Az én top 8-as listám a Salmo csalik közül

Az én top 8-as listám a Salmo csalik közül

Sokan szeretnék tudni (köztük én is), hogy melyek azok a csalik, amiket érdemes a dobozunkba rakni, na és persze amikkel a lehető legeredményesebbek lehetünk. Ha elkezdjük sorba szedni őket, akkor nincs megállás, csak folyamatosan telik a dobozunk, és azt vesszük észre, már nem tudjuk, mennyi wobblerünk van. Persze a rengeteg műcsali nyújtotta lehetőséget teljes egészében nem is használhatjuk ki, éppen ezért most megpróbálok „rendet rakni” és kiválasztani azt a nyolc wobblert, amit feltétlenül magammal vinnék egy horgásztúrára.

Most sokan mondhatják, miért csak a wobblerek, vagy miért csak a Salmo? Ebben az írásban speciálisan a wobblereket járom körbe, mert ha a többi műcsalit is belevonnám, akkor egy többrészes sorozat kerekedne belőle. A Salmo wobblereket igen jól ismerem, az esetek nagy részében ezeket használom, ezért a kiemelés. Fontos szempont volt a kiválasztásban, hogy szinte minden ragadozóra legyen egy vagy több csali, így persze lesznek átfedések, ami szinte mindenre jó, de vannak fajspecifikus csalik is, melyek eredményességük miatt kerültek a listára. Nézzük hát sorra a virtuális dobozom tartalmát!

Frisky, a mindenes

Frisky 7 SR

Igazi mindenes wobbler. Nem is tudok kiemelni ragadozót, amelyre elsősorban ajánlom, kiváló balinra, harcsára, csukára, süllőre vagy akár domolykóra is. Elsősorban az álló- vagy lassan áramló vizek egyik kiváló csalija. Bevontatásra lassú, kígyózó mozgást végez. Átlagosan 1 méter mélyen lehet vezetni. A csukák esetében sokszor bevált a rendkívül lassú bevontatás: annyira le kell lassítani, hogy éppen csak érezzük a veretését és legyen egy minimális merülési mélysége. Mivel kétrészes, a gyorsabb vizeken már túlvereti magát. A színvariációk közül nekem a CMD vált be, amely piros fejet, sárga hátat és ezüst testet jelent, illetve balinra még a SBO kiváló, ami egy kékes-ezüstös szín. Nagy előnye, hogy szinte minden állóvizünkön jól használható, intenzív veretése miatt pedig könnyen elsajátítható vele a helyes wobblervezetés.

Hornet, az egyrészes ász

Hornet 4 F

A Hornet maga egy külön kategória, hihetetlen szín- és méretvariációk jellemzik, egyet mégis kiemeltem belőle, hogy könnyítsek a dolgon. Ez is egy mindenes csali, a legapróbbtól az óriás ragadozóig mindent megfoghatunk vele. A vezetése ennek is egyszerű, mert a veretése megadja az ütemet, ám ezt a műcsalit már a gyorsabb vizeken is bevethetjük. A színek közül a tisztább vizeken kiemelkedően teljesít a BT (fekete hát arany csíkokkal), ez a domolykók és jászkeszegek kedvence. Az élénk színekből nekem az egyébként is népszerű GT vált be, ez harcsára, süllőre és csukára is egyaránt fogós lehet.

Hornet 9 - nagy csali, nagy hal

Hornet 9

Nem véletlenül emeltem ki a Hornetek közül a 9 centis változatot! Alakjában természetesen megegyezik a kistesóval, azonban számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami a harcsapergetés egyik kiváló csalijává teszi. Speciálisan olyan karikákkal és horgokkal van felszerelve, amely ellenáll a kapitális harcsák minden próbálkozásának. Mivel a harcsánál a szín számít a legkevésbé, itt a horgász kedve szerint választhat színt (bár sokszor egyébként is így történik). Nekem az LMG színkódú jön be a legjobban - ez egyébként lumineszkál is, ami annyit jelent, hogy erős fénnyel megvilágítva még sokáig „világít” a sötétben. Gyorsabb vezetéssel 3-4 méterre is simán lehúzhatjuk, így elsősorban a mélyebb vizek hatásos harcsacsalija, de a sekélyebb vizeken lassú vontatással is boldogulunk. Az utóbbi időben egyre több helyről hallani, hogy rengeteg harcsát fognak vele.

