Nagy távolságokra könnyedén? Mit sem számít ez, ha egy Nevis Trinity LC távdobó bottal horgászunk…

Nagy távolságokra könnyedén? Mit sem számít ez, ha egy Nevis Trinity LC távdobó bottal horgászunk…

Egy 36 órás teszthorgászaton vettem részt, aminek keretében lehetőségem nyílt egy igazi nagyágyú távdobó botot kipróbálni. Kíváncsian vártam, hogyan szuperál az új botom…

2015-ben egy újabb lehetőség nyílt a Nevis jóvoltából, hogy pályázhassunk új botjaik kipróbálására, tesztelésére. Október közepén jött a jó hír, miszerint a nyertesek közé kerültem. Nagyon megörültem és fejben azonnal el is kezdtem tervezgetni, szervezgetni, hogy hol s mikor fogok legközelebb horgászni, ahova már az új botot is magammal vihetem. Választásom az általam már jól ismert móri Ezerjó Horgásztóra esett. És hogy miért esett erre a vízterületre a döntésem? Mert itt adottak a lehetőségek, hogy objektív képet adhassak arról, amit egy erős távdobó bojlis bottól elvárna az ember. Maga a tó 20 hektáros és felülnézetből egy nadrágra hasonlít, partján 7 faház is található, ha esetleg valaki hosszabb túrára érkezne és kevésbé kedveli a sátras „nomádabb” körülményeket, itt megtalálhatja számításait. Halállománya igen gazdag, több mint 300 mázsa halat rejt magában és nem ritka a 15 kg feletti példány sem, de még 20 kg feletti is akad benne. :)

Horgászat közben ilyen csodáknak lehetünk szemtanúi
Pirkadat a partról nézve
Napfelkeltében az új Nevis

Október végén érkeztem ide és horgászhelyemül a „felső” részt választottam, melynek közepén egy kis sziget található. Ennek környéke igen kedvelt az idelátogató horgászok körében etetési pontként, és remélem, a halak tartózkodási helyéül is szolgál. Meghorgászandó távolságom nagyjából 120-130 méter, ezt parti dobásokkal értem el.

A tó közepén található szigetecske bal szélét választottam etetési helyül
A bevetésre váró végszerelék

Első dobás előtt gond nélkül és rendkívül gyorsan összeszereltem a kapott botot, melyre egy Nevis Endura orsót raktam. 80-as kapacitású dobjára 33-as zsinórt csévéltem.

A botról levont következtetések bedobás után: egy rendkívül erős botról beszélhetünk, ha a Nevis Trinity LC-t említjük. Nem is csoda, hiszen 3,5 librás, és a végszerelék vízbe csapódása után fenntartás nélkül állíthatom, hogy joggal kapta meg a Long Cast jelzést. Hatalmas keverőgyűrűjének köszönhetően gond nélkül bedobhatjuk vele végszerelékünket akár 130 méterre, pedig ez csak a paletta 3,60-as tagja. Nyélhossza abszolút kényelmes, ezenfelül pille könnyű pálcáról van szó - hopp, még egy plusz pont a Nevis-nek. A bot készítéséhez használt anyag IM-6 os karbon, vagyis abszolút minőségi a termék. Ezek voltak az első konzekvenciák, amiket le lehetett vonni, de vártam, hogy miként viselkedik majd fárasztás közben, netán egy kapitális hallal a horgomon.

A cél: minél nagyobb távolság elérése pontosan, a partról

Már csak a csalizás maradt hátra, majd következett a berepítés pillanata. A bot lágysága ellenére a dobás végén szépen visszakeményedik a spicc, ezáltal komfortosabb érzést nyújt a horgász számára.

Dobótesztek egyike. Különböző típusú, méretű és formájú végszerelékekkel próbálkoztam

Pár dobás után bevetettem horgomat a kinézett helyre nagy halakra várva. Az első kapásig elég sok idő telt el, szó szerint kiültem a halat, de megérte, hatalmas élménnyel lettem gazdagabb, amit részben a fárasztás pozitív tapasztalatainak tudtam be. A bot nálam teljes mértékben levizsgázott. Szinte beszorított fékkel fárasztottam ki, segítettem partra az első Nevis Trinity LC által kifogott potyót. Heves kirohanásoknál teljesen karikába hajlott a bot, és mikor a hal kicsit lazított, azonnal elkezdett emelni.

Ilyen és ehhez hasonló halakra érdemes várakozni
Köszönet a Nevis Trinity LC-nek a segítségért :)

Majd a második, illetve harmadik halra nem kellett sokat várni, végre beért az etetés, ami szép sorban adta a halakat.

Egy gyönyörű, 8,70 kg-os tokkal is megajándékozott a tó
Még egy 8 kg körüli tőponty

Végül pedig, hogy kiknek ajánlanám ezt a horgászbotot? Mindenkinek, aki 100 méter fölötti dobásokat pontosan szeretnének elérni, de a kellően lágy botokat favorizálják és a fárasztás minden percét ki akarják élvezni.

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.