Két délután Lentiben, a Sárberki Horgásztavon

Két délután Lentiben, a Sárberki Horgásztavon

Sziasztok! Járfás Dávidnak hívnak és régóta terveztem már, hogy cikkeket írok az oldalra, hogy megoszthassam élményeimet és tapasztalataimat Veletek. Amikor csak lehet, feederbotokkal veszem üldözőbe a halakat. Az első írásomban egy olyan horgászatról olvashattok, amit nagy izgalommal vártam, de mégsem alakult a tervek szerint, illetve bemutatom a Sárberki Horgásztavat is, ami egyik kedvenc helyem, ha intenzíven telepített vízről van szó.

Már akkor sokat gondolkodtam azon, hogyan fogom felépíteni a horgászatomat, amikor szállást foglaltunk Lentibe, a Sárberki tóra, augusztus 10-11-ig. Reménykedtem a szép időben, a jó fogásokban és abban, hogy horogra akad majd egy nagyobb méretű hal is. Az indulás előtti napokban többször megnéztem, milyen időt jósolnak, és sajnos bekövetkezett a legrosszabb. Eső, viharos szél és persze front, front hátán. Annyiban volt szerencsés a helyzet, hogy mindezt az esti órákra mondták. 10-én, délelőtt érkeztünk a tóra Édesanyámmal és egy kedves barátommal, Balázzsal. Ekkor még sütött a nap, meleg volt, csak néha-néha borult be egy kicsit. Nyugodtan ki tudtunk pakolni, majd körülnéztem ezen a csodálatos tavon. Időközben meglátogatott minket Brúnó, a tó egyik kutyusa.

A tó partján, ilyen faházakban kapnak szállást az ide látogatók…
… melyekhez külön stég is tartozik
Gyönyörű, rendben tartott környezetben horgászhattunk
Brúnó is nehezen viselte a meleget

A tó története egészen a hetvenes évekig nyúlik vissza. A város és a környékbeli falvak horgászai már az akkor folyó kavicsbányászat alatt elkezdték a víz telepítését és horgászatát, ezenkívül természetes módon, a Kerka áradásával is kerültek ide halak. A tó egészen a 2002. év elejéig horgászati szempontból „vadvízként” működött. Az erősen feltörő forrásoknak köszönhetően állandó, bő, átfolyó vízhozam, a jelentős, helyenként 4-6 méteres vízmélység és a nagyon jó vízminőség lehetővé tette az intenzív haltelepítést. A 6 hektárnyi vízterület 3 részből áll. A legnagyobb, ahol horgásztunk, mintegy 4 hektár (a két kisebb, úgynevezett „Rekord-tó”). Itt a mederfenék keményebb, a legtöbb helyen kavicsos, akadók csak a partközeli részeken vannak. Szép számban fordulnak elő itt pontyok, s többször akad horogra amur is. A fehérhalak állománya szintén jelentős, dévérkeszeg, vörösszárnyú, bodorka, ezüstkárász, aranykárász és compó egyaránt található a tóban. Ragadozóhalak közül süllőt, csukát és harcsát is telepítettek. Gyakoriak a 2 kg körüli pontyok, szerencsésebb napokon többet is lehet fogni belőlük, illetve régi telepítéseknek köszönhetően 10 kg feletti példányokkal is találkozhatunk, de ezeket megfogni már korántsem egyszerű feladat, ezért sokan választják inkább a „Rekord-tavakat”, ahová nagy számban telepítenek 5 és 15 kg közötti pontyokat.

A faház előtti stég bal oldala…
… és jobb oldala is ideális horgászhelynek tűnt

Lentiben már horgásztam párszor, így a taktikám a következő volt: egyik bottal alapozó etetés, majd horgászat, a másik bottal kereső horgászat. Háromféle keveréket vittem magammal, valamint ezek elkészítéséhez kétféle „aromát” használtam. A Sárberki-tavon az ananászos adalékok általában különösen jól működnek, a nyári időszakban pedig ritkán hagyom otthon a fokhagymás csalikat. Készítettem egy keveréket alapozó etetéshez, valamint egy ehhez hasonló pontyozót, amivel később az etetésen horgásztam. A kereső horgászathoz egy jól bevált method kaját kevertem, ami sokszor bizonyított már az ilyen típusú tavakon, tavasz végétől egészen ősz elejéig. A célhalak természetesen pontyok voltak, főként az átlagos méretűek, de reménykedtem abban, hogy nagyobb potyka, illetve amur is horogra akad.

