Matchbotozni jó!

Matchbotozni jó!

A november nem kimondottan a pontyozás szezonja. A gyorsan lehűlő vízben a halak aktivitása is csökken. Kevesebbet járnak táplálék után, kicsit „belassulnak”, óvatosabbá válhatnak. Ilyenkor két dolgot tehet a horgász. Vagy követi a halak aktivitás görbéjét, azaz otthon marad a jó meleg szobában és egy üveg finom bor mellett rendezgeti a nyári fotókat, vagy erőt véve magán felrántja a meleg gúnyát és igyekszik kihasználni az utolsó ajándék őszi napokat, hogy feltöltődjön a hosszú téli estékre. Én inkább ez utóbbi típus vagyok, a fényképeket ráérek majd a dermesztő hidegben rendezgetni. A horgászataim során, ha csak tehetem, szeretek valami újat, ismeretlent kipróbálni. Ez lehet egy különleges horgászmódszer vagy horgászati stílus, valamilyen általam addig nem használt felszerelés, kipróbálásra váró csalogató anyag, vagy csak egyszerűen egy ismeretlen, megfejtésre váró vízterület. Általában a felsoroltak közül egyszerre csak egy szokott a horgászat középpontjába kerülni, de mint mindenben, itt is lehetnek kivételek. Az pedig, hogy mindezek együttállása olyan élményekkel gazdagított, amelyekre sokáig emlékezni fogok, már csak kellemes ráadás.

A munkahelyemen éppen egy érdekfeszítő értekezleten, különféle kimutatások és elemzések közepette kezdett diszkrét rezgésbe a mobilom. Rásandítottam a kijelzőre és feltűnés nélkül eltüntettem a telefont egy papírhalmaz alá. A telefonomon a horgászathoz köthető barátok, ismerősök egy csoportba vannak rendezve, külön kis ikon jelzi, ha e témához tartozó hívásom érkezik. Most is csak azt láttam, hogy a pecához kapcsolódóan kereshetett valaki. A szünetben a híváslistából előhalásztam a korábbi hívásokat, természetesen elsőbbséget élveztek a horgászati témájú megkeresések. A kijelzőn Papp Józsi neve jelent meg. Kíváncsian nyomtam le a visszahívás gombot. Az nem volt kérdés, hogy pecáról lesz szó, de hogy konkrétan egy remekbe szabott őszi matchbotos pontyozás kerekedik ki a beszélgetésből, arra csak álmaimban gondoltam. Józsi azonban nem csak egy egyszerű horgászatra invitált meg, hanem felkért, hogy próbáljam ki, alkossak véleményt, és őszintén osszam meg vele és a közönséggel cége egyik termékéről a tapasztalataimat. Talán nem meglepő az sem, hogy matchbotokról volt szó, nevezetesen a Top Mix ISIS New Asterix botcsaládról várt tőlem egy kis gyakorlati bemutatót, majd ezt követően egy, a „saját bőrömön” tapasztaltak alapján alkotott véleményt. Megállapodtunk abban, hogy minden horgászathoz szükséges eszközt a rendelkezésemre bocsájt. Végre úgy indulhattam horgászni, hogy nem kellett az autómat csurig tömni.

Ismerkedés közben

Megtette ezt helyettem Peti barátom, aki hű krónikásként kamerával igyekezett megörökíteni a történteket. (A végeredményt látva, hűen sikerült visszaadnia a nap történéseit.) A hajnali indulást a bederesedett szélvédő vakargatásával késleltettük. Dideregve húztam össze a gúnyát, és egy közeli tócsa bepillésedett felszínét látva aggódni kezdtem. Vajon mire számíthatok ilyen gyorsan lehűlő időben? Elhessegettem az ilyen negatív gondolatokat, és inkább felcsavartam a kocsiban a fűtést. Úti célom a Dombóvártól körülbelül 10 km-re található Baté község volt. A botcsaláddal történő ismerkedés helyszínét is vendéglátóm ajánlotta, és mivel szeretek ismeretlen vizeken is próbálkozni, örömmel vettem a javaslatot. Az előzetes információk szerint egy 6,5 hektáros, 1-1,5 méter mély, dimbes-dombos, csodálatos környezetben elterülő tavacskával lesz dolgom. A fő halak őszidőben a ponty, kárász és a ragadozók (harcsa, süllő, csuka). A máskor rendkívül aktív törpeharcsák a hidegedő idő beálltával varázsütésre tűnnek el.

Gyönyörű vízen, szép környezetben
Egy ajándék őszi nap

A korai keléstől álmosan róttam a kilométereket és a második, benzinkúton elfogyasztott kávém után mintha az idő is kezdett volna kitisztulni. A hajnali fagynak már nyoma sem volt, és ahogy közeledtem úti célom felé, egyre szebben kezdett sütni a nap. A megbeszélt találkozóhelytől már kísérettel, mondhatni felvezetéssel érkeztem a tavacska partjára. A korábban elmondottak igaznak bizonyultak. Kedves, hangulatos kis horgásztó bújt meg a dombok ölelésében. Az ősz már megfestette a tájat, így a sárguló falevelek és a bárányfelhők tükörképe vígan megfért a tükörsima vízfelületen. A szikrázó napsütés, a szélcsend és a hétvége dacára kevés horgász próbált szerencsét. Talán komolyan vették az időjósok intelmeit, akik már hideg szelet, esőt jósoltak hétvégére. A napijegyet igen baráti áron, mindösszesen 800 Ft-ért lehet megváltani, ami ugyan elvihető halat nem foglal magába, de az önfeledt szórakozás lehetőségét biztosítja. A pontymatracot mint kötelező kiegészítőt magamhoz vettem, majd kivételesen - külön engedéllyel - autóval hajthattam a horgászhelyhez. A vízparton aprócska fa stégek tették kényelmesebbé az elhelyezkedést. Horgászhelyemet korábban vendéglátóm már feltérképezte, így tudtam, hol van egy régi patakmedernek köszönhető aprócska árok, és Józsi azt a hasznos információt is megosztotta velem, hogy egészen pontosan hová érdemes majd kialakítanom az etetést. A gyors ládaállítást követően végre előkerültek a matchbotok is. Szám szerint 9 darab pálca várta, hogy szemrevételezés és kipróbálás után véleményt alkothassak róluk. Nagyság és erősség szerint állítottam tornasorba őket. Mielőtt azonban minden egyes nebulóról képet alkotnék, néhány kis titokról essen szó.

Sorakozó!

A New Asterix matchbotok a korábbi évek sikeres Asterix szériájának továbbgondolt modelljei. A továbbgondolt kifejezés nem véletlen. Ezt a modellt ugyanis Papp József saját elképzelései, tervei alapján gyártották. Sok-sok év horgászata, tapasztalata sűrűsödik ezekben a botokban. Józsi elmondása szerint olyan botot szeretett volna alkotni, amilyenre mindig is vágyott, ami az ő ízlését, elképzeléseit tükrözi, és amire méltán büszke lehet.

Ismerkedjünk most meg kicsit közelebbről a pálcákkal. A Top Mix ISIS New Asterix botcsalád 4 különböző helyzetre kínál megoldást, és e helyzetek megoldására különböző hosszúságok közül választhatunk. Sorrendben az Ultra Light, Light, Medium és Heavy erősség sorakozik fel. A hosszúság tekintetében a 360-as Ultra Light matchbottól a 390-es, 420-as és 450-es Heavy pálcáig bezárólag tudunk elképzeléseinknek, igényeinknek, pénztárcánknak megfelelően választani. A különböző botok paramétereit az alábbi táblázatban olvashatjátok.

MegnevezésHosszDobósúlyBot tömegeGyűrűk számaSzállítási hossz
ISIS New Asterix Ultra Light 360360 cm3-12g165 g13+1126 cm
ISIS New Asterix Ultra Light 390390 cm3-12g195 g13+1137 cm
ISIS New Asterix Light 390390 cm5-15g195 g13+1137 cm
ISIS New Asterix Medium 390390 cm8-18g220 g13+1137 cm
ISIS New Asterix Medium 420420 cm8-18g240 g14+1146 cm
ISIS New Asterix Medium 450450 cm8-18g260 g15+1157 cm
ISIS New Asterix Heavy 390390 cm10-25g240 g13+1137 cm
ISIS New Asterix Heavy 420420 cm10-25g250 g14+1146 cm
ISIS New Asterix Heavy 450450 cm10-25g280 g15+1157 cm

Minden New Asterix matchbotot külön-külön nem tudok bemutatni, hiszen akkor az írásom terjedelme a Háború és békével vetekedne, így kicsit önkényesen a számomra legérdekesebb, illetve a horgászok által leggyakrabban választott típusok alaposabb feltérképezésével foglalkozom. Mielőtt azonban részleteibe menően „darabokra” cincálnám a botokat, hadd térjek vissza kicsit a botok születésének történetéhez! Hogyan is kezdődik egy bot élete? Mint említettem, a Top Mix ISIS New Asterix matchbotok születésénél minden Papp József útmutatásai, bábáskodása mellett történt.

