Fogós amuros praktikáim 1. rész – Etess szisztematikusan!

Fogós amuros praktikáim 1. rész – Etess szisztematikusan!

A nyári meleg vizek egyik legintenzívebben táplálkozó hala az amur. E halfaj jellegzetességei, szokásai és horgászatának izgalmai sok horgász kedvencévé teszik ezt az időszakot. Amikor a víz hőmérséklete 20-25 Celsius-fok fölé emelkedik, ezek a növényevő torpedók egyre aktívabbak lesznek, ekkor csalhatók horogra a legeredményesebben. Ez persze nem jelenti azt, hogy könnyen meg is foghatók, hiszen nem mindegy, hogy valakinek pontyozás közben „beesik” olykor néhány amur vagy célirányosan ezekre a remek halakra horgászik. E sorozatommal az utóbbi tábornak szeretnék átfogó képet nyújtani a hatékony amurhorgászat praktikáiról és segíteni nekik abban, hogy megfoghassák első amurjaikat vagy akár új rekordjaikat!

Ha az amurokról esik szó, a legtöbb horgász elsőként a vad, látványos fárasztásokra asszociál. Bizony nem is alaptalan ez az összefüggés, hiszen ezek a halak bődületes erővel és rendkívül kitartóan képesek küzdeni a horgon. Abban biztos vagyok, hogy aki megtapasztalta vagy látta már, hogy milyen kiemelkedő élményt jelent egy harcias amur megfogása, az szeretné újra és újra átélni. Valószínűleg ennek köszönhető az a folyamatos statisztikai növekvés, miszerint mára egyre többen horgásznak kifejezetten amurra, miközben néhány évvel ezelőtt sokkal többen voltak azok, akik csupán a pontyozás járulékos mellékhalként tekintettek az ezüstös torpedókra.

Egy kapitális amur kifogása életre szóló élmény, ennek megszerzéséhez viszont hosszú út vezet: elengedhetetlen, hogy ismerjük e halfaj horgászatának sajátosságait. Ebben nyújt segítséget ez a sorozat!

Ahhoz, hogy komolyabb eredményt érhessünk el és szisztematikus taktikával sikerüljön becserkészni az amurokat, az első és egyben legfontosabb szempont, amit figyelembe kell vennünk, hogy olyan helyen üljünk le horgászni, ahol elegendő mértékben van jelen ez a faj a tó halfaunájában. Félreértés ne essék, ezzel a legkevésbé sem azt szeretném sugallni, hogy kizárólag egy intenzíven telepített, halakban bővelkedő horgászvízen lehetünk eredményesek e téren, hanem azt, hogy az adott víz állományalkotói között az amur ne csupán néhány egyedre korlátozódjon, különben az eredmény elérésébe fektetett idő és energia arányaiban valószínűleg nem lesz rentábilis a kifogott halakhoz viszonyítva.

A Gyermelyi Horgásztó gyönyörű vízterület és nem utolsósorban kiváló lehetőségeket kínál az amurhorgászathoz
Mindig szívesen töltöm az időmet az itteni, páratlanul szép környezetben

Ha megvan a megfelelő hely, még mindig rengeteg nyitott kérdés marad, megannyi sajátosságra kell odafigyelnünk az amur horgászata kapcsán. Az egyik leglényegesebb témakör az amuros etetőanyagok csoportjai. Ebben az epizódban ezekkel, így az alapozó és helyben tartó etetéssel, valamint a koncentrált, attraktív kosaras keverékekkel fogunk foglalkozni.

Alapozó etetés kialakítása

A jó alapozó etetés kialakítása fél siker! Mivel az amur növényevő hal, minden növényi eredetű táplálékot szívesen fogyaszt. Ha az élőhelyén megfelelő mennyiségben található természetes táplálék, pl. nád, sás, hínárfélék, moszatok vagy egyéb növényi csemege, akkor ezek képezik a fő táplálékát, de ettől függetlenül is mindig rááll a magvas etetésekre. Előnyben részesíti a kukoricát, búzát, aprómagvakat és a tigrismogyorót. Sőt, ahogy az évek során a horgászpiacon megjelennek a különféle innovatív, növényi alapú csalogatóanyagok, bojlik, pelletek, s horgászok jóvoltából a halak minél többet találkoznak ezekkel, annál inkább megkedvelik őket és válogatás nélkül falják fel a finom falatokat. Az alapozó és helyben tartó etetést én a legtöbb esetben partról, Spomb etetőrakéta és speciális Spod bot segítségével juttatom be. Ehhez számomra egy mag és pellet összeállítás képezi az etalont, amit bárhol magabiztosan használok, ha amurra horgászom.

