Az úszó gumihal

Az úszó gumihal

Az előző írásomban a teljesség igénye nélkül körbejártam a plasztik csalik fejlődésének történetét, amelyet saját tapasztalataimmal is végigkövethettem. Most szeretném az előző írásom végén adott ígéretemet betartani, vagyis lássuk az új L&K Floating plasztik csalikat!

Már az elején szeretnék egy tévhitet elhessegetni, mivel ez nem kínai termék, bár azt mondják sokan, ami nem kínai az nem is valódi! A piac bizony átalakulóban van, és nem csak kínai beszerzésből, vagy éppen japánból, vagy japánban általában papíron megutaztatott csalikról van szó, amire aztán ráírják, hogy Made in Japan. Mindkettő forma egyedi, ami nem azt jelenti, hogy nincs hasonló forma, ugyanis mint már az előző cikkemben is írtam, manapság már szinte minden formát legyártottak. Azonban vannak olyan tulajdonságai, amelyek hasonlóvá teszik szinte bármelyik másik csalihoz. A cél a csali létrehozásánál elsősorban az volt, hogy legyen egy picit egyedi – persze ez sem lemásolhatatlan – és nem utolsósorban egy olyan csali legyen, ami fogósságával hívja fel magára a figyelmet. Pont az utóbbi miatt új utakat próbáltunk keresni, ekkor jött szembe egy anyag, ami egyedivé és fogóssá is teheti ezt a csalit.

Egy a sok közül, amely a tesztek során bizonyította a csali fogósságát

Elsőre kissé morbidnak tűnhet a történet, de érdekes. Egyik távoli ismerősöm egy baleset következtében elvesztette az egyik fülét, amit a mai technológiával már egész jól tudnak orvosolni, vagyis kapott egy műfület, amit odapattinthat az ominózus helyre. Persze ez sok viccelődésre is okot adott, és volt, hogy kézről kézre járt a fül. Kézbe véve érdekes tapintású, plasztik csalira hajazó anyaga volt. No, innen kezdett a fantázia dolgozni. Ugyanis a sűrűsége rendkívül kicsi, ami úszóvá teszi, ha csak magát az anyagot nézzük és levesszük a fém patentek súlyát. Továbbá erős is, mert hogyan nézne ki barátunk, ha minden szülinap után új fület kellene készíttetni a szétszaggatott fül miatt?! Minden viccet félretéve ez egy strapabíró, speciális anyag, ami természetesnek tűnik, még tapintásra is természetesebb, mint a hagyományos plasztik csalik.
Innen lázas kutatómunka következett megtalálni az alapanyagot és a megfelelő gyártót. No, ez nem volt egyszerű, és mint már jeleztem, ez nem kínai, mert ott nem ismerték ezt az anyagot. Tehát irány Európa. Nos, itt megtaláltuk a megfelelő anyagot, sőt olyan gyártót is találtunk mellé, akivel egyedi darabokat tudunk készíttetni. Innen már viszonylag egyszerű volt az út az új csalihoz.

A két forma között látszik a különbség, és a Shad formáján oldalról látszik is a dundibb test, ami bizonyos esetekben csábító lehet

Nézzük akkor, hogyan is néz ki ez a csali és milyen tulajdonságai vannak! Kettő forma készült el elsőre, mindkettő klasszikusnak mondható. Az első forma, amit kivesézünk, a Floating Shad. Kettő méretben – 6 és 8 cm – kerül forgalomba, amelyekkel nagyon sok feladat megoldható a pergetések során. Kétféle bordázat van rajta: a testen finom, nem túl erőteljes bordák, illetve a hason, vagyis az alján látványosabbak. A forma a Shad plasztik csalikra jellemzően nagyobb testet jelent. Ez akkor fogós, ha szélesebb táplálékhallal tömik a hasukat a ragadozók. Azért, hogy a mozgás tökéletesebb legyen, a farokrész előtt elvékonyodik a csali teste, emiatt a csali farka elég intenzív mozgásba tud lendülni a legkisebb mozdításra is.

A Floating Shad dundibb teste felemeli a horogszárat, így valóban olyan, mintha táplálék után keresgélő kishalat látnánk. Egy normál jig horgon is tökéletesen teszi a dolgát
Íme, az új plasztik csalik farokkorongja mindkettő egyedi

A másik a Long Fly, ez egy klasszikusnak tartható féregtestű gumihal. Kettő méretben – 5 és 7 cm – érhető el, amelyből a kisebb az UL pecásoknak is ínyencfalat lehet. Rendkívül sűrűn bordázott, vékony teste van, amely nemcsak finom vibrációt kelt, de a nagyobb kilengéseknek is teret ad. A farokkorong ennél is merőleges a testre, így a veretés is határozottabb állóvízben is.

A Long Fly két mérete és kettő kedvenc színe. A kisebb sok helyzetben lehet megmentő

Vannak természetesen közös jellemzők, amelyek minkét típusnál megegyeznek. Jelenleg 5 féle színben kaphatóak, melyek az anyag sajátosságai miatt is speciálisak. A személyes kedvencem ezek közül az EVR kódú, amely lilás árnyalatú és flitteres, de van természetesen hagyományos fehér és zöld is, persze flitterekkel. Az ízesítés is speciális. A gyártási technológia e csalinál más, ezért ugyanazt az aromát nem tudtuk belerakni, mint a sima L&K plasztik csalikba, pedig azokról nagyon sok jót hallottunk már vissza. Természetesen itt is igyekeztünk egy megbízható és kiváló csalogató hatású aromával megspékelni a csalit, ami a tesztek alapján sikerült is.

A Long Fly Cheburashka szereléken. Ezt a csalit elsősorban erre javaslom, kiválóan működik rajta, szépen kelleti magát

Végül, de nem utolsósorban következzen a legfontosabb és legkülönlegesebb tulajdonság, mégpedig, hogy egy floating, vagyis úszó csaliról van szó, ami a plasztik csalik között is ritkaság. Ennyire kis sűrűségű nagyon kevés van a piacon.
Miért lényeges ez?
Nos, volt régebben is eset rá, hogy a megállított csalit vette fel a süllő. Egyszer egy kapástalan napon bedobott gumihal mellett beszélgettünk – no, nem azért, mert így akartunk halat fogni, hanem azért, mert lusták voltunk kitekerni a csalit. Ezután bekövetkezett, amire nem számítottunk: egyszer csak elkezdte valami húzni a csalit! Természetesen egy süllő volt, ami a teljesen megállított, aljzaton fekvő csalira kapott. Mivel normál esetben a hagyományos plasztikok a meder felszínére lekoppanva csak fekszenek az aljzaton, jogos a felvetés, hogy mi van akkor, ha a csali úgy néz ki, mintha egy iszapban vagy kövek között turkálva éppen táplálkozó kishal lenne. Nos, innen már kerek a történet, ez a csali tökéletesen tudja utánozni a hasonló halakat is, így joggal várhatjuk, hogy több kapásunk lesz ezzel a csalival, már persze ha a megfelelő helyen kínáljuk fel az L&K floating plasztik csalit.

Lukácsi Béla

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.