Cralusso Rocket & UFO éles bevetésen

Cralusso Rocket & UFO éles bevetésen

A Cralusso UFO és Rocket névre keresztelt wagglerekkel kapcsolatban még tavasszal volt egy ígéretem. Beszámolok arról, hogy a használatuk során mik a tapasztalataim. Senki se tesztnek fogja fel az itt leírtakat, hiszen nem összehasonlítani szeretném más márkákkal, csupán az általam szerzett tapasztalatokat osztom meg azokkal, akik már használják, vagy csak ezután fogják kipróbálni a Cralusso wagglereit. Egy biztos, a gyakorlati próbán sem csalódtam ezekben az újdonságokban.

Az UFO és Rocket wagglerekkel még kora tavasszal találkoztam először. „Steril” körülmények között próbálgattam, szakadó hóesésben még dobtam is néhányat az udvaron. Megmondom őszintén, nagyon meggyőzőek voltak az első kísérletek. A kalibrációs (Calibration) rendszernek köszönhetően hihetetlen egyszerűvé és gyorssá vált az úszó pontos besúlyozása, a Rocket pedig valóban rakétaként szelte a levegőt. Roppant kíváncsian vártam, vajon egy éles „horgász” helyzetben milyen újabb meglepetéssel fognak szolgálni. Néhány tavaszi próbahorgászatot követően úgy határoztam, hogy egy közeli tóra látogatok ki, ahol kedvemre kísérletezgethetek velük, és reményeim szerint sikerül a Rocket repülését is rögzíteni.

Néhány kora tavaszi kísérletezgetést követően eljött az ideje, hogy összegezzem a tapasztaltakat

A próbákhoz két botot készítek elő. Egy lágy, kifejezetten a könnyebb úszókhoz ideális „angolos” matchbotot, amire egy 8 grammos Rocket kerül, és egy valamivel keményebb karakterisztikájú, de még mindig inkább a lágy botok közé tartozó matchet, amelynek fix úszórögzítőjébe egy szintén 8 grammos UFO wagglert teszek. Mindkét orsó dobja 18-as süllyedő zsinórra van feltöltve. (Elvégre azért horgászni is szeretnék, nem „csak úgy” dobálni, és a tó halai megkívánják a szigorúbb szereléket.) A kalibrációs rendszernek hála, az úszók besúlyozása pillanatok alatt kész. Hajszálpontosan ugyanúgy sikerül a két úszót besúlyozni. Mindkét úszót 0,7 grammnyi söréttel kell terhelnem, mutatja az úszó szárán található kalibrációs rendszer.

A Calibration megoldás lelke

A két úszót tetszőlegesen cserélgethetem a botokon, mindig ugyanazt mutatják. Kíváncsiságból más-más teherbírású Cralusso wagglerúszókat is besúlyozok: vajon mennyi időbe telik mindez? Lecserélem a 8 grammos úszókat 10, 12, 16 grammosokra, és ezekkel is elvégzem a beállítást. A damilon adott a 0,7 grammnyi teher, így az antennákkal játszva vagy plusz sörétek úszótestben való elhelyezésével sikerül minden úszót gyorsan harcra kész állapotba hozni. (Nem kellett a lamellák letekergetésével, próbálgatással tölteni az időmet, gyorsan, precízen sikerül a művelet.) Mi ennek a gyakorlati haszna? A horgászat elején 2-3 úszóval elvégezve a pontos beállítást, pillanatok alatt tudunk alkalmazkodni az esetleg felerősödő szélhez, áramlásokhoz. Kevesen tudnak egy horgászatra felvonultatni 3-4, különböző szerelékkel ellátott matchbotot.

Kipróbálásra váró újdonság

Nekik elegendő felerősödő szél esetén egy számmal nagyobb úszót feltenni, és folytathatják is tovább a pecát. A nagyobb úszóval biztosabban lehet megdobni a meghorgászni kívánt távolságot. Nem kell szerelgetéssel, újabb méricskéléssel tölteni az időt. A kalibrációs rendszer tehát valóban okos megoldás, csak a horgász fantáziája szab határt a lehetséges variációknak. (Sokszor vagyok kénytelen horgászat közben növelni, vagy csökkenteni a damilra helyezett sörétek tömegét. Ehhez is kiváló segítséget nyújt ez a rendszer.)

Az antenna nagyon jól elüt a háttértől, kiválóan látható

A következő szembeötlő érdekesség, amit - bevallom -, magam is kétkedéssel fogadtam, az úszó antennájának „festése”, pontosabban ennek hiánya. A Cralusso festés helyett egy olyan fluoreszkáló öntapadós matricát használ, amelyet az áttetsző műanyag antenna szinte belülről átvilágít. Mivel magam sem vagyok sasszemmel megáldva, fontos, hogy az úszóm jól látható legyen. Próbaképp megsuhintom a botot, és csak úgy vaktában eldobom az úszót. A narancssárga antenna valóban virít a vízen, nem nehéz szemmel tartani. (Horgászat közben hajlamos az ember elkalandozni, és bizony a szem elől tévesztett úszót újra megtalálni nem egyszerű, főleg ha ebben a hullámzás sem a mi oldalunkon áll.) Jól elszórakozom az úszóval, de végül is halat sem ártana fogni, ehhez pedig etetni kell. Nem szándékozom messzire horgászni, hiszen a halak kicsalhatóak a parthoz közeli 20 méteres sávba is, ezért én is ezt a távolságot jelölöm meg a zsinóron. A csemegekukoricát erre a távolságra szép komótosan belövöm egy kifejezetten szemes terményekhez való csúzlival. Amíg az etetésem „érik”, nézzük tovább, mit tudnak az úszók.