Amuros alapozó és helyben tartó etetőkeverékem összetevői:

 • 1 csg Haldorádó Tejsavas 4X Mag Mix
 • 1 csg Haldorádó Főtt kukorica - Amur
 • 1 csg Haldorádó Hidegen sajtolt tökmag pellet
 • 1 csg Haldorádó Hidegen sajtolt kukoricacsíra Pellet EXTRA
Ez a fermentált alapú, illetve főtt mag keverék a magas minőségű növényi pelletekkel kiegészülve garantáltan felkelti az amurok figyelmét, az összetevők egytől egyig csábító hatással bírnak rájuk. Itt fontos megjegyezni, hogy az amurozás csak esetlegesen válaszható el a hagyományos, pontyos feeder horgászattól, mivel 100%-os szelekció jelenleg nem létezik, ha amurhorgászatról van szó! Mivel a pontyok szinte mindig nagyobb arányban vannak jelen egy adott víz állományában, biztosra vehető, hogy ők is érdeklődést fognak mutatni a jellemzően amuros csalogatóanyagokból összeállított etetés iránt. Mindazonáltal ha valóban olyan anyagokat juttatunk a vízbe, ráadásul a megfelelő helyen, amik csábítóak az amurok számára is, szinte minden esetben „lezavarja” a pontyokat egy-egy amurcsapat a területről, amik egészen addig őrzik azt, míg találnak ott táplálékot, s ösztönös érdekeik odafűzik őket. A felsorolt alapozó mennyiség optimális egy napos horgászatra, melynek során a halak és a kapások intenzitása határozza meg a bejuttatás ütemét. A jellemző taktika, hogy a fele mennyiséget reggel, a horgászat megkezdésekor dobom be, a másik felét pedig délben, a horgászat jelképes félidejében.

Hatékony amuros csalogatóanyagok alapozó és helyben tartó etetéshez
Ez etetést rendszerint Spomb etetőrakétával oldom meg, amihez tökéletes eszköz a Nevis Legacy Spod bot, valamint a bivalyerős Amethyst 8000 orsó

A megfelelő alapozó etetés kialakítását követően kulcsfontosságú tényező a kosaras etetőanyag összeállítása. Ennek jellege és összetevőinek megválasztása legalább olyan fontos, mint maga az alapozó etetés, hiszen ha egyszer a kívánt területre csaltuk az amurokat, fontos, hogy legyen egy maroknyi mennyiség a mederfenéken, mely íz- és illatanyagaival, esetleg vizuális hatásával képes kiemelkedni a többi csalogatóanyag közül és a koncentráltan a végszerelékhez vonzani a megcélzott amurokat! A következőkben a számomra legjobban bevált keverékeket foglalom össze, ezek közül is 4 db különböző ízvonal favoritját. Ezek mind az amurok számára kedves édes, gyümölcsös, savanykás vagy épp markáns fűszeres aromákkal rendelkeznek, ám az mindegyikben közös, hogy fermentált, tejsavas erjesztésű alapra épülnek. Miért? Mert ezeknek az anyagoknak évek óta töretlen a térhódítása, az én esetemben is bármely amuros horgásztúrám egyértelmű, iránymutató tapasztalta, hogy a legmelegebb hónapokban képesek minden más etetőanyagot magasan felülmúlni!

1. Fermentált-lucernás ízvonal

Ez egy klasszikus alapokra épülő kombináció, amiben a Tejsavas Betainos savanyú, fermentált íze és illata tökéletes egyveleget alkotott az Amur L’amour édeskés lucerna illatával. Ezt a gyorsan bontó, kiválóan felhősítő keveréket megszagolva egyszerre érezhető a frissen kaszált lucerna és a természetes erjedés folyamatának illata, miközben az etetőanyag beltartalmi értéke is igen jelentős. Ezt fokozva a két etetőanyag vegyítése után további tejsavas magmixszel, valamint zsenge csemege zöldborsóval dúsítom a keveréket, ami tökéletesen harmonizál a növényi jellegű etetőanyaggal és nem utolsósorban imádják az amurok!

