Három próba a Haldorádóval

Három próba a Haldorádóval

A címből kiderül, hogy három helyszínen próbálkoztam Haldorádó etetőanyagokkal és csalikkal. Kétszer ugyanazon a vízen, egyszer meg egy másik tavon vettem üldözőbe két feederbotommal a halakat. Hogy hol milyen etetőanyaggal és csalival sikerült szákba terelni a halakat, ez majd az élménybeszámolóban kiderül!

Az első horgászatra 2010. 06. 10-én került sor egy halasított bányatavon.
Általában mindig otthon keverem be az etetőanyagot ez a peca napján sem volt máshogy. Egyrészt azért, hogy ne a horgászatra szánt drága idő vesszen kárba, másrészt a szemcsék így jobban megszívják magukat. Elkészítés után zárható fedeles vödörbe teszem - hogy az illatok, aromák ne távozzanak el - és így viszem a vízpartra.

Az etetésnek szánt keverék a következő volt:

  • 2 kg Haldorádó Pelletes Fekete
  • 1 dl CSL Tuning Hideg vízi aroma Vörös Démon
  • 1 dl CSL Tuning Hideg vízi aroma Tenger Kincse
  • 1 doboz csemegekukorica

A 2 kg etetőanyagot kilónként 3 dl vízzel kevertem be. Ez a kiakasztott zsinórklipszes etetés miatt volt fontos, majd miután ez megtörtént, hozzákevertem a kb. 1-1 dl aromát abban bízva, hogy így hamarabb megtalálják az éppen felkínált csalit a halak.

A bekeverésre váró csalogatóanyagok

A horgászvízről:

Területe: 3,5 ha
Mélység: 8-9 m
Meder: sóderes
Part: fás, füves
A tó fő hala a ponty, de van sok amur és kárász is. A horgászhely kiválasztása úgy történt, hogy mindenképpen árnyékos helyett kerestem az erős napsütés miatt. A tógazdával egyeztetve találtuk meg az ideális helyet.

Felszereléseim:

1. Felszerelés
Bot: Spro Sensitive Carp Feeder 4,20 (legerősebb spiccel)
Orsó: Spro Incognito LCS 855
Főzsinór: Spro Carp Feeder 0,22 mm
Végszerelék: A bot kétszeres hosszának megfelelő fonott dobóelőkét kötöttem, amely 0,16 mm vastagságú Spro Fusion Powerbraid volt. Ezen csúszott a 30 grammos, gubancgátló csővel ellátott bordás etetőkosár. Ezt megütköztettem egy Carp Academy cérnaütközővel, amely 40-50 cm-re volt a kosártól. A kosár alatt egy Carp Academy gumigyöngy és egy átlagos forgó volt. A 10 cm hosszú horogelőke Nevis Technology 10-es fonott előkezsinórból készült. A horog Gamakatsu G-Carp Method Hook 4-es méretű volt.

Távolra szánt végszerelék

2. Felszerelés
Bot: Shimano Beast Master 360-as (medium spiccel)
Orsó: Spro Passion 740
Főzsinór: Spro Carp Feeder 0.20 mm
Végszerelék: 25 cm-es gubancgátló cső, megütköztetve felülről egy Carp Academy cérnaütközővel. A gubancgátló csövön egy 15 grammos csepp feederkosár, a cső alatt egy Carp Academy gumigyöngy és egy forgó, az előke 15 cm-es Spro Vision 18-as, a horog pedig 6-os méretű Gamakatsu 2260 B volt.

Közelre szánt végszerelék

A csalik:

  • Haldorádó Fekete Gyémánt Oldódó Pellet
  • Haldorádó Fűszeres hal Hybrid Pellet
  • Haldorádó Vörös Démon Finom Pontypellet
  • Haldorádó Nagy Ponty Red Tuning pellet
  • Haldorádó Kék Villám Kukorica Tuning

A horgászat során e csalikkal próbálkoztam

A horgászatot pontban 8 órakor kezdtem el és 8 percre rá már megtörtént az első, elég agresszív kapás a 360-as boton. Egy szép potyka volt, ami gilisztára kapott. Rövid mérlegelés és sebfertőtlenítés után azonnal visszanyerte szabadságát.

