Őszi ragadozók Wizard plasztikokkal

Őszi ragadozók Wizard plasztikokkal

Amit nagyon sok pergető horgász egész nyáron várt, immár elérkezett. Erősen benne vagyunk, a pergető szezonban, már ha lehet szezonról beszélni. Optimális a helyzet a Wizard plasztik csalik kipróbálására, s arra, hogy áttekintsük, melyik típust mire ajánljuk leginkább.

A Wizard egyre szélesebb kínálatot nyújt a pergető horgászok részére

Az EnergoTeam által fejlesztett Wizard plasztikcsali-család gyakorlatilag mindenféle ragadozós horgászmódszerhez kínál ún. szoftbaitet, a klasszikus jighorgászathoz éppúgy, mint a vertikális módszerekhez, a drop shothoz, vagy a rejtett horgos rendszerekhez.

Kiemelkedően lágy csalik

Wizard Energy Shad

Ez a család egy tappancsos gumihalforma, mely talán a legnépszerűbb a hazai horgászok körében. Népszerűségét a könnyű kezelhetőség és a majdhogynem univerzális mivolta magyarázza. Ha feltesszük a kérdést, hogy mitől fogós egy gumihal, néhány szempont nagy valószínűséggel minden horgászban felmerül. Az egyik legfontosabb a jó alapanyag. Általánosságban elmondható, hogy a Wizard csalik igen lágy, állóvízben is kiválóan mozgó alapanyagból készültek.

Tele energiával

Mindenféle víztípuson jól teljesítenek, nem kell aggódnunk, hogy egy esetlegesen lassúbb bevontatás vagy a vízáramlás hiánya hátrányosan befolyásolná a veretésüket. Az alapanyagon túl természetesen nagyon fontosak a jó színek, melyek révén e fogós műcsalik hamar kedvenceink lesznek. Az EnergoTeam ezt sem bízta a véletlenre, nagy bizonyossággal állítható, hogy a legfogósabb színösszeállításokkal rukkoltak elő, így ebből a szempontból semmiféle hiányérzetünk nem lehet. Megtalálhatók a fehéres, kagylós modellek, ugyanígy a sötét hátú, természeteshez közeli színösszeállítások is.

A csuka sem bírt ellenállni a csábításnak

Csukára külön kiemelhetők azok a változatok, melyek piros színt is tartalmaznak. Ilyen, pl. a „Black/Clear/Red” fantázianevű gumi, melynek hasa és farokvégződése piros. Ez egy igazi „csukagyilkos”. Szintén nagyon csukás szín a „Cim/Bom/Bom” fantázianévre hallgató változat, mely piros hátú és sárga hasú. A másik póluson viszont láthatjuk a „Black/White” sötét hátú, kagylós oldalú színkombinációt, mely a balinok és a süllők nagy kedvence.

A balin bánata
Harcra készen

Az Energy Shad kiválóan alkalmas hagyományos jigfejekkel való horgászatra. Ha a terep viszonylag akadómentes, akkor nincs szükség védett horgokra, s könnyedén boldogulhatunk klasszikus jigfejekkel is. Az Energy Shad háromféle méretben (9, 11, 13 cm) és tízféle színvariációban kapható.

Ha kell, egy kis védelem

Wizard V TAIL

Ez a család villás farkú, penge alakú plasztikcsalikat tartalmaz, melyeket speciális feladatokra terveztek. A felülről lapított végződés sugallja, hogy a fel-le mozgások végrehajtása esetén mutatja meg erejét. A kissé tapasztaltabb horgászok jól tudják, hogy az ilyen változatok a vertikális technikákhoz készültek. Kissé-nagyobb jigfejek valók hozzá, lehetőleg olyanok, melyek a csali oldalra dőlését nem engedik még az aljzaton sem. Az ún. vasalófejjel készült jigfejek kifejezetten a vertikális horgászathoz készültek.

A Wizard horgot is kínál

A V TAIL másik speciális felhasználási területe a rejtett horgos felszerelés. Ennek során egy offset vagy wide gape horoggal szereljük fel, melynek hegye eltüntethető a csali hátában, vagy rásimítható a tetejére, ami miatt nagyon kicsi az esélye, hogy bármibe beleakadjon. Ha helyesen montírozzuk, még komolyabb, fás akadókon vagy tökleveles növényzeten is gond nélkül átvezethető.