Fermentált-lucernás alapú etetőanyagom alkotóelemei:

 • 1 csg Haldorádó FermentX Tejsavas Betainos
 • 800 g Haldorádó Amur L’amour
 • 300 g Haldorádó Tejsavas 4X Mag Mix
 • 300 g csemege zöldborsó (leve nélkül)
 • 1 dl víz
 

Fermentált alapra épülő lucernás keverék, amit imádnak az amurok!
Két teljesen eltérő etetőanyag, mégis rendkívül jól működnek együtt
A Tejsavas Betainos savanyú, fermentált íze és illata tökéletes egyveleget alkot az Amur L’amour édeskés lucerna illatával
Ezt megszagolva egyszerre érezhető a frissen kaszált lucerna és a természetes erjedés folyamatának illata, a hozzáadott magvakkal pedig bőséges beltartalommal is rendelkezik
Mivel gyorsan bontó, jól felhősítő etetőanyag a végeredmény, kiválóan használható, pl. a Long Cast Method Feederes technikával
Ez az amuros finomságokkal megtöltött kosár könnyedén repíthető nagy távolságra is…
… ráadásul tökéletesen koncentrált etetést tesz lehetővé
Ennek bizony ritkán tudnak ellenállni az amurok!
Gyönyörű halakat köszönhetek ennek az összeállításnak

2. Tejsavas Nagy Amur ízvonal

Ha röviden kellene jellemeznem ezt a szekciót, gyakorlatilag az amurhorgászat jokerjeként aposztrofálnám! A FermentX - Tejsavas Nagy Amur az az alap etetőanyag, amit soha, semmilyen körülmények között nem hagyok otthon, ha amuros horgászatra indulok. Ebben tökéletesen egyesül a tejsavas erjesztésű kiindulási alap az amurhorgászatban meghatározó fokhagymás zöldfűszeres ízvilággal. Ez az etetőanyag önmagában is fogós, azonban a jó is mindig jobbá tehető! Számomra a Record Carp Stick Mix FermentX variációja bizonyította, hogy képes érdemileg turbózni az etetőanyagon, amit az ízazonos Nagy Amur Aroma Tuning folyékony aromával teszek attraktívabbá. Mindezt további tejsavas magmix hozzáadásával teszem teljessé, mellyel a komplett keverék bővelkedik nagyobb szemcseméretű összetevőkben is. Ezeket a finom, különálló falatokat nagyon szeretik a kosár körül szedegetni a halak, mígnem a csalinkat is felszippantják!

Tejsavas Nagy Amur alapú - Stick Mixes etetőanyagom komponensei:

 • 1 csg Haldorádó FermentX Tejsavas Nagy Amur
 • 800 g Haldorádó Record Carp Stick Mix FermentX
 • 150 ml Haldorádó Aroma Tuning Nagy Amur
 • 500 g Haldorádó Tejsavas 4X Mag Mix
 • 1 dl víz
 

Ezt az etetőanyag-keveréket soha nem hagyom otthon, ha amurhorgászatra indulok!
Elsőként a FermentX Record Carp Stick Mixre öntöm a Nagy Amur aromát
A durva őrlésű, prémium minőségű kukoricaszármazékok hamar magukba szívják az értékes folyadékot…
… ami zöldre színt és intenzív fokhagymás-zöldfűszeres illatot kölcsönöz nekik
Végül már csak összekeverésre vár az extra magvakkal dúsított Tejsavas Nagy Amur etetőanyag, illetve az aromásított Stick Mix
Ehhez az etetőanyaghoz minden esetben Pellet Feeder kosaras végszereléket használok, ami gond nélkül felveszi a darabos összetevőkkel gazadagon dúsított mixet
Rendszerint látványos, izgalmas akciókhoz…
…és csodálatos halakhoz segít hozzá ez az erjesztett-fokhagymás ízvonal

3. Tejsavas Mézes Pálinka ízvonal

A Mézes Pálinka aroma kezdetek óta az egyik személyes kedvencem, legyen szó bármilyen csalogatóanyag formáról, amiben csak létezik. Ez az egyedi, nagyon kellemesen édes ízvilág egy különleges kevert aroma összessége, amiben méz, pálinka, kevéske fahéjjal és spekulatius fűszerkeverékkel megbolondítva köszön vissza ránk. Az én keverékem alapját a Tejsavas Mézes Pálinka képezi, amihez az eredeti Mézes Pálinka etetőanyagot, illetve a hozzájuk tartozó Aroma Tuningot keverem. Természetesen nem hiányozhat ebből a mixtúrából sem az extra mag alkotóelem, ám ebben az esetben nem savanyítom tovább ezzel az összeállítást, hanem inkább az édes vonalnak kedvezek. Ennek érdekében nagy mennyiségben adagolok főtt kendermagot a kajához. Ha egyszer rátalált a hal egy ilyen etetésre, garantáltan nem tágít a közeléből, amíg akár egy morzsát is talál a mederfenéken a mézédes-savanykás finomságokból! Azokon a vizeken, ahol az amur szereti a kifejezetten édes etetőanyagokat – márpedig a magyarországi horgászvizek többsége ilyen –, ezzel a keverékkel nagyon jó esély nyílik a sikeres horgászatára.

