SPRO és Technipeche rablózó előkék, szerelékek az Áruházban

SPRO és Technipeche rablózó előkék, szerelékek az Áruházban

A ragadózó halak horgászatának meghatározó eleme az élő vagy elpusztult csalihallal való próbálkozás. Az ide sorolható módszerek az aktív pergetéstől egészen az „ücsörgős” úszós vagy fenekező horgászatig terjednek - bennük az mindenképpen közös, hogy a csali hatásos felkínálását és a hal (akár csuka) megfogását is biztosító előke- és horogrendszernek kell lennie a szerelék végén. Az Áruház bővülő kínálatából most ezeket a kiegészítőket mutatjuk be.

SPRO előkék

A SPRO termékei között számtalan különböző, ragadozóhalak horgászatához ajánlott előke szerepel. Mindegyik kiváló alapanyagokból készül, a horgokkal szerelt változatok hármashorgai erősek, igényesek.


Spro Weedy-line drótelőkék

E termékek - az elnevezésnek megfelelően - növényi szálra (hínárra, fonalas zöldalgára) erősen hasonlító drótelőkék. Használatuk elsősorban vízinövényekkel erősen benőtt helyek horgászatához ajánlott: a rablóhalak itt gyanakvás nélkül fogadják a vékony zöld szálon kínált csalit. A SPRO ötféle (sima, karabineres, karabineres-forgókapcsos, egyágú horoggal és háromágú horoggal szerelt) változatban kínálja a Weedy-line drótelőkéket, ezekből egyelőre a hármashoroggal előre ellátott változat kerül be az Áruház kínálatába.

A hurkok bandázsa tökéletes

3 méretben kapható, egy csomag két előkét tartalmaz.

cikkszám
modell
hossz (cm)
horog mérete
teherbírás (kg)
4638100
Weedy-line acélelőke
50
2
5
4638200
Weedy-line acélelőke
50
2
8
4638300
Weedy-line acélelőke
50
2
12


HS PowerGear horgos előkék

E horoggal előre szerelt előkék elsősorban a csalihalas horgászathoz készültek. Henk Simonsz egy éven keresztül tesztelte őket, észrevételei alapján fejlesztették tovább a modelleket, így alakultak ki a végleges méretek és elrendezések. A Gamakatsu horgok és a kiváló acéldrót-anyag szavatolja a minőséget.

A csalihalakhoz tervezett horogrendszerek plasztik- és csalihalas pergetésnél is hasznosak lehetnek

A HS Double Predator Trace egy olyan, két rövid előkén két háromágú horgot hordozó előkekombináció, amelynek részeit egyetlen közös karika fogja össze. Kiválóan alkalmas kisebb csalihalak vagy plasztikcsalik gyors és tökéletes felhorgozásra, a karika egyetlen mozdulattal becsatolható a szerelékünk (drótelőkénk) végén rögzített karabinerbe. Saját összeállítású Drachkovitch-szerelék elkészítéséhez is alkalmas.

A Single Predator Trace sorozat különböző előkehosszaival az eltérő méretű csalihalak optimális felhorgozását teszi lehetővé. A 35 cm hosszúságút a közepes, a 43,5 és 47 cm hosszúságút a nagyobb méretű csalihalakhoz szánták. A két hosszabb változat már három horoggal (2 db háromágú és 1 egyágú) szerelt rendszer, a 35 cm-es viszont a végállású hármashorgon kívül csak 1 plusz egyágú horgot hordoz. A felső horgok / horog helyzete állítható: ez gyakorlatilag bármilyen alakú és méretű csali esetén biztosítja, hogy tökéletesen kínálhassuk fel.

