Megérkezett a Wizard Edge Spin 265M, „A balinágyú”

Megérkezett a Wizard Edge Spin 265M, „A balinágyú”

Az ősz beköszöntével elkezdett hűlni a víz, így a nyáron jól bevált combig vagy akár derékig vízben állós pergetéseket el kell lassan engednem. A balinok is kevésbé járják a partszéli vizeket. A melegebb vízrétegekben rajba álló küszöket riogatják, ami ilyenkor már nem ritkán a parttól messzebbi távokat is jelenti.

Ennek megfelelően változtatnom kell a pergető technikámon és felszerelésemen is, hogy eredményes maradhassak. Mivel csónakkal aránylag ritkán van lehetőségem vízen lenni, csak a partról való nagy dobások segítenek elérni a távolabbi balinokat. Aki ismer, az tudja, hogy én sem dobásokkor, sem pedig bevágások alkalmával nem tartozom az óvatos-finom beleemelős típusba. Bányatavi és vadvízi pergetőként megtanultam, hogy ha az akasztás ül, akkor a fárasztásnál is bátrabban lehet irányítani, és már csak idő kérdése, hogy győztesként jöjjünk ki a harcból. Dobásoknál pedig a maximumot és még egy kicsit szeretem kihozni a felszerelésből, így vérzett már el a kezemben nem egy átlagos felhasználónak még megfelelő, de ilyen extra igénybevételt már nem tűrő felszerelés.
Véleményem szerint jelenleg az Energofish palettán a Wizard ASP Spinen kívül egy pálca alkalmas még partról a nagy távokra tartózkodó balinok cserkelésére, amely nem más, mint az új Wizard Edge Spin pergető bot 265 cm-es változata.
IM12-es anyagból készült, ennek köszönhetően kellően könnyű, mégis karakteres, feszes pálca. Úgynevezett extra fast akciót kapott. A szilícium-karbid anyagnak köszönhetően a gyűrűk is vékonyítottak, így ez sem terheli felesleges súllyal a karunkat, ami úgy gondolom, pergetésnél elengedhetetlen.

Már első alkalommal kézbe véve is sokkal magasabb kategóriát képvisel, mint amit az ára alapján gondoltam
A 12-36 grammos dobósúly-tartományába szinte az összes nagy távra dobható balinos csali beleillik
Ez esetben a leghosszabb, azaz a 265 centis változatot készítettem fel pergetésre

Ferenc barátomat nem is kellett sokáig győzködnöm egy munka utáni balinos pecára. Gyors pakolás után már indultunk is a kiszemelt helyek felé.

A hatalmas vízfelületet látva mindig eszembe jut, milyen kis porszem vagyok én ebben az óriási élővilágban

Éves baráti versenyt tartunk, mely az alábbi pontozási rendszeren alapszik.
Az adott nap első méretes nemes hala egy pont, minden halfaj +1 pont és minden megkezdett kiló +1 pont. Egész évben vezetjük, minden együtt töltött pergetés érvényes. Év végén pedig meglátjuk, ki mennyire volt ügyes. 2022-ben sikerült behúznom az évet, de jelenleg vesztésre állok, így minden méretes nemes halra szükségem van.
Megérkezésünk után perceken belül több jó rablás jelezte, hogy a balinok táplálkoznak. A probléma ott kezdődött, hogy a legközelebbit is cirka 50-60 méterre láttuk. Ezt a távot partról túldobni és feszes fonottal már csalival hatékonyan megvezetni nem egyszerű. Ráadásul volt némi oldalszelünk, ami szintén nem könnyítette a helyzetet. Nem tétlenkedtünk sokat és már fűztük is a fonottakat a gyűrűk közé. Hamar előkerült a wobbleres doboz, hisz ezt a távot csak bizonyos típusokkal fogom tudni hatékonyan meghorgászni. Minden wobbleremen ott fityeg a rá alkalmas not-a-knot kapocs, így gyorsan bármelyiket be tudom vetni.

