Léki csukázás „Viperával”

Léki csukázás „Viperával”

Általában minden évben felkérnek párszor VIP horgásztatásra, egy-egy híresebb sportolóval vagy nevesebb közéleti személlyel. Nem igazán rajongok az ilyen jellegű horgászatokért, s többnyire udvariasan kimentem magam. Legutóbb viszont győzött a kíváncsiság, képtelen voltam nemet mondani egy felkérésnek. Egy profi bokszolónak, Kovács „Vipera” Attilának kellett egy kis változatosságot, felüdülést vinni a monoton felkészülések, edzések közé. A neve hallatán egyből beugrott egy érdekes jelenet. A legutóbbi mérkőzésén egy brazil fiú menekült, szinte futott előle a ringben. Elképesztő látvány volt! Rendben! Nézzük meg a fiút, dobjuk be a mélyvízbe! Irány a jég birodalma!

- Én nem igazán rajongok a bokszért, tulajdonképpen, csak ha valami különleges történik a ringben, akkor figyelek fel egy-egy mérkőzésre. Mint például, mikor Tyson kiharapott egy darabot Holyfield füléből. Na, rád is akkor figyeltem fel először, mikor a brazil fiú menekült, szinte futott előled a ringben. Mire gondoltál, mit éreztél abban a pillanatban, mikor csak a hátát láttad az ellenfelednek?
- Első gondolatom az volt, hogy mindjárt jön Jáksó Laci, és hozza a pezsgőt, de aztán gyorsan tudatosult bennem, hogy ő más tv-csatornánál dolgozik. Bevallom, hogy nagyon csalódott voltam a kellemetlen közjáték miatt. Én küzdeni mentem és tisztességgel felkészültem, mint minden eddigi mérkőzésemre. Sajnos hasonló esetek bármikor előfordulhatnak az ökölvívásban, de szerencsére csak ritkán. Bízom abban, hogy az ökölvívást kedvelő nézők, sportbarátok a ringben nyújtott teljesítményemre felfigyelnek majd a jövőben is.
- A léki horgászatunk közben már láttam, hogy imádod a horgászatot, hihetetlen átéléssel fárasztottál ki egy-egy csukát. Tulajdonképpen mik voltak az első élményeid, mikor lettél a horgászat elkötelezett híve?
- Hét éves koromban Édesapám, aki nagyon szeretett horgászni, levitt engem a Bokodi-tóra, ahol kipróbálhattam ezt a kellemes elfoglaltságot. Szinte rögtön utána kaptam Tőle egy horgászbotot, amivel már szinte önállóan riogattam a halakat, több-kevesebb sikerrel. Sok kellemes élményem fűződik a horgászathoz, türelmet és önfegyelmet tanultam általa.

Kovács Attila vasárnapi érkezése előtt azért megpróbáltuk felmérni a léki csukázás reális esélyeit. A szombati nap teszteléssel, helykereséssel telt el, meglepően jó eredményekkel
A vasárnapi „vendégvárás” előtti próbahorgászaton reggeltől estig 15 db csukát fogtunk. Biztató eredménynek tűnt
A 60 centis Top Mix léki botok hihetetlenül jól bírták az igénybevételt még a nagyobb csukákat is gond nélkül lehetett kifárasztani vele
A Berkley mérő és halkiemelő jól működik a léki horgászatok során is
Persze minden csuka visszanyerte a szabadságát


- Gondolom, sok szép és emlékezetes élményed volt már a vízparton. Megosztanál egyet a Haldorádó népes olvasótáborával?
- Nagy halat sajnos még nem fogtam, de valóban van sok élményem, ami a horgászattal kapcsolatos. Kellemes sátorozásokra, szalonnasütésekre és sok kisebb hal élvezetes kifogására szívesen emlékszem. Azt is szeretem nézni, ha más fárasztja a nagy halat, én pedig csak átélem az izgalmakat.
- Ez volt életed első léki horgászata. Mik a benyomásaid, ez a különleges világ milyen hatással volt rád?
- Fantasztikus volt a környezet, a társaság minden tagja szimpatikus volt, kedves és szívélyes volt a fogadtatás, ja és kitűnő volt a szarvas-mangalica szalámi is. Izgalmasak voltak a jég rianásai is, amik a lábaink alatt futottak végig, tetszett az is, mikor jó nagyokat ugrottál tőle. Nagyon jól éreztem magam, szép halakat fogtam, egészen jól belejöttem a végére. Ezeket az életerős csukákat hatalmas élmény volt fárasztani, gyönyörű, egészséges példányok voltak, alaposan megizzasztottak. Remélem látszott, hogy nem most fogtam először botot a kezembe. Mennék újra, ha meghívnátok, mert ezt az érzést újra és újra át kell élni, nem lehet megunni! Életem egyik legnagyobb horgászélménye volt.

A lékfúróval gyorsan és viszonylag csendesen lehet kialakítani a horgászatra alkalmas lékeket
Kovács „Vipera” Attila első próbatétele a lékfúrás volt
Attilának nem volt könnyű dolga, mivel a viszonylagos alacsony termete miatt nem egyszerű 20 centis jégpáncélt átfúrni
Azért meglepően hamar végzett, a folyamatos edzés nem múlik el nyom nélkül!


- Milyen tanulságokkal gazdagodtál, esetleg milyen tanácsokat tudnál adni így elsőre az olvasóknak a csalizás, fárasztás vagy esetleg a lék kialakításával kapcsolatosan?
- Nem tudok én annyira horgászni, hogy tanácsot adhassak. Szeressék a természetet és óvják, vigyázzanak rá. A halakat mi is visszaengedtük, ez nekem is nagyon szimpatikus volt. Hát igen, a lékfúrás nem egyszerű feladat, erre személyesen is rá kellett jönnöm, kemény fizikai meló. Mivel nem vagyok 190 cm, így ez a feladat nekem nem kis energiámba került, ti pedig végre kinevethettetek engem. Jól kimelegedtem, de szép nagy léket fúrtam. Amint azt már a helyszínen elmondtad, a kishalak feltűzését elsőre jól csináltam, talán nagy csalódást másban sem okoztam. Néhány kapást a kapkodás és a túlzott lelkesedés miatt elrontottam, de a következőknél már türelmes voltam, meg is lett az eredménye. A fárasztásnál figyeltem, hogy a lékhez ne nagyon dörzsölődjön a zsinór, és arra is, hogy megmaradjon a folyamatos kontaktus a csukával. Nem erőltettem a fárasztást, a fékerőt mindig annak megfelelően választottam ki, hogy mennyire harcias a hal. Azért néhány kirohanás meglepett, például amikor a lékbe is behúzta a botot egy igen harcias csuka. Köszönöm a sok jó tanácsot, sokat tanultam belőlük!

„Vipera” lecsapott az áldozatára! Attila első léki csukáját megfontoltan, türelmesen fárasztotta ki
Szinte alig fért ki a léken a csuka! Rövid, de tömzsi példány volt!
Nem adta magát könnyen, még a jégen is harcolt veszettül a csuka
Rögtön elsőre 5 kiló felett!
Nagyon örültünk neki, hogy Attila elsőre elfogadta, magától értetődőnek tekintette a kifogott csukák visszaengedését


- Milyen távlati céljaid vannak a horgászatban, hová szeretnél eljutni, mire szeretnél még horgászni? Esetleg van valamilyen titkos vágyad a pecával kapcsolatosan?
- Szeretnék sokat horgászni, bármire, bármikor, szép helyeken eltölteni azt a kevés szabadidőmet, ami rendelkezésemre áll a felkészülések között. Szeretnék pergetve fogni néhány ragadozót, tetszik a cserkelő horgászat, de szívesen fognék bojlival is nagy pontyokat, sokszor pedig egy jó keszegezés vagy harcsázás jelenti az élményt. Jó lenne megtanulni a módszereket, megismerni újdonságokat. Nem vágyom mindenképpen külföldre, hiszem, hogy itthon is csodálatos, halban gazdag vizek vannak. Ami fantasztikus lehet, egy tengeri horgászat, ahol hatalmas halakat lehet fárasztani, küzdeni velük, majd visszaadni a szabadságukat.

Öröm volt látni Attila ténykedését a jégen, minden porcikáján látszódott a horgászat iránti rajongása
Attila könnyedén elsajátította a csuka kézzel történő kiemelését…
… de a keze biztonsága miatt előnyben részesítette a Berkley halkiemelőt
Fantasztikus élményben részesítettek bennünket a csukák, kellemes, szórakoztató hétvégét biztosítottak kis csapatunknak
Reméljük, Attila kellően feltöltődött a léki horgászat során ahhoz, hogy újult erővel folytassa a felkészülését a következő mérkőzésére
Egy csuka megjelenése a léken mindig felemelő, szívet melengető látvány


- Visszatérve a bokszra, az eddigi profi pályafutásod során melyik mérkőzésedre emlékezel vissza szívesen, melyik volt az, mely mély nyomot hagyott benned?
- Rengeteg élményem volt már, igazából nehéz választani, de megpróbálok. Aladino Alanis elleni mérkőzésemen Nyíradonyban élveztem a bunyót, formában is voltam, ekkor nyertem meg a WBA Kisvilágbajnoki övét. Nagy ütő volt, és szívós, még a dobhártyám is beszakadt egy nagy pofonjától. Agresszív stílusát sikerrel hatástalanítottam, KO-val győztem le. A Mamadou Thiam elleni meccs Szentesen életem legkomolyabb összecsapása volt, hatalmas rutin és 7 Eb címvédés állt mögötte, többszörös Világbajnoki kihívó volt. Taktikailag is éretten kellett bokszolnom, szerencsére bírtam kondival. Nagyon kemény, nagyot ütő, de szimpatikus, szerény sportoló volt. Sikerült felőrölnöm, elbizonytalanítanom és KO-val legyőznöm.

Attila Thiam elleni mérkőzése élete legkomolyabb összecsapása volt


- Európai és kisvilágbajnoki címmel rendelkezel, szép eredményeket értél már el a profi bokszkarriered során. Mi az, ami motivál még, mit szeretnél még elérni a pályafutásod során? Egy világbajnoki címmeccsre, a négy nagy szervezet valamelyikénél van esély?
- Rácz Félixen, menedzseremen, promóteremen múlik, és az én teljesítményemen, természetesen. Célom az, hogy bokszpályafutásomat megkoronázzam egy világbajnoki címmel, és azt meg is védjem néhányszor. Ennek érdekében mindent megteszek, és minden áldozatot meghozok. Még egyszer köszönöm a csodálatos horgászélményt és a beszélgetést!

Ritka az olyan horgászat, mikor egy társaságból mindenki fog halat, nekünk nagy örömünkre ez sikerült
Edzés a jégen, a csukák felett! Fekvőtámasz horgász módra!
Négy csuka a legszebbek közül, a legnagyobb 7,8 kilós!
Kovács „Vipera” Attila személyében egy rendkívül szimpatikus, életvidám sportolót ismertem meg
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.