Bojlis Suli 20. - PVA segédeszközök használata

Bojlis Suli 20. - PVA segédeszközök használata

A PVA termékek évekkel ezelőtti megjelenése a horgászatban új mérföldkövet jelentett. Gyakorlatilag alapjaiban „rengette” meg, főként a bojlis horgászatot. Olyan rendkívül pontos és precíz etetési megoldásokat nyújtanak a PVA termékek, amely korábban elképzelhetetlen volt. Sokrétű felhasználhatósága miatt hamar átvették a finomszerelékes, sőt a rablóhalas horgászok is. Miként is kell e nagyszerű termékeket használni, mi a jelentősége, milyen fajtái léteznek? Tartsatok velem, és a sorozat újabb része ezekre a kérdésekre is egyértelmű válaszokat ad!

Mi az a PVA?

A PVA egy betűszó, a poli(vinilalkohol) rövidítése. Ez az anyag vízzel érintkezve némi késlekedéssel (10-40 másodperc múlva) oldódásnak indul, ezzel segítve a horgászokat a pontos etetésben.

Hol lehet jelentősége?

Bárhol, ahol pontos, koncentrált, kis mennyiségű etetést akarunk létrehozni. Kiemelten ajánlott vízinövénnyel sűrűn benőtt helyeken is, ahol komoly segítséget jelenthet, hiszen egy PVA zacskóba csomagolt horog nem tud elakadni a bedobást (vagy behordást) követően, így e segédeszköz garantálja a csali biztonságos fenékre érését.

Milyen fajtái vannak?

E különleges anyagból több különböző terméket is készítenek a horgászcikk gyártó cégek. Így felhasználhatóságuknak gyakorlatilag csak a fantázia szab határt. A fő termékek, melyek elsődlegesen a segítségünkre lehetnek a PVA háló, a PVA zacskó, a PVA zsinór és végül a PVA szalag.

PVA zacskó

A PVA tasakok a pontyhorgászatok során lehetővé teszik a rendkívül pontos és koncentrált etetést. Ennek nagy jelentősége van versenykörülmények közepette, az agyonhorgászott vizeken, vagy akár a rövid, 1-2 napos horgászatok esetében. Az általam leggyakrabban alkalmazott FOX PVA szettben 50 db PVA zacskót találtok, melyek minden évszakban használhatóak, hideg és melegvízben egyaránt megfelelő az oldódásuk. Plusz kiegészítőként, a PVA tasakokat tartalmazó dobozban található egy tölcsér is, mely leegyszerűsíti és rendkívül megkönnyíti a tasakok pellettel vagy akár bojlival való megtöltését is. A tartódoboz cseppmentesen zár, tökéletesen védi a PVA tasakokat a nedvesség beszivárgásától, s ezáltal a végleges károsodástól.

Aromásítható a PVA csomag?

Minden olyan aromát használhatunk PVA termékekhez, melyek nem víz, hanem olaj vagy alkohol alapúak. A Haldorádó Dip Tuning tagjainál garantáltan nem érhet minket semmilyen kellemetlen meglepetés, hiszen ezek tökéletesen alkalmazhatók PVA segédeszközökkel.

Először töltsétek meg a zacskót száraz szemes terménnyel, bojlival, vagy pellettel
A speciális (oldalán metszett) tölcsér segítségével még a szerelékünket is elhelyezhetjük a zacskóban
Íme, a zacskó oldódási folyamata

