Puha vagy kemény pellet?

Puha vagy kemény pellet?

A puha, aromáit és értékes összetevőit gyorsan kitáró csalik mindig előbb hoznak kapást, mint a kőkemény halcsalik. Horgászataink során azonban gyakorta kell kényszermegoldásokat alkalmazni, hiszen hiába a legfogósabb, legpuhább csali, ha azt nem lehet 10 méternél távolabbra dobni… Akkor sem jutunk vele előrébb, ha hemzseg a tó az apróbb-nagyobb keszegféléktől vagy törpeharcsáktól. Van köztes megoldás, létezik olyan pellet, amely mindenhol helytáll?

Sajnos olyan pelletet vagy újabb „csodacsalit”, amely minden körülmények közepette 100%-os eredményt produkálva működik, még nem sikerült egyetlen cégnek sem forgalomba hozni, de higgyétek el, folyamatosan ezen dolgozik a világon sok ezer kutató és teszthorgász, többek között mi is! Vannak azonban apró finomságok - ez akár szó szerint is érthető -, amelyek sok vízen okoznak kellemes meglepetést, és eredményeznek meghökkentő fogásokat. Nagyon sokat horgászom különféle csalikat, etetőanyagokat és aromákat próbálgatva. Számos alkalommal bebizonyosodott a bevezetőm első mondatában már egyértelművé tett álláspontom, mely szerint nem kérdés, hogy a puhább csalik előbb adnak halat.

Végre egy olyan csalizó pellet, amely egyszerűen és nagyon hatékonyan használható!

Tudjuk jól, hogy nagyon sok cég gyárt kiemelkedően jó és fogós puha pelletet, de ezek többsége csak szárítás után használható, amelyet nem mindig sikerül jól végrehajtani, vagy egyszerűen nincs rá idő. Sokat bosszankodtam ezen én is, és nem akartam beletörődni, hogy nincs olyan megoldás, nincs olyan csali, amely minden elvárásnak megfelel!

Főként a feeder- és fenekező horgászoknak ajánljuk az új csalit

Tudjuk jól, hogy aki keres, az talál! Aki utánajár és foglalkozik vele, az előbb vagy utóbb célt ér! Külön öröm és büszkeség számomra, hogy ezt a kiváló termékcsaládot mi tudtuk forgalomba hozni. A Haldorádó Feeder Master Finom Pontypellet megalkotása során egyértelműen az volt a célunk, hogy főként a finom fenekező és a feederbotos horgászat során eredményesen használható pellet csalit hozzunk létre. Alapvető elvárás volt, hogy olyan rugalmas pelletről legyen szó, amely horogra is tűzhető és a lendületes dobásokat is jól bírja. Ezzel rendkívüli módon leegyszerűsítettük a használatát. A Finom Pontypellet nem igényel különleges eljárást (szárítást), a dobozból kivéve egyszerűen horogra tűzhető és már dobható is! Arra azonban mindig ügyeljetek, hogy az aromazáró fedél rajta maradjon a dobozon, így nem csökken erős, intenzív aromája és nem szárad ki.

Rugalmas, kézzel könnyedén összenyomható, de mégis remekül bírja a dobásokat!!!

A csali átmérője 8 mm, hossza 10-11 mm. Tehát egy hengeres formájú, ideális méretű, finom horgászatot biztosító halcsemege. Fogósságának titka összetevőiben rejlik. Rendkívül kalóriadús, válogatott, kiváló minőségű összetevőket tartalmaz. Magas fehérjetartalom, élénk színek, apró növényi magvak jellemzik. Az apró szemek igazi energiabombák, amelyek magasabb kalóriatartalommal és csáberővel bírnak, mint egy átlagos 20 mm-es bojli. Ezt a halak ösztönösen megérzik, és még a termetes egyedek is gyanútlanul szippantják fel a csábító falatkát.

Használati tippek, trükkök tanácsok

Horogra tűzve
Állaga és rugalmassága könnyedén lehetővé teszi ezt. Akkor tudjuk a legjobb akadást elérni, ha a csalit felhúzzuk a horog szárára, szabadon hagyva az öbölrészt és a hegyet. A különböző ízeket kombinálva akár kettő szemmel is próbálkozhatunk, a hatás időnként meghökkentő! Javasolt horogméret egy szem csalinál: 12-6, két szem csalinál: 6-1.

Egyszerűen horogra tűzhető a puha pellet

Szilikon karikába fűzve
A csali hengeres formája kínálja, hogy szilikon pelletkarikába fűzve a horog öblébe akasszuk. Így még eredményesebben kínálhatjuk fel a csalit, miközben csökkenthetjük a horog méretét. Javasolt horogméret: 12-8.

Szilikon hajszálelőkén felkínálva
A csali kis (8 mm-es) átmérője miatt nehéz úgy felfűzni a szilikon hajszálelőkére, hogy ne repedjen szét, ezért ehhez nem, vagy csak végső esetben ajánljuk.

Fonott hajszálelőkén felkínálva
A vékony fonott hajszálelőkére azonban gond nélkül felfűzhető és bevethető. Az egyik legeredményesebb csali felkínálási forma. Javasolt horogméret: 12-6.

Hajszálelőkére vagy szilikon karikába fűzve az akadás még biztosabbá tehető

Etetőanyagba is keverhetjük!
A dobozkából néhány szemet kivéve, szétmorzsolva a kosaras vagy alapozó etetéshez keverve, garantáltan tovább növelhető annak fogóssága. Így nem csak a csalizás, hanem az etetés során is számolhatunk vele!

Amikor felbukkant az óriás
Közelít…
A finom falatoknak a kapitális halak sem tudnak ellenállni

Folyóvízen is bevethető!
A jól bevált 6 különböző ízesítés között van egy kifejezetten folyóvízi, főként márna horgászata során eredményesen alkalmazható, „Sajtos bajszos” fantázianevű pellet. Ez sajtot és rendkívül tömény sajt aromát tartalmaz. Köztudott, hogy ezeket nagyon szereti a bajszos folyóvízi torpedó. Halkan jegyezzük meg, hogy ezzel a csalival a nyári meleg, fülledt napokon, amikor a hagyományos ízesítésű csalik rendre csődöt mondtak, nagyon szép pontyokat tudtunk kivarázsolni jó néhány nagy tóból. A halak ízlése örök talány marad…!

Minden hal szereti!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.