MAROS MIX - MAHOR Kupa Oravecz István emlékverseny 2009 beszámoló

MAROS MIX - MAHOR Kupa Oravecz István emlékverseny 2009 beszámoló

„Nem is emlékszem, mikor volt ennyi horgász egyszerre Maty-éren! Talán az 1991-es világbajnokságon”, mondta Barna Szilárd, a Maros Mix cég ügyvezetője a kora reggeli órákban. Valóban rekordszámú nevezés érkezett, mert a hétvégén megrendezett színvonalas megmérettetésre 149 versenyző jött el. Ez pedig azt jelenti, hogy a pálya teljes szakasza el lett foglalva. Lássuk a részleteket!

Gyönyörű idő és 30 Celsius-fokos fokos meleg fogadta a versenyre látogató horgászokat. A pályára és magára a versenyre sem véletlenül voltak kíváncsiak a horgászok, hiszen szeptember 17-20-a között kerül megrendezésre a Magyar Bajnokság döntője. Ennek apropójaként többen is eljöttek horgászni vagy nézelődni a Maty-éri evezős pályára.

A ritka pillanatok egyike. Összesen 149 versenyző foglalta el a Maty-éri evezőspályát a hétvégén

Reggel még senki nem volt biztos a dolgában. Többen tették fel a kérdést: „Vajon sok hal lesz? A match- vagy a rakós bot fog jobban működni?” Bizonytalanságuk oka az volt, hogy nem lehetett a verseny előtti napokban tréningezni a pályán. Ugyanis a korábbi tapasztalatok is azt mutatták, hogy a verseny napján azok a helyek lényegesen több halat adtak, melyeket az edzések alkalmával megetettek a horgászok. A másik nagyon fontos dolog, hogy tavasszal leengedték a Maty-ér vizét mederkotrás céljából, és ennek eredményeként a korábban 13 méterre lévő padka a legtöbb helyen 9 méteres távolságba került.

A nagyszabású megmérettetésen induló élversenyzők mellett számos külföldi horgász is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt: Szerbiából és Romániából is érkeztek horgászok, szurkolók a Maty-ér partjára.

A Szerbiából érkező Panic Emilia 4.280 grammal nyerte a női kategóriát

Reggel 7:30-kor Barna Szilárd, a Maros Mix cég ügyvezetője nyitotta meg a versenyt. Rövid eligazítás után megkezdődött a sorsolás. Nők és veteránok a pálya elején foglaltak helyet, az U14, U18 és U22 kategóriában indulók, vagyis a fiatalok a pálya legvégére, a nagy létszám miatt a férfiak viszont 5 külön szektorban, a pálya közepére kerültek.

10:30 perckor dudaszó jelezte a háromórás verseny kezdetét. A nagy hajrá azonban elmaradt, de ez várható is volt. A női versenyzők kezdték el leggyorsabban fogni a halat, mivel az áramlás nekik kedvezett leginkább, valamint a pálya alsó széle köztudottan nyitott. Tehát a halak őket találták meg leghamarabb.

A pálya szélső helyén horgászó Barna Diána 3.580 g halat fogott és 3. lett a női kategóriában
Szabó Petró Henriett is részt vett a versenyen

A felnőtteknél is kevés hal volt, de páran azért megoldották a víz által támasztott nehézségeket. Itt emelném ki Erdei Attilát, akit sokan a matchbotozás mesterének is hívnak. Ezt a címet ezúttal is megvédte, hiszen a háromórás versenyt gyakorlatilag végig sliderezte. Folyamatosan lőtte az etetőanyag gombócokat az úszó köré, eresztékét pedig úgy állította be, hogy a horog 60 cm-rel a fenék felett legyen. Ezzel a módszerrel 6.860 g-ot fogott a „D” szektorban, és Hajzlinger János mögött a második helyet szerezte meg.

Szabó Petró Henriett 3.750 grammos fogása a 2. helyezéshez volt elegendő

A horgászok nagy része azonban a rakós botot részesítette előnyben. Így tett Uhljár Péter is, aki az A16-on ült és 3.090 g hallal megnyerte szektorát. A verseny végén módszeréről kérdeztem:

„Erdei Attila tanácsát kértem ki a verseny előtt, hogy milyen szerelékeket állítsak össze, és mit keverjek az apró kárászoknak, pontyoknak. Az etetőanyagom tehát a következőkből állt:

  • 0,5 kg Maros Mix TTX
  • 0,5 liter Maros Mix Big Fish folyadék aroma
  • 2 kg EA Record Extrem etetőanyag
  • 1 kg Maros Mix XXL etetőanyag
  • 2 kg földes szúnyog, melyet beletettem az etetőanyagba

Ez az etetőanyag későn indult be, de tudtam, ha megtalálja a hal, a verseny végéig kitart. Ezt említette is Attila az elején, tehát nem is lepődtem meg rajta. Az alapozó etetést bedobtam kézzel, viszont utána már nem etetettem, kivéve az utolsó órában, amikor csökkent a kapások száma és több apró kárászt fogtam. Ekkor viszont bepoharaztam 2-3 gombócot, és valamennyire helyreállt a rend az etetésen. Nem fogtam sok halat, de még ez a bő 3 kg is elegendő volt a szektorgyőzelemhez.”

A legnagyobb meglepetést Ilovai József eredménye jelentette. No, nem is azért, mert a többiekkel ellentétben kerékpárral érkezett a versenyre és a megszokott 13 méteres rakós bot helyett csak 9 métereset használt. Elmondása szerint a reggeli kapkodásban a teljes bekevert etetőanyagát otthon felejtette. Ez persze csak a vízparton derült ki, és már nem lett volna idő hazamenni érte. Így hát azzal „főzött”, amije volt. Történetesen 6 kg Maros Mix löszös agyag, egy levél szúnyoglárva és némi pinki. A jó eredményhez nem is kellett több, mivel 5.120 g hallal megnyerte a szektorát és összesítésben a 2. helyen végzett. Végül Ő vihette haza a 13 méter hosszú rakós botot.

Ilovai József a reggeli kapkodásban otthon felejtette etetőanyagát, de végül megnyerte szektorát
Az „A” szektorban ülő Barna Szilárd 3.010 g halat fogott három óra alatt
Walter Tamás kitartóan kereste a halat…
… végül a 7. helyet szerezte meg a „B” szektorban
Erdei Attila ismét csodálatos horgászatot mutatott be. A 3 órás versenyt gyakorlatilag végig matchbotozta
A pálya végén található „E” szektorban ülő Heimann József rakós botjával vette üldözőbe a kárászokat és kisebb pontyokat
A módszer működött! Íme a bizonyíték…
Többen fogtak kisebb süllőket is verseny alatt
Döme Gábor a pálya egyik leghaltalanabb szektorában végül a kitűnő 3. helyet szerezte meg
Ifj. Katus Gyula gyönyörű zsákmánya 6.560 grammot nyomott
Hajzlinger János fogta a pálya legtöbb halát
Heimann József a verseny első perceiben egy kis csukát is fogott

Kevés hal volt, de a legkevesebb sajnos a pálya végén ülő fiataloknak jutott. Rövidebb botokkal is horgásztak, és sajnos a balról jobbra áramló víz sem segítette őket. Az U14 kategóriában ülő Mérges Máté 990 g kifogott hallal nyerte szektorát.

A fiatal Varga Roland édesapja segítségével 2. lett szektorában
A felnőtt kategória első 15 helyezettje

A felnőtt kategória összesített eredményeiért kattints ide! (xls)

A felnőtt kategória szektoreredményeiért kattints ide! (xls)

A női kategória dobogósai balról jobbra: Szabó Petró Henriett 2. helyezett, Panic Emilia 1. helyezett, Barna Diána 3. helyezett

A női kategória eredményeiért kattints ide! (xls)

A veterán kategória dobogósai balról jobbra: Balla József 2. helyezett, Varga György 1. helyezett, Hunyady Szabolcs 3. helyezett

A veterán kategória eredményeiért kattints ide! (xls)

Az U14 kategóriában horgászók voltak talán a legrosszabb helyzetben a kevés hal miatt, de még így is volt olyan, aki megoldotta a hely adta nehézségeket. Varga Roland 2. helyezett, Mérges Máté 1. helyezett, Mraz Dániel 3. helyezett

Az U14 kategória eredményeiért kattints ide! (xls)

Az U18 kategória dobogósai balról jobbra: Schneider Zoltán 2. helyezett, Balogh Ákos 1. helyezett, Laszlóczki László 3. helyezett

Az U18 kategória eredményeiért kattints ide! (xls)

Az U22 kategória dobogósai balról jobbra: Koszorús Botond 2. helyezett, ifj. Török József 1. helyezett, Fotyék Péter 3. helyezett

Az U22 kategória eredményeiért kattints ide! (xls)

Az idei versenyt is rendkívül gazdag díjazás jellemezte
Többen kihangsúlyozták az indulók közül, hogy ez a verseny volt idén az egyik legszínvonalasabb derbi. A verseny végén Barna Szilárd és Ambrus Tibor adta át a nyerteseknek járó értékes díjakat

Sok halat tehát nem mindenki tudott fogni, de úgy gondolom, hogy a több mint 1 millió forint összértékű díjazás (Maros Mix etetőanyagok, Tubertini horgászfelszerelések, kupák, érmek, emléklapok) kárpótolt mindenkit.

A szervezők arról is gondoskodtak, hogy senki ne maradjon éhes a nap végén

Ezúton szeretném megköszönni a Maros Mix nevében is a versenyzőknek, hogy részt vettek ezen a versenyen. Remélem, jövőre ugyanide ugyanennyien eljönnek majd!

Írta: Egedi Róbert
Fotók: Pintér Tamás, Egedi Róbert

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.