Feeder tanácsok kezdőknek egy kezdőtől 1. rész – A megfelelő feederbot kiválasztása

Feeder tanácsok kezdőknek egy kezdőtől 1. rész – A megfelelő feederbot kiválasztása

2016 májusában kezdtem el a horgászatot, rengeteg utánajárást követően a feeder technika mellett döntöttem. Az utóbbi egy évben teljesen rabjává váltam ennek a csodálatos sportnak és próbáltam minél több információt összegyűjteni, hogy hatékonyabb és eredményesebb lehessek. Mivel nagyon friss a kezdetekkor bennem felmerülő kérdések sokasága, megpróbálkozom a hasonló helyzetben lévő kezdőknek egy követhető útmutatót adni az alapokról. Mert az a helyzet, hogy a temérdek videó, írás, jó tanács között éppen a lényeg veszik el, maga a horgászat egyszerű, logikus felépítése. Jelenleg csak állóvízi pecára van merszem tanácsokat adni, ezért a következők kizárólag ott érvényesek.

Én az első pillanatban arra gondoltam, hogy irány a bolt, aztán ott veszek egy botot és egy orsót, majd rákötök valamit a zsinór végére, és mehet a peca. Mivel én nagyjából így kezdtem, ezért te ne tedd! Inkább tanulj a hibámból! Szerintem még a boltba vásárolni se induljunk el ilyen felkészületlenül, a webes rendeléstől pedig még jó sokáig tartsd magad távol. Most biztosan sokan felszisszentek, lehet, hogy még rokonaim csuklanak is, de ebben a cikkben megpróbálom a kezdeti kudarcoktól valóban megóvni a kezdőket, mert egy rossz kezdet után igen nehéz a folytatás.

A következőkben lépésről lépésre felépítem az első horgászbot kiválasztását!

Amit a legelején el kell dönteni, hogy melyik vízen, vizeken szeretnénk pecázni! Ez a döntésünk határozza majd meg felszerelésünk minden egyes elemét, így ezt semmiképp ne vegyük félvállról. Amennyiben kiválasztottuk a vízterület, úgy tegyük félre szégyenlőségünket és menjünk le a partra kérdezősködni. Meg kell tudnunk, hogy milyen távolságra szoktak pecázni és milyen méretű halak fogása a legvalószínűbb.

A horgászbot
A meghorgászandó távolság és a fogható halak mérete határozza meg a horgászbotot, a horgászbot és a várható halméret pedig felszerelésünk összes többi elemét. Ha ezeket jól választjuk ki, akkor felszerelésünk engedelmeskedik. A szerelék oda repül, ahová kell, és annyiszor, ahányszor szeretnénk. Ez pedig ennél a módszernél már több mint fél siker. Az alábbi táblázatban megkísérlem leegyszerűsítve bemutatni a horgászbot, távolság, halméret összefüggést. A táblázat alapja az új By Döme TEAM FEEDER Power Fighter botcsalád. Azért esett erre a típusra a választásom, mert mindig törekedtem a jó ár/érték arányt képviselő termékek vásárlására. Ezek a botok pedig ilyenek. A Light-Medium kategória a köztudatban nem létezik, ezeket a botokat hívják erősített pickereknek, de ebben a botcsaládban ők képviselik a leglágyabb botokat, melyek keszegezésre és finom pontyozásra egyaránt alkalmasak. (A táblázatban nekem jobban tetszett a light-medium, mint az erősített picker kifejezés :)). A botválasztásnál szándékosan a 10-20 ezer forint közötti sávot céloztam meg, mely egy kezdő számára is remélhetőleg elfogadható. Ezért a pénzért pedig egy valóban hosszú távon használható, jó minőségű, szerviz és garanciás háttérrel rendelkező feederbotot kap. A felsorolásból szándékosan maradt ki a Power Fighter Boat Feeder típus melyet leginkább csónakos horgászathoz vagy olyan területre fejlesztettek, ahol nincs megfelelő fárasztási tér. Egy kezdőknek szánt táblázatot pedig speciális tulajdonságaival csak tovább bonyolított volna. Íme:

A táblázat részletesebb elemzése

Bot tipusa Bot neve Általános bothossz Bot dobósúlya Végszerelék optimális össztömege Használható maximális kosárméret Könnyen meghorgászható távolság Élvezetesen, biztonsággal megfogható halméret
Light-Medium Power Fighter Quiver 270M, 300M 2,7-3,0 m 10-50 g 30-35 g 20 g 20-40 m 0,1-3 kg Kezdőknek ajánlott tipusok
Medium Power Fighter 330M 3,3 m 15-60 g 35-45 g 30 g 30-50 m 0,5-3 kg
Medium heavy Power Fighter 360MH, 390MH 3,6-3,9 m 20-90 g 50-60 g 40 g 40-60 m 1-5 kg
Heavy Power Fighter 360H, 390H 3,6-3,9 m 30-120 g 70-80 g 50 g 50-80 m 2-6 kg
Extra heavy Power Fighter 360XH, 390XH, 420XH 3,6-4,2 m 40-170 g 100-110 g 70 g 70-100 m 5 kg felett
XX heavy Power Fighter 360XXH 3,6 m 50-180 g 115-130 g 100 g 40-70 m 5 kg felett
XX heavy Power Fighter River 390XXH 3,9 m 100-250 g 120-170 g 150 g 40-70 m 5 kg felett

