Nevis Espirit 40 teszt - Szegedi Levente beszámolója

Nevis Espirit 40 teszt - Szegedi Levente beszámolója

Az előző cikkemben már olvashattatok a Nevis Ixxus Match FD 35 orsóról. Ebben a beszámolóban a testvérét, a Nevis Espirit 40-es nyelető- és első fékes orsót szeretném megismertetni veletek. Remélem, elnyeri a tetszésetek, tartsatok velem!

Az Ixxus Match orsóhoz hasonlóan ehhez a típushoz is jár a fekete színű vászontok, valamint egy grafit pótdob. Első kézbevétel után az Espiritről is pozitívak a véleményeim. A bekapcsolt nyeletőfék 1/2 hajtókar fordulat hatására vált vissza kikapcsolt állapotba, és az első fék is precíz. Az alumínium dobot 0,20 mm-es Spro Carp Maxx zsinórral töltöttem fel. A zsinórprofil talán még az Ixxus Matchnél is szebb képet mutat.

A következő „áldozat” a Nevis Espirit 40
Az orsó zsinórprofilja majdnem tökéletes, talán még előző társáénál is szebb

A horgászat helyszíne ezúttal egy Hajdúböszörmény határában elterülő tó, a Mezőparti-horgásztó volt. Már korábban is horgásztam ezen a tavon, a sok-sok itt eltöltött kellemes pecanap miatt döntöttem úgy, hogy itt tesztelem az orsót. E víz intenzíven telepített, jellegzetes hala a ponty (amelyből több termetes, 10 kg fölötti példány is él a tóban) és a különböző keszegek.

A korábbi horgászataink nagyon jól sikerültek ezen a tavon
Gyönyörű szép környezetben, egy puszta közepén terül el a 6,3 ha-os horgásztó

A lakhelyemtől körülbelül 70 km-re elhelyezkedő horgászparadicsom reggel 6-kor nyitja kapuit, így sajnos megint hajnalban, 4 órakor keltem fel, majd szokás szerint apukámat is kiráncigáltam az ágyból. :-) Az idő gyorsan telt, 6 órakor már a tavon is voltunk és cipeltük a sok cuccot az 1-es stéghez. Ez a stég a törzshelyünk, valamint innen kiválóan meghorgászható a nádfal, én is ide horgásztam.

A nádfal elé horgásztam, habár párszor a nádat is sikerült elérnem :-)

A kosárba kerülő csalogatóanyag 1 kg VDE Supercarp Strawberryből állt, amelyet pár dl VDE Liqui Mix Natural aromával locsoltam meg, valamint 1 doboz csemegekukoricát és néhány marék VDE Strawberry 8 mm-es pelletet raktam bele. Ez a keverék már nemegyszer bizonyított, reméltem, hogy ezen a tavon is csípik a halak. A horogra az általam legjobban kedvelt pellet csalit akasztottam fel szilikon karika segítségével. Ez nem más, mint a 8 mm-es VDE epres pellet, valamint a nagyon agresszív és tömény VDE Bio Banana aroma párosa. Szeretem ezt az aromát, nemcsak az illata banános, hanem az íze is. Megkóstoltam, de ne próbáljátok ki, végigmarta a torkom. :-)

A nyerő csali, aminek nem tudtak ellenállni a potykák
Az aromásítás… ha nem visszük túlzásba, akkor épphogy megpuhul a pellet felszíne, de nem megy szét, így akár több napot is kibír az aromás közegben, de tényleg fontos, hogy csak annyi aromát öntsünk rá, amennyi a dobozkát összerázva szinte eltűnik! Érdemes kipróbálni!

A szerelékem a Haldorádó pellet próba cikkből „ellopott” összeállítás volt, egy nagyon picit megváltoztatva. A 20-as főzsinórra 15 grammos gubancgátlós etetőkosarat raktam, majd egy gumigolyót ütközőnek. A 18-as Gamakatsu Super G-line előkét 10-es méretű FOX Kwik Change kapocsra akasztottam. Horognak 8-as Gamakatsu G-carp Method Hook típust használtam. Ez a horog egy elég öblös, igazi pontyos-feederes horog, amit nem először alkalmaztam, nagyon meg vagyok vele elégedve, kiválóan akad, és jól tartja a halat is.

Végszerelékem alkotóelemei

Végre horgászhattam! A pecát a fentebb említett nádfal előtt kezdtem, 40-50 m távolságban. Külön nem csúzliztam be etetőanyagot, csak az etetőkosarat tömködtem meg a mennyei étekkel.

Természetesen nem úgy indult a halfogás, ahogy én azt elképzeltem… A délelőttöt majdnem sikerült kapás nélkül kibírni, azonban 2 kedves kárász bejelentkezett hozzám, nekik köszönhetően a kedvem is feljavult egy kicsit. Délben eljött a mi időnk: ne csak a halak lakmározzanak, hanem mi is! Az ismerősöm kakaspörkölttel kedveskedett nekünk, amit szó nélkül elfogyasztottunk, bár elfelejtettük lerostálni, így nem volt homogén szemcseméretű. :-)

Az idő hol nekünk kedvezett, hol nem. Az egyik percben váltakozó erejű széllökések sodortak végig a pusztán elterülő tavon, a másikban pedig már gyönyörű szép szélcsendes, napsütéses időnk volt, sikerült is kellően leégnem.

Én csak vártam és vártam…
… de a spicc mozdulatlan volt mindvégig

Délután egyszer csak megrezdült a spiccem. Az adrenalin-szintem az egekbe szökött, kizárólag a kapásra koncentráltam. Eljött a megfelelő alkalom, egy erős elhúzós kapás hatására a nyeletőfék elkezdett visítani, mire én azonnal bevágtam, és egy ponty személyében horogra is került a nap első termetesebb hala. Ennek a jószágnak is az ízesített pellet lett a veszte. Fárasztás közben a felszerelés mindkét tagja nagyon jól szerepelt, a bot és az orsó - egy szuper párost alkotva - a hal minden kirohanását sikeresen hárította.

Akciózunk
Megnyugtató pillanatok, a hal a szák felé tart

A felszerelés második ponty-áldozata jóval nagyobbra nőtt, mint előző társa, ennek megfelelően tovább is birkóztam vele. A fárasztás során az Espirit féke hibátlanul működött, ahogy ezt az első fékes orsóktól megszokhattuk. A bot és az első fék kombi ellen esélye sem volt a harcias teremtményeknek.

Vajon mekkora leszel?

A nevető harmadik potyka jóval később érkezett, összepakolás közben próbálta lerántani a botot a bottartóról, ami majdnem sikerült is a kis huncutnak, de még időben tisztáztam vele az erőviszonyokat. A küzdeni akaró halacska próbált meglógni a horogról, a megmerítés után gondolkoztam, hogy vajon én fáradtam el jobban vagy ellenfelem. A nap utolsó hala egy szép kárász volt. Ezzel be is fejeződött az aznapra szánt horgászidő, ideje volt pakolni (ez nálam nem kevés idő). Összességében egy kellemes, kiváló hangulatban eltelt pecát tudhatok a hátam mögött, ami elég volt az orsó kipróbálására.

A terítek nem kiemelkedőn bőséges, de a felszerelésből ez a pár hal is kihozta a „kisördögöt”

Tapasztalatok

Az Espirit hibátlanul funkcionált a horgászat során, egyenletes teljesítményt nyújtott végig, semmi hiba nem volt a rendszerben. Az orsó hatalmas előnye a viszonylag nagy, 5,5:1 áttétel (az orsó egy hajtókarfordulat alatt 87 cm zsinórt húz be). Ennek segítségével rövid idő alatt partra került az üres cájg. Az Ixxus Match FD 35 fékrendszeréhez hasonló az Espirité is, ugyanolyan precíz első fékkel rendelkezik, nem cáfolta meg a várakozásaimat. Az általam szintén előnyben részesített dupla hajtókart szeretném ismét megemlíteni, hiszen ennek - véleményem szerint - nagy szerepe van az orsó kiegyensúlyozott, sima futásában. A matt szín úgyszintén elnyerte tetszésemet. Az Espirit egy kiváló párost alkotott a 360-as Nevis Legacy Medium-Heavy Power Feederrel, nagyon hamar ráéreztem a felszerelésre, és ennek köszönhetően kellően pontos dobásokat tudtam végrehajtani. Rájöttem, hogy a Medium-Heavy akció pont nekem lett kitalálva.

Egy jól sikerült dobás

A gumi „fogó” is jól jött a fárasztás során, 1-2 halnál előfordult, hogy épp kézmosáskor köszöntöttek be hozzám, azonban így nem csúszkált a kezem összevissza. A zsinórvezető görgő ennél a típusnál is hibátlan, nekem egyszer sem csavarodott fel rá a zsinór. Az orsó nem „kényes”, a kisebb ütődésektől nem karcolódott meg, jól bírta a strapát. Szerintem, aki megveszi ezt az orsót, az egy megbízható, precíz nyelető- és első fékes orsót vásárol, ami mindenben bajtársa lesz, bár halat garantálni még ez sem tud… :-)

Munkában az Espirit 40
A Nevis Legacy 360 MH Power Feeder igazán megtetszett a nap végére

Akiket érdekelnek a technikai részletek, azoknak összeírtam pár gyári adatot és két általam mért paramétert:

GyártóNevis
TípusEspirit 40
Tömeg (mért)467 g
Áttétel5,5:1
Méret40
Csapágy4 golyós- + 1 tűgörgős csapágy (rozsdamentes)
DobAlumínium távdobó dob és egy grafit pótdob
VisszaforgásgátlóHoltjátékmentes, tűgörgős
FékrendszerElső fék
Zsinórbehúzás (mért)87 cm
Zsinórtároló kapacitás 0,30 mm / 200 m
Orsóház anyagaGrafit-hybrid
HajtókarDupla
Zsinórvezető görgőCsavarodásmentes
Zsinórcsévélő rendszerS-stroke
FelkapókarErősített krómozott cső felkapókar
NyeletőfékSLC /Safety Line Control/ rendszer

Köszönöm a lehetőséget, hogy ezt az orsót is tesztelhettem, remélem, tetszett nektek a két beszámolóm. Végezetül pedig tekintsetek meg pár percet a horgászatomról:

Sziasztok!

Szegedi Levente
Fotó, Videó: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.