A hónap csalija: Salmo Bullhead

A hónap csalija: Salmo Bullhead

A sokak által csak „gébnek” csúfolt Salmo Bullhead sorozatgyártása 1991-ben indult meg Európa leghíresebb wobblergyártójának gietrzwałdi gyárában. A Salmo Bullhead valójában a nálunk is védett halfaj, a botos kölönte imitációja. A faj érdekes testfelépítését hűen tükröző, találó angol elnevezése után kapta e wobbler is a Bullhead nevet.

Annyit érdemes tudni e halacskáról, hogy a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályához, a sárkányfejűhal-alakúak (Scorpaeniformes) rendjéhez, ezen belül a kölöntefélék családjához tartozó fajról van szó. Senkit nem szeretnék untatni a faj leírásával, sokkal érdekesebb vizekre evezünk. Lássuk hát, mi is, ki is az a Salmo Bullhead, mi indokolta azt, hogy változatlan formában, színösszeállításban sorakozzon a horgászboltok polcain ugyanúgy, ahogyan azt 1991-ben is tette.

Salmo Bullhead a botos kölönte élethű utánzata wobbler formájában
Salmo Bullhead kollekció

Magyarországon főként a süllő és a csuka horgászatában ért el sikereket, külföldön ennél nagyobb életteret kapott, pisztráng, lazac és tengeri halak esetében alkalmazzák a nálunk is fogható halak horgászatán kívül.

Érdekessége, hogy alakja, formája tökéletesen megegyezik névadó halfajéval, feje széles, lapított, teste rövid, hasi része duci.

A gyártó a két alapmodell - a felszíni (F) és a süllyedő (S) - mellé létrehozott egy harmadikat, a mélyre törő változatot (Shallow Deep Runner). A horgásznak így lehetősége van kiválasztani azt a modellt, amely a horgászvíz sajátosságaihoz, a ragadozó halak előfordulási helyéhez igazodik, amivel az adott helyen eredményt érhet el.

A típus színösszeállítása egyedinek mondható, de közel sem találunk olyan bőséges kínálatot, mint mondjuk egy Hornet esetében. Az alapszínen (Bullhead) kívül öt színváltozat található a Bullhead palettájában. Ezek a HBD (Hot Bullhead), az esti és éjszakai órák favoritjának számító GT, azaz Green Tiger, a HP (Hot Perch) és a CYP (Clown Yellow Perch).

A fekete harántcsíkos mintázat nálam mindig előnyt élvezett, meggyőződésem, hogy több kapást tudok elérni ezekkel a modellekkel
Nagy kedvencem a CYP változat
Pont ezeket a színeket kedveli a süllő is
4,5 cm-es SDR modellek, melyek maximum 1,5 méteren dolgoznak

A különböző típusok mozgásában nincs jelentős eltérés. Impulzív, erőteljes vibrációt figyelhetünk meg az F, az S és az SDR változatok esetében is. Lüktetése, robbanékonysága gyorsabb tempóra váltáskor is azonnal érezhető, és a kapások eléréséhez nyugodtan változtassunk is a behúzás, bevontatás ütemén! Botunk spiccén követni tudjuk a wobbler mozgását, sebességét annak remegése alapján konstatálhatjuk.

A Bullhead önmagában nem kíván meg túl nagy dobósúlyú botot, egy rövid Excalibur végén végzett munkája is nagy élményt nyújt. Tökéletesen érezni lehet a 210-es, 110 grammos kis bottal a könnyű testű wobbler minden lüktetését
Olyannyira impulzív a mozgása, hogy a remegést a bot blankján pihenő kezünkben érezzük

Nappali, erős fényviszonyok esetén ajánlható a hagyományos kölönte szín, ennek piros hassal ellátott változata, valamint a HP. Rosszabb látási viszonyoknál, ha például felhők takarják az eget, vagy ha esti, éjszakai pergetésre indulunk, főként a GT és a CYP nevezhető első számú csalinak.

Ha jön az este, ne feledkezzünk meg a GT-ről!

A felszíni változat egyértelműen a sekély vagy vízi növényzettel borított vizek csalija. A 4,5 és a 6 cm-es Floating közepes sebességnél is 0,5-1 méter mélyre kényszeríthető. Jelentősebb merülés a Sinking változattal érhető el, de itt is maximum a 2 méteres zónáig terelgethető a wobbler. A nagyobb mélységek meghódításához egyértelműen az SDR változat kell, a 4-6-8 cm-es csalik 3-8 méterig küldhetők csatába.

Egy négy és feles SDR, mely optimálisan a 2-2,5 méteres zónában dolgozik
Jellegzetes lapított Bullhead fejforma, bohókás, bandzsa szemekkel
A fej és a test hátsó része közötti keskenyebb átmenet
A változatok közötti eltérés jól látható a terelőlemezek formai különbségéből
Piotr Piskorski csapata természetesen itt is figyelt a részletekre

A Bullhead kifogástalan horgai a már jól megszokott Salmo minőséget képviselik. A VMC Black Nickel drillingek a prémium kategóriát képviselik, és minden körülmény között a legjobb akadást képesek elérni. A különféle Bullheadek mindegyike 2 hármashoroggal szerelt, a wobbler méretétől függően 4-es és 8-as horogméretekkel találkozhatunk.

A Bullhead dupla drillingjeinek elhelyezése tökéletes, semmilyen körülmény esetén sem tudnak egymásba akadni

A Bullheadet többek között agyonpergetett vizeken is érdemes kipróbálni, mivel kevesen használják, a ragadozóink körében még az újdonság erejével hat.

Univerzálisnak mondható csali, állóvízen és folyókon egyaránt eredményesek lehetünk vele

Forrás: Halmos Mihály

(X)
EnergoTeam