A legsűrűbb növényzetben is elvezethetjük…
… ahol a csukák már lesben állnak

Horgászhatunk vele mindennemű súly nélkül is, de szerelhető ebben az állapotában Texas-rig vagy Carolina-rig módszere szerint is. (Előbbinél egy kis lövedék alakú csúszó ólom kerül közvetlenül a horog elé, utóbbinál az ólom és a csali között egy előkeszakasz található.)

Szákolás után

A rejtetthorgos változatok komoly fegyvernek bizonyulhatnak az erősen benőtt részeken történő csukázás alkalmával.

Wizard Swimtail Minnow

Ez a típus elsősorban a drop shot módszerhez kifejlesztett változat. 9 cm-es hosszúsága pontosan megfelel a süllők és kősüllők igényeinek. Jellemzője, hogy nem a klasszikus tappancsos végződéssel rendelkezik, hanem annál egyszerűbb, csak kissé vastagodó farokrésze van.

Drop shotos varázsló

Elképesztően lágy anyaga komoly variációs lehetőséget tesz a gyakorlott DS horgász kezébe, mert sokféleképpen életre lehet kelteni. Ha tiszta terepen horgászunk vele, akkor elég egy kisebb, öblösebb drop shot horog az elejébe, ha viszont bevisszük az akadós pályára, jobban járunk, ha egy offset horogra rögzítjük, mert így sokkal kevésbé lesz hajlamos a beakadásokra.

A wizard hatékonysága nem ígéret, hanem tény

Extrém esetben akár nagyon durva fás akadóban is bevethető, ekkor azonban ügyelni kell rá, hogy felszerelésünk megfelelően erős legyen, hiszen kapás és fárasztás során időnként „tépni” kell a halat a gallyak közül. Ezt egy klasszikus, viszonylag gyenge spiccű DS bottal aligha lehet hatékonyan kivitelezni.

Lényeges a megfelelő botválasztás is

Bátran alkalmazzunk fonott főzsinórt - elég, ha a végszerelék előkezsinórja lesz fluorocarbon. Így a kint lévő zsinórunk nagy része teljesen nyúlásmentes lesz, viszont a csalihoz közeli szakasz a fluorocarbon miatt szinte teljesen láthatatlan maradhat. Ajánljuk az EnergoTeam által forgalmazott drop shot súlyok használatát. Ezeknél egy speciális, a zsinór becsíptetésére alkalmas rögzítő elem található az ólomban, ami lehetővé teszi, hogy a ólom-horog távolság kötés nélkül legyen beállítható, s horgászat közben szabadon változtatható.

Kicsi a bors de…

Az EnergoTeam nemcsak műcsalikat és azok kiegészítőit kínálja a pergetőknek, de remek botokat és orsókat is ajánl hozzájuk. Mi legutóbb az ET Excalibur Spin botok közül választottunk, s hozzá egy újnak számító Black Spider Spin orsót vettünk górcső alá. A két főelem nemcsak színeiben passzol egymáshoz, de a horgászat során meggyőződhettünk a bot-orsó páros remek egyensúlyáról, könnyű kezelhetőségéről is.

Egy megfizethető és valóban a célra megfelelő orsó

Néhány balin és több csuka tette próbára felszerelésünket, s annak ellenére, hogy halaink nagyja „csak” két kiló körül mozgott, a növényekkel tarkított nehéz körülmények taktikus, pontos horgászatot kívántak, ahol a felszerelés összhangja meghatározó szerepet kapott.

Talán még most is van lehetőség, irány hát a vízpart!

Benne vagyunk a pergető szezon kellős közepében, eddig még az időjárásra sem lehetett sok panaszunk, élvezzük és használjuk ki az adódó lehetőségeket, hisz a ragadozónk igencsak aktívak!

Különleges ajánlat pergető horgászoknak!

Ha vásárol 3 csomag bármilyen Wizard gumihalat, AJÁNDÉKBA adunk egy negyediket!!! (Ha 6 darabot vásárol, akkor természetesen 2 csomag csalit adunk ajándékba. A típust mi választjuk ki!)


A rendkívüli ajánlat csupán az első 50 vevő számára adott!
A házhoz szállítás díja maximum 990 Ft, és akár 1 munkanapon belül eljut a megrendelőhöz!
Próbája ki az elsők között az Energofish újdonságait!

(X)
Forrás: Energo Team
Írta: Lukács Béla

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.