Található a Wizard palettán megfelelő acéldrótból készült not-a-knot kapocs S ,M, L és XL méretben
Salmo wobblereket tartalmazó dobozom várta, mely csalikra esik ma a választás
A Salmo Slick Stick minden színét beszereztem, mert nekem nagyon bevált balinos műcsali
Ez esetben viszont két másik típusra esett a választásom, hisz ezen a napon a nagy távok elérése volt a célom

A Salmo Thrill 7 centis változata és a Salmo Slider 5 centis változata is számomra bevált „távcsali” az őnök ellen, hisz mindkettő kifejezetten jól dobható, repülés közben nem riszál be és nem cikázik, aminek köszönhetően a röppályája jól kiszámítható. Egy begyakorolt, laposabb dobással és az utolsó pillanatban visszafogott dobbal le tudjuk csökkenteni a levegőben elszaladó fonottunk mennyiségét, ami úgy gondolom, nagyon is fontos, hisz csobbanáskor azonnal el tudjuk kezdeni a vezetést, és ez nem ritkán azonnal balint ad.

Az 1-1,5 méteres fluorocarbon előke bekötése kötelező lépés

A Salmo Thrill már sokak által jól ismert balinos wobbler, míg a Slider nem egy tipikus csali erre a halfajra. Mégis mindkettőt érdemes magunknál tartani, hisz a Salmo Thrill gyors és finom kilengése mellett a Salmo Slider lassabb, elnyújtott, nagy amplitúdójú riszálása is kedvelt mozgástípus a ragadozó őnök számára. Mindkét csali jól reagál az egyéni vezetési stílusra, így 10-15 dobásig nincs is két olyan alkalom, amikor ne tudnék változtatni a tempón, vízrétegen, ritmuson.
Nagy lendülettel kezdtük el szórni a vizet barátommal, és ahogy puhult a fonott, úgy értünk el távolabbi és távolabbi pontokat a vízben. Az osztott nyéltag biztos fogást nyújt, így hamar ráéreztem a hosszú dobások technikájára. Talán 10-12 perce dobálhattunk, amikor egy kifejezetten jól sikerült lendítésemet követően, a csobbanás után az első két beletekerésbe elemi erejű ütést kaptam. Mélyről érkezett ellenfelem, aminek következtében teljes testtel kiugrott a vízből. A nagy távolság ellenére is tisztán látszott, nem mindennapi balin ragadta el a csalit ezzel felvéve a kesztyűt ellenem. Bár én az erőteljesen bevágó pergetők közé tartozom, itt nem volt erre feltétlen szükség, hisz ellenfelem majdhogynem kifordította kezemből a pálcát, és már e kirohanás megtartása is kellően beültette szájába a Salmo wobbler tűhegyes horgait. A nagy távolság ellenére aránylag hamar a közelünkbe ért a gyönyörű őn, és az már szákolás előtt látszott, hogy az első horogból két ág, míg a hátsóból egy is befordult. Keresztben ragadta el a Salmo Thrill-t. Igyekeztem nem halálra fárasztva, de kellően nyugodt állapotban megszákolni, ami sikerült is Ferenc barátomnak, így hamar halmatracra fektethettem idei egyik legegészségesebb és talán eddigi legformásabb balinomat.

Értékes pontokat érő hal a barátommal vívott háziversenyünkben
Nem egy balin járt már idén a kezeim között, mégis bátran ki merem jelenteni, hogy ez a példány mind közül a legszebb

Összességében véleményem a Wizard Edge Spin 265 centis pálcáról egy mondatban leírva a következő: megérkezett az első megfizethető, jó minőségű balinos pálca, amelynek a távolság nem akadály!

Fotókat készítette: Kánya Ferenc és Szebenyi Péter
Szöveg: Szebenyi Péter

EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.