A felső hármashorgot erős kötés rögzíti, az előkén mégis elcsúsztatható…
… és ugyanez igaz az egyágú horogra is

Az itt bemutatott PowerGear előkék mindegyikére igaz, hogy egy csomag egy előkét tartalmaz.

cikkszám
modell
hossz
(cm)
egyágú horog
mérete
hármas-horog
mérete
teherbírás
(kg)
4625100
HS Double Predator Trace
4,5 + 7,5
-
4
12
4625400
HS Adjustable Predator Trace
35
6
4
12
4625500
HS Single Adjustable Predator Trace
43,5
4
2
12
4625600
HS Single Adjustable Predator Trace
47
2
2
12


HS PowerGear Glass Mono rablóhalas előkék

E víztiszta, áttetsző előkéket pergetés és csalihalas horgászatok során egyaránt felhasználhatjuk. Maga a termék a SPRO egyik új fejlesztése, amivel a finnyás vagy gyanakvó rablókat is lépre csalhatjuk. Az előkék teherbírása a legtöbb csukázó / süllőző felszerelését meghaladja, ezért a rendszerben aligha ez lesz a leggyengébb láncszem… az imponáló vastagság (22,5 kg-os - 0,60 mm, 27,0 kg-os - 0,70 mm) a csukafogazat ellen elég jó védelmet ad, miközben az előke vízben alig észrevehető. Az előke használati értékét az erős, biztosított karabinerek és a csapágyas forgókapcsok tovább fokozzák.

Egy hosszban, de kétféle erősségben kapható, egy csomag két előkét tartalmaz.

cikkszám
modell
hossz (cm)
teherbírás (kg)
4627100
HS Glassmono Predator Leader
58
22,5
4627200
HS Glassmono Predator Leader
58
27


Technipeche horogrendszerek

A Technipeche repertoárjából ezúttal az ún. „döglött halas” pergetéshez való horogrendszerek kerültek be az Áruház kínálatába. E komplett szerelékek minden olyan elemet tartalmaznak, amivel egy kishal testét (vagy egy megfelelő méretű plasztik műhalat) ellátva már mint kész csalit vethetjük be. E módszer nem azonos a nálunk régebben sem túl favorizált propelleres döglött halas pergetéssel: itt tulajdonképpen a Drachkovitch-módszerről van szó. Ezt a csalizási technikát a méltán híressé vált francia mesterhorgász, Albert Drachkovitch fejlesztette ki (vagy: alkalmazását ő publikálta először) az 1960-as években. A meglehetősen egyszerű elrendezés annyira sikeres, hogy komoly módosításokat azóta sem tett hozzá senki, gyakorlatilag ma is az eredeti montázs különféle változatai használatosak. Az eredeti Drachkovitch-szerelék lényege a drótvázon (és rézdrót tekercselésével) rögzített csali (ami lehet akár plasztik műhal is!), a minimum egy darab háromágú horgot tartalmazó, csali oldalán rendkívül jó akadást biztosító horogrendszer és a mindettől függetlenül mozgó, azaz a csalihoz nem merev összeköttetéssel kapcsolódó ólomsúly. A horgászat akciója leginkább a mára már hagyományosnak tekinthető (de hol volt ilyesmi a hatvanas években?) tviszteres mozgatáshoz hasonlítható: általában inkább a jig- vagy jerk-típusú, kisebb-nagyobb szünetekkel tarkított és rövidebb-hosszabb rántásokból, húzásokból álló bevontatás vezet sikerre. Az ütemes, néha gyors emelgetés a nagyobb ólommal szerelt csalikkal történő mélyvízi (főleg süllőfogást célzó) horgászatra jellemző; kisebb súllyal és lassabb, hosszabb mozdulatokkal végzett bevontatással vízközt (főleg csukára horgászva) lehetünk eredményesek. Az eredeti Drachkovitch-szerelék 9 különböző változatban készült, amikkel 5 és 20 cm között bármilyen csalihal-mérethez találhatott a horgász alkalmas modellt - ezzel a pisztránghorgászoktól kezdve egészen a nagy halakra pályázó tengeri horgászokig mindenki számára elérhetővé vált a technika. Az elpusztult hallal szerelt eredeti változat kétségtelen előnye, hogy a műcsalira csak egyszer odaütő rablók ilyen csalit nemigen hagynak ott: egy adott hal rávágása újra és újra kiváltható a Drachkovitch-szereléken kínált természetes falattal (bár - hozzá kell tenni: - a több horgos montázs miatt aránylag ritka, hogy nem akad meg a hal…).

A Drachkovitch-szerelék sematikus ábrája - a megfelelő elrendezés mellett a csali nem pörög!

