Köszöntünk a Salmo világában: a Salmo Master’s Selection

Köszöntünk a Salmo világában: a Salmo Master’s Selection

Ilyen még nem volt, egészen mostanáig! Egy kivételesen alapos gondossággal összeválogatott műcsali együttes látott napvilágot a Salmo Hungary Team maghatározó tagjainak jóvoltából. Lukácsi Béla és Dr. Kovács Adrián pergető specialistáknál aligha ismerheti más jobban a Salmo csalik titkait, tulajdonságait kis hazánkban, ez a garancia arra, hogy a wobbleres szettbe a legjobb csalik kerültek. Isten hozott hát mindenkit a Salmo világában!

A pergető horgászattal ismerkedő, de a műfajt már eredményesen űző horgászok is sok-sok tudással, gyakorlati tapasztalattal gazdagodhatnak a szett birtokában.

A kollekciót nem egy adott ragadozó megfogására állították össze. A 8 különféle csali a legváltozatosabb körülményekhez igazodva, eltérő víztípusokban, vízoszlopokban, különféle mederviszonyokhoz igazodva kínál lehetőséget a rablóhalak eredményes becserkészésére.

A Salmo Master’s Selection 8 féle wobblert és 10 db not-a-knot kapcsot tartalmaz
A wobblerkészlethez most egy tekercs L&K fonott zsinórt adunk ajándékba!

Meggyőződésünk, hogy a wobblerek életre keltéséhez legjobban a fonott zsinór passzol. Az L&K Super Braid kimondottan a pergető horgászatra kifejlesztett speciális, nagyon magas minőségi szintet képviselő zsinór. Roppant erejét, kedvező tulajdonságát a gyártás során felhasznált, tiszta Dyneema szálaknak köszönheti. Tökéletesen kör alakú keresztmetszete, valamint a gyártás során elért tömörítés, a sűrű szövési technika révén tartós, a legszélsőségesebb körülmények között is sokáig használható zsinór született. Speciális bevonata kopásálló, vízlepergető!

A profi wobbleres szettnél a különféle műcsalikhoz tartozó ajánlás nem maradhatott el. Nem is akármilyen kivitelben érhető el, a tájékoztató - a Salmo wobblerekhez méltóan - nagyon-nagyon igényes lett!
A minőséget és az igényszintet hűen mutatja a QR-kódos prezentáció, melynek videó bemutató tartalma okostelefonunk segítségével gyorsan és kényelmesen elérhető
A mesterek gyűjteményének helyet kínáló tároló doboz is megérdemel egy rövid gondolatot: kiváló minőségű, változtatható fachokkal ellátott, twisterálló rendszerező doboz!

Most pedig lássuk a csalikat! A mesterek ajánlása, no meg persze a tapasztalatok alapján a víz legfelső részét uralmuk és ellenőrzésük alatt tartó balinok megfogását garantálja a világ legnépszerűbb száguldó csalija, a Salmo Thrill. Távolra és pontosan dobható, valamint gyors bevontatás mellett is olyan frekvencián dolgozik, ami felkelti a balin figyelmét. Nos, a Salmo Thrill pontosan erre teremtetett. 13 grammos tömege, valamint a farokrész felé hegyesedő kiképzése okán, mint a nyílvessző, úgy száll a levegőben.

A 7 centis vágtázó csodawobbler

Ha balinozásról van szó, ő a favorit. Erőlködés nélkül repíthető pontosan a kiszemelt helyre, és már a csobbanása magára vonja az őn figyelmét. A lényeg azonban csak ezután jön! Ha a Thrillt nem kezdjük el azonnal maximális sebességgel bevontatni, ne is nagyon reménykedjünk a kapásban. Nagyon sokan a mai napig nem akarják elhinni, hogy van hal, ami utánaeredne egy ilyen gyors csalinak. Pedig pont ez a lényeg! A régi, rossz sztereotípiák egyszer és mindenkorra el kell, hogy szálljanak az emberek fejéből! Úgy tekerjük a Thrillt, ahogy a csövön kifér!

A thrillezéshez minőségi felszerelést válasszunk! A háttérben a saját első osztályú pergető szettem: ET. Spin Blade Elite pergetőbot egy Ryobi Arcticával ékesítve

Kialakítása és funkciója révén lassabb bevontatást igényel a Salmo legducibb testű modellje, a Boxer. A 4 centis csörgős belső rendszerrel ellátott wobbler a felszínhez közeli régióban vonzza a ragadozókat, elsősorban a süllőt és a csukát, de gyakori vendég lehet a harcsa és a balin is a zavarosabb, sötétebb vizekben. A Boxer használata végtelenül egyszerű, mozgása hamar kiismerhető.

A Boxer a Salmo egyik legfiatalabb csalija

Tovább haladva, az egy méter körüli vízmélységet tökéletesen átfésülhetjük a Salmo Frisky 7 centis SR (Shallow Runner) változatával. Lassú bevontatásra is jól reagáló csali, ezzel a módszerrel a csukákat csaphatjuk be elsősorban. Nagy felhajtóerővel rendelkezik, ezért megállítva gyorsan a víztetőre emelkedik. Jól használható tartások meghorgászására: előbb említett tulajdonságának köszönhetően a már kiismert akadók, pl. fák, tuskók fölött is horgászhatunk vele. A szettbe választott modellek élénk színei tökéletesen alkalmassá teszik őket arra, hogy a zavaros, sötét tónusú vizek agresszívan táplálkozó ragadozóiból a támadás ingerét kiváltsák.

