Salmo wobblerek az Áruházban - 1.

Salmo wobblerek az Áruházban - 1.

Pergető berkekben a Salmo egyre nagyobb elismeréssel emlegetett márkanév, és nem csak európai, hanem újvilági viszonylatban is. Mára a lengyel cég meghatározó szerepet vívott ki magának a műcsali-piacon. Termékei világszerte kaphatóak. Az egyedi formák, a szokatlan, de remekül mozgó, fogós modellek és a rendkívül bő színkínálat keresett termékké tette e wobblereket. Az Áruház kínálata most Salmo műcsalikkal is bővül, ezek közül először a terelőlemezzel rendelkező változatok bemutatására kerül sor.

A Salmo cég története 1991-ben kezdődött, mikor két megszállott pergetőhorgász halbiológus (Piotr Piskorski és Radosław Zaworski) wobblerek készítésébe fogott. Elméleti ismereteik és pergetés során szerzett tapasztalataik minden alapot megadtak ahhoz, hogy újszerű, fogós formákat és a rablóhalak figyelmét felkeltő színeket tervezzenek. A kezdeti sikerek gyorsan megalapozták a cég presztízsét. Mára a fejlesztőmunkát az újabb modellek tesztelésével a világ mesterhorgászai is segítik. A legtöbb munkafázisban kézzel készített Salmo wobblerek csak többszörös minőség-ellenőrzés után kerülnek dobozukba, ezért a vásárlóhoz eljutó termékekre nemigen van panasz. A Salmo wobblerek jelentős hányada poliuretánhab alapanyagú, némelyik modell műanyagból készül. Így lényegesen könnyebben és percízebben megmunkálhatók, festhetők. A mechanikai behatásoknak jobban ellenállnak, esetleges sérülés esetén sem áznak be.


Színkódok

A Salmo wobblerek lenyűgözően bő színválasztékban készülnek. E színeket és színkombinációkat - a műcsaliknál megszokott módon - kezdőknek „érthetetlen” betűkódok jelzik. Az alábbi táblázatban a Salmo teljes színlistája szerepel, ezért később, az egyes modellek leírásánál már csak betűkódok formájában lesznek megtalálhatók az ott elérhető színváltozatok. (A Salmo cég a színek terén is folyamatosan, erőteljesen fejleszt, ami bizonyos színek gyártásból való kivonását is jelenti. A típusokhoz itt hozzárendelt színek a jelenleg gyártott változatok elérhetőségét jelentik. Némelyik Salmo wobblertípus ehhez képest jóval több színben létezik, ezek mindegyikének automatikus elérhetősége azonban nem adott - azok már csak „elfekvő” raktárkészletekből szerezhetők be.)

A Salmo wobblerek aktuális színválasztéka: xls


Terelőlemezes wobblerek

A terelőnyelvvel rendelkező műcsalik az utóbbi dekádokban hazánkban is általánosan ismertté váltak. Ezek a wobblerek (crankbait) egyenletes húzás mellett is jól mozognak, élethűen utánozzák az úszva menekülő kishalat. Egyes modellekből a legtöbbet a nem egyenletes, meg-megszakított bevontatással hozhatjuk ki: a lelassított (pillanatokra megállított), majd hirtelen megugrasztott műhal az addig tétovázó rablót is rávágásra bírhatja (twitchbait). A Salmo wobblerek közül a legtöbb modell a fenti elvárásoknak felel meg.


Boxer

Bár e modell a Salmo cég egyik újabb fejlesztése, máris sok követőre talált. A wobblert agresszív veretése, a testbe épített golyók csörgése és a Salmo műcsalikra jellemző életű, finom kidolgozású külső teszi igazán fogóssá. Ez az úszó típus kétféle változatban (Shallow Runner, Super Deep Runner) és két méretben (4,5 és 7 cm) készül. A nyugalmi helyzetben felszínen lebegő wobblert pár gyors tekeréssel a mélybe húzhatjuk - ez különösen a hosszú terelőlemezes, mélyre törő (Super Deep Runner) változatra igaz. Ha a megállunk a bevontatással, a műcsali felfelé, a felszínre törekszik. Egyes esetekben kifejezetten hatásos, ha nem csak feljebb engedjük, hanem akár a felszínig hagyjuk emelkedni, és ott az újabb behúzás előtt pár pillanatig nyugalomban hagyjuk. A törtcsőrű (Shallow Runner) változatot felszíni wobblerként is használhatjuk úgy, hogy a magasra tartott botspiccel vezetjük. Ilyenkor érdemes pár másodpercenként a spicc egy-egy kisebb rántásával, húzásával igazi életet vinni a csali mozgásába. Mindkét változat alkalmas vontató horgászatra (trolling, sleppelés) is, bár ennek hazai viszonyok között nincs sok jelentősége. Annak annál inkább, hogy emiatt a Boxereknek a nagy sebességű bevontatások során is jól kell dolgozniuk: folyókban, áramló vízzel szemben húzva is jól használhatók tehát.

