Az álcázás nagymestere

Az álcázás nagymestere

Hazánkban és Európa számos más országában a bojlival történő pontyhorgászat (bojlizás) az elmúlt években rohamos fejlődésen ment keresztül. Ezzel párhuzamosan a kapitális pontyok csodálatra méltó csali- és szerelékfelismerő „tudományra” tettek szert. Becsapásuk sokkal több fejtörést, nagyobb kihívást és folyamatosan fejlődő eszközök használatát követeli meg. Ezt a holland Strategy cég felismerte és alapos megelőző kutatómunkával létrehozta a következő évek vívmányának várományosát, a STRATEGY FUZZ SYSTEM termékcsaládot. Bemutatom, és néhány ötlettel alátámasztom e remek álcázási módszert és különféle elemeit.

A STRATEGY cég forradalmian új találmánya, a FUZZ SYSTEM a következő évek vívmánya lehet a kapitális pontyok becsapása során

A termékcsalád a vizeinkben elhelyezkedő különféle tereptárgyakat, faágakat, tuskókat borító természetes moszatot hivatott megjeleníteni és tökéletes módon utánozni.

Általában az élet minden területén nehezen fogadom el az új dolgokat. Eleinte idegenkedem tőlük, később megbarátkozom és megszeretem azokat, ha létjogosultságuk megkérdőjelezhetetlen. Így jártam a FUZZ-családdal is. Sok esetben bizonyosságot nyert: kitalálnak valamit, amitől gyorsan nagy üzletet remélnek. Csapjuk be a népet, fogjuk rá, hogy mennyire jó a termék, közben ez a valóságtól nagyon távol áll. Soha senki nem fogott vele halat, viszont nagy reményekkel eladható…

Vizeinkben elhelyezkedő faágakat…
… tuskókat különféle moszatok lepik be

Ám néhány horgászat alkalmával az egyik FUZZ SYSTEM családtag, a horog már bizonyította fogósságát. Ezek a próbák nem kristálytiszta vizű bányatavakban zajlottak, mégis könnyebb volt velük becsapni az uszonyosokat, mint hagyományos elődeikkel. Hangsúlyozom, nem tiszta, teljesen átlátszó vizekben használtam. Ott kell ”férfinak lenni a gáton”, ahol a nagy, öreg, rutinos egyedek becsapását tűzzük ki célul. Minél tisztább a közeg, annál könnyebben érzékelik megszokott környezetükben az oda nem illő tárgyakat. A pontyoknak kifinomult érzékszerveik vannak. Az oldalvonal, a szemük, a bajuszuk és a hasuk alján elől elhelyezkedő két mellúszójuk segítségével szinte mindent érzékelnek.

Tiszta vízben azonnal észreveszik az oda nem illő tárgyakat!
Kifinomult érzékszerveik segítségével mindent érzékelnek

Minden esetben e szervek segítik, figyelmeztetik őket a várható veszélyre. Amennyiben rendellenességet tapasztalnak, azonnal távoznak a helyszínről. STRATEGY FUZZ SYSTEM termékeket használva nagyobb eséllyel szállhatunk harcba kedvenceinkkel. Hogy miért? A végszerelék összeállításához szükséges alkatrészek mindegyike algát, moszatot imitáló anyaggal bevont.

Az új termékcsalád mindegyike, műmoszattal bevont

Első pillantásra jól látható, kézbe véve kitűnően érzékelhető a hasonlóság. Megtapintva nem rideg, nem műanyag érzetét kelti. Megszólalásig hasonlít a vízben található eredeti, selymes, puha moszatokhoz. Vizsgáljuk meg az egyes elemeket!

Megtapintva érezhető, hogy mennyire puha, selymes, egyetlen piacon kapható társához sem hasonlítható. Majdnem azonos az eredetivel!