A Drachkovitch-szerelék összeállításának menete a következő:

  1. öljük meg a csalihalat (válasszuk ki a kívánt műcsalit)
  2. szúrjuk be a szájon át a hosszú, V-alakú dróttüskét addig, míg már csak végén látható szem marad kívül
  3. szúrjuk be a rövidebb drótelőkén lévő horgot a csali hát-középvonalában, a fej mögé
  4. szúrjuk be a hosszabb drótelőkén lévő horgot a csali farokúszója alá
  5. vezessük át a rézdrótot a csalihal fején (praktikusan a kopoltyú mögött) úgy, hogy az a V-alakú drótszár nyílásán menjen keresztül (egy fűzőtű sokat segít!)
  6. ismételjük meg párszor az előző mozdulatsort, mintha pár öltéssel fel akarnánk varrni a csalit a drótszárra (az öltésekkel haladjunk a kishal orra felé!)
  7. a rézdrótot végül mindig a szájat alulról felfelé átszúrva (lehetőleg az egyik orrlyukon át) vezessük ki
  8. a maradék drótot tekerjük fel a csalihal orrcsúcsára, ezzel lezárjuk a rögzítést

A Technipeche termékei között több Drachkovitch-szerelék is megtalálható. Az alábbiakban az Áruház kínálatában megjelenő modelleket mutatjuk be.


Drótelőkés Drachkovitch-szerelék

Egyszerű, egyhorgos Drachkovitch-szerelék, amit eleve egy 60 cm-es drótelőkével láttak el. A méretsor eltérő modelljei horogméretben és az ólomfej méretében különböznek Utóbbi tulajdonképpen egy, a drótelőke hurkára nyomott nagy sörét.

A súly könnyen bontható sörét - ha kell, magunk is cserélhetjük

Háromféle méretben kapható, egy csomag egy szereléket tartalmaz.

típusszám
méret
horogméret
M201
1
8
M202
2
6
M203
3
5


Kéthorgos Drachkovitch-szerelék

Klasszikus, kéthorgos Drachkovitch-szerelék, aminek hosszabb (tehát a csalin alulra-hátulra kerülő) hármashorgát egy élénk piros színben pompázó bojt is díszíti. Az ólomfej - ami ennél a típusnál egy külön, a V-alakú drótszár szemébe csatlakozó drótkapcson van - itt is egy nagy sörét.

A drótelőkére többszörös hurkolással rögzítették a horgokat

Négy méretben kapható, egy csomag egy szereléket tartalmaz.

típusszám
méret
horogméret
ólomfej tömege
(g)
M20
mini
12
3
M21
1
8
6
M22
2
6
8
M23
3
5
12


Úszó Drachkovitch-szerelék

A lebegtetett, meder felett vonszolt csalihal felkínálását könnyíti meg e szerelék. A nagy méretű, hatalmas szemekkel ellátott műanyag fej és a csalihal testébe nyomandó könnyű műanyag tüske révén a csali lebegtethetővé válik. Ennek különösen a vízi növényzettel benőtt meder feletti horgászat van előnye: a fenéken vontatott súly szedi csak össze a „zöldséget”, maga a csali kívánatosan „tiszta” maradhat. A megállított szereléken a csali lassan felfelé emelkedik, meghúzva viszont lefelé, a meder felé mozdul el: ezzel jól utánozható a beteg, sérült, úszóhólyag-működését már kontrollálni nem tudó hal viselkedése, amivel könnyen kiváltható az egyébként gyanakvó rablók rávágása is.

A műanyag tüske miatt a rézdrótos öltögetést itt inkább csak a kishal száj- és orrészén alkalmazzuk!
Az előke hosszának megválasztása kulcsfontosságú lehet - a mederviszonyok, a célzott halfaj, a bevontatás sebessége és az esetleges vízáramlás erőssége alapján válasszunk!
Az eltérő méretek leginkább a műanyagtüske tekintetében különböznek - mindegyikhez egy 10 grammos olívólom tartozik (természetesen ettől bármilyen irányban eltérőt is használhatunk)

Hat méretben kapható, egy csomag egy szereléket tartalmaz.

típusszám
méret
JPK0
mini
JPK1
1
JPK2
2
JPK3
3
JPK4
4
JPK5
5

Összeállította: Csörgits Gábor (csg)
Képek, forrás: csg, http://www.spro.nl, http://www.technipeche.com

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: