-ig akadásmentesek.
A csomag tartalma:

 • 1 db 0,5 m-es tag
 • 1 db 1 m-es tag
 • 1 db 1,5 m-es tag
 • 1 db 25 cm-es alkonykapcsolós fej
 • 1 db karikás adapter
 • 1 db 0,5 kg-os fém talp
 

Egy jó bója mindig jól jön
Széles választék található meg kínálatunkban

Antal Tibor
Szia, Peti!
Melyik PVA tasakot ajánlod a „bages” módszerhez?

Rokolya Péter:
Szia, Tibi!
A Korda cég által gyártott és forgalmazott PVA tasakokat ajánlom, szerintem messze ezek a legjobbak.
A Korda Solidz PVA Bag egy kiváló minőségben készülő PVA tasak, amely az új fejlesztésnek köszönhetően minden évszakban, tehát minden vízhőmérséklet mellett maradéktalanul oldódik! Kifejezetten strapabíró típus, a lendületes dobásokhoz is kellően erős, nem szakad. Fontos kiemelni, hogy a termék teljesen szagtalan, pH-semleges, káros anyagoktól mentes! Egyszerűen megtölthető és használatba vehető. 1 csomagban 25 db tasak található.

A PVA tasakos módszer gyakorta verhetetlen
Számomra a Korda PVA tasakja vált be legjobban
A csomagban van egy kis adagoló kanál is
Sok szép halat köszönhetek a módszernek és nagyokat is

Csonka István
Szia, Peti!
Készülünk a Solti Kis-Dunára. Láttam, nagyon szép halakat fogtál, melyik csalit ajánlod most erre a vízre?

Rokolya Péter:
Szia, István!
Nagyon bevált legutóbbi horgászatomon a Chilis Tintahal wafter a Legend szériából. A gyönyörű pontyok mellett egy rekord compó is erre csábult el, tehát ők is szeretik ezt a csalit. Ez a legendás Haldorádó Oldódó Fluo Lebegő Pellet megújult változata. Olyan mérsékelten lebegő = wafter csali, amelyet akár egy 7-10 mm-es csalitüske vagy egy közepes méretű horog már a fenékhez tapaszt, miközben mégis egy pillekönnyű, könnyen felszippantható, csábító falat marad. A fogósságot tovább fokozza a vizuális inger, hiszen e csalik a rikító, fluo színezetnek köszönhetően szinte világítanak a vízben, amit a kíváncsi pontyok és amurok szívesen fogadnak. Lehet ezt még fokozni? IGEN! A csali a vízbe érés után azonnal elkezd oldódni. Ez az oldódás azonban lassú, egyenletes folyamat! Hideg vízben, akár 5-6 óra is lehet, míg 20 Celsius-fok felett 1-2 óra, miközben a közepe még mindig kemény és stabil marad (gyakorta a legóvatosabb halak pont ilyekor húzzák el…). Oldódás közben amorf, szakadozott formájúak lesznek a szemek, miközben „ömlenek” ki a csalikból a finom ízek, aromák étvágyfokozó attraktánsok, nem csoda, hogy legendásan fogósak! 12 és 16 mm-es méretekben található meg ez a pellet a dobozban.
FOGÓS TIPP! Hideg vízi horgászatok során ne a dobozból kivett csalit tűzd vagy fűzd fel! Áztasd be előre, puhítsd fel egy kicsit a felületét, gyorsítsd fel így az oldódást, aminek jutalma a hamarabb érkező kapás lesz. Hatékony trükk ez a nagytestű, óvatos halak horgászata során is!

Az egyik legfogósabb pelletünk
Nagyon gyorsan reagálnak rá a halak
Sok különlegesen szép halat köszönhetek ennek a csalinak vadvízen is!

Szőke János
Szia, Péter!
A Legend pelletek mennyit bírnak ki a vízben jelen körülmények közt?

Rokolya Péter:
Szia, János!
Jó a kérdésed! Szépen dolgoznak ezek a csalik, felpuhulnak, de a (kora) tavaszi pecákon egy estét is kibírtak nekem a hajszálon, de annyit általában nincsenek a vízben, hamarabb elhúzzák a halak. :-)
Ez az oldódás lassú, egyenletes folyamat! Hideg vízben, akár 5-6 óra is lehet, míg 20 Celsius-fok felett 1-2 óra, miközben a csali közepe még mindig kemény és stabil marad (gyakorta a legóvatosabb halak pont ilyekor húzzák el…). Oldódás közben amorf, szakadozott formájúak lesznek a szemek, miközben „ömlenek” ki a csalikból a finom ízek, aromák étvágyfokozó attraktánsok, nem csoda, hogy legendásan fogósak! 12 és 16 mm-es méretekben található meg ez a pellet a dobozban.

Hideg vízi horgászatokon is tökéletes választás ez a csali
Igen jól dolgozik és sokat kibír a vízben
Különleges fogásokat köszönhetek neki

Cser Viktor
Szia, Peti!
Melyik pelletet ajánlod egy gyors pecára PVA bages módszerhez?

Rokolya Péter:
Szia, Viktor!
Nekem a top 2, ami bevált, az a Fagyos Ponty, illetve a Tüzes Ponty Pellet Pack.
A Fagyos Ponty hideg vízben verhetetlen, a Tüzes Ponty pedig egész évben kiváló. Tökéletesen passzol hozzájuk a Legend Jam is, abból is, ami nekem legjobban bevált, az a Tüzes Ponty fantázianevű volt. Minden változat 400 grammnyi 2, 3 és 4 mm-es pellet keverékét tartalmazza. A kisebb méretű pelletek a legfogósabb, évek óta jól működő etetőanyagaink legértékesebb összetevőiből épülnek fel. Olyan színes, ízes falatok, amelyek gyorsan, illetve közepesen gyorsan puhulnak és oldódnak fel a vízben, de nem esnek szét. A 4 mm-es változat halibut pellet, amely nagyon lassan puhul fel, ez sokáig kemény, „roppanós” falat marad. A halibut magas olajtartalmának köszönhetően a vízközt mozgó halakat is a mederfenékre irányítja.
A pelletek mellett egy 50 milliliteres flakonnyi Pellet Juice is megtalálható a dobozban. Ez a nagyon sűrű, tömény aroma szolgálja a csalogatóanyag ízesítését. Minden változathoz a megfelelő ízű folyékony adalék kerül. A Fagyos Ponty változatban a Pellet Juice mellett 50 ml CSL Tuning - Fagyos Ponty aroma is megtalálható. Próbáld ki őket, nem fogsz csalódni!

A kedvenc hideg vízi pellet válogatásom
A Tüzes Ponty mindig fogós
Tökéletes pakk „bages” pecához
Hasonló szép halakat vele!

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Haldorádó Archívum, Google

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.