Első pikkelyes barátunk
Majd találkozunk, ha picit nagyobb leszel!
A búcsú pillanatai

A szerelék visszakerült a vízbe, majd a másik bottal folytattam a kiakasztott klipsszel való etetést. 15 dobást hajtottam végre.

A távolra etetésben segített a klipsz

Aromásítottam az etetőanyagot, azután erre a végszerelékre 2 db Vörös Démon Finom Pontypellet került.

Két szem vörös vajon mire lesz képes?
Ez a ponty Finom Pontypelletre csábult el

A kisebbik botra csaliként mindig élő anyagot (gilisztát, csontit) és kukoricát tettem, a nagyobbikra pedig pelletet. Egy csalit max. 15-20 percre hagytam a vízben, ha addig nem volt kapás, újratöltöttem a kosarat és újracsaliztam. A közelebbi boton szinte folyamatosan jött a hal, de nagy része kárász. A kárász nem tartozik a kedvenc halaim közé, ha lehet, inkább elkerülöm őket - ennek érdekében egy puha pellet került horogra, a VAN DEN EYNDE SOFT HOOK SUPER FISHMEAL. Ez a csali bizonyult a legjobbnak a nap folyamán, a sok ponty mellett még egy amurt is horogra csábított.

Az egyetlen rabul ejtett amur

A távolabbra bevetett boton is jelentkeztek a halak, de nem olyan sűrűn. Messze a Fűszeres hal Hydrid pellet bizonyult a legfogósabbnak, de inkább már nem a csalikat váltogattam, hanem azt a botot is közelre dobtam. Megérte váltani, mert pár perc múlva már a szák felé tereltem a pontyot. A horgászat folyamán sebfertőtlenítés után minden hal visszanyerte szabadságát. A legnagyobb, 2,58 kg-os halat 2 db RED Tuning Nagy Ponty adta. A pontyok átlagsúlya 1,75 kg volt. Az egyetlen amur VDE SOFT HOOK PELLET SUPER FISHMEAL csalira jött, és ez bizonyult a legjobb csalinak e nap folyamán.

A nap legnagyobb hala

A második horgászatra egy hasonló tavon került sor.

Az etetőanyagot e napon 2 kg Haldorádó Mézes pálinkás és a hozzá illő Mézes pálinkás aroma adta. Ezt a csalogatóanyagot is otthon kevertem be. A csalik az előző horgászaton használtakkal megegyezőek voltak. A felszerelés is hasonló, egy apró változtatásra került sor, hogy a 360-as bot végszerelékébe beiktattam egy 50 cm-es Nevis Carp Power Gum darabot. Mint általában, a kisebb bot szerelékét közelebbre, a nagyobbét távolabbra vettem be. Most egyik helyet sem ettem meg, csak annyi etetőanyag csalogatta a halakat, ami a kosárba belefért. Úgy gondoltam, hogy most úgy próbálkozom, hogy a halat keresve, közelebb vagy távolabb, de mindig más helyre dobom be a végszereléket. Azért döntöttem így, mert olyan intenzív, erős, mégis kellemes illata van az etetőanyagnak, hogy ez biztosan odacsalja a halakat, nincs szükség külön etetésre. Na de nézzük, hogy ez így lett-e vagy sem:

06:00 - Megérkezés a tóra, jegyváltás.

06:25 - Hely kiválasztása kipakolás.

06:30 - Csalizás, szerelék bevetése. Elsőként közelre gilisztával, távolra a már ezen a tavon jól bevált Haldorádó Hybrid Fűszeres hal ízesítésű pellettel próbálkoztam.