PVA háló

Segítségével rövid idő alatt tetszőleges méretű PVA tasakot készíthetünk, amivel bojlit, pelletet vagy más szemes etetőanyagot tudunk a csalival együtt bedobva, tehát közvetlenül a horog mellé juttatni. A viszonylag aprólyukú, sűrű szemű kivitelnek köszönhetően rendkívül ideális az ún. stick mixek, azaz etetőanyaggal töltött csomagok elkészítéséhez is, amelyet a horogelőkére kell - fűzőtű segítségével - felhúzni. Másik kedvencem, a Korda PVA szett tartalmazza az ehhez szükséges tömörítő rudacskát (kompessa) is. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne legyen vizes az etetőanyag vagy szemes termény, amelyet beletöltünk, mert az idő előtt feloldja a hálót! E PVA termék egyértelmű előnye, hogy a háló szétolvadása után az etetőanyag (vagy egyéb csalogatóanyag) egy kupacban terül szét, közvetlenül a horog mellett. A hatás garantált! Ilyen pontos és koncentrált etetést semmilyen más eszközzel nem tudunk létrehozni! A PVA háló oldódási ideje nyáron kb. 20-30, télen kb. 40-50 másodperc.

PVA háló csövön…
… és a hozzá kapható utántöltő
A „bűvös” háló
Először bekötjük a végét…
… majd beletöltjük a csalogatóanyagot
Saját anyagából elkötjük a másik végét
Már csak el kell vágni a csomó felett
Készíthetünk stick mix rudacskákat is a jobb fogás reményében
Nagy segítséget jelentenek a készre kevert stick mixek: ezek olyan speciális, különleges összetételű etetőanyagok, amelyek kifejezetten a PVA hálós etetéshez készültek (víz hozzáadása nélkül is tapadó, könnyen tömöríthető, nagyszemcsés keverékek)
A tömködő segítségével tömöríthetjük az anyagot
Az így bejuttatott etetőanyag formára olyan, mint egy dinamit rudacska
A mindkét végén elkötött PVA háló tartalmát az extra hosszú fűzőtű segítségével kell átszúrni, majd a horogelőkére felhúzni
Lehet ennél pontosabban és koncentráltabban a horog közelébe csalogatóanyagot juttatni?
Ez játszódik le a vízben a bevetés után alig 30 másodperc alatt

PVA zsinór

Sok vízben a „kevesebb több” elvén működik az etetés. Ahhoz, hogy néhány bojlit közvetlenül a végszerelék közelébe tudjunk elhelyezni, a legmegfelelőbb eszköz a PVA zsinór. A tekercsen 20 métert találtok, amely vízben 30-60 másodperc alatt oldódik fel.

A Technipeche PVA zsinórja gazdaságos, 20 méteres kiszerelésben kerül piacra
Fűzőtű segítségével kis csomagot készítünk
Bedobás után feloldódva közvetlen a csalitok mellett marad a ráadásként bejuttatott anyag - kell ennél pontosabb etetés?

PVA szalag

Hosszú évek próbálkozásai után végre sikerült kifejleszteni egy olyan PVA szalagot, amely még a leghidegebb vízben is tökéletesen feloldódik. Erőssége révén számos feladathoz megoldást kínál, és tökéletes oldódása miatt semmiféle maradvány nem rontja a bejuttatott végszerelék fogósságát. E sokoldalú PVA terméknek ott a helye minden bojlis horgász kelléktárában! Jól jön a nagy dobásoknál a hajszálelőke horogszárhoz kötéséhez, a csali dobás alatti rögzítéséhez, a PVA zacskók szájának bekötéséhez, az ólomkapcsok dobás alatti bebiztosításához és általában minden olyan esetre, ahol két, bármilyen száraz alkatrészt úgy kívánunk összekötni, hogy a vízbe érve szétválhassanak. A PVA szalag praktikus, adagoló-rendszerű tekercsben kerül forgalomba. A 10 mm széles szalagból a tekercsen 20 méternyit találtok.

A PVA szalag - amely nem csak a bojlis horgászatban használható eredményesen! - felhasználhatóságának csupán a fantázia szab határt

A következő rész tartalmából

Bojlis Suli 21. - Dipek, pordipek, paszták jelentősége a bojlis horgászatban

A nélkülözhetetlen csalogatóhatás-fokozók, dipek, pordipek, tömény aromák és paszták használatával és jelentőségével foglalkozik ez a rész.

Hogyan készítsünk dipet?

Miként csinálhatunk magunk is pasztát?

Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
Fotó: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.