A hónap csalija: Salmo Frisky

A hónap csalija: Salmo Frisky

E hónap legjobb csalijának kiválasztása során nem véletlenül esett Európa legnagyobb wobblergyártójának kétrészes remekére. A gietrzwałdi gyárban 2006-ban debütált Salmo Frisky nagyon rövid idő alatt meghódította a világ horgászközönségét, Magyarországon is az egyik legkedveltebb, legeredményesebb wobblernek számít.

Salmo Frisky wobblerek bevetésre készen

A crankbaitek csoportjába tartozó Frisky úszó típusai közötti különbség az, hogy míg az SR (Shallow Runner) változat kimondottan felszíni csali, addig a DR (Deep Runner) úszó helyzetből mérsékelten mélyre tör.

7 cm-es Deep Runnerek, melyek 2-3,5 méteres mélység között vezethetők
Széles, hosszú polikarbonát terelőlapjáról jól megkülönböztethető az SR változattól

A Salmo Frisky 5 cm-es SR típusai az 1 méteres zóna ideális csalijai, lassú vezetéssel azonban 0,5 méter alá nem mennek. Mélyre törő változata a bevontatás sebességének függvényében 1,5 és 3 méter között terelgethető.

Az SR típus a jellegzetes tört csőrének köszönhetően a vízfelszín közelében kínálható fel

A Frisky wobblerek felhajtó ereje nagy, ezt mindenképpen figyelembe kell vennünk a használatuk során. Mindkét alaptípus nagy rezonanciával, kimondottan nagy amplitúdóval dolgozik. Ingerlő táncát már lassú bevontatásra megkezdi, húzós vízben, sebes folyókon képes túlveretni magát, így főként állóvízen és csatornák, folyók lassú áramlású szakaszain, langóiban ajánlatos a használatuk.

A rövidke farokrész erős bedrótozása révén biztonságosan kapcsolódik a wobbler testéhez

A Frisky modell színválasztéka nem annyira bőséges, mint a Hornet vagy az Executor wobblerek esetében, de a legkedveltebb nappali és éjszakai színváltozatok természetesen itt is megtalálhatók. A legnépszerűbb, legtöbbek által preferált RD (Real Dace) mellett az RHP (Real Hot Perch) és a visszafogottabb RPH (Real Perch) színváltozaton túl az SBO (Silver Blue Orange) említhető fogós nappali mintaként. A harsány színváltozatok között már kisebb a választék, a favorit GT (Green Tiger) mellett az újonnan megjelenő ORB (Orange Burst) szolgál éjszaka is bevethető alternatívaként.

Eredményes nappali színek
A híres GT és az egyre népszerűbb ORB változat
Sokan nem is hinnék, hogy a wobbler testén elhelyezett harántcsíkok milyen jelentőséggel bírnak a ragadozók támadási viselkedésének kiváltásában
Gyönyörű részletgazdagsággal megrajzolt minta az ORB testén, süllős-csukás színekkel
A fényváltás időszaka mellett az éjszakai sötét óráknak is kedvence a GT

A Salmo fejlesztői semmit nem bíztak a véletlenre, természetesen a csali horgai is a legmagasabb kritériumnak kell, hogy megfeleljenek. A VMC Black Nickel prémium kategóriás drillingjei minden körülmény között a legjobb akadást képesek elérni.

Az ötös Frisky 8-as méretű hármashorgokkal…
… míg a hetes változat 6-os méretekkel vannak gyárilag szerelve

A Frisky felkínálását természetesen a célhalak mérete, tartózkodási helye szabja meg, de tudnunk kell azt, hogy annak ellenére, hogy könnyű csalival van dolgunk, bizony a Frisky nagy felületű, nagy légellenállású csali, mely a vízben is komoly ellenállást fejt ki bevontatás közben. Ezért legcélszerűbb, ha a 2,40-2,70 (maximum 3) méteres, közepes dobósúly-tartományba tartozó pergető botok közül választunk, azaz a 15-40 vagy a 20-40 g-os dobótömegűek közül. A csali intenzív veretését merevebb, gerincesebb botokkal is tökéletesen érezzük, igazság szerint az 5 centis, 5 grammos Frisky használatához könnyebb bot is megfelelne, a 7 centis 8 grammos csalikhoz azonban már nem. A fonott zsinór használata egyértelműen javasolt, a 0,08-0,15 mm közötti tartományokból válasszunk.

A hatalmas terelőlemez a mélyebb régiók felé kényszeríti csalinkat
A Frisky wobblerek esetében is a legelőnyösebb a not-a-knot kapocs használata

Forrás: Halmos Mihály

(X)
EnergoTeam

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.