Őszi plasztik ajánlatok

Őszi plasztik ajánlatok

A pergető szezon közepén érdemes górcső alá venni, milyen lehetőségeink vannak a csalik terén. Ebben az írásban a pergető horgászok pénztárcájának is kedvező, mégis nagyon fogós plasztik csalik ajánlatait nézzük át.

A plasztik csalik azok, amelyeket kevésbé sajnáljuk, ha beszakadnak, ráadásul vannak olyan végszerelékek, amelyeknél minimális az esély az elakadásra, mint például az offset horgos rendszerek. Éppen ezért bátrabban nyúlunk hozzá, és olyan helyekre is bedobjuk, ahová a drága wobblereket nem merjük, pedig sokszor ezek a helyek hemzsegnek a ragadozótól.

A plasztik csaliknak nagyon sok tulajdonságát ki lehet emelni, ezek általában egy típussal jöttek divatba – hogy csak egyet említsek, a Mann's Shad egy nagyon klasszikus forma, nem véletlenül tartják a mai napig is az egyik legjobb shad típusú plasztik csalinak. Most azonban nem a Mann's plasztikokat szeretném bemutatni. Az L&K plasztikok egyre népszerűbben a horgászok körében, ami csak azért lehetséges, mert élmény is fűződik a használatukhoz, ez pedig egyenes út a népszerűségéhez.

Egyszerű, de nagyszerű csalik a twisterek. Mellesleg ajánlom mindenki figyelmébe ezt a vöröses színt

Az L&K plasztikok kínálatában is több forma található. A legegyszerűbb és legismertebb forma a twister, ennek az egyszerű csalinak a népszerűsége megalkotása óta töretlen. Titka a speciális farok-kiképzés, ami révén a farok a legkisebb mozgásra is életre kel, így ritkán maradunk kapás nélkül. Aki esetleg trükközni szeretne vele, annak javaslom egy horgon kettő twister használatát, így dupla twisterfarok kelleti magát, természetesen dupla rezonanciával. Az L&K márka kínálatában a Grub Hunter képviseli a twister kínálatot, 5,5 és 8 centiméteres méretben kapható.

Igazán klasszikus és fogós forma, ezért nem maradhatott ki az L&K kínálatából sem

Következő lépésként a Shad típusú csalik családjába tartozó L&K Warrior Shad, szintén kettő méretben kapható, a klasszikusnak számító formát 5 színben kaphatjuk meg, amelyben természetesen van élénk és sötétebb árnyalat is. Ha egy halat kellene kiemelni, amelyre ez a plasztik kiváló, akkor a csuka jut eszembe elsőként. Eleve imádja a csuka a shad formákat, illetve ennek a csalinak a veretése olyan, mintha direkt a csukák ingerlésére találták volna ki.

A kedvenc plasztikom a Power Kick

A következő két csali típust én egy kicsit öszvérnek tartom, bár manapság egyre elterjedtebb, sőt inkább kihagyhatatlan a plasztik csali arzenálunkból. A lényege, hogy gumihal farok mellé twister test párosul. Első a személyes kedvencem a Power Kick. Ez a csali kicsit ducibb hengeres formájú, széles bordákkal a testén, és olyan a farok-korong a végén, ami miatt a jól feltűzött Power Kick még riszálja is magát vezetés közben. Számomra ez egy valóban univerzális plasztik, amely a süllő, a csuka vagy a harcsa horgászatánál is kihagyhatatlan. Éppen ezért három méretben, 7,5 centis, 9,5 centis és a kapitális halakhoz 12 centis változatban kapható.

Igazán erőteljes bordázattal van ellátva
A nagyméretű farok-korong garancia az intenzív veretésre
Leslukkolva!

Nagyon hasonló, mégis más a Kick, amely kicsit vékonyabb testű szolidabb bordázattal, és kisebb farok-koronggal rendelkezik, éppen ezért a mozgása sem annyira intenzív. Ez a gyengébb mozgás azonban ne tévesszen meg senkit, mert nagyon sokszor adódik olyan helyzet, hogy ez a kifinomultabb, lassabb veretés ingerli kapásra a ragadozókat. Ez is három méretben érhető el, 5 centistől a 10 centis méretig.

Kick két méretben
A Kick és a Power Kick is kapott egy vájatot a hátára, ezáltal sokkal könnyebb a csalit tökéletesen feltűzni a horogra
A Kick farok-korongjának formája mellett érdemes egy pillantást vetni a flitterekre is

Itt és most nem beszéltem még a színekről, az ízesítésről, ami külön írást is megérdemelne, a végére azonban még beszúrom az L&K Fish Head jig horgokat, amelyek rendkívül jól tartják a megakasztott ragadozókat, és a kiképzésük miatt sokkal szebben vezethetők velük a plasztik csalik, mint a hagyományos jigfejekkel.

A Fish Head jigfejek egyediek a piacon
A csali rögzítését a horogszáron egy pici kampó biztosítja. Ezen stabilan áll a csali, de nem roncsolódik durván
A horog nem túl nagy szakállal rendelkezik így könnyebb az akasztás, azonban nem üt mély sebet a halon
Mehet a ragadozók után!

Forrás: Lukácsi Béla

EnergoTeam

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.