Adalékanyagok a leggyorsabb pontyfogásért

Adalékanyagok a leggyorsabb pontyfogásért

A két különleges adalékanyag, a kukoricatej és az Amors használatáról már kaphattunk egy kis ízelítőt, de a nagy érdeklődésre való tekintettel most alaposabban is bemutatjuk sokrétű felhasználhatóságukat, amelyben a téma jeles szakértői, a SPRO Carp Fun Boilie TEAM tagjai segítenek. Mindjárt két részre is bontjuk a bemutatót, az etetőanyag hatásos bekeverésével kezdünk, majd a sikeres csali elkészítésével tesszük teljessé az ismertetőt.

Az Amors - mivel ezzel kezdjük az etetőanyag bekeverését - beszívódik a nagyobb szemcsékbe, így vízbe érés után hosszú ideig fejti ki táplálkozásra ösztönző hatását. A folyadék etetőanyagba való egyenletes eloszlását nagylukú törőszitán való átdolgozással lehet elérni. Az Amors, mivel fajsúlya valamivel nagyobb a víznél, kioldódás után a vízfenéken szétterül, de a legkisebb mozgásra csábítóan gomolygó íz felhő készteti kapásra az etetésre érkező halakat.

A magas halliszttartalmú etetőanyagokkal a nyári és az őszi időszakokban a legfogósabb a kukoricatej és az Amors
Először az Amors kerül az etetőanyaghoz
Ezt alaposan elkeverjük…
… majd nagylukú rostán áttörjük
Ezután víz és kukoricatej 50-50%-os keverékét adjuk az anyaghoz
A készre kevert etetőanyagot ismét áttörve egy homogén, jól tapadó…
… de a vízben kiválóan oldódó anyagot kapunk

Miután az Amors adalékkal bekevertük az etetőanyagot, tegyük félre pihenni legalább 20 percre. Az etetőanyagnak ennyi időre van szüksége arra, hogy maradéktalanul magába szívja a folyadékot. Ez alatt az idő alatt mindenképpen célszerű a keverőedényt letakarni. Az ajánlott keverési arány 1 kg etetőanyaghoz 100-200 ml. A kukoricatej a rendkívül gyors csalogató hatása mellett az etetőanyag oldódási idejének beállításában is segítségünkre lehet. Hozzáadott mennyiség függvényében a gombóc csak a vízfenékre érkezés után kezd oldódni, ezért nem csalja a csalink közelébe az apróbb halakat, így a környéken tartózkodó pontyoké és amuroké lehet a főszerep. A kukoricatej adagolása sokban függ a felhasznált etetőanyag tulajdonságától, hiszen egy nehezebb, jól tapadó mixhez sokkal kevesebb, míg egy lazább, jól felhősödő anyaghoz több kell. Nagy általánosságban azt tudjuk javasolni, hogy 1 kg Amors adalékkal bekevert anyaghoz 0,5 dl vízzel feloldott 0,5 dl kukoricatejet adjunk. Nagyon fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy az így elkészített etetőanyag nem romlik meg, akár hetek múlva, is - persze megfelelő hűtés, majd kellő nedvesítés után - újra használható. Ha a bekeveréskor a vizet teljesen elhagyjuk, akkor PVA zacskóban, hálóban is nyugodtan felkínálható.

Víz hozzáadása nélkül a keverék PVA-barát
Csak a vízbe kerülve oldódik ki a PVA haló értékes tartalma

Az oldódó csalik a mai modern pontyhorgászat szerves részét képezik. Sikerük hihetetlen fogósságukban rejlik, hiszen a csali felületéről leoldódó, körülötte csábító felhőt képező anyagszemcsék hamar táplálkozásra késztetik a horog közelébe érkező halakat. A fogási esély többszöröse a hagyományos pontycsalikkal szemben. Külön előnye, ha etetésre is használjuk, akkor nem lehet a halakat vele túletetni, hiszen néhány óra múlva szétoldódik és az apróbb halak boldogan eltüntetik. Gazdaságosabb is a tojással készült golyónál, hiszen az egy kiló-szárazanyaghoz való tojás árából közel ötkilónyi oldódó csali elkészítéséhez elegendő kukoricatejet kapunk.

A natúr kukoricatej a kisebb, míg a fűszeres a termetesebb halak fogása során bizonyította rendkívüli csáberejét

Ha oldódó bojlit szeretnénk készíteni, akkor könnyű dolgunk van, hiszen szinte az összes gyári etetőanyagot, method mixet használhatjuk erre a célra. Ha kisebb testű, de nagyobb mennyiségű pontyot, amurt rejt a meghorgászandó vízterület, akkor érdemesebb hallisztmentes etetőanyagból, alapporból natúr kukoricatejjel elkészíteni oldódó csalinkat.

Mindössze ennyi összeverőre van szükségünk egy jó oldódó csali elkészítéséhez
Az így elkészült golyókat egyszerűen imádják a halak!

Ha termetesebb példányokat szeretnénk fogni, akkor a magas halliszttartalmú alapporhoz a fűszeres ízesítésű kukoricatejet használjuk. Bármely változatot készítjük is el, kezdetnek víz és kukoricatej 50-50%-os keverékével készítsünk jól gyúrható masszát, amit pellet formájúra vagy bojliroller segítségével golyó alakúra formázunk. A szirupot nagyobb arányban használva megnövelhető az oldódási idő, ez főleg az éjszakai horgászatoknál jöhet jól. Az oldódó csaliknál is kihasználhatjuk az Amors magas betain tartalmát, a kilogrammonkénti 50 ml már növeli a kapások számát. A kész oldódó csalikat nem kell főzni, csak száraz, árnyékos helyen szárítani! Általában a harmadik-negyedik napon már csalizásra alkalmasak. Ha a kukoricatejet Amors adalékkal elkeverjük, akkor kiváló, nagy csalogató erővel rendelkező dipet kapunk, amivel bedobás előtt érdemes tuningolni a csalit.

Az etetésre szánt magvak csalogatóhatása is jelentősen növelhető a Carp Academy folyékony „csodaszereivel”

Az etetésre, csalizásra szánt maghoz főzés előtt - a főzővízhez 10%-ban - adagolva vagy a már megfőtt magokat meglocsolva fokozható a csalogató hatás.

Főként a pontyok gyors horgászata során váltak be ezek a csalifajták…
… de a melegebb időszakban a kapitális amurok is szívesen fogyasztják!

Ha csak néhány órát szánunk a horgászatra, vagy nincs időnk előetetni, akkor nyugodtan használjuk a kukoricatejet és az Amors adalékot, hiszen segítségükkel rövid idő alatt is fantasztikus horgászélményekben lehet részünk!

Írta: Haldorádó Team
Fotók: SPRO Carp Fun Boilie TEAM

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.