Célhalak: csuka, süllő, sügér, harcsa.

Speciális helyek, szituációk: erős veretése és hangja miatt a nem egészen tiszta, zavarosabb vizekre is javasolt.

Modell
Változat
Hossz (cm)
Súly (g)
Horgok mérete
Ajánlott zsinór (mm)
Merülési mélység (m)
BX4SR
úszó
4,5
7
8
0,2
0,5 / 1,5
BX4SDR
úszó
4,5
7
8
0,2
1,5 / 3,0
BX7SR
úszó
7
22
1
0,25
1,0 / 2,0
BX7SDR
úszó
7
24
1
0,25
2,5 / 5,0

Elérhető színek: GT, RBS, RC, RPH, RR, YC


Bullhead

E wobbler világszinten is rendkívül népszerű. Sikerének fő oka, hogy e műcsali utánozza tán legjobban a gyors folyók ragadozóinak fő táplálékát jelentő kölöntéket és - az újabban itt megjelenő - gébeket. Ugyanakkor igen jól bevált a nagyobb, lassabb folyókon, a tározókon és a tavakon is. A wobblert elsősorban alakja és mozgása teszi egyedivé. A horgászok igényeinek megfelelően fejlődik a család, már 3 cm-től 8 cm-es hosszig elérhető, kapható rövid és hosszú terelőlemezzel, valamint süllyedő és úszó változatban is. Gyors folyású vizekben érdemes folyásnak felfelé is dobálni vele, így a műcsalit behúzva ívenként végigtapogathatjuk vele a medret. A mélyre törő változat nagy felhajtóerejét főleg a nagyobb kövekkel, akadókkal tarkított meder esetén használhatjuk ki: a bevontatást szüneteltetve a wobbler szépen kiemelkedik az akadós mélységből.

Lassabb folyású vízben a Bullhead rendszerint akkor a legsikeresebb, ha a lehető leglassabban vontatjuk be. Ilyenkor sokat számíthat, ha a spicc finom húzásaival „belecifrázunk” a csali mozgásába. Lassú vontató horgászatra (aminek hazai viszonyok között elektromos csónakmotorral van létjogosultsága) talán a Bullhead Super Deep Runner az egyik legjobb választás. Ezzel próbálkozva célszerű a wobblert legalább 30 méterre elengedni a csónaktól.

Célhalak: folyón pisztráng és süllő, állóvízen csuka, pisztrángsügér.

Speciális helyek, szituációk: folyókon, folyásnak felfelé dobálva.

Modell
Változat
Hossz (cm)
Súly (g)
Horgok mérete
Ajánlott zsinór (mm)
Merülési mélység (m)
BX4SR
úszó
4,5
7
8
0,2
0,5 / 1,5
BX4SDR
úszó
4,5
7
8
0,2
1,5 / 3,0
BX7SR
úszó
7
22
1
0,25
1,0 / 2,0
BX7SDR
úszó
7
24
1
0,25
2,5 / 5,0

Elérhető színek (Bullhead): BD, HBD, YD

Elérhető színek (Bullhead SDR): BD, CL, HBD, LPD, PT, YD


Butcher

A első Salmo wobblerek egyike, éppen ezért már sok szép fogás kapcsolódik hozzá. Az eddigi tapasztalatok szerint több kapitális egyed is rajtaveszetett ezen a típuson. Csak 5 cm-es hosszban, de úszó, süllyedő és mélyre törő változatban is készül. A kis terelőlemezes úszó Butchert legjobban az áramló vizeken tudjuk kihasználni úgy, hogy a folyással szemben igen lassan húzzuk. A potenciális haltartóknál gyakran a wobbler megállításával lehet kiváltani a rávágást. A süllyedő változattal folyásirány szerint felfelé is horgászhatunk, célszerű ezt is a lehető leglassabban, vízközt bevontatni, és közben a szokásos, rövid spicc-húzásokkal meg-megugrasztani. A mélyre törő (SDR) típussal is horgászhatunk folyón felfelé, de ez a változat sokszor beválik a mélyebb tavakon is. Ezt érdemes a spicc gyors oldalra húzásával a kívánt mélységbe meríteni, majd az orsó tekerésével e mélységben tartani. Persze csak addig, míg megállva nem hagyjuk kissé feljebb lebegni…

Célhalak: pisztráng, csuka, süllő, sügér, pisztrángsügér.

