54. Édesvízi Felnőtt Horgász Világbajnokság beszámoló

54. Édesvízi Felnőtt Horgász Világbajnokság beszámoló

Az édesvízi versenyhorgászat legfontosabb, legrangosabb eseménye zajlott a hétvégén Magyarországon, pontosabban a sukorói versenypályán. Eddig soha nem látott létszámban neveztek országok a Világbajnokságra, 40 ország jelezte részvételi szándékát, nem kis gondot jelentve ezzel a szervezőknek.

A gondot leginkább a versenypálya hossza jelentette. A 200 versenyző megfelelő körülmények közötti leültetése minimálisan 2 km hosszú partszakaszt igényel. A velencei-tavi pálya éppen meg tudott felelni a körülményeknek, de nagy bajban lettek volna a szervezők, ha még egy csapat jelentkezik. De nem csak a szervezők, hanem a versenyzők, a segítők és a kilátogató nézők sem voltak egyszerű helyzetben. Egy ilyen hosszú versenypályát átlátni is nagyon nehéz, nem is beszélve arról, hogy milyen problémás volt pontosan nyomon követni az ott zajló eseményeket.

Gyülekező a megnyitóra

Márpedig a hozzáértők vagy csak érdeklődők sokszor olvashatták akár ezeken az oldalakon is, milyen nagy és meghatározó jelentőséggel bír a szektorban főleg a potenciális ellenfelek horgászatának, eredményességének menet közben végzett rögzítése, elemzése. Ezért aztán nagyon sok csapat - köztük mi is - szép számú segítővel megtámogatva vágott neki már az egész heti edzéseknek is.

Az 54. Felnőtt Horgász Világbajnokság ünnepélyes megnyitója

A előző héten beáramló hidegfront és a végig itt tartózkodó csapadékfelhők nem tették kellemessé a felkészülést. Megérezték a halak, jelentősen csökkent a kapókedvük. Az erős szél pedig a horgászatot nehezítette. A felkészülést is segítő, korábbi versenyeken begyűjtött tapasztalatok gyakorlatilag mind érvényben maradtak. Ez röviden összefoglalva annyit jelentett, hogy a padka tetején szinte reménytelen volt a halfogás. A hirtelen lehűlt vízben inkább a mélyebb részeken lehetett halat fogni. Ez gyakorlatilag matchbotos és padka mögötti mélyvízi rakós botos horgászatot jelentett.

Limitellenőrzés a holland versenyzőnél

1. nap

A VB-n is a többször ismertetett rács segítségével történt a sorsolás. Ez alapján már előző este tudni lehetet, hogy Erdei Attila az A szektorban fog horgászni, Csillag László a B-ben, Walter Tamás a C-ben, míg Nagy Benedeknek a D, Szűcs Balázsnak pedig az E szektor maradt.

Talán legnehezebb feladat a két szélső szektorban horgászó versenyzőnknek jutott. Az A szektor közepén, a 20-as helyen horgászó Erdei Attila horgászhelyén pontosan középen futott a bójasor tartókötél, ami igencsak megnehezítette volna az esetlegesen horogra kerülő nagyobb testű hal fárasztását. Természetesen nem csak emiatt volt nehezebb dolga, mint a belső szektorban ülőknek, de a két szélső szektor volt a versenypálya legkevésbé horgászott része. A többi helyen évközben is több verseny zajlott, illetve ezek a horgászok által is gyakrabban látogatott területek, ezért gyakorlatilag a folyamatos etetés miatt halasabbak azok a szektorok. Mindenki tudta, minden egyes halra szükség lesz mindkét fordulóban, minden egyes kapást meg kell majd becsülni, mert akár grammokon is nagyon sok múlhat a 40 fős szektorokban. Ez különösen érvényes volt a két haltalanabb szélső szektorban.

Erdei Attila matchbotra lövi az alapozó etetés gombócait

A 8:30-as dudaszóra elfoglalták a versenyzők horgászhelyeiket, megkezdődött a kétórás felkészülési idő. Az nagyon jól látszott, hogy a csapatok a heti edzések tapasztalatai alapján leginkább matchbotos horgászatra készültek, de azért a rakós botot is kéz közelbe készítették. Sok csapat készült sneci horgászatra is, talán menekülési útvonalnak szánva arra az esetre, ha nem sikerülne a keszegfogás. A felkészülési idő felénél megkezdődött a szigorú limit ellenőrzés. Súlyos szabálysértést nem követett el senki, de általánosan érvényes volt, hogy a horogra való tűzőszúnyogot nem kalkulálták bele az egyliteres mennyiségbe, vagy csak a kímélet miatt nem gyűrték bele a mérőedénybe? Egy érdekesség volt az A szektorban, a macedón versenyző száraz állapotban akarta bevinni az etetőanyagát. A limitellenőrzéskor vizeztették fel vele. Igen, ez szabálytalan, mondhatja a tájékozott olvasó, de még ezen a rangos versenyen is vannak, akik most tanulják a szabályokat… :)