Csak úgy dobálgatok a magam örömére

A Rocket úszóval szerelt botot veszem kézbe. Eleinte kisebbeket, majd felbátorodva, egyre nagyobbakat suhintok a bottal. A szerelék kiterülését néha segítem a lefutó zsinór fékezésével, de dobok néhány, amolyan „mindent bele, megy, ahogy megy” típusút is. Szerencsére időközben erősödik a szemből fújó szél is, így kedvemre próbálgathatok. A csupán 8 grammos Rocket nagyon szépen száll. Nem is annyira a megdobott maximális távolság az, ami engem megragadott, hanem az a hihetetlen pontosság, amit ez az úszó tud. A leggyakrabban meghorgászott 30-40 méteres távolságra hajszálpontosan lehet dobni. Velem szemben egy esőbeálló a célpont, ezt az irányt célozgatom. A Rocket nem kóvályog, nyílegyenesen tart a megdobott irányba. (Sokan tartottak attól, hogy a maga után húzott damilra felcsavarodik a szerelék, de ezt eddig egyetlenegyszer sem tapasztaltam, köszönhetően a dobás végén történő visszatartásnak, mely segít, hogy a szerelék kiterülve érjen a vízre. Ez nem csupán a Cralusso wagglerek kiváltsága, hiszen minden waggleres dobásnál fontos a szerelék fékezése, és kiterítése.)

A Rocket „hajtóműve”

Felveszem a másik, klasszikus wagglert idéző UFO-t, és ezzel is dobok néhányat. A dobáspróba győztese egyértelműen a Rocket. Legalábbis nálam. A horgászatot is ezzel kezdem. Az etetést, mivel nincs túl messze, játszi könnyedséggel megdobom. Most már csak a halakon múlik, hogy kipróbálhassam azt, vajon hogyan jelzi a kapásokat? Szerencsémre a halakat is érdekeli a kipróbálás alatt álló újdonság, így készséggel sietnek segítségemre.

A halak is partnerek voltak a próbához

Produkálnak gyors, „mindent viszek” kapást, lassú, „komótosan elbandukolok a csalival” kapást, közepes tempójú „eloldalazok a csalival, ha hagyják” kapást, és „toljuk fel az úszót, hadd izguljon” típusú kapást. Az úszó remekül állja a sarat.

A Cralusso Rocket áldozata

Minden apró beleúszást, csali-lökdösést precízen jelez. (Most antenna-adapter nélkül horgászom, de egy finomabb karbon száras adapterrel még érzékenyebb lehetne a szerelékem.) Az első szériás daraboknál tapasztalt beázást én nem észlelem, hiszen a cég példás módon orvosolta a kezdeti időkben fellépő problémákat. Nem egy úszót cseréltek ki térítésmentesen, ha ezt jelezte valaki. (Véleményem szerint ez nem kis dolog, ismerve a piaci viszonyokat. Ha valaki elismeri a jelzett hibákat, és azt orvosolja, ráadásul meg is köszöni a jelzést, az nálam nagyon pozitívan értékelt cselekedet. Lásd a cikk alján olvasható felhívást!)

Az új Cralusso wagglerek igazi ősbemutatója a portugál VB-n volt, hiszen a cég 8 nemzet csapatát (köztük az angol válogatottat) támogatta az újdonságokkal, így a magyar siker ezen a téren már borítékolható.

Őt egy UFO rabolta el

A Rocket után az UFO-val szerelt botot veszem kézbe. A dobáskor ugyan nem élvezem a Rocket nyújtotta extra előnyöket, de minden más tulajdonságában hajszálra ugyanazt tudja. A besúlyozása, érzékenysége, a húsz különféle felhelyezhető antenna variálhatósága nem hagy kívánnivalót maga után. A Cralusso Rocket és UFO nálam a gyakorlatban is jelesre vizsgázott. Egyetlen negatívumot tudtam feljegyezni magamnak. Nem én találtam ki.

Görbüljön mindenkinek!

A Cralusso várja azok jelentkezését, akiknek esetleg problémája adódott az első szériás úszókkal. Ezeket az úszókat garanciába kicserélik.

Jelentkezés: craluso@cralusso.com címen vagy a 27-304-327-es telefonszámon.


Egy remek hír

A Géniusz Nemzetközi Találmányi Kiállításon 2006. szeptemberében, 140 magyar és 270 külföldi feltaláló mutatta be találmányát, ahol a Cralusso Rockett úszó Géniusz díjat nyert!

A díjazást a találmány ötletessége, gyakorlatban való hasznossága, valamint a bemutatás színvonala alapján ítélték oda, nyolc kategóriában.

Írta: Polyák Csaba
Fotók: Takács Péter
Video: Takács Péter & Polyák Csaba (magyar hangja: Polyák Csaba)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.