Dobósúly
Mint az látszik, a dobósúlyt nem szó szerint kell értelmezni, nem akkora súlyú kosarakat használunk, mint a feltüntetett dobóérték. Az esetek nagy részében állóvízen 20-50 g közötti saját tömegű kosarakat használunk. (A saját tömeg nagyon fontos, később a kosárméretnél foglalkozom vele.) Leegyszerűsítve a bot dobósúlya a bot keménységét határozza meg. Egy light bot jóval lágyabb, mint heavy testvérei, így már egy keszeg megfogása is élvezetes vele. Azonban egy light botból hiányzik az a „belső erő” ami egy nagyobb ponty kifárasztásához szükséges, valamint egy átlagos light bottal az erő hiánya miatt a távoli horgászat lehetetlen. A belső erő alatt azt értem, hogy míg egy keményebb bot karikába hajlításához kilók szükségesek, addig a lágy botoknál ehhez dekagrammok elégségesek. A hal fárasztásánál ennek pedig kulcsfontosságú szerepe van, mert ilyenkor arra törekszünk, hogy a bot fárasszon részben helyettünk.

Botok viselkedése két kilogramm terhelés alatt

Példaként, ha egy 4 kg-os ponty görbíti a light botunkat, akkor nagyon kis ellenállásba ütközik, ezért felszerelésünk törése nélkül, a féket jól beállítva rengetegszer kell „meghúznia” azt, hogy igazán elfáradjon. Ha nem mi fáradunk el hamarabb, ha nem fogy el a zsinór az orsóról, ha nem szakad el a zsinór, ha nem törik el a bot. Viszont egy heavy bot esetén jóval keményebb dolga van a pontynak, mert sokkal több erőt kell kifejtenie ahhoz, hogy ellenálljon, ezáltal hamarabb tudjuk irányítani és szákba terelni őt.

A botok hossza
Minél hosszabb a bot, annál nagyobbat tudunk vele dobni. Az elméletben! A hossz a gyakorlatban is nyilvánvalóan befolyásolja dobásunk távolságát, de testalkatunk legalább ennyit számít. Egy számunkra kényelmesen használható rövidebb bottal nem dobunk kisebbet, mint egy nem kézre álló hosszabb bottal. Kezdőknek én az arany középutat ajánlanám. Medium botból a 3,0-3,3 m-t, onnantól felfelé a 3,6-3,9 m-t. Szerintem a helyes dobótechnikát is könnyebb elsajátítani egy rövidebb bottal.

Ha kézre áll a bot, kényelmes a dobáshoz szükséges alap testtartás is

Távolság
A feeder technika egy sarkaltos pontja. Azért kell minél pontosabban eltalálnunk botunk jellegét és a számunkra megfelelő hosszt, hogy a kiszemelt távolságot nagyon pontosan tartani tudjuk, akár változó széljárás esetén is. Mivel ennél a horgászmódszernél nagyon kevés etetőanyagot jutattunk be, így a technika csak akkor lehet eredményes, ha igazán pontosak vagyunk. Kezdetben a kiválasztott távolság tartása lesz a legnehezebb feladat számunkra. A helyes dobótechnikához több ezer dobás kell, az elfogadhatóhoz több száz. Ezért legyünk nagyon türelmesek és ne erőből akarjunk távolságot nyerni. Személyes tapasztalatból tudom, hogy erőből dobni rossz technikával nem pénztárcabarát. Ezt a fejlődési folyamatot végig kell járni. Gyorsítani ezt úgy lehet, ha csak dobálni is lemegyünk a vízre. Veszünk valami olcsó etetőanyagot és egy órát eltöltünk a parton csak dobálással. Tapasztalatom szerint így rohamos fejlődést lehet elérni akár hetek alatt. Vagy elkezdünk közben pergetni is…!

Kosár és kosárméret
Ezt a részt jelen pillanatban csak nagy vonalakban fogom kifejteni, mert önmagában szeretnék egy teljes cikket szánni rájuk.
A kosárméret nagyon szorosan összefügg a dobósúllyal. Itt térnék vissza a dobósúly magyarázatánál lévő hivatkozásra. A kosaraknak van saját tömegük és etetőanyaggal együtt vett össztömegük. A választásnál ezt mindig vegyük figyelembe! Nagy vonalakban a feederezés során háromfajta kosarat használunk, mely három különböző technikát is rejt magában. Az egyik a klasszikus finomszerelékes feederhez használt rácsos kivitel, a másik a method technikához használt method kosár, a harmadik pedig a régi klasszikus fenekező horgászatnál használt távdobó kosár, melynek újított változata az úgynevezett pellet feeder kosár.