Speciális helyek, szituációk: folyókon, felfelé és a partra merőlegesen dobálva.

Modell
Változat
Hossz (cm)
Súly (g)
Horgok mérete
Ajánlott zsinór (mm)
Merülési mélység (m)
BR5F
úszó
5
5
10
0,2
0,8 / 1,5
BR5S
süllyedő
5
7
10
0,2
1,0 / 2,0
BR5SDR
úszó
5
6
10
0,2
2,5 / 4,0

Elérhető színek: BE, BR, GT, GS, HBR, PH, RH


Fatso Crank

A Fatso Crank speciális műcsali: viszonylag nagy mérete ellenére sem merül mélyre, egészen a felszín közelében vezethető. Mozgása nagyon karakteres, a veretésén túl kissé oldalra is kóvályog, ami életszerűvé teszi. Nagyon erőteljesen mozog, hullámait, vibrációját a ragadozók messziről érzékelik, és nyomába erednek. Igazi sekélyvízi wobbler, mely még nagyobb sebességű sleppelés közben is csak nehezen éri el a méteres mélységet. Normál, orsóval elérhető bevontatási sebességnél csak fél méter mélyen jár, emiatt kiváló a majdnem felszínig felnőtt hínármezők feletti horgászathoz.

Megemelt botspiccel veretésével teljesen a felszínen kelt hullámokat, leengedett bottal láthatóan tolja maga előtt a vizet. Bevált taktika a szünetekkel megszakított bevontatás. Ilyenkor érdemes pár - a rablók számára váratlan - rövid rántással indítani az újabb bevontatási szakaszt. Ez jól imitálja a sérülten felszínre emelkedett préda mozgását, ami gyakran a rávágás kulcsingere is egyben. A vízi növényzet feletti csukázás mellett a tavaszi-nyári, felszíni harcsázás kiváló wobblere. Tömege és mozgatásának speciális igényei miatt hozzá a rövidebb (2,10-2,40 m), gerinces botok és erős fonott zsinórt használata ajánlott.

Célhalak: csuka, süllő, harcsa.

Speciális helyek, szituációk: Sekély és / vagy csaknem a felszínig hínáros részeken verhetetlen.

Modell
Változat
Hossz (cm)
Súly (g)
Horgok mérete
Ajánlott zsinór (mm; mono/fonott)
Merülési mélység (m)
F10C
úszó
10
38
2/0
0,30/0,18
0,5 / 1,5
F14C
úszó
14
90
4/0
0,40/0,25
0,5 / 1,0

Elérhető színek: EP, GT, GS, PH, RBS, RH, RHP, RPH, RR, RT, SN, SNO, TT


Frisky

E műcsali a Salmo cég legújabb terméke. A forma kétrészes műcsalikkal hosszú éveken át végzett kísérletek eredménye. A tervezők legfontosabb feladata volt megtalálni a megfelelő hidrodinamikai és aerodinamikai tulajdonságokat. Ennek köszönhető, hogy ez a wobbler gyors bevontatás során kiegyensúlyozottan működik, és dobás közben, a levegőben is „jól viselkedik”: nem akad vissza, és messzire repül. Az úszó Frisky egyetlen méretben, de kétféle - törtcsőrű, felszíni és hosszú terelőlemezes, mélyre törő - változatban készül. A wobbler csaknem lebegő: a bevontatási szünetekben csak igen lassan emelkedik a felszín felé. Ez a tulajdonsága különösen alkalmassá teszi a szaggatott bevontatással végzett folyóvízi horgászatra, mert a lebegő csali jól sodortatható az árral. Nem csak áramlással szemben húzva, hanem felfelé vagy a mederre merőlegesen dobva is beválik. Legjobb eredményt a 2-3 hajtókar-fordulatnyi bevontatás utáni rövid szünetek (amibe spiccel bele-belepöccintünk) hozzák. Állóvízen a Frisky a hagyományos terelőlemezes úszó wobblerekhez hasonlóan használható.

Célhalak: csuka, süllő, balin, pisztráng, sügér.

Speciális helyek, szituációk: főleg folyókon, nagy állóvizeken válik be, mélyebb vizekre a DR változat ajánlott.