A szettben található Frisky wobblerek az új generációs színekben pompáznak. A hosszúkás lapkával rendelkező DR (Deep Runner) típussal mélyebb…
… míg a pirosas tört csőrű SR változattal a felszín közelében, főleg sötétedéstől lehetünk eredményesek
A válogatott finomságok: A Salmo Master’s Selection ütős csaliarzenálja

A felszínen kalandozva harcsás reményeinkről sem kell lemondani, csupán a megfelelő felszereléssel a legmegfelelőbb csalit kell felkínálnunk. A Salmo palettájából felszíni harcsázásra egyértelműen a legeredményesebb wobbler a Skinner. A szettben található 12 F (12 centiméteres, felszíni) típusú csali nagy mérete ellenére kiválóan dobható, nagy távolságra, pontosan repíthető. Húzásra imbolygó mozgásba kezd és nagy rezonanciát kelt. Másik eredményes felkínálási mód a twichelés, amely nem más, mint a megrántom-elengedem technika, ami a botspicc erőteljes megpöccintésével kivitelezhető. Ekkor a csali hirtelen megugrásra és megállásra kényszeríthető. Sok esetben ez váltja ki a támadást a kapitális csukák esetében.

12 centis felszíni Salmo Skinner hibátlan éjszakai színben

Ha a jellegzetes harcsarablásokat nem látjuk a felszínen, akkor érdemes lejjebb próbálkozni, és egy kétrészes Salmo Whitefish wobblerrel kapásra ingerelni őket. A 13 centiméteres, mérsékelten mélyre törő Whitefish akár a kétméteres régióban is dolgoztatható. Lassú bevontatásra is ingerlő mozgásba kezd. Egyaránt nagyon eredményes állóvízen és lassan áramló folyóvízen. Tényként leszögezhető, hogy a harcsák és persze a harcsapergetők első számú kedvence.

Egy ígéretes, nappal is nagy reményekkel bevethető D (Dace) színváltozat
A wobbler minden porcikája harcsás támadásokra felkészítve várja a bevetést: erősített horgok és kulcskarikák
Hosszú, széles terelőlemezéről messziről felismerhető: egy JDR változattal van dolgunk

Ebben a vízmélységben próbálkozhatunk még a Salmo máig töretlen sikernek örvendő típusával, a Zipperrel. A többi Salmo vertikális csalival ellentétben a Zipper ellenállhatatlanul veret minden bevontatási sebességnél. Használható természetesen alapfunkciójában, vagyis a csónak alá engedve függőlegesen, de hosszan kidobva, hagyományos technikával is bevontatható. Jól megtervezett, sokáig tesztelt modellről van szó, nem akad el az útjába kerülő első akadályban. Pont emiatt sokoldalú csali, mely a süllők és csukák megfogásában lesz segítségünkre.

Csak kevesen tudják, de a Zipper e színváltozata fluoreszkáló tulajdonsággal rendelkezik! Sötétedés után mindenképpen ki kell próbálni!

A legalsó vízrétegek alapos átkutatásához kell egy kiváló mélyre törő, merülő wobbler. A Salmo Hornetnél nem találtunk megbízhatóbbat erre a célra. A Hornet veretése már a legkisebb haladásnál is erőteljes, a wobbler már így is élénk táncba kezd. A csali bevontatásának sebessége a kulcs a sikerhez, a botspicc emelésével-süllyesztésével pedig azt szabályozhatjuk, hogy mennyire szaladhat a csali függőleges irányba. Tekintettel arra, hogy szinte minden ragadozó halunk előnyben részesíti a lassú, beteg és esetlen mozgású kishalat, ezt a szerepet kell eljátszatnunk a Hornetünkkel is.

Mély vizek sötét világában hívja fel magára a ragadozók figyelmét a 6 centis sinking, azaz merülő változat

A Hornet drillingjei prémium kategóriás VMC Black Nickel hármashorgok, amelyek tökéletes akadást biztosítanak, valamint jó tartást a fárasztás teljes ideje alatt.

A Salmo Master’s Selection által kínált lehetőségekkel mindenképpen érdemes élni, megnyugtató, hogy a kollekciónkban a Salmo legütősebb ászai várnak bevetésre.

Szent meggyőződésem, hogy a Salmo nélkül a világ sokkal szegényebb lenne. Piotr Piskorski, a Salmo csalik megálmodója napjainkban is ugyanazzal a szerénységgel, hivatástudattal tervezi és tökéletesíti wobblereit, mint ahogyan azt a kilencvenes évek legelején elkezdte. Munkája eredményeként a világ egyik legeredményesebb, legszerethetőbb műcsalija született meg. Piotr, köszönjük!

Forrás: Halmos Mihály

(X)
EnergoTeam

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.