A horgászat előtti nap kevertem be az etetőanyagokat szénsavmentes ásványvízzel

A 3 etetőanyag összetevői és elkészítésük:
Alapozó keverék:
0,5 zacskó Haldorádó FermentX - Tejsavas Betainos

 • 500 g pörkölt etetőanyag (saját készítésű)
 • 200 g kukoricacsíra pellet őrlemény
 • 100 g kukoricacsíra pellet
 • 100 g tökmag pellet
 • 100 g halibut pellet
 • egy evőkanál fokhagymakrém
 • 50 ml CSL likőr
 • kevés só
 

Az első három alapanyagot jól összekevertem. Ezután a vízhez adtam az „aromákat” és a sót, miután egyenletes lett, bekevertem vele a kaját. Egy kis idő múlva pótoltam a vizet, beállítottam a megfelelő tapadást és nem maradhatott el a rostán való áttörés sem. Ezután már csak a kukoricacsíra pelletet, tökmag pelletet és halibut pelletet adtam hozzá.

Pontyozó keverék:

 • 0,5 zacskó Haldorádó FermentX - Tejsavas Betainos
 • 500 g pörkölt etetőanyag (saját készítésű)
 • 200 g tökmag pellet, darálva
 • 50 ml CSL likőr
 • egy evőkanál fokhagymakrém
 • kevés só
 

Method keverék:

 • 0,5 zacskó Haldorádó FermentX - Tejsavas Ananász
 • 400 g halibut pellet őrlemény
 • 400 g tökmag pellet, darálva
 • 50 ml Haldorádó Carp Syrup - Édes Ananász
 • kevés só
 

Ennél a két etetőanyagnál hasonlóképpen jártam el, csak annyi volt a különbség, hogy a rostán fennmaradt magokat nem raktam vissza. A gyorsabb oldódás volt a cél. Ezeken kívül fokhagymás főtt kukoricát (a kukoricát rövid áztatás után fél óráig főztem, leszűrtem, ásványvízzel feltöltöttem, fokhagyma granulátumot és egy kevés sót adtam hozzá) és lucerna pelletet vittem még magammal. A főtt kukoricából raktam az alapozó keverékhez, majd a horgászhely elfoglalása után, kiakasztott zsinórklipszes technikával jutattam be a mennyiség felét. Eközben bedobtam a method szereléket is. Az etetést nem túl messze, kb. 30 méterre alakítottam ki, így a hosszabb bottal az etetést túldobva kezdődött meg a kereső horgászat. A jobbra lévő stégen nem volt aznap senki, ezért nagyobb területem pecázhattam.

Az etetőanyagok bekevert állapotban
Etetés és kereső horgászat, ez a taktika gyakran beválik

Felszerelésem a következőkből állt:
1.

 • Bot: Spro Special Pellet Feeder 360H - by Döme Gábor
 • Orsó: Nevis Vanity XS 4000, dupla hajtókarral szerelve
 • Zsinór: Nevis Navy Feeder 22-es, 15-ös Energo Team Power Braid Teflon dobóelőkével
 

2.

 • Bot: Delphin Magma Heavy Feeder 390
 • Orsó: Nevis Envy Feeder 60
 • Zsinór: Nevis Navy Feeder 0,20-as, 0,15-ös Energo Team Power Braid Teflon dobóelőkével
(A végszerelékekről a következőkben lesz szó!)

 

Egyik kedvencem a Spro Special Pellet Feeder, ami nem véletlen, hiszen nagyszerű bot, ötletes megoldásokkal!
Zsinórjelölő filc segítségével könnyen tudtam az etetésen horgászni

Először egy kisebb méretű, Oldódó Fluo Lebegő - Édes Ananász Pellettel csaliztam, amit előző nap Carp Syrup aromába tettem, így nemcsak aromásabb, hanem figyelemfelkeltőbb is lett! Ezt a csalit próbáltam már korábban ezen a tavon, nagyon szerették a halak, többnyire pontyokat és kárászokat fogtam vele. Annak ellenére, hogy újra ezt használtam, ezúttal nem kapott rá semmi! Biztos voltam abban, hogy a method kajával sem lehet gond, mivel a nyári időszakban a tejsavas-halas jellegű keverékek szinte mindig adnak halat. „Lehet, hogy rossz helyre dobtam?” Ismét feltettem az ananászos pelletet és távolabbra horgásztam. Az etetésre szórtam még némi kukoricát és lucerna pelletet egy Spomb segítségével, majd egy fokhagymás SpéciCornnal csaliztam, és ment is a vízbe a cucc.

