Távoli, pontos, finomszerelékes keszegezés

Távoli, pontos, finomszerelékes keszegezés

A keszeghorgászat mostanában kicsit háttérbe szorult, így időszerűnek éreztem ezt a témát leporolni. A feederezésnek e roppant szórakoztató válfaja a methodozás árnyékában „tengődik”, holott ilyenkor, tavasszal az éhes keszegnépet viszonylag könnyű lépre csalni. Előfordul azonban, hogy nem a part menti zónában, hanem annál kicsit bentebb kell őket keresni. Ebben próbálok meg most egy kis segítséget nyújtani.

A feederbotos keszeghorgászat azért sem tartozik a népszerű horgászmódszerek közé, mert viszonylag nagy technikai képzettséget igényel. Ennél a módszernél ugyanis sokat és pontosan kell dobni. Természetesen, a technika fejlődésével már jó néhány olyan, e technikához specializált termék szerezhető be, amely lényegesen könnyebbé és egyszerűbbé teszi a keszeghorgászok dolgát. Lássuk hát pontról pontra, milyen felszerelésre, és végszerelékre van annak szüksége, aki szereti a mozgalmas, élvezetes horgászatokat.

A Rotary Box kényelmes ülőalkalmatosság intenzív peca esetén is

Bot, orsó
A nagy távolságban történő finomszerelékes feederezéshez nem szabad rövid botot választani, ugyanis az a pontosság rovására megy. A By Döme TEAM FEEDER Fine Carp botcsalád 390-es tagja a 40 méter fölötti dobások fegyvere. Ez a gerinces pálca szinte kilövi a (megtöltve) 40-60 grammos kosarakat, miközben spicce kellően lágy a finomabb kapások észleléséhez. Egy By Döme TEAM FEEDER Fine Carp 5000-es orsóval kitűnő párost alkotnak. Ez az összeállítás egyébként nemcsak ehhez a technikához, de a középtávoli pontyozáshoz is ideális, de finom methodozáshoz is csak ajánlani tudom.

A By Döme TEAM FEEDER Fine Carp 390 cm hosszban, ideális a „bullet” kosaras horgászatokhoz
Igazán gerinces ez a pálca, így könnyedén meg lehet vele dobni a kívánt távolságot

Zsinór
Kardinális kérdés a távoli keszeghorgászatban a főzsinór. Én mindenképp a fonott zsinór felé hajlok, ugyanis ez közvetíti a leggyorsabban a kapást, és pontosan dobni is sokkal könnyebb vele. Rugalmatlanságának kizárólag a halfárasztásban van negatív hozadéka, de az erőgumival és a lágy bottal ez kompenzálható. Az egyszerűség kedvéért én 0,10-0,12 mm-es By Döme TEAM FEEDER Blue Feeder Braid zsinórt használok, ugyanis ez már elég erős ahhoz, hogy akár dobóelőke nélkül lehessen használni.

A By Döme TF Fine Carp 5000-es orsó és a Blue Feeder Braid tökéletes párost alkotnak, ha finomszerelékes keszeghorgászatról van szó
Nagyon lendületes, intenzív ez a fajta horgászat!

Végszerelék
A végszerelék összeállítása nem nagy ördöngösség, viszont érdemes „szépen” elkészíteni minden kötést a gubancmentesség érdekében.
1. Első lépésként a főzsinórra fel kell húzni a gyöngyös csúszó kapcsot, ami karabinerrel van ellátva. Ebbe kell majd a kosarat beleakasztani. Ez után a főzsinórra egy közepes méretű, hajszálelőkére való Haldorádó gumiütközőt kell felhúzni.

Első lépésként a főzsinórra fel kell húzni a gyöngyös csúszó kapcsot

2. A főzsinór végébe kell beleköti egy 10 cm-es, 8 mm-es By Döme TEAM FEEDER Carp Feeder Gum erőgumit. Ennek legegyszerűbb módja, hogy a gumira kell egy dupla csomót kötni, majd egy „Uni” csomóval rá kell kötni az erőgumira a fonottat. A kötés megütközik a gumin lévő „csombékban”, és kész is. Aki teljes gubancmentességet szeretne, az az előbb említett gumiütköző helyett használhat kisméretű gumiharangot, amely elrejti a gumin lévő csomót.

A főzsinór végébe kell belekötni egy 10 cm-es, 8 mm-es By Döme TEAM FEEDER Carp Feeder Gum erőgumit

3. A Carp Feeder Gum másik végébe egy „S” méretű Haldorádó Feeder gyorskapcsot érdemes kötni, hogy biztosított legyen az egyszerű előkecsere lehetősége.

A Carp Feeder Gum másik végébe egy „S” méretű Haldorádó Feeder gyorskapcsot érdemes kötni

Etetőkosár
A boltok polcai rogyásig vannak különböző feederkosarakkal, nekünk csak azt kell kiválasztani, ami éppen megfelel a körülményeknek. Mivel ez esetben távoli horgászatról van szó, mindenképpen „bullet” jellegű kosarat javaslok. Ezek közül is a MATRIX Horizon XD az, amelyiket a legmesszebbre és a legpontosabban be lehet vetni. Ez a puskagolyó formájú etetőkosár lehetővé teszi, hogy akár komoly gyakorlat nélkül is könnyedén tudjunk távolra is pontosan dobni. Megtöltve a 40 grammos Medium méret pont ideális dobótömeget jelent a Fine Carp 390-es botnak.

Az etetőkosarat mindig az adott viszonyokhoz igazítva kell kiválasztani
A MATRIX Horizon XD kosár a távoli, pontos horgászat elengedhetetlen kelléke
A kosár aljába érdemes egy kis etetőanyagot tömni…
… majd a közepébe néhány szem csontkukacot szórni, és végül kevés kajával lezárni


Csalogatóanyag, csali
A tavaszi etetőanyag receptek közül a Tavaszi keszegező keverék tökéletes alternatívát jelent, ha jó minőségű, egyszerűen összeállítható kaját keresünk. Ehhez mindössze félliternyi színes csontkukac szükséges, amelynek egy részét a kosárba töltve bedobáljuk, míg a többit csalinak használjuk.

Ez az egyszerű keverék mindenhol az etetésünkre csalja a keszegeket
Nem kell túlzásokba esni! Ennyi kaja és csonti bőven elég 3-4 órányi aktív pecához!
A 14-es, vékony húsú keszegező horogra néhány szem piros csontit érdemes tűzni
A csalizni szánt csontit érdemes megszórni egy kevés Édesítőszerrel
A dévérkeszeg már kora tavasztól aktív, így érdemes célzottan is horgászni rájuk

E módszer sarkalatos pontja a távolság kimérése, és annak kiklipszelése is. Keszeghorgászatnál nem elégséges az, hogy az etetés közelébe dobunk! Ebben az esetben az etetés kellős közepe a cél minden dobásnál. Amolyan öngerjesztő folyamat ez: minél pontosabb a dobás, annál előbb lesz kapás. Minél előbb van kapás, annál gyorsabban lehet újat dobni, és így egyre több kaja jut be a vízbe. Minél több a kaja, annál több a hal! Ha mindent jól csinálunk, a horgászat egy összetett, üresjárat nélküli mozdulatsorrá alakul. Sajnos van ennek a technikának egy kellemetlen következménye is, ez pedig az izomláz! Azt hiszem, nem udvariatlanság azt kívánnom, hogy érezzétek minél többször, ha ehhez a módszerhez nyúltok!

A távolság pontos kimérése ennél a technikánál is fontos!
Élménydús keszegezést kívánok mindenkinek!

Fotók: Simon Zoltán

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.