Modell
Változat
Hossz (cm)
Súly (g)
Horgok mérete
Ajánlott zsinór (mm)
Merülési mélység (m)
FR7SR
úszó
7
8
6
0,2
1,0 / 1,5
FR7DR
úszó
7
9
6
0,2
2,0 / 3,5

Elérhető színek: GT, RD, RPH, SBO


Hornet

Amióta csak létezik a Salmo család, a Hornet típus a legnépszerűbb változat. Méretét tekintve nem nagy, mégis hihetetlenül eredményesen horgászhatunk vele. Nagy gondossággal készül, mert precizitás kell ahhoz, hogy nagyobb sebességgel az egészen apró méretűeket is kifordulás nélkül vontathassuk be. Kis tömege ellenére megfelelő felszereléssel jól dobható. Ötféle méretben, háromféle terelőlemezzel, úszó, süllyedő és mélyre törő kivitelben készül. A Hornet wobblerek igazán kiválóak akkor, mikor a folyón áramlással szemben dobálva horgászunk. Éppen csak egy kicsit kell az áramlásnál gyorsabban húznunk e műcsalikat ahhoz, hogy remek mozgást produkáljanak. Hasonlóan jól működnek lefelé horgászva, hiszen egy-egy jó haltartó hely mellett megállítva a víz áramlása révén is igen jól mozognak. A Shallow Runner típus a kisebb folyók keresztirányú dobásokkal való átfésüléséhez is alkalmas. Folyásirányba kissé felfelé dobva lassan vontassuk be, közben kövessük figyelemmel az ívben lefelé sodródó műcsalit. A mélyebb részeken a botspiccet engedjük egészen le, a sziklás, akadós vagy sekély részeken emeljük meg! Kisebb de mélyebb folyócskák horgászatához általában legjobban a süllyedő SR változat alkalmas. A Hornet wobblerek szokványos bevontatási ritmussal használva az állóvizekben is jól beválnak. A finom wobblerekhez mindig méretben hozzájuk illő kapcsot és kellően vékony zsinórt használjunk!

Célhalak: pisztráng, sügér, csuka, balin, domolykó, pisztrángsügér.

Speciális helyek, szituációk: általánosan talán ez a legjobban használható típus.

Modell
Változat
Hossz (cm)
Súly (g)
Horogméret
Ajánlott zsinór (mm)
Merülési mélység (m)
H2S
süllyedő
2,5
1,5
10
0,14
0,5 / 1,0
H3F
úszó
3,5
2,2
10
0,16
1,0 / 1,5
H3S
süllyedő
3,5
2,6
10
0,16
1,5 / 2,0
H4F
úszó
4
3
8
0,16
1,5 / 2,0
H4S
süllyedő
4
4
8
0,18
2,0 / 2,5
H5F
úszó
5
7
6
0,2
2,0 / 3,0
H5S
süllyedő
5
8
6
0,2
3,0 / 4,0
H6F
úszó
6
10
4
0,22
2,0 / 3,0
H6S
süllyedő
6
14
4
0,22
3,0 / 4,0
H3SRF
úszó
3,5
1,8
10
0,16
0,4 / 0,6
H3SRS
süllyedő
3,5
2,4
10
0,16
0,6 / 0,8
H4SRF
úszó
4
3
8
0,16
0,8 / 1,0
H4SRS
süllyedő
4
4,4
8
0,18
1,0 / 1,2
H4SDR
úszó
4
3,8
8
0,18
2,5 / 4,0
H5SDR
úszó
5
7
6
0,2
3,5 / 6,0

Elérhető színek (Hornet): BT, CW, D, DB, GS, GT, HP, LPD, T, YD

Elérhető színek (Hornet SR): BT, CW, D, DB, GS, GT, HP, T

Elérhető színek (Hornet SDR): BT, CW, D, DB, GMO, GT, HP, LPD, T, YD


Image Executor

Tradicionális, jól kitalált alak, részleteiben is kidolgozott forma jellemzi. Az ebből adódó közepes, de megbízható frekvencia a meghökkentő színekkel együtt nagyon fogóssá teszi. Kétféle hosszban (5 és 7 cm), felszíni és melyre törő változatban készül. Az Image Executor újszerű színváltozataival olyan helyeken is eredményesek lehetünk, ahol a halak már kiismerték a megszokott wobblereket. Állóvízen leginkább a váltakozó ritmusú bevontatás, nagyobb vízfolyásokban padig az áramlással szemben végzett igen lassú vezetetés vagy a műcsali megtartása vezet eredményre.

Célhalak: csuka, balin, süllő, harcsa, sügér, pisztrángsügér.

Speciális helyek, szituációk: folyókon, sodrással lefelé dobálva javasolt.