Mézédes-tejsavas erjesztésű etetőanyag keverékem összetevői:

 • 1 csg Haldorádó Tejsavas Mézes Pálinka
 • 800 g Haldorádó Mézes Pálinka
 • 100 ml Haldorádó Aroma Tuning Mézes Pálinka
 • 600 g főtt kendermag
 • 1 dl víz
 

Mézédes-tejsavas erjesztésű etetőanyag, az édesszájú amurok kedvence!
A Tejsavas Mézes Pálinka etetőanyag rostán való áttörésével kezdődik a keverék elkészítése
Ezt követően a Mézes Pálinka etetőanyagot az ízazonos Aroma Tuninggal és némi vízzel kell földszárazra nedvesíteni
Keverjük össze az alkotóelemeket!
Rendkívül kellemes illatú, tartalmas csalogatóanyagot kapunk kézhez…
… mellyel nagyon jó eséllyel csalhatók horogra az amurok
A torpedók fárasztása során különösen felértékelődik az orsó precíz fékrendszere, amivel gyorsan lereagálhatók a vad kirohanások
Gyönyörű, hibátlan torpedó a Tejsavas Mézes Pálinkás ízvonal ajándéka

4. Fermentált-gyümölcsös ízvonal

Ez a naturális, tejsavas alapú etetőanyag a hozzám legközelebb álló Kék Fúzió komponensekkel válik különlegessé és egyedülállóan fogóssá. A Kék Fúzió jellegzetes fanyar-gyümölcsös íze nagyon jól harmonizál a Tejsavas Betainos savanyú jellegével, a keverék beltartalmi értékéről pedig gondoskodnak a Record Carp Stick Mix prémium minőségű kukoricaszármazékai. Egy biztos, ez az összeállítás semmihez sem hasonlítható, ám megkérdőjelezhetetlenül bizonyítja hatékonyságát vízpartról vízpartra! A Haldorádó Horgászportál követői már találkozhattak korábban ezzel az etetőanyaggal, a „FermentX tippek a nyári horgászatokhoz” c. írásunkban és filmünkben, amiben rengeteg szép amur köszönhettem ennek a receptnek.

Fermentált-gyümölcsös etetőanyagom hozzávalói

 • 1 csg FermentX Tejsavas Betainos
 • 0,5 csg Fluo Energy Kék Fúzió
 • 0,5 csg Record Carp Stick Mix Kék Fúzió
 • 1,50 ml Carp Syrup Kék Fúzió
 

A FermentX és a Kék Fúzió kombinációja igazán különleges és fogós nyári etetőanyagot eredményez
A FermentX Tejsavas Betainos kaja nedves tömbökben érkezik a zacskóból…
Első lépésként ezeket át kell törni etetőanyag rostán
A következő mozzanat a Kék Fúzió Fluo Energy etetőanyag vizezése
Akkor tökéletes az állaga, ha földnedvesre keverjük
Elegyítés után kisebb-nagyobb csomók keletkeznek az etetőanyagban, ezért célszerű átrostálni ezt a mixet is
A Record Carp Stick Mixhez azonos aromájú Carp Syrupot kell önteni
Ez biztosítja a kellő nedvességet, ráadásul íz- és illatanyagokkal gazdagítja a keveréket, ami növeli hatékonyságát
A három komponens előkészítését követően már csak össze kell keverni őket!
A végeredmény egy tökéletesen homogén állagú, egyenletes szemcsézetű etetőanyag…
… ami bőségesen tartalmaz darabos összetevőket és csábító tejsavas magvakat is
Ezek a kosár és a csali körül szétterülve garantáltan felkeltik a nagy halak figyelmét!
Megunhatatlan, adrenalinnal teli élmény a termetes amurok fárasztása
Csodálatosan szép ezüst nyíl
Mérettől függetlenül akkor válik igazán teljessé ezeknek a remek halaknak a horgászata, ha egészségüket megőrizve adhatjuk vissza a szabadságukat

Akik idáig velem tartottak, mostanra megismerhették azokat az etetési módszereket, praktikákat, melyekkel eredményesen csalhatják a horguk közelébe a vizek e csodálatos torpedóit. A következő epizódban egy újabb releváns témakör kerül górcső alá, mégpedig a csalik, s azok felkínálási módszerei.

Az etetési praktikák mellett szintén kulcsfontosságúak a csalizással kapcsolatos trükkök, ezért tartsatok velem a holnap megjelenő 2. részben is!

Írta: Putz Tamás
Fotók: Császár Bence, Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.