Térkép betöltése…
Szarvas

Bevezető

A Körös-mente, Szarvas, Békésszentandrás és Kondoros egy teljes hétre, de akár egy kéthetes pihenésre is elég élményt, programot és látnivalót kínál a baráti társasággal, családdal vagy éppen párban érkezőknek.A Körösök szívében ízek, színek, illatok, élmények koncentrálódnak. Ezt a vidéket legalább egyszer mindenkinek látnia kell. A Körös-menti TDM fent látható imidzsfilmjéből kiderül, miért is.

10 hely SZARVASON és térségében, amit feltétlenül látnod kell! Elkészítettük nektek térségünk legismertebb, kihagyhatatlan látnivalóit, kikapcsolódási lehetőségeit, programajánlatait tartalmazó Top 10-es listánkat!
Leírásokkal és képekkel ismertetjük a turisztikai attrakciókat, így segítségünkkel még egyszerűbben összeállíthatod Körös-menti horgász-nyaralásod Bakancslistáját!

Természetesen személyesen is szíves rendelkezésre állunk a Körös-menti TDM szarvasi Tourinform irodájában, a város központjában, a Szabadság u. 32. szám alatt.
+36 70 3127903
+36 66 311140

(forrás: korostourist.hu - a Körös-menti TDM engedélyével)

...és akkor induljon a Bakancslista!

1. Szarvasi Arborétum

Magyarország legnagyobb arborétuma, a Szarvas-Békésszentandrási-holtág partján, összesen 82 hektáron terül el. 
Gróf Bolza Pál, akit a család csak pepi grófnak hívott, az 1880-as évek végén kezdte meg azt a nagyobb arányú telepítést, amely során számos növényritkaságot hozott, hozatott a világ különféle tájairól. Az itt élő fásszárú gyűjtemény több mint 1600 féle növénykülönlegességből áll. A növények mellett rengeteg állat is él a kertben, köztük olyan különleges madarak, mint az Arborétum albínó pávái. Az ország legnagyobb kertjének egy legjellegzetesebb növénye a több mint 140 éves mamutfenyő, amely számos lánykérésnek is tanúja volt már. Pepi gróf Varázstanyáján egy interaktív kiállításon ismerhetik meg kicsik és nagyok a Szarvasi Arborétum történetét, növényeit, állatait.

2. Történelmi Magyarország közepe és a Millenniumi Emlékút

A történelmi Magyarország mértani középpontját Mihálfi József, szarvasi evangélikus gimnáziumi tanár határozta meg (1880 körül), amely egyben a Kárpát-medence középpontját is jelenti. 
Szarvas a történelmi Magyarország közepe, amit a Szarvasi Arborétumtól néhány száz méterre található malom-emlékmű jelez. Aki fogékony a történelmi jelentőségű látnivalókra, annak legalább egyszer kötelező elzarándokolni a 1939 óta fennálló szélmalom-emlékműhöz. Szentegyháza és Barót erdélyi testvérvárosok székelykapui 2000 óta őrzik a 1250 méter hosszú Szarvasi Történelmi Emlékutat, amely 17 stáción keresztül vonultatja fel Magyarország történelmének jelentős állomásait.
5540 Szarvas, (Szent István park) – Emlékút
5540 Szarvas (Malom u. vége – Csuka u. eleje) – Országközép

3. Tessedik Sámuel Múzeum

Tessedik Sámuel egykori iskolája ma a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum, amely a város történelmi és kulturális örökségét, a környék régészeti, történeti, néprajzi, helytörténeti értékeit őrzi. 
A múzeum látogatói megismerhetik a híres evangélikus lelkész és pedagógus munkásságát, a Tessedik-hagyatékot, a paraszti gazdálkodás, szőlőművelés, állattartás, céhek, kismesterségek helyi jellegzetességeit. A nemrégiben végzett ásatások újkőkori, réz-és bronzkori, népvándorlás- honfoglalás- és Árpád-kori lelőhelyeket tártak fel, amelyek leletei szintén a múzeum látnivalóit gyarapítják. A múzeum állandó és évente közel húsz időszakos kiállítással várja az érdeklődőket.