Modell
Változat
Hossz (cm)
Súly (g)
Horgok mérete
Ajánlott zsinór (mm)
Merülési mélység (m)
IEX5SR
úszó
5
5
6
0,2
0,6 / 1,2
IEX5SDR
úszó
5
6
6
0,2
1,2 / 2,5
IEX7SR
úszó
7
8
6
0,23
1,0 / 2,0
IEX7SDR
úszó
7
9
6
0,23
1,5 / 3,0

Elérhető színek: RH, RPH, RR, RTR, SI


Image Fanatic

A könnyűpergetés szerelmesei számára az Image Fanatic nagyszerű választás. A kétrészes wobblerekre általában jellemző kígyószerű mozgás ennél a műcsalinál teljesen természetesnek tűnik, nagy hatással van a ragadozókra. E speciális mozgásrendszer semmilyen más wobblertípussal nem érhető el. Könnyű, úszó modell, ezért elsősorban felszíni horgászatokra ajánlott, de lesúlyozva a legjobb sleppelő műcsalik egyike! Utóbbi esetben a plusz súlyt mindig legalább 80 cm-re, és lehetőleg páternoszteres megoldással helyezzük a műcsali elé.

Célhalak: csuka, balin, süllő, sügér, pisztráng.

Speciális helyek, szituációk: nagy, tiszta vizeken, akár nyáron is. Lesúlyozva is remek!

Modell
Változat
Hossz (cm)
Súly (g)
Horgok mérete
Ajánlott zsinór (mm)
Merülési mélység (m)
IF7F
úszó
7
5
8
0,18
0,5 / 1,0

Elérhető színek: RG, RSM, RTR, SI


Image Salmon

Ezt a modellt nagy, lazacos folyókon való horgászathoz fejlesztették. Olyan színkombinációkban készítették el, melyeket e gyors vizekben élő ragadozók nagyon kedvelnek. Hazai viszonylatban ezek az élénk fantáziaszínek a csuka horgászatára kifejezetten alkalmasak, illetve általában is hatásosak lehetnek olyan területeken, ahol a wobblerek már nem ismeretlenek a halak számára, viszont ilyen színekkel korábban nem találkoztak. Az Image Salmon a terelőlemez hossza és állásszöge miatt közepesen mély vizekre való. Csak 8 cm-es hosszban, úszó és süllyedő változatban készül. Erőteljes veretést produkál, ezért folyón felfelé és lefelé is horgászhatunk vele. Érdemes folyásirány szerint kissé felfelé bedobni, a spicc húzásával gyorsan a kellő mélységbe süllyeszteni, majd a lehető leglassabb tekeréssel, kis rántásokkal vezetni. Állóvizeken a megszokott, váltakozó ritmusú bevontatás ajánlott.

Célhalak: lazac, csuka, süllő, balin, harcsa.

Speciális helyek, szituációk: gyors folyókon is jól mozog, állóvizeken élénk és szokatlan színeit használhatjuk ki.

Modell
Változat
Hossz (cm)
Súly (g)
Horgok mérete
Ajánlott zsinór (mm)
Merülési mélység (m)
IS8F
úszó
8
10
4
0,3
1,5 / 3,0
IS8S
süllyedő
8
14
4
0,3
2,0 / 4,0

Elérhető színek: GT, MG, O, PT, RH, SI


Image Tiny

Az egyik legújabb és legapróbb Salmo kreáció, ami a könnyűpergetés híveinek repertoárjából nem hiányozhat! Kialakítása miatt teljesen a víz felső rétegében mozog, ezért különösen tavasszal és nyáron lehet hatásos a nagyobb rovar-rajzások környezetében. Mindössze 3 cm hosszú, ezért könnyedén nézhetik a halak egy nagyobb rovarnak. Színei is ehhez igazodva alakulnak. Rendkívül jól eltalált aerodinamikai jellemzői miatt kiválóan dobható. Egy méretben, de úszó és süllyedő változatban készül. E finom műcsalihoz mindig méretben hozzáillő kapcsot és kellően vékony zsinórt használjunk! Nagyobb folyókon érdemes keresztbe dobva próbálkozni, kisebb vizeken az úszó változatot célszerű a sodrással messzire leengedni, majd lassan, az ígéretes helyeken megállítva visszahúzni. Cserebogár-rajzás idején a CC és HC színekkel már a vízbe esés pillanatában is rávágást válthatunk ki, ez szinte csak a jó helyválasztáson és a pontos dobáson múlik.

Célhalak: balin, sügér, pisztráng, domolykó, pisztrángsügér.

Speciális helyek, szituációk: nyári esték, csendes vizek wobblere, folyókon és állóvízen egyaránt.

Modell
Változat
Hossz (cm)
Súly (g)
Horgok mérete
Ajánlott zsinór (mm)
Merülési mélység (m)
IT3F
úszó
3
2
12
0,14
0,3 / 0,5
IT3S
süllyedő
3
2,5
12
0,14
0,3 / 0,5

Elérhető színek: BT, CC, HC, GGT, OYT, SBT, SI


Minnow

Annak ellenére, hogy a Minnow az egyik legrégebbi Salmo modell, még mindig nagyon sok horgász fedez fel benne új lehetőségeket szerte a világon. Ezek a wobblerek igen nagy frekvenciával dolgoznak, jól dobhatók. Komoly méret- és színválasztéka miatt szinte minden víztípusra és minden ragadozó halhoz megtalálhatjuk az optimális darabot, ezért is oly népszerűek több kontinensen is! Négyféle méretben, úszó, süllyedő és mélyre törő változatban készül, de utóbbiból csak 7 cm-es. Erőteljes veretésük miatt a szokványos bevonatatási módokon eredményesek lehetünk velük. Folyóvízen sodrással együtt és partra merőlegesen húzva is használhatjuk. A Minnow 7 SDR kiváló sleppelő műcsali, kis sebességű vontatásnál is remekül mozog.

Célhalak: balin, sügér, csuka, süllő, harcsa, pisztrángsügér.

Speciális helyek, szituációk: szinte minden létező szituációra találhatunk megfelelő Minnow-t.

Modell
Változat
Hossz (cm)
Súly (g)
Horgok mérete
Ajánlott zsinór (mm)
Merülési mélység (m)
M5F
úszó
5
3
10
0,18
0,5 / 1,0
M5S
süllyedő
5
5
10
0,18
0,8 / 1,5
M6F
úszó
6
4
8
0,18
0,5 / 1,0
M6S
süllyedő
6
6
8
0,18
1,0 / 1,5
M7F
úszó
7
6
6
0,2
1,0 / 1,5
M7S
süllyedő
7
8
6
0,2
1,5 / 2,0
M9F
úszó
9
10
4
0,22
0,8 / 1,2
M9S
süllyedő
9
12
4
0,22
1,5 / 2,5
M7SDR
úszó
7
7
6
0,2
2,5 / 4,0

Elérhető színek: CL, CMD, D, HC, GS, GT, HP, LPD, PT, RR, T, YD


Perch

A Salmo wobblerek közül ezt másolják világszerte leginkább, aminél jobb „referencia” aligha létezik. Alakra tán a valaha is készült legjobb sügérimitáció. Kiválóan viselkedik sleppelésnél is, de méretéhez képest nagy tömege miatt igen messze el is dobható.

A Perch két méretben és négy (Shallow Runner, Deep Runner, Super Deep Runner és süllyedő) változatban készül. Ezek mindegyike eltérő viselkedésű műcsali - mindig az adott, meghorgászni kívánt víz viszonyai szerint kell kiválasztanunk a megfelelő típust. Mindegyiket lassú, szünetekkel tarkított bevontatással ajánlott használni. Sleppelésre a 12F, a 12S és a 8SDR a legalkalmasabb. Utóbbi a csónak mögött 30 méterrel 0,14 mm-es fonott zsinóron vontatva a 6 méteres mélységet is eléri!

Célhalak: csuka, süllő, harcsa, pisztrángsügér.

Speciális helyek, szituációk: elsősorban tavakra, vagy nagyon lassú, mély folyókra ajánlott.

Modell
Változat
Hossz (cm)
Súly (g)
Horgok mérete
Ajánlott zsinór (mm)
Merülési mélység (m)
PH8F
úszó
8
12
4
0,22
0,5 / 1,0
PH8DR
úszó
8
14
4
0,22
1,5 / 2,5
PH12SR
úszó
12
36
1/0
0,3
0,5 / 1,5
PH12F
úszó
12
36
1/0
0,3
2,0 / 4,0
PH8SDR
úszó
8
17
4
0,23
3,0 / 6,0
PH12S
süllyedő
12
50
1/0
0,35/0,23
4,5 / 7,0

Elérhető színek (8F, 8DR, 12SR, 12F): GS, GT, HP, PH, RR, YD

Elérhető színek (8SDR): GMO, GS, GT, HP, LRH, PH, RH, RR, SBO, YD

Elérhető színek (12S): FT, GT, HP, LRH, YD


Pike

Nomen est omen. Csukát csukával. Már eddig is számtalan csukát imitáló wobbler volt a piacon, és ezután is még sok meg fog jelenni. A szakemberek jól tudják, hogy a csuka kannibalizmusa minden vízen jellemző, és ezt az ideális műcsali megtervezésekor könyörtelenül ki is használják. Akármilyen sok hasonló wobbler létezik, a Salmo csukát imitáló wobblerei jelenleg verhetetlenek. Több tucat világszinten jegyzett rekord csuka esett el ennek a műcsalinak köszönhetően. A hivatásos versenyzők egyöntetű véleménye, hogy ha csukára horgászunk kell néhány Pike wobbler a táskánkba!