Az A szektorban az első keszegek egyikét Alan Scotthorne fogta

9:25-kor megkezdődött az alapozó etetés. Gyakorlatilag ez is az eddig ismertetetteket támasztotta alá. A mezőny jelentős része a parttól kb. 35-40 méterre lőtte be etetőgombócainak zömét, majd minimális mennyiséget dobtak a 13 méteres rakós bot spiccéhez is. Öt perccel később megkezdődött az első forduló.

Az A szektorban viszonylag hamar horogra került az első keszeg. A széléhez közel ülő német versenyző horgát tisztelte meg elsőnek egy dévér. A szektor közepén szinte egymás mellett küzdött a belga, olasz, angol és a magyar csapat versenyzője.

Néhányan, főleg az első órában igen eredményesen küszöztek

A belga és a walesi versenyző snecizésbe kezdett, és ütemesen fogták az apró halakat. Közben halat fogott Alan Scotthorne is. Erdei Attilának az első negyedórában szinte kapása sem volt. Jobb hírek jöttek a többi szektorban ülő versenyzőinktől, mindenki fogott halat, nem álltak rosszul a szektorokban. Bizony nagyon szépen horgászott a fiatal Csillag László, nagyon szép matchbotos horgászatot láthattunk tőle, volt egyfajta ritmus a horgászatában. Csaliz, bedob, pontos lövés, kapás… Eredményes horgászata szektorában a rendkívül értékes 2. helyet eredményezte!

Öröm volt nézni Csillag Laci ritmusos és eredményes horgászatát

De nem csak Laci, hanem Szűcs Balázs és Nagy Benedek is szépen oldotta meg a feladatot. Mindketten 5. helyen végeztek. Erdei Attila megtette, amit meg lehetett, de nem volt több a helyében egy 8. helyezésnél. Talán, ha az elejétől felveszi a sneciző botot, és az első fél-háromnegyed órát - amíg be nem indul a keszeg - apróhal fogásával tölti, előbbre juthatott volna egy-két helyet. De a küszözés nem képezte a taktika részét, csak valóban végső menekülési útvonalként jött szóba.

A közönség felhördül, Tamás pontyot fáraszt…
… és örömmel mutatja a kifogott zsákmányt!

Jó hírek jöttek Walter Tamástól is, végig a szektor élén haladt a halfogásban. Fél órával a vége előtt Tamás felvette a rakóst. A padkán nem talált halat, ezért a mély vízben próbálkozott. Jött pár dévérkeszeg, aztán pontyot akasztott! Felhördült a népes szurkolótábor, és visszafojtott lélegzettel izgulta végig a fárasztást. Vastapssal jutalmazva a végén a sikeres szákolást. Tamás a lefújás előtt 1 perccel akasztott még egy pontyot, de annak megfogására már kevés volt az idő. Nem is kellett, így is összejött a szektor 1. hely, sőt a legtöbb halat fogva az első nap után vezette az egyéni ranglistát is!!!

Gyors számolás következett: Magyarország első helyen fordult 21 ponttal, második Belgium 27 ponttal, harmadikként Olaszország végzett 34 pontot szerezve.

A magyar csapat, talán nem meglepetés, de nem cserélt másnap. Így a csapat oszlopos tagja Magyar Szilárd, kiváló háttérmunkával segítette társait a második napon is.

2. nap

Minden remény megvolt, hogy másnap megerősítsük pozíciónkat, és hogy talán egyéniben is begyűjtheti Tamás a harmadik aranyat. De a horgászat - mint tudjuk - többtényezős dolog, nem hasonlítható össze más versenysporttal.

Mindjárt a sorsolásunkkal kell kezdeni. Az A szektorba került Nagy Benedek eléggé a közepére, pontosan a 32-es helyre. Nála sokkal előnyösebb pozícióban foglalt helyet a rivális Guido Nullens, és a mellette levő helyen horgászó Alan Scotthorne. A négyszeres világbajnok már a pályának arra a szakaszára sorsolt, amit gyakorta horgásznak, halasabb, mint a többi rész. Nehéz küzdelem volt várható.

