Ryobi Zauber CF, új csillag az orsók között

Ryobi Zauber CF, új csillag az orsók között

A Ryobi név kapcsán nagyon sok horgásznak a megbízhatóság jut eszébe. Persze ennek rendkívül nehéz maradéktalanul eleget tenni, és ez leginkább az alsóbb kategóriákban okoz nagy problémát, azonban a Ryobi állja a sarat ebben a szegmensben is. Most azonban a csúcsokra törünk, megérkezett ugyanis a legújabb Zauber, picit új köntösbe öltöztetve.

Mielőtt belemennénk a sűrűjébe, leszögezném, hogy ne várjon senki nagy áttörést, igazából csak a már bevált anyagokat, technológiákat építették az orsóba, tehát lehet, hogy némely dologban hasonlít néhány orsóra, nekünk, horgászoknak azonban szerintem nem ez a lényeg, hanem a használhatóság, a megbízhatóság és az ehhez kapcsolódó ár.

Csodát senki ne várjon, a megbízhatóság és a tartósság viszont alapkövetelmény

Külcsín vagy belbecs? Ha ebből a szempontból nézzük az új Zaubert, akkor az újdonságok terén inkább a külcsín az, amiben jeleskedik. Koromfekete ház arany kiegészítőkkel, karbon betétek, karbon hajtókar… azonban ezek nagy része nem csak a látvány kedvéért készült.

Karbon rotor, hajtókar. A rotor dob alatti része karbon borítást kapott, hasonlóan szénszálas szövetből készült a hajtókar egy része is, ezzel egy kicsivel könnyebb lett az orsó. Azok számára, akik szeretik kis helyen szállítani az orsót, ez a megoldás nem fog annyira tetszeni, mivel a hajtókar - az elődtől eltérően - nem lehajtható. Cserébe sokkal masszívabb hajtókart vehetünk kézbe, aminek a fogója minőségi EVA. Így masszív, kellemes fogású, csúszásmentes hatókarral működtethetjük az orsót, ami cseppet sem mellékes.

A karbon hajtókar hat réteg szénszálas szövetből készült
Kényelmes fogást biztosít az EVA anyag

Hol is gyártják? Manapság már nem lehet probléma, ha egy orsót Kínában gyártanak, ott is tudnak minőségi terméket készíteni, csak meg kell határozni minimum minőségi elvárásokat. A Ryobi esetében a tervezés és a dizájn a japán szakembereket dicséri, míg a gyártás Kínában történik, természetesen szigorú előírások szerint, így biztosak lehetünk az állandó, kiváló minőségben.

Dizájn és tervezés: ennyi a köze a japánokhoz, bár ez nem lényegtelen szempont

Az orsó belső részéről pontos információm nincsenek, tudomásom szerint ebben nincs lényeges változás, maradtak a jól bevált áttételezésnél. Szembetűnő lehet azonban, hogy a normál Zauberhez képest eggyel több csapágy van az orsóban. Ezt a csapágyat a hajtókar fogójában találjuk meg.

Van még itt felfedeznivaló bőven!
A tökéletes zsinórképet csak az utolsó, kézzel feltekert menetek zavarják meg egy picit

A korábbi modell zsinórvezető görgője zártabb volt, ám igazából hasznos funkciója nem volt ennek a zártságnak, valószínűleg most ezért vezettek be egy nyitottabb rendszert.

Balra lent a régi, jobbra fent pedig az új zsinórvezető görgő

Egy kis technikai információ

Méretek:1000200030004000
Áttétel:5,1 : 15,1 : 15,1 : 15,1 : 1
Csapágyak száma (db):9 + 19 + 19 + 19 + 1
Tömeg (g):280280305315
Zsinórkapacitás (m/mm):130 / 0,20 150 /0,25150 /0,28200 / 0,32
Maximális fékerő (kg):2,52,555

A táblázatban feltűnhet, hogy a szokásos adatokon kívül a maximális fékerőt is megadja a gyártó. Ez sokszor hasznos lehet, mivel így tudjuk, hogy teljesen behúzott fékkel mekkora fékerőt tudunk kifejteni. Ha már a fékerőnél és a dobnál tartunk, érdemes a dob körüli újdonságokról is szót ejteni! A leglátványosabb és leglényegesebb, hogy az orsóhoz adott két dob közül az egyik egy gumírozást kapott, ami a fonott zsinór a dobon való elfordulását hivatott megakadályozni. Ezzel a gumírozással - ami ráadásul bordázott is - szinte biztosak lehetünk abban, hogy nem ér kellemetlen meglepetés fárasztás közben.

Jól látható a gumírozás mintázata
Elölnézet

Még egy apróságra hívnám fel a figyelmet - bár ez az elődnél is megtalálható -, a zsinórbeakasztó klipsznél egy műanyag betétet építettek a klipsz alá, így nem kell félnünk a beakasztott zsinór sérülésétől.

Ismét egy apró, de fontos részlet

Persze lehetne még sorolni a technikai részleteket, azonban az orsóknál a használat során fog kiderülni, hogyan működik, hogy megfelel-e a kívánalmaknak. Mindenesetre a Ryobi orsókban eddig nem kellett csalódnom, pedig már jó néhány éve nyúzok pár darabot.

Most az új Ryobi Zauber CF is beállt a sorba - már túl van az első horgászatokon, de az igazi próbák még csak ezután jönnek!

(X)
Lukácsi Béla

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.