Tavaszi pontyozás a Nevis Espirit 50-es orsóval - Jung Ádám beszámolója

Tavaszi pontyozás a Nevis Espirit 50-es orsóval - Jung Ádám beszámolója

Először is köszönöm a Haldorádó Teamnek, hogy lehetőségem volt az orsó tesztelésére. Amikor megláttam, hogy én is a tesztelők között vagyok, nagy örömöm mellett már azon kezdtem gondolkozni, hogy hol is tudnám letesztelni a Nevis Esprit 50 orsót. Remélem, elég alaposan be tudom mutatni e terméket a vele végzett horgászatról készített beszámolómon keresztül.

A borsosgyőri Strandi-tavat választottam az orsóteszt helyéül. Már korán reggel elindultunk apukámmal horgászni, hogy a számunkra legjobbnak vélt helyet foglaljuk el. Nagyon szeretek ott horgászni. Amint odaértünk elfoglaltuk a helyünket, én pedig beállítottam a horgászat helyszínére a versenyládámat. Örültem a szép időnek. Összeszerelés közben már láttam is szebbnél szebb halakat fordulni a közelben. „Remélem, nem hagynak ma cserben a halak”, gondoltam, „de majd meglátjuk…”.

Kora reggeli táj

Első kézbevételkor a szürkés, leegyszerűsített színvilág nagyon elnyerte a tetszésemet. A grafit-hybrid orsóház nagyon designos külsőt mutat. Nekem nagyon tetszik.

A nem épp apró méretű (50-es) orsó dobjára - mivel finomszerelékes módszerekkel horgászom - 0,18 mm-es damilt csévéltem. Az általam használt horog Gamakatsu 2260B típusú és 10-es méretű volt.

Tetszetős kis szerkezet a Nevis Espirit 50-es orsó

Az orsó gyári adatait az alábbi táblázatban találjátok meg.

GyártóNevis
TípusEspirit 50
Tömeg460 g
Áttétel5,5 : 1
Méret50
Csapágy4 golyós- + 1 görgős csapágy
DobAlumínium dob és karbon pótdob
Visszaforgás gátlóHoltjátékmentes
FékrendszerElső fék + nyeletőfék
Zsinórtároló kapacitás 0,25 mm / 330 m
Orsóház anyagaGrafit-hybrid
HajtókarDupla
Zsinórvezető görgőCsavarodásmentes
Zsinórcsévélő rendszerS-stroke
FelkapókarErősített krómozott cső felkapókar

A 25 cm hosszú horogelőke vastagsága 16-os volt, a gubancgátló csőre pedig egy 30 g-os kosarat raktam - röviden ennyit a szerelékről.

A dupla hajtókar kényelmes fogású, valamint egyenletest futást kölcsönöz az orsónak
Az orsó damillal feltöltve
A zsinórprofil teljesen megfelelő!

A szerelék előkészítése után jöhetett az etetőanyag bekeverése. Kedvenc pontyos etetőanyagomat kevertem be:

- VDE Pellet Feed
- Haldorádó Feeder Master Pelletes Fekete
- VDE CSL Liqui Mix Fish

Az etetőanyag bekeverés előtt

Először a száraz összetevőket kevertem össze, majd erre öntöttem rá körülbelül 5 dl folyékony aromát és egy kis vizet. Az etetőanyaghoz addig adagoltam a vizet, amíg az állaga tökéletes nem lett, azaz amíg egy nyomással össze nem állt, de könnyedén szét is lehetett morzsolni. Raktam még hozzá csemegekukoricát és 2 maroknyi pelletet, amivel csaliztam is. Így egy igen tartalmas és intenzív illatú etetőanyagot kapunk, amit remélem, a pontyok is díjazni fognak!

Az etetőanyag a bekeverés után ilyen képet mutatott

Kezdődhetett a horgászat! Az etetési módszer a következő volt: a kiszemelt horgászhelyre 5-10 gombócnyi alapozó etetést lőttem, ezután már nem akartam a halakat zavarni az etetőanyag gombócok belövésével. A többi etetőanyagot a kosárba töltve szándékoztam vízbe juttatni, így nem zavarom el a halakat az etetés környékéről.

Ezután következhetett a dobás a nádcsomó elé néhány méterrel, hogy az arra keresgélő pontyokat horogvégre kapjuk. A meghorgászott táv körülbelül 70-75 m volt. Ezt a távot viszonylag könnyedén meg tudtam dobni, ezért az orsóról az én véleményem az, hogy jól lehet vele nagyobb távolságokba is horgászni, hiszen az 50-es dobról könnyedén pereg le a zsinór.

Az etetett terület helye

Már nagyon vártam az első jelentkezőt… Kis idő múlva már lehetett látni néhány halfordulást az etetés környékén is. Ekkor a biztonság kedvéért bekapcsoltam a nyeletőféket, nehogy valamelyik hal vízbe rántsa a felszerelést. Nem kellett sokat várnom a kapásra, egy kis ponty máris elhúzta a szerelékemet! Fárasztása nagy élmény volt, mert bár egyáltalán nem volt kapitális méretű, nagyon jó erőben volt.

Parton az első hal

Kukorica-csonti szendviccsel vagy hajszálelőkére fűzött halas pellettel csaliztam. A halaknak ez nagyon tetszett - ezt be is bizonyították.

Miután az első halat kíméletesen visszaengedtem, újra bedobtam a szereléket. Ha már dobásról van szó… Bár ötvenes méretű az orsó, mégis kiválóan mutatott a feederbotomon. Egyáltalán nem volt elfogadhatatlanul nagy méret, és ezzel még könnyebben lehet távolra dobni. De térjünk vissza a horgászathoz! Letettem a botot, és amikor be akartam kapcsolni a nyeletőféket, azt vettem észre, hogy máris kapásom van: újabb fárasztás vette kezdetét. Ez a ponty már nagyobb volt az előzőnél és jobban is küzdött, jól megdolgoztatta az orsó fékrendszerét. A fárasztás végül sikeres volt, egy szép pontyot sikerült merítőbe vezetni.

Megvan a következő harcos
Kapásra várva
Megvan!!

Az eddig partra segített 2 kg-os és 3 kg-os ponty után gondolni sem mertem volna, hogy mi vár rám körülbelül 15 perccel később. Vártam a kapást, amikor arra lettem figyelmes, hogy a nyeletőfék „visít” - a hal csak vitte a damilt. Attól féltem, hogy a hal a nádat veszi célba, de szerencsére nem így lett… ám közben javában zajlottak az események. Éreztem, hogy nem kis hallal van dolgom, de a fék be volt állítva és tökéletesen kompenzálta a hal kirohanásait. 10 perccel később még mindig küzdöttünk egymással. Aztán ahogy lassan elfáradt, végül nagy nehezen megszákoltam. (Nehezen, mert mikor már fáradtnak hittem és lassan a szák felé tereltem, mindig elmenekült.) Egy csodálatosan szép tőpontyot sikerült fognom, örömöm leírhatatlan volt. Ez a ponty elérte a 6 kg-os súlyt. Remélem, ha legközelebb itt járok, újra találkozhatom hasonló vagy ennél nagyobb méretű halakkal. Csodálatos ellenfél volt!

Csodálatos ellenfél volt!

Természetesen a fényképezés után minden hal visszanyerte szabadságát.

Nálam az orsó kiválóra vizsgázott. A nyeletőfék nagy hasznomra volt, hiszen ha nem lett volna, akkor a hal lehet, hogy még mindig húzná a szerelékem :), fárasztás közben pedig az első fék volt az, ami gond és probléma nélkül adagolta a zsinórt. A csavarodásmentes zsinórvezető görgő tökéletesen szuperált, hiszen a horgászat alatt egy gubancom sem volt. Ami e terméket meggyőzőbbé teheti bárki számára, az még talán az ára, hiszen ilyen olcsón nem nagyon találhat az ember jól működő nyeletőfékes orsót. Tehát nekem megfelelt és továbbra is fogom használni.

Írta: Jung Ádám

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.