4. Szárazmalom

A szarvasi az ország egyetlen ma is működő szárazmalma, Magyarországon a XIX. század közepéig legelterjedtebb, ókori típusú malomtípus egyik utolsó képviselője. Azért nevezik “száraz”-nak, mert meghajtása nem vízi erővel, hanem igaerővel történt. Az alsó állású, vízszintes meghajtó kerekű szárazmalom 1836-ban épült, a Bolza család készíttette szlavóniai ácsokkal, indiai rendszer szerint. A rizstermelés elterjedéséig a malomnak jelentős szerepe volt a helyi és környékbeli lakosság köleskásával való ellátásában. 1962-ben fejezte be működését, az országban utolsóként. Ma ipartörténeti műemlék, amelyben jeles napokon ma is szerveznek látványőrléseket.
Augusztus 20-án például minden évben dolgozik a malom.

5. Szarvasi Vízi Színház

Szarvas egyik legkülönlegesebb és leghangulatosabb nyári programhelyszíne a Szarvasi Vízi Színház. 
Nyáron minden nap láthatnak itt színházi előadásokat a nyaralók, amelyek különlegességét az adja, hogy a Holt-Körösre nyúló színpad mögött a díszlet maga a Holt-Körös, a mocsári ciprusokkal, illetve a színházzal egyidős fahíddal. A Szarvasi Vízi Színház Magyarországon egyedülálló építészeti megoldásként egy finoman stilizált várkastély és egy amfiteátrum szelíd ötvözeteként épült fel. A történelmi Magyarország szívében működő színház közel ezer néző befogadására alkalmas. Aki Szarvason nyaral, a vízi színházi élményt ne mulassza el.

6. Kondorosi Betyárcsárda

Kondoros legnevezetesebb épülete, a Kondorosi Csárda első, vályogból és nádfedélből álló épülete 1740 körül épült nyolc út találkozásánál, amelyek Szarvasra, Endrődre, Mezőberénybe, Békésre, Békéscsaba-Gyula felé, Aradra Orosházára és Szentesre vezettek. 
Egyes források szerint az 1820-as évek elején lebontották, helyébe hatalmas “téglaerődöt” építettek csárdakúttal, istállókkal, állással, magas téglafallal körülvéve. Hatalmas falaiba csúszdákat, titokzatos rejtekhelyeken, pincéjéből kijárati alagutat, kéményében pedig az útvesztők egész labirintusát hozták létre. A csárda alatti alagútrendszeren át a legenda szerint maga Rózsa Sándor, a híres betyár is menekült üldözői elől. A csárdát egy híres népdal is megörökítette? “A kondorosi csárda ki van festve/ oda jár a cimbalmos a cimbalmával minden este”.

A csárdában külső és belső kialakításban egyaránt elegáns, ízléses, igényesen berendezett étterem szeretettel várja az átutazó, valamint a Nagyközségbe érkező turistákat, üzletembereket, bel-, és külföldi vendégeket.

7. Békészentandrási Duzzasztó

A holtág 15 kilométeres szakasza, Szarvastól Békésszentandráson át egészen az 1936-ban Horthy Miklós által átadott és ma már vízi erőművel is kiegészült duzzasztóig evezhető. 
A duzzasztó mellett nemrég elkészült erőművön másodpercenként 50 köbméter víz folyik keresztül és a mintegy 4000 lakosú Békésszentandrás teljes áramellátását képes volna biztosítani. A békésszentandrási duzzasztó és hajózsilip egyike azon kevés megvalósult vízügyi beruházásoknak, amelyek a két világháború között zajlott Magyarországon. A hajózás biztosítása mellett az öntözést is szolgálta. Horthy Miklós személyes álma volt ugyanis a magyarországi rizstermelés elindítása, amihez elengedhetetlenül szükséges a folyamatos vízborítottság. Szarvas környékén napjainkban is termesztenek rizst.