Nagy Benedek nem kis feladatot oldott meg sikerrel
Sorban fogta a szép dévéreket

Sajnos a B szektorban még ennél is rosszabb volt a helyzetünk. Tamás kihúzta azt a helyet szektora elején, ahol az evezős versenyek indítóállásait tartja 3 víz alatti kötél normál esetben… Ez azt jelenti, hogy ezen a helyen gyakorlatilag nem horgásznak „békeidőben” sohasem, ezért aztán a talaj meglehetősen iszapos, nem fürdik ki a halak, ha egyáltalán járnak arra. Míg itt csak érintőt lehetett horgászni, addig a szomszédok és az egész szektorban meg tudták oldani, hogy letették a teljes előkehosszt, akár 30-40 cm-t is. Tamás helyén ez kivitelezhetetlen volt. Márpedig aki termetesebb dévért, kárászt akart szákba terelni, nagyon meg kellett lassítani az áramló vízben a felszerelést. Ennek az egyik módja a lefektetett előke.

Míg a szél a víz tetejét jobbról balra fújta, jól látható a bójasoron, milyen erős a mélyben az ellenkező irányú vízáramlás

E körülmények nem voltak előre láthatóak, következményeiket kivédeni pedig még kevésbé lehetett. Míg előző nap alig mozdult a hátszélben a víz, addig ma az erős oldalszél miatt nagyon erős balról jobbra tartó áramlással kellett megküzdeni. A gyorsan száguldó csalit csak apróságok kapták el, ezért jelentősen meg kellett lassítani. Ezt a célt szolgálta az angol és részben az olasz csapat úgynevezett „slider” technikája. A beépített súlynélküli waggler úszó mintegy másfél métert csúszott a főzsinóron, egy jókora ólom (akár 4-6 g) felett megütköztetve. Egy nagyobb jelzőólom volt még fél távon az előke és a forgó között, valamint a forgó előtt egy kisebb jelző.

A nyerő „slider” szerelék

Ez a szerelék 2 célt szolgált: egyrészt nagyon stabilan állt a gyorsan áramló vízben, és a hosszú, mederfenéken fekvő előke sem tudta elsüllyeszteni, másrészt a csúszó úszó miatt sokkal könnyebb volt kezelni dobásnál. Ha fixen lett volna rögzítve az úszó, a hosszú előke miatt akár 3,5 méter is lett volna az ereszték, az pedig a hagyományos 3,90 méteres lágy matchbotokkal nehezen dobható. Még egy előnye volt e szereléknek. Mivel viszonylag nagy (12-14 gramm körüli) úszókkal horgásztak, a szákoláskor rugdalózó dévért, a csúszóra szerelt úszó „visszarúgása” nem verte le a horogról.

A forduló lefújása után Ferruccio Gabba készségesen mutatja be az érdeklődőknek az általa használt slidert

Az hogy Tamás nehéz helyzetbe került a horgászhelye adottságai miatt, csak az egyik rossz hír volt. Sajnos Szűcs Balázsnál sem úgy ment minden, mint szerettük volna. Valami miatt nem tudott kapást elérni a horgászhelyén. Elmondása szerint 8 kapása volt a három óra alatt, ebből hét halat fogott. Csillag Lacinak sem úgy jöttek a halak, mint az előző nap, sajnos. Kevés hal volt a szektorban, egy-egy szebb kárász vagy dévérkeszeg sok hellyel vihette előre zsákmányul ejtőjét. Laci 17., Balázs 29. lett a szektorában ezen a napon. Szinte minden szektorban megfigyelhettük, hogy amíg mi fiaink nehezen tudtak kapást kicsikarni, addig az olasz csapat tagjai - a nehéz körülmények ellenére is - parádés halfogást produkáltak! Kitaláltak valamit, amely egy szektor kivételével nagyon jól bejött nekik, és látványosan, nagyon eredményesen horgásztak. Ami előnyünk volt velük szemben hamar ledolgozták…

Szép számú nézősereg izgulta végig a versenyt és a mérlegelést

Az A szektorban ülő Nagy Benedek végül 5 pontot hozott ideálisnak egyáltalán nem mondható helyről. Walter Tamásnak a fent leírt okok miatt egy szép álom nem teljesülhetett, 12 pontot szerzett a második fordulóban. Erdei Attila kitűnően horgászva a D szektor közepéről „megcsinálta a 2-est”. Nem sok kellett volna a győzelemhez sem. Két jobb dévér vagy kárász.

Csapat végeredmény:

HelyOrszágÖssz súlyÖssz pont
1Olaszorzság39 48057
2Belgium33 92078
3Magyarország35 16086
4Wales32 50086,5
5Anglia34 85098
6Hollandia27 800125
7Lengyelország26 490125
8Horvátország25 370132,5
9Oroszország25 250134,5
10Svédország24 410141
11Szlovákia24 930143
12Szlovénia24 200154,5
13Csehország21 900159
14San Marino20 200178
15Skócia20 290183,5
16Szerbia18 620187,5
17Franciaország19 740190,5
18Románia19 280192
19Luxemburg17 150193,5
20Lettország19 920205,5
21Spanyolország20 450213
22Portugália15 400223
23Németország17 990224
24Bulgária15 250225,5
25USA12 690239
26Írország14 500242
27Svájc14 180242,5
28Dánia12 760243
29Ausztria12 420243,5
30Montenegró13 460246
31Finnország13 450252
32Ukrajna11 170271
33Bosznia-Hercegovina10 820275
34Litvánia11 470278
35Dél-Afrikai Köztársaság10 750290
36Izland9 690294
37Norvégia7 000316
38Észtország6 970326
39Macedónia4 650351,5
40Ausztrália4 280354,5

A bronzérmes magyar csapat: Német László (szövetségi kapitány), Timár Gábor (másodkapitány), Csillag László, Erdei Attila, Magyar Szilárd, Nagy Benedek, Szűcs Balázs, Walter Tamás
Az „ezüstös” Belgák
A győztes olasz csapat

Nagy lehetőségünk volt, de nem sikerült a bravúr. Tudtuk, hogy nehéz lesz, mert azt a horgászatot, amit nagyon ismer csapatunk, most nem tudtuk alkalmazni: gyakorlatilag nem volt hal a padka tetején. Azt is tudtuk, rajtunk kívül nagyon sokan vannak, akik nagyon jól tudnak bánni a matchbottal, talán megkockáztatom, hogy a nagy horgászmúlttal rendelkezők még egy kicsivel jobban is művelik nálunk. Kellett volna a bravúr, de ez alkalommal nem sikerült. Nem hiszem, hogy bánkódni kellene, nagyon sokan szerettek volna a dobogó harmadik fokán állni. Mindenki szeme előtt ott lebegett már a világbajnoki győzelem lehetősége, de ez ettől szép sport. Rajtunk, horgászokon kívül van még néhány főszereplő, amivel nem mindig lehet kalkulálni. Minden gratuláció megilleti csapatunkat, a küzdelemért, a kitartásért. Így is sikerült örömet szerezni a nagyszámú kilátogató közönségnek.

Egyéni végeredmény:

HelyNévOrszágÖssz pontÖssz súly
1SCOTTHORNE AlanAnglia510 170
2GRABOVSKIS NormundsLettország68 790
3EDVARDS LeeWales67 790
4YAKUSHIN IlyaOroszország67 720
5VERCAMMEN LucBelgium78 500
6DUDR RastislavSzlovákia78 190
7FROST DarrenWales88 590
8BALLABENI UmbertoOlaszország87 730
9JACOBS GeertBelgium99 130
10GARDNER SteveAnglia97 650
11MURPHY AndrewWales97 020
12ERDEI AttilaMagyarország107 370
13NAGY BenedekMagyarország107 130
14WALCZAK WiktorLengyelország107 010
15FALSINI IacopoOlaszország117 300
16GABBA FerruccioOlaszország128 900
17SAVELKOUL JohnHollandia127 590
18WALTER TamásMagyarország139 270
19DA SILVA DiégoFranciaország137 200
20SCHOUBBEN FransBelgium146 720
21DEFENDI StefanoOlaszország146 570
22FRIEDERICHS DieterHollandia157 660
23LORENC PiotrLengyelország156 830
24MAŠTERA VojtechCsehország167 020
25JOHANSSON MârtenSvédország165 030
26ADRIOLO JoHollandia175 120
27HERDLITSCHKE RalfNémetország188 310
28CLARK BrianSkócia186 240
29MATJAŠEC MiroSzlovénia185 040
30CSILLAG LászlóMagyarország197 160
72SZÜCS BalázsMagyaroszág344 230

Az egyéni helyezettek
Az immáron ötszörös egyéni világbajnok Alan Scotthorne második fordulóban kifogott zsákmányával

És végül, de nem utolsósorban a jelenlévők egy történelmi esemény szemtanúi is lehettek, hiszen Alan Scotthorne itt szerezte meg ÖTÖDIK EGYÉNI VILÁGBAJNOKI címét. Ilyenre az édesvízi halfogó versenyek 54 éves történelme során még nem volt példa!!! Gratulálunk, Alan!

Íme néhány perc, amely felidézi a világbajnokság legizgalmasabb pillanatait:

Írta és fotózta: Tóth Ferenc
Videó: Haldorádó Team

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: