Maconkai csukaparádé

Maconkai csukaparádé

Már a nyári, maconkai bojlis túrámon meggyőződhettem arról, hogy a tározó halakkal bőségesen ellátott, a megfelelő telepítések végett, egészséges és szép halállomány alakult ki. A pontyfogásokon kívül már ekkor észrevettem a nádasok melletti rablásokat, melyeket szinte kivétel nélkül a csukák számlájára írtam. A kora reggeli órákban, szinte forrt a víz a csukák rablásai végett, pillanatnyi nyugtot sem hagytak a kishalaknak. A tudatos csukatelepítések szép lassan beértek Maconkán, melynek áldásos hatása már jelentkezik a horgászok körében.

Pergető verseny

István a pergető csukázások alkalmából előnyben részesíti a körforgó villantókat.

Hogy a tóban tényleg sok ragadozó hal, főleg csuka él, arról a novemberben megrendezett IX. Magyar Horgász-Balzer Pergető Kupa győzött meg végleg. Szinte hihetetlen fogásoknak örülhettek a versenyen résztvevő csapatok, hisz mint a végelszámolásnál kiderült, a kupa kilenc éves történetében eddig Maconkán fogták a legtöbb ragadozó halat. Négy óra alatt 122 db-ot sikerült zsákmányolni, döntően csukát illetve süllőt. A versenyre 31 csapat nevezett, melyben csapatonként két fő horgászhatott. A horgászat kizárólag csak csónakból történhetett, s a négyórás verseny alatt mindenki szabadon változtathatta a helyét. A sportszerűség határain belül bizonyos távolságokat a csapatoknak meg kellett tartaniuk egymástól. Mivel pergető kupa került megrendezésre a Maconkai-víztározón, horgászni természetesen csak mozgásban lévő műcsalikkal lehetett. A legnagyobb csuka 5,53 kg-os volt, míg a süllőfogásban a csúcsot egy 2,26 kg-os példány jelentette. A ragadozó halak horgászatánál szinte példátlan cselekedetként minden hal a mérlegelés után visszakerült a vízbe.

Szokatlan de nemes gesztus. A fenséges ragadozó visszatérhet az otthonába.


A csuka állomány

Ritkán horgászom csukára, ha az időm engedi a ragadozó halak közül inkább süllőket, vagy a harcsákat részesítem előnyben. (Persze csak akkor, ha ezt ők is így gondolják.) Mégis örömmel fogadtam el a Bátonyterenyei Bányász HE elnökének, Dérer Istvánnak a meghívását egy késő őszi, hétvégi csuka horgászatra. A november elején megrendezett országos pergető kupa már bizonyította, hogy a nagy tóban igen sok ragadozó hal, főleg csuka él. Ezt a szép állományt a természetes szaporulatnak is köszönheti, hisz a helyi csukák leívnak a tározóban, de az intenzív horgászat végett telepítésekkel is pótolják a csukaállományt. Minden ősszel kb. 2000 db egynyaras (20-30 cm-es) csukát telepítenek a vízbe, melyek már a következő ősszel elérik a 45 cm-es, fogható méretet.

Közel a tíz kilóhoz! Csuka fogás terén ez páratlan bravúr!


Csukaparádé az V-ös tavon

A hétvégi horgászatra kuriózumként a nagy tó mellett, mesterségesen kialakított, úgynevezett V-ös számú 1,5 hektáros tavon kerítettünk sort. Nem mindennapi telepítéseivel ez az aprócska kis víz, szerintem párját ritkítja szinte az egész országban. 50 db 5 és 18 kg közötti, az ország különböző részéről hozott csukát telepítettek bele az év folyamán. Ezek az adatok nagyon felcsigázták az érdeklődésemet, hisz így nagyban megnőtt az esélyem arra, hogy élőben is láthassak egy kapitális méretű csukát.

Ebben a csuka szájban akár az ember keze is gond nélkül elférne.

Egy tulajdonképpeni tesztelésre is lehetőség adódott, melynek során próbát lehetett tenni fogósság terén a csalihalak közt, valamint a műcsalikat is "nagyító alá" lehetett tenni. Meglepődtem magamon, mikor a csalizáskor erőt vett rajtam az izgalom, érezhetően emelkedett a pulzusszámom, kissé szaporábban vettem a levegőt. Valami volt a levegőben, mely éreztette velünk a nem mindennapi lehetőséget. Miután mind a négy csalihalat eljutattuk az általunk legjobbnak vélt helyre (egy kb. fél méteres törés elé) izgatottan vártuk az érdeklődő csukákat. Az első kapásra nem sokat kellett várni, hisz a bedobások után pár perccel az egyik csukázó úszó az egyik pillanatról a másikra kipattant a vízből, egy másodpercig szinte lebegett, majd látványosan egy villámgyors mozdulattal kísérve eltűnt a szemünk elől. Még a fárasztás közben is az úszó különleges mozdulatain tűnődtünk, de a rendkívül keményen és harciasan küzdő csuka hamar visszahozott bennünket a "való világba". Míg élek nem felejtem el azt a heroikus küzdelmet, mely a szemeim előtt bontakozott ki. Egymást követték a szebbnél szebb csukabukfencek, az öreg matuzsálem szinte mindent elkövetett a szabadulása érdekében.

Egy szédítő csuka bukfenc!

Végül a nagy harcban annyira elfáradt, hogy jámborul tűrte a kézzel történő kiemelést. A nap folyamán még kettő kapitális méretű csukát sikerült fognunk, így téve teljessé és felejthetetlenné ezt a csodálatos késő őszi horgásznapot.

A maconkai horgászatunk legnagyobb csukája volt ez a 9,25 kg-os példány.


Elnöki tippek és ötletek a csukázáshoz

Dérer István a ragadozó halak megszállott horgásza. Szinte kizárólag csak rájuk horgászik, különös figyelmet szentelve a csukára. Az évek során szerzett tapasztalatok tették igazán eredményes csukahorgásszá.

,"s","100%","k"]A tapasztalatai és észrevételei közül az alábbiakat érdemes megfogadni annak, aki a csuka horgászatával szeretne megismerkedni:

-

A legeredményesebb módszer az élőhalas, sétáltatós úszós módszer lehet. Igen hatékony, hisz a csuka az ösztöne végett nem bír ellenállni a minimális energia befektetéssel járó tápláléknak. Különösen igaz ez a nagy csukákra.

-

A legideálisabb csalihal a vörös szárnyú keszeg, virgonc viselkedésével feltűnő színű uszonyaival igazán figyelemfelkeltő viselkedésre képes. Jó eredményeket érhetünk el a bodorkával és a kárásszal, bár ez utóbbi képes sokáig sunyin meglapulni a horgon.

-

Nem kell félni a csalihal méreteitől, hisz a 2-3 kg-os csukáknak sem jelent legyőzhetetlen akadályt egy tenyérnyi csalihal bekebelezése.

-

Nádfalak, bokrok előtt, ha helyben akarjuk tartani a csalihalat a fenéken rögzített, eltartós úszós módszert kell alkalmazni.

-

Fenéken, nagytestű döglött hallal, vagy halszelettel lehetünk igazán eredményesek a nagyobb csukákra. A kapitális méretű csukák inkább dögöt esznek, mivel így a táplálkozás során kevés energiát veszítenek. A csukák tulajdonképpen egy egészségügyi szerepet is betöltenek a tavakban, hisz eltakarítják a dögöket.

[-doboz]

Kizárólag csak kevlár előkét használ, a drótelőkét nem igazán tartja megfelelőnek.

Lenyűgöző látvány volt a méteres csuka, mikor először felbukkant a víz felszínén.

Közeledik a fárasztás vége.

Az ekkora csukákat kézzel kivenni már kissé veszélyes mutatvány.

Szinte azonnal mélyre nyelte a csalihalat. Le kellett vágni az előkét.

Az igazán fogós csalihalaknak a vörös szárnyú keszegek bizonyultak.

A csukák se táplálkoznak mindig mohón, hisz ennek a példánynak a szája szélébe akadt a horog.

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.