8. Katalin II. Sétahajó

A Holt-Körös egyetlen motoros hajója a 30 éve közlekedő Katalin II. séthajó, amellyel Demeter István hajóskapitány szórakoztató idegenvezetése mellett tudják, hogy a Holt Körös Magyarország ötödik legnagyobb állóvize. 
Az ötvenfős sétahajó hazánk legnagyobb arborétumából, a Szarvasi Arborétumból indul és egy órás hangulatos utakat tesz meg, a Holt-Körösön és a Kákafoki- holtágon át. A sétahajóút elhalad a történelmi Magyarország közepét jelző malom-emlékmű, a Bolza-kastély és a Szarvasi Vízi Színház mellett, miközben megcsodálhatják az utasok az országba egyedülálló, vízben álló mocsári ciprusokat, a napsütésben sütkérező teknősbékákat és a Holt-Körös gazdag élővilágát is túránk során akár hajóba ugráló halakkal is találkozhatunk.

9. Szent Klára Gyógyfürdő

A szarvasi Szent klára Gyógyfürdő Békés megye és az ország egyik legnapgyobb múltra visszatekintő gyógyfürdői közé tartozik. 
Szarvason az 1800-as évek vége óta üzemel gyógyfürdő. A Szent Klára Gyógyfürdő elődjét 1902-ben nyitották meg a dél-alföldi városban. A fürdőt a 2000-es évek elején teljesen felújították. A gyógyfürdő vize ízületi betegségek, porckopás, reumatukis ls gyulladásos problémák kezelésében és megelőzésében segít. A fürdőben hat fedett medence üzemel: ülő-, úszó-, pezsgő-, és tanmedence, továbbá két úgynevezett török medencét is használhatnak a látogatók. És mindez a város közepén.

10. Körös-Maros Nemzeti Park / Körösvölgyi Állatpark

A Körös-Maros Nemzeti Parkban megnyílt Körösvölgyi Állatparkban kicsik és nagyok testközelből ismerhetik meg a Tiszántúl déli részének őshonos állatait. 
Az Állatpark lakói között megtaláljuk több más mellett a nyusztot, az erdei fülesbagolyt, az uhut, a vadmacskát is. A park legnépszerűbb állatai közé az európai bölények tartoznak, akik a Maros Sárrét közti terület régmúltjának élővilágát idézik. A Körös-Maros Nemzeti Park hazánk hetedik nemzeti parkjaként jött létre a Dél-Tiszántúl természeti és táji értékeinek megőrzésére mintegy 800 ezer hektáros területen. A park különleges élővilágát gazdagítja például a bókoló zsálya, az erdélyi hérics, a szikibagoly lepkefaj vagy a dobozi pikkelyes csiga. Az új állatpark mellett tanösvényeken kirándulva és a látogatóközpont programjain ismerhetjük meg a Dél-Alföld különleges növény-és állatvilágát.

10+1. Mini Magyarország Makettpark

Magyarország épített csodáinak minden apró részletükben kidolgozott kicsinyített mása megtalálható a történelmi Magyarország közepén, Szarvason, a Mini Magyarországban.
Hazánk egyetlen interaktív makettparkjában néhány óra alatt az egész országot bebarangolhatjuk. A Szarvasi Arborétumban, gyönyörű természeti környezetben található Mini Magyarországban több száz év történelme elevenedik emg a szemünk előtt. A makettparkban az épületek mellett a magyar vasúttörténet legendás mozdonyai közlekednek az roszág legszebb állomásépületei között, mini hidakon és alagutakon átkelve. A mini Dunán és a mini Balatonon a balatoni vitorlázás és a dunai hajózás ikonikus hajóinak kicsinyített mása ringatózik. A makettpark több mint félszáz épülete közül több meg is szólal. Az ország legnagyobb arborétumában Magyarország nevezetességei gyerekbarát méretben egy helyen, felnőtteknek, gyerekeknek, családoknak és osztályoknak egyaránt kötelező országjáró program.

... és az elmaradhatatlan horgászat

A Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös / Kákafoki holtág kiváló halállománnyal, vadregényes partszakaszokkal, kedves, közvetlen vízparti nyaralókkal várja  horgász vendégeit.
Részletes tájékoztató itt olvasható:

Bevezető

A Körös-mente, Szarvas, Békésszentandrás és Kondoros egy teljes hétre, de akár egy kéthetes pihenésre is elég élményt, programot és látnivalót kínál a baráti társasággal, családdal vagy éppen párban érkezőknek.A Körösök szívében ízek, színek, illatok, élmények koncentrálódnak. Ezt a vidéket legalább egyszer mindenkinek látnia kell. A Körös-menti TDM fent látható imidzsfilmjéből kiderül, miért is.

10 hely SZARVASON és térségében, amit feltétlenül látnod kell! Elkészítettük nektek térségünk legismertebb, kihagyhatatlan látnivalóit, kikapcsolódási lehetőségeit, programajánlatait tartalmazó Top 10-es listánkat!
Leírásokkal és képekkel ismertetjük a turisztikai attrakciókat, így segítségünkkel még egyszerűbben összeállíthatod Körös-menti horgász-nyaralásod Bakancslistáját!

Természetesen személyesen is szíves rendelkezésre állunk a Körös-menti TDM szarvasi Tourinform irodájában, a város központjában, a Szabadság u. 32. szám alatt.
+36 70 3127903
+36 66 311140

(forrás: korostourist.hu - a Körös-menti TDM engedélyével)

...és akkor induljon a Bakancslista!

1. Szarvasi Arborétum

Magyarország legnagyobb arborétuma, a Szarvas-Békésszentandrási-holtág partján, összesen 82 hektáron terül el. 
Gróf Bolza Pál, akit a család csak pepi grófnak hívott, az 1880-as évek végén kezdte meg azt a nagyobb arányú telepítést, amely során számos növényritkaságot hozott, hozatott a világ különféle tájairól. Az itt élő fásszárú gyűjtemény több mint 1600 féle növénykülönlegességből áll. A növények mellett rengeteg állat is él a kertben, köztük olyan különleges madarak, mint az Arborétum albínó pávái. Az ország legnagyobb kertjének egy legjellegzetesebb növénye a több mint 140 éves mamutfenyő, amely számos lánykérésnek is tanúja volt már. Pepi gróf Varázstanyáján egy interaktív kiállításon ismerhetik meg kicsik és nagyok a Szarvasi Arborétum történetét, növényeit, állatait.

2. Történelmi Magyarország közepe és a Millenniumi Emlékút

A történelmi Magyarország mértani középpontját Mihálfi József, szarvasi evangélikus gimnáziumi tanár határozta meg (1880 körül), amely egyben a Kárpát-medence középpontját is jelenti. 
Szarvas a történelmi Magyarország közepe, amit a Szarvasi Arborétumtól néhány száz méterre található malom-emlékmű jelez. Aki fogékony a történelmi jelentőségű látnivalókra, annak legalább egyszer kötelező elzarándokolni a 1939 óta fennálló szélmalom-emlékműhöz. Szentegyháza és Barót erdélyi testvérvárosok székelykapui 2000 óta őrzik a 1250 méter hosszú Szarvasi Történelmi Emlékutat, amely 17 stáción keresztül vonultatja fel Magyarország történelmének jelentős állomásait.
5540 Szarvas, (Szent István park) – Emlékút
5540 Szarvas (Malom u. vége – Csuka u. eleje) – Országközép

3. Tessedik Sámuel Múzeum

Tessedik Sámuel egykori iskolája ma a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum, amely a város történelmi és kulturális örökségét, a környék régészeti, történeti, néprajzi, helytörténeti értékeit őrzi. 
A múzeum látogatói megismerhetik a híres evangélikus lelkész és pedagógus munkásságát, a Tessedik-hagyatékot, a paraszti gazdálkodás, szőlőművelés, állattartás, céhek, kismesterségek helyi jellegzetességeit. A nemrégiben végzett ásatások újkőkori, réz-és bronzkori, népvándorlás- honfoglalás- és Árpád-kori lelőhelyeket tártak fel, amelyek leletei szintén a múzeum látnivalóit gyarapítják. A múzeum állandó és évente közel húsz időszakos kiállítással várja az érdeklődőket.

4. Szárazmalom

A szarvasi az ország egyetlen ma is működő szárazmalma, Magyarországon a XIX. század közepéig legelterjedtebb, ókori típusú malomtípus egyik utolsó képviselője. Azért nevezik “száraz”-nak, mert meghajtása nem vízi erővel, hanem igaerővel történt. Az alsó állású, vízszintes meghajtó kerekű szárazmalom 1836-ban épült, a Bolza család készíttette szlavóniai ácsokkal, indiai rendszer szerint. A rizstermelés elterjedéséig a malomnak jelentős szerepe volt a helyi és környékbeli lakosság köleskásával való ellátásában. 1962-ben fejezte be működését, az országban utolsóként. Ma ipartörténeti műemlék, amelyben jeles napokon ma is szerveznek látványőrléseket.
Augusztus 20-án például minden évben dolgozik a malom.

5. Szarvasi Vízi Színház

Szarvas egyik legkülönlegesebb és leghangulatosabb nyári programhelyszíne a Szarvasi Vízi Színház. 
Nyáron minden nap láthatnak itt színházi előadásokat a nyaralók, amelyek különlegességét az adja, hogy a Holt-Körösre nyúló színpad mögött a díszlet maga a Holt-Körös, a mocsári ciprusokkal, illetve a színházzal egyidős fahíddal. A Szarvasi Vízi Színház Magyarországon egyedülálló építészeti megoldásként egy finoman stilizált várkastély és egy amfiteátrum szelíd ötvözeteként épült fel. A történelmi Magyarország szívében működő színház közel ezer néző befogadására alkalmas. Aki Szarvason nyaral, a vízi színházi élményt ne mulassza el.

6. Kondorosi Betyárcsárda

Kondoros legnevezetesebb épülete, a Kondorosi Csárda első, vályogból és nádfedélből álló épülete 1740 körül épült nyolc út találkozásánál, amelyek Szarvasra, Endrődre, Mezőberénybe, Békésre, Békéscsaba-Gyula felé, Aradra Orosházára és Szentesre vezettek. 
Egyes források szerint az 1820-as évek elején lebontották, helyébe hatalmas “téglaerődöt” építettek csárdakúttal, istállókkal, állással, magas téglafallal körülvéve. Hatalmas falaiba csúszdákat, titokzatos rejtekhelyeken, pincéjéből kijárati alagutat, kéményében pedig az útvesztők egész labirintusát hozták létre. A csárda alatti alagútrendszeren át a legenda szerint maga Rózsa Sándor, a híres betyár is menekült üldözői elől. A csárdát egy híres népdal is megörökítette? “A kondorosi csárda ki van festve/ oda jár a cimbalmos a cimbalmával minden este”.

A csárdában külső és belső kialakításban egyaránt elegáns, ízléses, igényesen berendezett étterem szeretettel várja az átutazó, valamint a Nagyközségbe érkező turistákat, üzletembereket, bel-, és külföldi vendégeket.

7. Békészentandrási Duzzasztó

A holtág 15 kilométeres szakasza, Szarvastól Békésszentandráson át egészen az 1936-ban Horthy Miklós által átadott és ma már vízi erőművel is kiegészült duzzasztóig evezhető. 
A duzzasztó mellett nemrég elkészült erőművön másodpercenként 50 köbméter víz folyik keresztül és a mintegy 4000 lakosú Békésszentandrás teljes áramellátását képes volna biztosítani. A békésszentandrási duzzasztó és hajózsilip egyike azon kevés megvalósult vízügyi beruházásoknak, amelyek a két világháború között zajlott Magyarországon. A hajózás biztosítása mellett az öntözést is szolgálta. Horthy Miklós személyes álma volt ugyanis a magyarországi rizstermelés elindítása, amihez elengedhetetlenül szükséges a folyamatos vízborítottság. Szarvas környékén napjainkban is termesztenek rizst.

8. Katalin II. Sétahajó

A Holt-Körös egyetlen motoros hajója a 30 éve közlekedő Katalin II. séthajó, amellyel Demeter István hajóskapitány szórakoztató idegenvezetése mellett tudják, hogy a Holt Körös Magyarország ötödik legnagyobb állóvize. 
Az ötvenfős sétahajó hazánk legnagyobb arborétumából, a Szarvasi Arborétumból indul és egy órás hangulatos utakat tesz meg, a Holt-Körösön és a Kákafoki- holtágon át. A sétahajóút elhalad a történelmi Magyarország közepét jelző malom-emlékmű, a Bolza-kastély és a Szarvasi Vízi Színház mellett, miközben megcsodálhatják az utasok az országba egyedülálló, vízben álló mocsári ciprusokat, a napsütésben sütkérező teknősbékákat és a Holt-Körös gazdag élővilágát is túránk során akár hajóba ugráló halakkal is találkozhatunk.

9. Szent Klára Gyógyfürdő

A szarvasi Szent klára Gyógyfürdő Békés megye és az ország egyik legnapgyobb múltra visszatekintő gyógyfürdői közé tartozik. 
Szarvason az 1800-as évek vége óta üzemel gyógyfürdő. A Szent Klára Gyógyfürdő elődjét 1902-ben nyitották meg a dél-alföldi városban. A fürdőt a 2000-es évek elején teljesen felújították. A gyógyfürdő vize ízületi betegségek, porckopás, reumatukis ls gyulladásos problémák kezelésében és megelőzésében segít. A fürdőben hat fedett medence üzemel: ülő-, úszó-, pezsgő-, és tanmedence, továbbá két úgynevezett török medencét is használhatnak a látogatók. És mindez a város közepén.

10. Körös-Maros Nemzeti Park / Körösvölgyi Állatpark

A Körös-Maros Nemzeti Parkban megnyílt Körösvölgyi Állatparkban kicsik és nagyok testközelből ismerhetik meg a Tiszántúl déli részének őshonos állatait. 
Az Állatpark lakói között megtaláljuk több más mellett a nyusztot, az erdei fülesbagolyt, az uhut, a vadmacskát is. A park legnépszerűbb állatai közé az európai bölények tartoznak, akik a Maros Sárrét közti terület régmúltjának élővilágát idézik. A Körös-Maros Nemzeti Park hazánk hetedik nemzeti parkjaként jött létre a Dél-Tiszántúl természeti és táji értékeinek megőrzésére mintegy 800 ezer hektáros területen. A park különleges élővilágát gazdagítja például a bókoló zsálya, az erdélyi hérics, a szikibagoly lepkefaj vagy a dobozi pikkelyes csiga. Az új állatpark mellett tanösvényeken kirándulva és a látogatóközpont programjain ismerhetjük meg a Dél-Alföld különleges növény-és állatvilágát.

10+1. Mini Magyarország Makettpark

Magyarország épített csodáinak minden apró részletükben kidolgozott kicsinyített mása megtalálható a történelmi Magyarország közepén, Szarvason, a Mini Magyarországban.
Hazánk egyetlen interaktív makettparkjában néhány óra alatt az egész országot bebarangolhatjuk. A Szarvasi Arborétumban, gyönyörű természeti környezetben található Mini Magyarországban több száz év történelme elevenedik emg a szemünk előtt. A makettparkban az épületek mellett a magyar vasúttörténet legendás mozdonyai közlekednek az roszág legszebb állomásépületei között, mini hidakon és alagutakon átkelve. A mini Dunán és a mini Balatonon a balatoni vitorlázás és a dunai hajózás ikonikus hajóinak kicsinyített mása ringatózik. A makettpark több mint félszáz épülete közül több meg is szólal. Az ország legnagyobb arborétumában Magyarország nevezetességei gyerekbarát méretben egy helyen, felnőtteknek, gyerekeknek, családoknak és osztályoknak egyaránt kötelező országjáró program.

... és az elmaradhatatlan horgászat

A Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös / Kákafoki holtág kiváló halállománnyal, vadregényes partszakaszokkal, kedves, közvetlen vízparti nyaralókkal várja  horgász vendégeit.
Részletes tájékoztató itt olvasható:

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.