A Pike három méretben és négy (Shallow Runner, Super Deep Runner, úszó és süllyedő) változatban készül. A család mindegyik úszó modellje kiválóan alkalmas a tavak part menti sekély vizének horgászatához. Az ezekkel átpásztázható vízmélység 0,5 métertől (9F és 11F) egészen 3-4 méterig (9SDR és 16F) tart. Mindegyik Pike modellt igen lassan kell bevontatnunk, ez főleg a kétrészeseknél fontos. A behúzást szakítsuk meg jókora szünetekkel, folyóvízen a sodrással szemben lassan húzott wobblert célszerű úgy megállítani, hogy akadók, rablóhalat esetleg megtartó mederalakulatok mellé sodródjon. A fém terelőlemezű 16S változat sleppeléshez is kiváló, plusz súlyozás nélkül is könnyedén eléri a 6 méteres mélységet vonatatás közben.

Célhal: csuka.

Speciális helyek, szituációk: elsősorban tavakban, kifejezetten csukára ajánlott.

Modell
Változat
Hossz (cm)
Súly (g)
Horgok mérete
Ajánlott zsinór (mm)
Merülési mélység (m)
PE9F
úszó
9
9
6
0,2
0,5 / 1,0
PE9SDR
úszó
9
10
6
0,2
2,0 / 3,0
PE11F
úszó
11
15
4
0,22
0,5 / 1,0
PE11DR
úszó
11
16
4
0,23
1,5 / 2,5
PE11JF
úszó
11
13
4
0,22
0,5 / 1,0
PE11JDR
úszó
11
14
4
0,22
1,5 / 2,5
PE13JF
úszó
13
21
1
0,25
1,2 / 2,0
PE13JDR
úszó
13
24
1
0,25
2,0 / 3,0
PE16SR
úszó
16
52
2/0
0,3
0,5 / 1,5
PE16F
úszó
16
52
2/0
0,3
2,0 / 5,0
PE16S
süllyedő
16
68
2/0
0,35
4,5 / 8,0

Elérhető színek: CTM, HPE, PE, RPE, SSM


Salmo Warrior Crank

Wobblerként ez egy igazi monstrum. Ha valaki még nem horgászott vele, kell némi fantázia, hogy elképzelje, halat is lehet vele fogni… Kapitális ragadozókat csaphatunk be ezzel a rendkívül élethűen kidolgozott wobblerrel. Közvetlenül a felszín alatt lehet bevontatni, ezért sekély vizeken és csaknem a felszínig felnőtt hínármezők felett is eredményes lehet, különösen ott, ahol a hasonló méretű táplálékhalak (bodorka, a vörösszárnyú keszeg) gyakoriak. Csónakkal vontatva is nagyon jól használható, ilyenkor a kívánt vontatási mélység eléréséhez plusz súlyt kell használnunk, amit a wobbler előtt legalább 1 méterrel és lehetőleg páternoszteres megoldással csatlakoztassunk a zsinórhoz.

Célhalak: csuka, harcsa.

Speciális helyek, szituációk: mély vizű, hínáros állóvizekben elsősorban tavasszal és nyáron javasolt.

Modell
Változat
Hossz (cm)
Súly (g)
Horgok mérete
Ajánlott zsinór (mm; mono/fonott)
Merülési mélység (m)
W15C
úszó
15
55
4/0
0,30/0,20
0,5 / 1,5

Elérhető színek: GT, RGS, RPH, RR, RSH, RT


Salmo Whitefish

Szinte hihetetlen, de ez a típus már 1993 óta létezik, azaz 14. szezonját kezdi meg idén. Népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy számtalan variációban érhető el. Két méretben készül, és mindegyikből van felszíni, süllyedő, mélyre törő és kétrészes változat. Valamennyi modellre jellemző az igen karakteres, erőteljes vibráció, az élethű kivitelezés és a tartós szerkezet. Mozgatására a legtöbb wobblerre is bevált módszer ajánlható, azaz a lassú, de mindenképpen változó ritmusú, esetleg szünetekkel is tarkított bevontatás javasolt. A Whitefish modellek mindegyike alkalmas sleppelő horgászathoz is, az úszó változatokat ehhez le kell súlyozni; a süllyedő SX típus ezt nem igényli.

Célhalak: csuka, süllő, galóca.

Speciális helyek, szituációk: nagy hegyi folyókban vagy tavakban ősszel.

