Pergető kalandok 2. rész – Vertikál csalis csukahorgászat

Pergető kalandok 2. rész – Vertikál csalis csukahorgászat

A sorozat folytatásában a korábbi részben félbehagyott Zoltán-tavi csukahorgászatom élménybeszámolóját láthatjátok, amiben meghatározó szerep jutott a címben is említett vertikális csaliknak. Tartsatok velem ezúttal is, és megosztom az ezekkel szerzett tapasztalataimat!

Felszerelés összeállítása

A most következő horgászataim során ugyanazt a MH erősségű Technium-Stradic Shimano összeállítást használtam, melyet a korábbi írásomban részletesen bemutattam. Ennek elemei az alábbiak:

  • Bot: Shimano Technium AX Predator 240MH
  • Orsó: Shimano Stradic 4000FL
  • Zsinór: Sufix 131 G-Core X13 Braid Green - 0,148 mm (PE 0,8)
  • Előke: Sufix Super 21 Fluorocarbon 35 m - 0,60 mm + Savage Gear Needle EggSnap S 24 kg + Guru Rig System Swivels 11
  • Rögzítő elem: Korda Krimpelő fogó (L-es rész) + 0,70 mm átmérőjű, dupla csövű hüvely
 

Ezen a túrán, illetve a következő horgászataim során ezt a Technium-Stradic MH Shimano összeállítást használtam
Nagyon megszerettem ezt az orsót, túlzás nélkül mondhatom, hogy a Stradic egy mestermű!
Harapásálló fluorocarbon előkém alkatrészei

Vertikál csalis csukahorgászat

Általánosságban elmondható, hogy aki a Zoltán-tavon szeretne csukahorgászattal próbálkozni, annak az egyik legjobb húzás (szó szerint) a vertikális wobblerek használata lehet. Ezt a tippet Szoják Benedek barátomtól kaptam még a téli ragadozóhalas eszmecserék alatt, ezért ezekkel is igyekeztem jó alaposan betárazni. A vertikál műcsalik működésük közben megtartják a természetesnek tűnő, közel vízszintes helyzetüket, és akár (csónakból) csak a botspicc kizárólagos fel-le mozgatásával is jelentős oldalkitérést végeznek. A többségük azonban kiválóan alkalmazható a hagyományos, dobva-húzva végzett parti pergetésekhez is. Ezek esetében a bevontatás és veretés közben is megtartott stabil, bepörgést akadályozó helyzetet a megfelelően elhelyezett súlyozás biztosítja, valamint további impulzusokat adhatnak a műcsali testekben kialakított „üregekben” ide-oda mozgó, különféle csörgő golyócskák is. Számomra az alábbi típusok váltak be legjobban:

1. Berkley Flatt Shad

A Berkley Flatt Shad az elmúlt évben fogalommá vált hazánkban a pergető horgászok körében. Szinte nincs olyan, aki ne hallott volna róla, vagy esetleg már ki ne próbálta volna ezt a különleges műcsalit. A gyártó termékpalettáján kétségkívül a Flatt Shad az, amely ennyire középpontba került. Hogy mi is ennek a titka? A válasz roppant egyszerű: a fogóssága. Ami legelőször feltűnik, ha kézbe veszünk egy ilyen wobblert, az a formája. Ez a modell ugyanis terelőlemez nélküli változatban készül, ráadásul a rögzítő fül sem a jól megszokott orrtájékon kapott helyet, hanem a wobbler tetején. Ennek köszönhetően ez a műcsali 2 módon is tökéletesen használható. Az egyik a hagyományos, dobós módszer, amikor eldobjuk, majd folyamatosan visszavontatjuk magunk felé. Ilyenkor a csali azonnal heves, nagy amplitúdójú mozgásba kezd, de közben mindvégig megőrzi vízszintes helyzetét, nem borul fel, nem lehet túlveretni, köszönhetően a hasi részben elhelyezett ólomnak. A másik módszer a vertikális horgászat, amikor a fenékre leengedve, majd felemelgetve és visszaejtegetve pásztázzuk végig a csónakunk alatt elterülő mederszakaszt. Már emelés közben is aktívan mozog, mégis igazán az ejtési fázisban kel életre, amikor is szabálytalan ütemben oldalra kitérve süllyed vissza. A legtöbb kapás egyébként a tapasztalatok alapján ebben a fázisban következik be, úgyhogy nem árt résen lenni a wobblerrel. 
Különböző méretekben érhetők el, így minden halfajhoz, illetve módszerhez kiválaszthatjuk a tökéletes verziót.

  • A kisebb, 50 mm-es változat egy abszolút univerzális joker csali, amelyet a tapasztalatok szerint csukára és süllőre is érdemes dobni, akár egy könnyed medium felszereléssel is.
  • A közepes, 66 mm-es wobbler már ajánlott a vertikális harcsázáshoz is, de a hagyományos módon, partról dobva-húzva is eredményes, remek csali a nagy csukák vadászatához.
  • A legnagyobb, 96 mm-es változat igazi nagyágyú, ezt elsősorban álló-, valamint folyóvizeken történő vertikális harcsázáshoz, emelgetéshez ajánljuk, amikor a cél a legnagyobb ragadozó!
 

Ezek a Flatt Shad wobblerek bitang erős horgokkal vannak szerelve. Nincs az a hal, ami ki tudná azt hajlítani – horgászok között terjedt el, hogy még akár autót is lehet vele vontatni. Pont emiatt sokan – mivel főleg akadós terepen horgásznak – lecserélik erős, de a gyárinál valamivel gyengébb horogra a wobbleren található 2 darab hármashorgot, hogy ha fát, akadót fog a wobbler, legyen esély valamilyen módon szabadítani.
Tipp: Parti horgászat esetén a meghorgászott víz mélységétől függően érdemes kísérletezni az 50 és 66 mm-es típusokkal. A nagyobb variánst alkalmazva sekély vízben (1,5 méter és az alatti) vagy netán vízi növényzettel benőtt meder fölött húzva érdemes az első horgot leszerelni, így sokkal kevésbé fog elakadni, döcögni. Az én esetemben ez az olyan szakaszokon bizonyult hasznosnak, ahol sok a vízparti fa, a mederben pedig az azokról származó levél. A csali bevontatás során felvett pozíciójából adódóan az első horog ezeket jellemzően mindig összeszedi.

A vertikális wobblerek közül ez a három Berkley Flatt Shad típus bizonyult a legfogósabbnak a Zoltán-tavi horgászataim során
Közülük is az abszolút elsőszámú favorit a Berkley Flatt Shad XH 66 Firetiger Gold színben
Rendkívül attraktív, fogós csali, ami nem mellesleg hihetetlenül jól dobható! Ezt a méretet 60 méter felé is sikerült repíteni...
Sekély vízben használva, illetve vízinövényekkel benőtt vagy falevelekkel borított meder felett húzva hasznos, ha levesszük róla az első horgot

2. Lurefans DoubleKill DK7 Sinking 7 cm - 6

Ez a lipless crankbait a DoubleKill széria nagy, 7 centis változata, mely a vertikális csalik között egy kiváló választás a Lurefanstól megszokott szuper külső kidolgozással. A 70 mm-es verzió formatervezése a szélessége miatt is érdekes, hiszen nagyobb, erőteljesebb impulzusokat kelt a víz alatt, így a nagyobb testű ragadozók hamarabb felfigyelnek rá. Belső súlyozása és kialakítása szintén kiemeli az általános vertikál csalik sokaságából. Mozgását már a vízbe érkezés után megkezdi – ekkor egy lassabb imbolygás jellemzi magasabb frekvenciájú rezgésekkel kiegészülve –, viszont a bevontatás során indul be igazán. Rendkívül attraktív, nagy amplitúdójú mozgás tapasztalható, valamint erőteljes csörgés. A hátán 2 darab fül található, melyek közül az elsőbe akasztva a wobbler mozgása visszafogottabb lesz és nem tör olyan mélyre, a hátsóba rögzítve zsinórunkat pedig a lentebbi zónákat pásztázhatjuk vele, szélesebb mozgással. Formája és kialakítása miatt nem veret túl, szuper csali a süllők és nagyobb csukák horgászatához, de ez a méret már a harcsásoknak is remek lehetőséget nyújthat.

Íme, a Lurefans DoubleKill DK7!
A hátán 2 darab fül található, melyek közül az elsőbe akasztva a wobbler mozgása visszafogottabb lesz és nem tör olyan mélyre, a hátsóba rögzítve zsinórunkat pedig a lentebbi zónákat pásztázhatjuk vele, szélesebb mozgással

3. Rico Vibe75

Ez a típus egy ízig-vérig handmade, 75 mm hosszú, 18 grammos, csörgő vertikális wobbler. A Rico Vibe nagy súlya miatt jól dobható, aránylag keskeny teste miatt gyorsan süllyed. A mély vizeken is meghorgászható vele a fenék közeli zóna, valamint kevésbé mély vizeken is eredményesen használható, a tiszta mederfenéken kopogtatva igazán ingerlően mozog. A műcsali testében elhelyezett csörgő golyók kis méretűek és át vannak fúrva, így visszafogott, magas hangú csörgést produkálnak. Használható gumihalszerűen emelgetve és folyamatosan bevontatva egyaránt.

Sokféle más csalit is kipróbáltam a vertikál dobozomból, melyek közül ezek adtak csukákat
Szintén kiemelném a szortimentből a Rico Vibe Pike Heaven névre keresztelt csaliját, mely nem csak különleges színe és részletes kidolgozottsága miatt érdemel figyelmet, hanem az eredményessége is magáért beszél

Találó az elnevezés, hisz nyugodtan mondhatjuk, hogy a Pike Heaven a csukák álma. Zöldes hátával és fejével, aranyzöldből pirosasba hajló oldalával, illetve vérvörös hasával kiemelkedően impulzív hatást gyakorol a ragaozókra, s közülük is főleg a csuka horgászatban bizonyít. Oldalai merőlegesen nézve inkább aranyos-zöldesnek látszanak, élesebb szögből betekintve viszont pirosra vált a színük. A fej és a hát hasonlóképpen zöldből kékbe vált. Egy igazi joker csali!

Zoltán-tó – Az első tavaszi túra folytatása

A tavaszi köntösében a Zoltán-tó hátsó, kíméleti területe
Ezen a szakaszon tilos a horgászat, így mi is csak felderítettük, amikor körbesétáltuk a tavat
A tó alpakkái nagyon barátságos jószágok, sokszor minket követve legelésztek a parton
A kellemetlen, hideg, szeles időben több óra telt el kapás nélkül, de folyamatosan próbálkoztunk…
… majd egyszer csak egy brutál erős rávágás után bőszen görbült kezemben a botom
Merítőben egy újabb nagy csuka
Ezt a szép csukát a Berkley Flatt Shad XH 66 Natural Shiner csalinak köszönhetem
Gyönyörű, 7-es forma krokodilpofájúval folytatódott a délután
Néhány gyors fotó után hamar szabadon engedtem
A délután „üres” időszakában sokféle csalit kipróbáltam
Ahogy az időjárás barátságosabbra fordult, a halak étvágya is megjött. Bence csalta horogra ezt a szép, duci csukát
Mohón rávágott a 7-es DoubleKill csalira
Nőj szép nagyra!
A következő halat nekem sikerült fognom, ez a kb. 4-es csuka dobta fel a délutánt…
… majd hamarosan egy hasonló méretű társa követte, amely szemmel láthatóan már alaposan bevacsorázott
Napnyugtáig próbálkoztunk, jómagam a tó hátsó részében igyekeztem kihasználni a fényváltás időszakának lehetőségeit
Szállásunk a Diana-tó partján
Fantasztikus napot tudhattunk magunk mögött, volt mire koccintani a vacsora mellé :-)
Másnap már a hajnal első fényei horgászbottal a kezünkben találtak minket a parton, de sajnos a nyomott, frontos idő nem kedvezett a halfogásnak, az egész délelőtt eltelt kapás nélkül
Folyamatosan próbálkoztam, váltogattam a helyeket, illetve a csalikat
Micsoda trófea, erre bizony megérte várni! Egy 8-9 kg közötti, 92 cm-es példány volt az aznapi első fogásom, mellyel egyben az új egyéni rekordomat is jegyezhettem
Köszönöm az élményt, remélem, még találkozunk!

Zoltán-tó – Felejthetetlen áprilisi tavasz

Két hét múlva ismét a Zoltán-tó partján álltam és próbáltam becserkészni a tó ragadozóit
Azt a horgásznapot, illetve a következő alkalmakat ez a mérettartomány jellemezte
Határozottan elkapta és torokra vette a Rico Vibe Fluo Zombie csalimat
Ússz szabadon!

Írta: Putz Tamás
Fotók: Császár Bence, Pataki Gergely, Putz Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.