06:45 - Megérkezett az első ponty.

Most sem okozott csalódást ez a kiváló csali! Következőre ugyanezzel csaliztam - 2 db süllyedő, 1 db lebegő -, de most még távolabbra dobtam, mint az előbb. 20 perc telt el, de kapás nem volt. Haldorádó Finom pontypellet Vörös démon ízesítésűvel csaliztam sikeresen. Az eredmény egy hármas tükörponty.

07:15 - Kapás a Finom pontypelletre.

Fárasztás közben látom, hogy a másik boton is kapás van. Azzal is bevágtam. Szóltam a barátnőmnek, hogy segítsen. Odasietve ő az egyik botot, én a másikat fogtam, fárasztottuk a halakat. Mind a két horgon ponty volt. Először én kiszákoltam a halat és vissza is engedtem, aztán neki is megszákoltam. Ezek után a gilisztát egy pufival meglebegtettem, míg a másik botra 2 db Red Tuning Nagy ponty került.

07:55 - A Red Tuning pontyot hozott.

08:25 - Oldódó Fekete Gyémántra pontykapás.

08:40 - Red Tuning Nagy ponty és Fűszeres hal Hybrid pelletre pontykapás, és közvetlenül ezután a meglebegtettet gilisztán is kapás! Megint ketten fárasztottuk a halakat. A gilisztára most egy afrikai harcsa éhezett meg.

A ponty és az afrikai harcsa „barátkozik”
Pontylány és harcsafiú

09:25 - Érdekes meglepetés: a lebegtetett gilisztára amur érkezett.

4,05 kg-os amur lebegtetett gilisztára

09:40 - Megérkezet a nap utolsó hala, egy szép tokhal.

A horgászat végére egy tok

10:10 - Pakolás, irány haza.

Ez a horgászat nem tartott sokáig, de annál eredményesebb és kellemesebb volt. Rövid 4 óra alatt a Mézes pálinkás etetőanyagnak köszönhetően egy szép délelőttben volt részem. Ezért megérte eljönni még ilyen kevés időre is!

A harmadik horgászatra ugyanazon a tavon került sor, ahol legelőször próbálkoztam. Nem sokat, de változtattam: próbáltam eredményesebben pecázni. Etetőanyagként ezúttal a Haldorádó Pelletes Fekete és a Haldorádó Mézes pálinkás csalogató anyagból kevertem be egy-egy kilót, de nem külön-külön, hanem egyben, aroma nélkül. Kíváncsi voltam, ha ez a két eltérő kaja külön-külön jól bevált és eredményes, akkor együtt mire képes. A Pelletes Fekete egy halas, a Mézes pálinkás meg egy édes jellegű etetőanyag, de engem érdekelt, hogy keverékük hogyan hat a halak kapókedvére.

Erre a horgászatra sem jutott sajnos sok idő, de nagy reményekkel dobtam be a végszereléket, ami ugyanaz volt, mint amit az előző horgászat során használtam. Kezdésnek egy Red Tuning Nagy ponty pelletet és egy szem Kék Villám kukoricát fűztem a hajszálelőkére. 12 perc elteltével már érkezett is egy amur.

Kezdésnek nem rossz!

Következőnek újra erre a csalira jött a halacska, de ez most egy ponty volt.

A pellet + kukorica jó párosításnak bizonyult
A pellet + kukorica megint sikert hozott

A nap folyamán szépen fogtam a szebbnél szebb pontyokat - bebizonyította fogósságát a Haldorádó termékcsalád egy része. Már várom, hogy a többi Haldorádó terméket is kipróbáljam és megtapasztaljam, mire képesek.

Még ebből a szerény pelletkészletből is nagyon sok csalikombinációt tudtam összeállítani és kipróbálni. A legtöbb sikeresen be is bizonyította, hogy igen szeretik a halak ezeket a finomságokat!

Kun Balázs (dever3)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.