Feederezéshez általában használt kosarak, balról-jobbra: Haldorádó Method Flat Feeder, rácsos csőszerű kivitel, klasszikus fenekező, Haldorádó Pellet Feeder

Mindegyik kosárfajtánál, bár igazándiból feederezéshez használt bármilyen kosárnál nagyon figyeljünk az etetőanyaggal megtöltött súlyra. Kezdetben ahhoz próbáljunk igazodni, hogy botunkkal úgy a legegyszerűbb és leghatékonyabb dobni, hogy a bothoz használandó optimális össztömegű szereléket használjuk. Ennek kiszámítása igen egyszerű, mert csak összeadjuk a bot dobósúlyának alsó és felső értékét majd ezt elosztjuk kettővel. Az így megkapott érték botunk ideális dobósúlya. Véleményem szerint, míg nem ismerjük a kosarakat, addig érdemes otthon mérleggel ellenőrizni őket, mert igen drága meglepetések érhetnek minket egy túltöltött kosárral.

Haldorádó Method Flat feeder 30 grammos változata etetőanyaggal töltve 75 gramm
30 grammos rácsos kosár (41 x 27 mm) etetőanyaggal töltve 59 gramm
Haldorádó Method Flat feeder Mini 30 grammos változata etetőanyaggal töltve 59 gramm
Haldorádó Pellet Feeder 25 grammos változata etetőanyaggal töltve 81 gramm

Élvezetesen, biztonsággal megfogható halméret
Mint azt a bekezdés címéből is kiderül, ez a két dolog nem választható el egymástól. Botunk kiválasztásánál folyamatosan a fárasztási élmény és a megakasztott hal partra terelésének biztonsága között egyensúlyozunk. Az esetek nagy részében tudhatjuk a vártható halak méretét és a pecázandó távolságot, ilyenkor válasszuk a táblázatban ezekhez az értékekhez tartozó botot. Azonban ha olyan vízen horgászunk, ahol nagy a szórás a fogható halak méretében, úgy vegyük alapul az átlagos mérethez tartozó bottípust és vegyünk eggyel keményebbet. Így fárasztási élményünk ugyan valamelyest csökken, de a megakasztott hal kézbevétele biztosan kárpótol bennünket. Később viszont próbáljuk ki az ellenkezőjét, és vegyünk eggyel lágyabbat, mert amennyiben sikeres lesz a fárasztás, úgy hihetetlen kalandban lesz részünk. Szerintem azonban több kategóriát eltérni nem érdemes, mert akkor az élményből kínos helyzet, a biztonságból pedig érzéketlenség lesz.
Példaként, ha egy heavy bottal leülünk bodorkát, kisebb dévérkeszeget vagy kárászokat fogni, a nap végén felemás élménnyel megyünk haza, még ha teli is a szák. Mert egész egyszerűen szinte semmit nem érzünk a halból fárasztás során. Míg ha ezt a napot egy light-medium bottal pecáztuk volna végig, fantasztikus élménnyel gazdagodtunk volna. De ennek az ellenkezője is igaz, egy medium bottal egy 5 kg-nál nagyobb ponty vagy netán amur fárasztása sem mindig élvezetes. A hal oda megy, ahova szeretne. Mi csak asszisztálunk, és a fékkel próbáljuk a szerelékünket megóvni. Ez az eset főleg egy kisebb, zsúfolt horgásztavon nagyon kényelmetlen, ahol halunk, ha úgy gondolja, keresztbe is mehet az egész vízen, mi pedig közben szedjük fel a nem túl boldog sporttársaink szerelékeit sorban. Nyilván nem írhatjuk rá a csalinkra a szívesen látott pikkelyes barátaink méretét, ám egy kis utánajárással megpróbálhatjuk megbecsülni azt. Legfeljebb nem sikerül. De így van ez jól, szerintem valahol ez a horgászat szépsége. Mert ha mindent előre tudnánk és mindent előre kiszámolhatnánk, akkor eltűnne a varázs. Eltűnne a természet szeszélyességének lényege, mi pedig robotként, táblázatból pecáznánk!

A By Döme TEAM FEEDER Power Fighter botok között kezdők és haladók is megtalálják a számukra ideális modellt

Azért természetesen választhatunk botot máshogyan is. Színe, szaga és az eladó tanácsai alapján. Lehet, hogy jó lesz (bár leginkább nem), de szerintem egyszerűbb úgy nekivágni, hogy az alapvető szabályokkal tisztában vagyunk. Valamint ebben az esetben egy felkészült eladó látszólag értelmetlen kérdéseire is rögtön tudunk válaszolni.
Sok sikert és rengeteg kitartást kívánok mindenkinek!

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.