Tavaszi potya peca

Tavaszi potya peca

Potya pecának neveztem el ezt az alkalmat, hisz így, ívási időszakban kevés lehetőségem van a domolykók cserkelésén kívül más ragadozók horgászatára. Azaz, ha lehet ilyet mondani, akkor pergető horgászként ez számomra az uborkaszezon. Kaptam is az alkalmon, amikor Szabolcs tógazda meghívott, így pár nap múlva már a sajógalgóci tavon talált a tavaszi pirkadat. A lékpeca élményei után szívesen fogadtam el a meghívását, miszerint vizsgáljuk át a tavat így, tilalom idején ragadozó halak szempontjából. Nézzük meg, mit is rejt a galgóci mélység.

Két ügyes pergető „mágus” is csatlakozott ezen eseményhez Gábor és Ferenc személyében, így 3 pergető pálcával vallathattuk a vizet. Zoltán a kamera mögött, Minden készen áll!
A cél mindent is fogni. Csuka, süllő, harcsa is akad a tóban. Inkább azok a szép kicsik, és nem azok a csúnya nagyok, bár több hírt is kaptunk őszi nagy krokikról és nyári testes bajszosokról. Gyönyörű környezetben fekszik a tó, minden oldalról hegyek határolják. Az 1950-es évek végén keletkezett a kavicskitermelési munkálatok befejeztével. Ennek megfelelően a medre változatos, vízmélysége 0,5 m-től 3 m-ig terjed normál vízállás esetén. Ez esetben sem éreztem indokoltnak a radart, főként azért, mert kissé idegen számomra a radarral való keresés, mert én még ez a régi módi gyerek vagyok, aki jiggel szereti átvizsgálni a medret.

Rövidesen el is indultam evezve a túloldal felé, gondolván, ott bátrabbak a halak, ahol nincsenek faházak és kevesebb a mozgás

A két Wizard szettem tartott velem.

Az erősebb Wizard Samurai Spin 7-35 grammos 240 centis változatára…
… a 4000-es Samurai Spin orsó került, MXT8 Braid sötétzöld, 0,15 mm-es fonottal. Ezzel a szettel a nagy csalikat is stabilan tudom dobni és vezetni. A nagyobb wobblerek és spinnerbaitek esetében sem kell tartanom bottöréstől, hisz e pálcát erre fejlesztették
A rövidebb, 220 centis tömör karbon Wizard Solid Spin pálcára pedig…
… az elnyűhetetlen Wizard ASP 4000-es orsó került 0,10 mm-es fonottal
A Solid Spin ASP szettel kezdtem a meder feltérképezését, hisz ezzel maximálisan meg tudtam vizsgálni, hol vannak a törések, gödrök

Miközben én még bőven a meder átvizsgálásával voltam elfoglalva, Gábor barátom partról pár dobáson belül két méretes forma süllő mellett egy kölyökharcsát terelt szákba, majd engedett vissza.
Az L&K Warrior Shad csalijai nálam nagyon beváltak az utóbbi időben, így Gábor sikerén felbuzdulva a neon sárga mellé a sötétzöld szín is hamar kapott egy 6 grammos, 2/0-s Wizard jiget. Ez a váltás meg is hozta a várva várt kapásokat. Pár dobásonként finom ütésekkel jelezték a ragadozók, hogy igaz, esznek, de finnyásan. Sajnos csak a kapások bő 50%-át tudtam értékesíteni, de legalább sikerült beállni barátom mögé a halfogók sorába.

Többször csak a plasztik farkának végét fogták meg a süllők, így rendre lefordulva a horogról vagy farok nélkül vettem kézbe egy-egy koppanás után a végszereléket

Ilyenkor érdemes egy fokozattal gyorsítani, avagy épp lassítani a vezetésen. A gyorsítással ösztönözzük a halat a reflexszerű rávágásra, így nincs ideje annyira megfigyelni, mit is fog megtámadni. A lassítás pedig hagy időt, hogy a kényesebb kedvű egyedek is odafordulhassanak. Teltek-múltak az órák, és egyre eseménydúsabb lett a napunk.

50-60 centis kölyökharcsák és…
… 30 centi körüli süllők tarkították a napunkat
Időnként be-beugrott egy-egy szebb fogas is, így nem volt okunk panaszra
Azoknak az egyedeknek, amelyek rendes, koppanós kapással érkeztek, esélyük sem volt a menekülésre. A Wizard jig horga stabilan, a szájpadlásban fixálódott

A fényváltás idejét a parton töltöttük. Gábor a pergetés mellett a bojlizásban is jeleskedik, amit mi sem bizonyít jobban, mint a sötétedés előtt bevetett két szerelékére pár perc eltéréssel érkező két kapás, amelyből az egyiket megengedte, hogy én értékesítsek.

A sötét beálltával sem álltak meg a hareszok. A friss telepítésnek köszönhetően jó étvágyuknál voltak

A kényelmes faházakban töltöttük az éjszakát, így reggel kipihenve folytathattuk a cserkelést.

A három kutyus a tóparton még éjszaka is figyel a rendre

Délig maximalizáltuk a második napos pergetést, így már nem volt annyi időnk, mint az előző napon. Az érkező hidegfront csökkentette a halak kapókedvét, így süllőt ekkor már nem, harcsát pedig csak egyet fogtunk.

A csukák a partszéli, melegedő vizeket továbbra is előnyben részesítették
A parttal párhuzamosan vezetett plasztikokkal és spinnerbaitekkel elejtett formás kroki

Fotókat készítette: Molnár Zoltán 
Szöveg: Szebenyi Péter

EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.