Modell
Változat
Hossz (cm)
Súly (g)
Horgok mérete
Ajánlott zsinór (mm)
Merülési mélység (m)
SW13F
úszó
13
20
1
0,23
1,0 / 1,5
SW13DR
úszó
13
21
1
0,23
2,0 / 3,0
SW13JF
úszó
13
18
1
0,23
0,5 / 1,0
SW13JDR
úszó
13
19
1
0,23
1,5 / 2,5
SW18F
úszó
18
58
4/0
0,32
1,5 / 3,0
SW13SX
süllyedő
13
27
4/0
0,25
4,0 / 7,0
SW18SX
süllyedő
18
80
4/0
0,35
6,0 / 9,0

Elérhető színek: (13F, 13DR, 13JF, 13JDR, 18F): BS, CG, GS, GG, GT, RH, MB, SNO, T, YZO

Elérhető színek: (13SX, 18SX): BS, GS, GT, RH, MB, SMM


Skinner

Bő egy év telt el a Skinner bevezetése óta, de máris egy legenda. Az egyedi, szokatlanul keskeny alakja és az elképesztően agresszív veretése a legeredményesebb műcsalik közé emelte.

Nem merül mélyre, elképesztő rezonanciája azonban a mélységekből is felcsalja a ragadozókat. Igen kevés olyan műcsali létezik, amit egyforma hatékonysággal használhatunk normál wobblerként és rángatós csaliként, de a Skinner ilyen. Bevontatása közben kisebb-nagyobb rántásokat alkalmazva véletlenszerűen tör ki jobbra vagy balra - miközben továbbra is normál wobblerként veret! A rántások, húzások hosszát és erejét növelve a Skinner úgy viselkedik, mint egy szabályos jerkbait. Megfelelő súlyozással sleppelő horgászatra is kiválóan használható.

Célhalak: csuka, süllő. harcsa.

Speciális helyek, szituációk: akadós, köves részek fölött elhúzva nagyon hatásos.

Modell
Változat
Hossz (cm)
Súly (g)
Horgok mérete
Ajánlott zsinór (mm; mono/fonott)
Merülési mélység (m)
SK15F
úszó
15
52
1/0
0,32/0,20
1,0 / 2,0
SK20F
úszó
20
92
4/0
0,40/0,25
1,0 / 2,0

Elérhető színek: GT, RT, RGS, RR, SN


Sting

E wobbler klasszikus alakja ellenére több szempontból is speciális típus. Egyrészt beépített csörgő golyókkal rendelkezik, ezért a szokásos vibráción túl hanggal is csalogatja a ragadozókat, ami főleg a víz kis átlátszóságának idején (éjjel, zavarosodáskor) előnyös. Másrészt ez az egyetlen Salmo modell, amely készül lebegő változatban is. Ennek nagy előnye, hogy húzás közben megállítva abban a mélységben marad, ahol épp járt, nem emelkedik, mint az úszó, és nem is merül, ahogy azt a süllyedő modellek tennék. Ez a horgásznak újabb lehetőségeket teremt. A gyors tekeréssel kívánt mélységbe süllyesztett wobblert fél-egyméteres húzásokkal mozgathatjuk úgy, hogy a szünetekben a csali megmarad a korábbi mélységben. A meg-megugró, majd lebegő / sodródó préda látványa még a leglustább rablóból is kierőlteti a rávágást.

Az úszó változat akkor jön jól, mikor folyóvízen a jónak vélt helyekre lesodortatjuk a műcsalit. Egyes esetekben (pl. balinozáskor) az emelt spiccel történő gyors bevontatás hozza meg a sikert. A Sting természetesen jól működik sleppelő műcsaliként is (elvégre eredetileg erre fejlesztették - csaknem véletlen, hogy sikeresebb lett hagyományos pergetőcsaliként…), de a nagyobb mélységek eléréséhez itt plusz súlyt kell alkalmazni. A Sting három méretben és két változatban (úszó, lebegő) készül.

Célhalak: balin, süllő, csuka, pisztráng.

Speciális helyek, szituációk: akadós folyószakaszokra ajánlott, gyors agresszív bevontatásnál dolgozik a legjobban.

Modell
Változat
Hossz (cm)
Súly (g)
Horgok mérete
Ajánlott zsinór (mm)
Merülési mélység (m)
S6F
úszó
6
3,5
8
0,18
0,8 / 1,5
S6SP
lebegő
6
4
8
0,18
1,0 / 2,0
S9F
úszó
9
9
4
0,2
1,0 / 2,0
S9SP
lebegő
9
10
4
0,23
1,5 / 2,5
S12F
úszó
12
14
2
0,23
1,5 / 3,0
S12SP
lebegő
12
16
2
0,23
2,0 / 4,0

Elérhető színek: BL, GS, GT, LOD, SMB, T, YD

Összeállította: Csörgits Gábor (csg)
Források: Salmo termékkatalógus 2006
http://www.salmo.com.pl
http://salmo-usa.com
http://www.energofish.hu/salmo2006.html