STRATEGY FUZZ SYSTEM TUBE

A végszerelék utolsó méterét vagy métereit a jobb fogás érdekében érdemes lesüllyeszteni a mederfenékre. E célra fejlesztették ki a leadcore-t. A FUZZ jelenleg piacra kerülő palettáján egyelőre nincs ebből a változatból, de hamarosan kapható lesz. A FUZZ cső viszont már elkészült, megvásárolható, kézzelfogható. Ez a valóságban egy moszatot színlelő anyaggal bevont cső, melyet a leadcore vagy az alkalmazott utolsó darabra ráhúzva tökéletesen álcázza azt.

A 2010-es év új találmánya, a műmoszattal bevont cső
Két változatban kapható, zöld…
… és barna színben
Befűző drót segítségével a zsinór utolsó méterét…
… könnyen befűzhetjük a FUZZ csőbe
Biztonsági ólomkapcsot tegyünk a leadcore zsinórra
A későbbiekben szükségünk lesz rá az ólom rögzítése során
A műveletet a Carp Academy…
… leadcore fűzőtűvel könnyedén befejezhetjük

Az ólmozott zsinór lesüllyed a fenékre. Amennyiben a hal megérzi az idegen anyagot, azonnal kereket old, nem úgy, mint a forradalmian új, moszatos csővel történő találkozásakor. Az álcázott végszerelék oroszlánrésze ezennel elkészült. Elővigyázatosságból nem árt, ha az ólom, a nehezékünk is műmoszat bevonattal ellátott.

SRATEGY FUZZ SYSTEM LEAD

A Strategy Fuzz System lead nehezék tökéletesen álcázott!

A bevetésre szánt végszerelék utolsó szakaszát már elfedtük a rutinos öregek elől. A teljes biztonság azonban megkívánja az ólom álcázását is.

Sok méretben létezik. A kisebbek dobós…
… a nehezebb súlyok húzós pecára kiválóak
A cső színével megegyező árnyalatokban gyártják

Segítségével a halakban felmerülő összes apró kétely elűzhető. Látásukkal, tapintásukkal nem tudják megállapítani, hogy azt valójában ki tette oda, az „idő” vagy az őket üldöző horgász. Végszerelékünk utolsó előtti eleme a horogelőke. Amennyiben ezt fluorocarbon zsinórból kötjük, a halak számára láthatatlan marad. Így már csak utolsó elemet, a horgot kell megfelelő „ruhába öltöztetni”, és elkészült a fogós, abszolút „természetes” végszerelékünk. E célra legalkalmasabb a STRATEGY FUZZ SYSTEM HOOK.

STRATEGY FUZZ HOOK

A Strategy The Fuzz Hook System egy, a víz alatti moszatot imitáló, nagyon puha, zöld vagy barna pamacs. Használatával víz alatti szerelékünk nemcsak a halak, de az emberi szem számára is láthatatlanná válik. A tiszta vizű kavicsbánya tavakon igazi csodafegyver lehet. A jól bevált A1 Specialist horog szárára kötjük a hajszálelőkét, az előkét pedig clinch vagy palomar csomóval a horog fülébe.

A zöld és barna, moszatot imitáló pamaccsal bevont horog…
… a tökéletes „fegyver” nagyon fontos alkotóeleme!
Tiszta vízben így láthatatlanná válik a horog barátaink szeme előtt

A STRATEGY FUZZ SYSTEM termékek segítségével összeállított végszerelék tökéletesen illik a természetes közegbe. Emiatt még a legöregebb pontymatuzsálemeknek is fel kell venniük szemüvegüket. Nem elhanyagolható, hogy nem csak látásukat csapjuk be. A műmoszat álca a tapintáson alapuló érzékelését is megtéveszti. Az utánzatok a természetes moszathoz megszólalásig azonos minőségűek.

Sok sikert, rengeteg kapitális halat kívánok a tökéletesen álcázott fogásokhoz!

A kapitális példányokat…
… a FUZZ termékek megfelelő használatával könnyedén becsaphatjuk a jövőben

Eredményes kísérletezést kívánok mindenkinek!

(X)
Nagy Csaba

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.