Minden botot Papp József tervei alapján készítettek

A blank, bottest kiválasztásánál kezdődő és gyűrűk felkötésének a helyéig, illetve a kötések díszítéséig tartó folyamat során számos ponton találkozhatunk az elképzelések egyedi megvalósításával. Haladjunk sorban, a nyél felől kezdve! A nyél parafa és neoprén borítást kapott, egyszerű, de funkcióját maximálisan ellátó orsótartóval. A horogakasztó szem szériatartozék, ráadásul egy nem szokványos aprócska kerámia betétes szem került a megszokott hajlított drót helyére. A gyűrűzés minden típusnál más-más helyre került, attól függően, hogy mire hivatott a kérdéses matchbot. A gyűrűk kiosztása, azok pontos helye a boton kiemelt szerepet kapott a bot ívének, terhelés alatti görbéjének kialakítása során. Arra is gondosan ügyeltek, hogy a különböző hosszúsághoz különböző átmérőjű vezetőgyűrű párosuljon. Ezért ne csodálkozzon senki, ha a 390-es boton és a 450-esen nem azonos a gyűrűk mérete! A bot hosszával arányosan változik a gyűrűk mérete is. Az is átgondolt tervezésre utal, hogy a komolyabb erőpróbára tervezett heavy matchboton a második tagon is dupla, kéttalpú gyűrűket találunk, és természetesen ezek is más-más méretűek a 390-es, a 420-as és a 450-es boton. A gyűrűk bandázsolását dekoratív csík ékesíti, a bot erősségének megfelelő színben, ami dögösen fest az acélkék bottesten. A botok egyébként nem hivalkodóak, az alsó tag is csak diszkrét festést kapott, így nem a külcsínnel, hanem inkább a belbeccsel igyekszik meghódítani a horgászokat.

Diszkrét, nem hivalkodó külső

A botok illesztése úgynevezett „hamis csapos” megoldás, ami már a korábbi szériáknál is jó választásnak bizonyult. Maga a névválasztás is sejtet valamit a botról, hiszen aki ismeri Asterix, az apró termetű, de annál erősebb gall harcos kalandjait, a botok erejében sem fog csalatkozni, az egyszer fix. A botok mindegyike a bot minőségének megfelelő vászontasakba van bújtatva, de egy szintén hasznos és másutt nem gyakori figyelmességet is találunk a botzsákban. Ez nem más, mint egy pár neoprén botrögzítő pánt, aminek segítségével könnyedén egymáshoz fogathatjuk a tagokat, ha a botot szerelten szeretnénk szállítani. A botok anyagát titok övezi, hiszen egyetlen gyártó sem adja ki azt, hogy pontosan milyen összetételű karbonnal dolgozik, így ezeken a botokon semmilyen erre utaló jelöléssel nem találkozhatunk, de ha alaposan szemügyre vesszük, példának okáért az Ultra Light szériát, akkor megbizonyosodhatunk arról, hogy igencsak kiváló minőséggel kellett dolgozni ahhoz, hogy ezeket a paramétereket elérhessék. Nem véletlen, hogy én is ezzel a bottal kezdtem a horgászatot.

A bot fél kilogrammal terhelve
Egymás mellett az Ultra Light és a Light matchbot

Az Ultra Light botok családja nem túl népes, kevesen versenyeznek ebben a kategóriában. Az Ultra Light botokra iszonyatos lágyság jellemző, amit csúnya kifejezéssel élve „taknyolásnak” szokás nevezni. A New Asterix széria legkisebb tagja a 360-as hosszúságú Ultra Light pálca, és az őt követő nagyobbacska testvér, a 390-es Ultra Light bot nyéltag feletti átmérője nincs 10 mm!!! Ez a karcsúság azonban meglepő erőtartalékokkal bír. Magam sem hittem volna, hogy egy ilyen kis „pilincka” bottal micsoda élmény lehet egy szép pontyot szákba terelni. Ezeket a botokat az „angolos stílus” jellemzi, azaz - ahogy Józsi mondta - „van feje a botnak”, ezáltal pedig kellő húzása ahhoz, hogy a kistestű wagglereket is messzire röptethessük.

Az Ultra Light botok a lágyabb, lassan hátravezetett dobást szeretik

Az ISIS New Asterix UL matchbot egyik erénye azonban az, hogy a lágyság mellé rendkívül gyors csillapítás is társul. Mit jelent ez? Ha hirtelen megrántjuk a botot, nem lifeg órákig, hanem pillanatok alatt visszaáll egyenesbe. Van benne tehát kellő, a lágysághoz párosított feszesség is. Ez a típus a finoman, lágyan hátravezetett dobást szereti, ezért elsősorban azoknak ajánlják, akik már rendelkeznek némi előképzettséggel a matchbotozás terén. A bottal akár 0,06 mm-es előkéig is lefinomíthatunk.

Kezdődjön azonban végre maga a horgászat, az éles bevetés, hiszen a forgatás során is alig vártam már, hogy horgászhassak! A felszerelésem az ISIS New Asterix széria 390-es Ultra Light botjából állt, amihez egy Preston PRX 3000 orsót párosítottam. Az orsó dobjára 16-os Korum Reel Line zsinór került, az úszó méretét 12 grammban határoztam meg. A szerelék rendkívül egyszerű volt, csupán egy 0,3 grammos forgó képezte az összes súlyt, ami a zsinórt terhelte. A forgóba 12-es előke került, amire egy 14-es méretű Preston PR24-es horgot kötöttem. Nem kimondottan az általam korábban megszokott pontyozó cucc, de Józsi megnyugtatott, hogy nem lesz gondom. A horgászathoz egy újdonságot, egy hazánkban még nem forgalmazott etetőanyagot kaptam vendéglátómtól. Mint kiderült, ezt az etetőanyagot az angol piacon már megvásárolhatják a szigetország horgászai, és hamarosan a hazai vizek lakói is megismerkedhetnek ezzel a magas proteintartalmú, finomszemcsés, mikorpellettel dúsított eledellel. Érdekessége, hogy igen tiszta hallisztben rendkívül gazdag, ez adja a bázisát, és pontosan 1 pint (kb. 6 dl) víz, egy doboz konzervkukorica (lével együtt), és egy marék csonti szükséges, hogy tartalmas, a vízben gyorsan dolgozó etetőanyagot kapjunk. A horgászathoz mindösszesen 1 kg etetőanyagot kevertem be, aminek durván a felét lőttem be alapozásként a 40 méterre dobott waggler köré.

Egy külföldön már forgalmazott, de itthon még újdonságnak számító etető repül az úszó felé

Mivel a víz sekélynek mondható, arra számítottam, hogy kell pár perc, hogy a halak a kezdeti riadalom után a horgászhelyemre találjanak. Meglepő, de nem így történt. Az első kapásig nem sokat kellett várnom. A bevágást követően világossá vált minden. Megértettem, hogy miért volt Józsi olyan magabiztos a bottal kapcsolatban. A karcsú, lágy bot hatalmas meglepetést okozott.

Kellemes meglepetésben volt részem

Félelmetes rugalmassággal követte a hal minden mozdulatát, szinte a csuklómban éreztem a hal lüktető erejét. A lágyság mellett kellő erő is volt ahhoz, hogy a halamat én irányíthassam, és ne ő engem. A ponty nyugodtan viselkedett, szépen ki tudtam vezetni a partig, csupán ott kezdett komolyabban ellenkezni. Hogy ez a bot lágyságának tudható be? Azért viselkedett higgadtan, mert nem érezte, hogy komoly veszélyben van? Nem érezte, hogy valaki mindenáron szeretné a part felé irányítani? Sajnos a halak nem beszélnek, de tény, hogy a bottal minden halamat gond nélkül tudtam a parthoz édesgetni. A leheletfinom felszerelés mellett egy pillanatig sem éreztem azt, hogy esélytelen lennék a halakkal szemben.

Finoman, de határozottan

Bevallom őszintén, hogy nagyon élveztem a lágy bottal, finom szerelékkel történő pontyozást. A bot fantasztikusan dolgozott, igen élvezetes volt minden egyes fárasztás. Ha a halak érdeklődése csökkent, elegendő volt 2 gombócot rálőni az etetésre, és a halak új erőre kaptak.

Hihetetlen, hogy miket lehet művelni a bottal
Egyszerűen remek pálca
Egy „öt és feles” Ultra

A fárasztások során az orsót is kifürkésztem. Nem célja ennek az írásnak az, hogy atomjaira szedve mutassa be ezt a kis szerkezetet, de pár mondatban összefoglalom, amit tapasztaltam. A Preston PRX 3000-es orsóban egy elsőfékes, precíz kis tekerőt ismertem meg. Zsinórprofilja megfelelő, fékrendszere pedig hibátlan. A 3000-es méretet elsősorban a matchbotos horgászoknak, míg a nagyobb, 4000-es testvért a feederbottal horgászóknak ajánlja a cég. (Az angoloknál szinte kizárólag az elsőfékes orsók jöhetnek szóba, ha finomszerelékes pecáról van szó.) Az orsó minden porcikáján igényesség és kellemes külcsín figyelhető meg. Nem véletlen, hiszen a Preston elsősorban az angol finomszerelékes pontyhorgászokat célozza meg, akiket elkényeztetnek hazájukban. Csak az maradhat életben a piacon, aki komoly érdemeket szerez a horgászatban, és képes felvenni a versenyt a többi nagy márkával. A cég teljesen a finomszerelékes pontyhorgászatra építette fel a stratégiáját, nevéhez számtalan ötletes kiegészítő, kellék fűződik, amelyek közül mind többel találkozom a vízparton. Horgászat közben az orsó fékjével is szórakoztam, hol lazára, hol feszesebbre állítva a fékerőt. Sajnos egy halam bánta ezt a szórakozást, de nem zavart a fiaskó, hiszen mindig a hibáiból tanulhat az ember. (Az írást kiegészítő kisfilmből kiderül, mi volt ez a kis malőr.) Nagyon elnyerte a tetszésemet az Ultra Light bot, teljesen belefeledkeztem a horgászatba, nehezen szántam rá magam a botcserére.

Ugyanaz a terhelés, más az akció
Összehasonlítás a heavy matchbottal

Végül győzött bennem a kíváncsiság, és a „kötelességtudat”. Végtére is megígértem, hogy szemügyre veszem a medium erősségű ISIS New Asterix matchbotot is, és feltérképezem, kiknél tarthat számot érdeklődésre a hazai viszonylatban legnépszerűbb típusú pálca! Az első, amire ügyelnem kellett, az a dobás. Az imént letett Ultra Light pálca igényelte a lassú, kapkodástól mentes, folyamatosan kivezetett dobást. A medium nem volt erre annyira kényes. Bátran lehetett vele agresszíven is dobni. A bot csillapítása, feszessége sem hagyott kívánnivalót maga után.

Határozott dobásnál is jól viselkedik

A szerelék, amivel felvérteztem a botot, az előzőhöz képest jóval erősebb volt, ezáltal lehetőséget adott a sokkal erőszakosabb fárasztásra is. Az első jelentkező egy szép kárász volt, ami bebizonyította, hogy mit mutat magából a bot egy pontyhoz mérten apróbb halnál. Mint említettem, a medium erősség egy igazán univerzális, a mindennapi horgászatokra tökéletesen alkalmas botot jelöl. Valóban élmény vele egy kisebb kárász fogása is, de a következő percekben beköszönő szebbecske ponty alatt is megcsillogtatta érdemeit. Ha verseny lenne, és a cél az, hogy a kisebb halak se verjék le magukat a horogról, de a szebb pontyokat is kellő gyorsasággal lehessen szákba terelni, ezt a pálcát választanám. Megvan benne a kellő energia a kezdeményezéshez, és rendelkezik azzal a finomsággal, amit az apróságok megkívánnak.

Igazi „mindenes”
A képek magukért beszélnek

Igazi „mindenes”. Néhány ponty és kárász kifogása után elégedetten tettem tartóba a botot. Mindent megtudtam, amit akartam. Ha össze kell foglalnom azt, amit tapasztaltam az ISIS New Asterix matchbot családdal kapcsolatban, akkor a következőket tudom papírra vetni. Sikerült egy olyan jól átgondolt, minden részletre kiterjedő figyelemmel megtervezett botcsaládot létrehozni, amely méltó versenytársa lehet a piacon bárkinek.

Megadásra kényszerítve

Valóban, olyan apróságokra is odafigyeltek a tervezés során, mint a különböző hosszúságú botok különböző hosszúságú nyélkiosztása, a pontyos „heavy” botokra kötött kéttalpú gyűrűk, a hosszal arányosan növekedő vezetőgyűrű-átmérő. A botokkal minden helyzetre találhatunk megoldást. A botcsalád különböző tagjai remekül kiegészítik egymást, így a matchbotozás teljes univerzumát lefedhetjük az ultra finom pontyozástól, keszegezéstől kiindulva a kimondottan nagyhalas erőpróbákig. A magam részéről csak gratulálni tudok a Top Mixnek, illetve ezen keresztül a botok megálmodójának, aki méltán lehet büszke erre a botcsaládra. Aki megnézi a botokról készített kisfilmet, mindent megtudhat arról, amit a száraz számok mögött nem biztos, hogy meglátna. Higgyétek el, érdemes!

Nem mindennapi horgászat volt!

(X)
Írta: Polyák Csaba (csabio)
Fotók, videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.