Tiny, az apró herceg

Tiny 3 S

A mérete is mutatja, hogy ezt az apróbb ragadozók fogására tervezték. Egyik fontos tulajdonsága, hogy kiválóan dobható - ami egy apró csalinál óriásai előny! -, a másik pedig hogy mágnesként vonzza a halat. Sokszor húzott már ki a csávából: amikor az apróbb ragadozókat célzom meg, előfordul, hogy csak erre hajlandóak rávágni. A Tiny célhala elsősorban a domolykó, a jászkeszeg vagy a sügér, de az egyéb ragadozók kisebb példányai is szeretik. Színben nehéz kiemelni akár egyet is, talán az YT, vagyis a sárga tigris és a már említett BT (fekete-arany) változat a két kedvencem. Merülési mélysége mindössze 30 centiméter, így a rendkívül sekély vizeket is biztonsággal meg tudjuk vele horgászni.

Slider, a csukák kedvence

Slider 7 S

Amennyiben csukára pályázunk, ez lehet az egyik legjobb - ha nem a legjobb - megoldás. Mivel nincs terelőnyelve, a vele végzett dobások hosszúak és pontosak lehetnek, ugyanakkor hihetetlen mozgásvariációt lehet belőle kihozni. Ha megállítjuk, akkor is vibrál: attól függően, hogy felúszó vagy süllyedő, oldalra billegve emelkedik vagy süllyed. A hagyományos, terelőlemezes wobblerekhez képest e műcsalit nehezebb igazán jól vezetni: bár folyamatos bevontatással is életre kelthetjük, az a legjobb, ha szakaszosan, rángatva vezetjük és néha szünetet tartunk a bevontatásban. Átlagosan 0,5-1 méter mélyen lehet vezetni. A színvariáció talán a Slider esetében a legnagyobb, közel harminc színváltozatban kapható! Nekem a két favorit a vörös és a zöld tigris, vagyis a GT és az RT.

Zipper, a titkos favorit

Zipper 7

Ez is egy terelőnyelv nélküli wobbler, ez is kiválóan dobható, azonban ennek a hátához kell rögzíteni a zsinórunkat. Kizárólag süllyedő változatban kapható, és mindegyik el van látva apró golyókkal, ami a csörgő hangért felelős. A Salmo elsősorban a süllő horgászatára fejlesztette ki, de nekünk rendkívüli módon bevált csukára is. Nagy előnye, hogy szinte bármilyen mély vízben bevethetjük, mert mi szabályozzuk a vontatási mélységet. Hatékony bevontatása jellemzően apró belepöccintések sorozatából áll, persze ennek megkezdése előtt ellenőrizzük, hogy a műcsali süllyedésével elérte-e a kellő mélységet. Ami a színeket illeti, itt a GT változatot használom előszeretettel.

Boxer, a hangos vadász

Boxer 4 SR

Egy tömzsi kis wobbler - a tömzsiség minden előnyével. Jelenleg ez az egyetlen műanyag testű csali a Salmo kínálatában. Ez is csörgős, mint a Zipper, vele elsősorban a balin és a harcsa lehet az elsődleges célpont, de a csuka és a süllő is szívesen odavág neki. Hatékony bevontatásához nincs szükség különleges trükkökre, persze lehet némileg cifrázni, de nem kell hozzá sok gyakorlat, hogy eredményesek legyünk vele.

Thrill, a balinok réme

Thrill 7

A legvégére hagytam a világ egyik legjobb balincsaliját. Annak ellenére, hogy rendkívül egyszerű a vezetése, sokan nem használják megfelelően, aki viszont ráérez az ízére, az hihetetlen sikereket érhet el vele. Egy titka van, rendívül gyorsan kell vezetni! Ezt talán ahhoz hasonlítanám, mikor elrontunk egy dobást és gyorsan kitekerjük a csalinkat… nos, ez a sebesség a helyes a Thrillnél. A színben itt nincs nagy variáció, mindegyik a snecire hasonlít, csak más árnyalatban; én ezek közül az OB színkódút használom előszeretettel.

Itt végére értem a felsorolásnak, persze korántsem teljes a paletta, hiszen számos olyan fogós Salmo csali létezik még, amiket nem említettem, de az volt a célom, hogy a sokaságból kiemeljek egy párat, amikkel a magyar vizekre bátran elindulhatunk ragadozóra pergetni. Aki kíváncsi, milyen eredményeket érünk el a Salmo csalikkal, az látogasson el a Salmo Hungary Facebook oldalára! Itt naponta megpróbálunk érdekességekkel, újdonságokkal szolgálni az érdeklődőknek.

Különleges ajánlat pergető horgászoknak!

Ha vásárol 3 db bármilyen Salmo wobblert, AJÁNDÉKBA adunk egy negyediket!!! (Ha 6 darabot vásárol, akkor természetesen 2 db wobblert adunk ajándékba. A típust mi választjuk ki!)

A rendkívüli ajánlat csupán az első 50 vevő számára adott!

A házhoz szállítás díja maximum 990 Ft, és akár 1 munkanapon belül eljut a megrendelőhöz!

Próbája ki az elsők között a Salmo újdonságait! Ebben nem fog csalódni, mert a név kötelez!

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.