Kapásra várva. Vajon, melyiket húzza el a hal?

Mindkét botom a helyén volt, de a spiccek nem görbültek. Balázs spiccbottal horgászott a mellettünk lévő akadó előtt, másik botjával az etetésem bal oldalához dobott, ahol fogott egy pontyot, de utána szintén semmi. Picit aggasztó volt a helyzet! Tőlünk balra is csak akkor csipogtak a kapásjelzők, amikor a swingereket állították be. Ezután már sejtettem, hogy nem lesz egyszerű a peca, minden egyes halért meg kell majd dolgozni! Úgy gondoltam, itt az ideje csalit váltani: a pellet helyett gumikukorica került a csalitüskére.

Method szerelékem, csalizás előtt. Egyszerű, de hatékony! A kosár felett egy ütköző, alatta Guru Speed Bead gyorskapocs, 13-as Power Pro fonott előke, 10-es Guru QM1 horog és egy szem SpéciCorn, 7 mm-es csalitüskén

„Ha erre nem lesz kapásom, akkor másra sem!”, gondoltam magamban bedobás előtt. Picit messzebbre juttattam be a végszereléket, hátha ott jobbak az esélyek. A kosár leért a fenékre, megfeszítettem a zsinórt és bekapcsoltam a nyeletőféket. 10 perc sem telt el, és már görbült is a spicc! „Megvan az első hal!” Ami, igaz, nem volt nagy, de szépen küzdött. Szákolás után végre kezembe vehettem a pontyocskát.

2 kg körüli ponty, az átlagos méretűek közül. A kapástalan időszak után azért mosolyt csalt az arcomra!

Nem tétováztam, ment is vissza a SpéciCorn! Szintén nagyobb távolságba és enyhén jobbra dobtam. Kb. fél óra múlva ismét egy 2 kg körüli ponty pihent a matracon. Újabb bedobás, de egy kis időre ismét elcsendesedett a víz. Az etetésen azóta sem volt halam. Türelmesen vártam és annak ellenére, hogy nem nagyon ettek a halak, elégedett voltam. Természetesen nem az pontyok kapókedvével, hanem a Long Cast Method Feeder kosárral, amit először vetettem be, 35 g-os, L-es méretben és rögön jól működött. Egyszerű és tökéletes!

A második ponty method szerelékkel
Késő délután ismét kapásom volt: egy 2 kg alatti potyka jött ananászos SpéciCornra
Először próbáltam ki a Guru QM1 szakáll nélküli horgot, ami rendre szépen akadt

Úgy látszott, nem volt értelmetlen távolabbra dobni, ezért ismételtem megsuhintottam a feedert! Repítette is a szereléket, jó messzire. „Nagyobb távolság, nagyobb ponty?” Percek múlva erőteljes kapás, és megkezdődött a harc! A nap legnagyobb hala küzdött a horgon, ami igaz, nem volt kapitális méretű, de 3,5 kg körüli súlyával azért kitűnt az átlagból. Fárasztása közben az etetésről is jött végre kapás fokhagymás SpéciCornra. Balázzsal közösen fárasztottunk, Édesanyám pedig segített a szákolásnál.

Nagyon szépek és egészségesek Lentiben a halak. A felső ponty láthatóan táplálkozott az etetésen: lucerna vagy tökmag pelletet ürített a matracra

Örültem a nagyobb pontynak, de örömöm sajnos nem tartott sokáig! Beborult és elkezdett fújni a szél, mi meg pakolni kezdtünk. A cuccok nagy része már a faházban volt, amikor az etetésről újabb hal érkezett. Gyorsan szákba tereltük a szokásos, 2 kg körüli pontyot. Miután visszanyerte a szabadságát, egyre erősödött a szél, és elkezdett esni az eső. Pont be tudtunk pakolni mindent, majd a faházból néztük végig, mit művel a rettenetes idő. Régen volt már ilyen ronda vihar! Éjszakai horgászatot nem terveztem, de nem is lett volna belőle semmi. Amikor a szél elcsendesedett, végre el tudtam aludni azt remélve, holnap reggelre megjavul az idő. Sajnos nem így lett. Hűvös reggel fogadott és továbbra is igen lógott az eső lába! Vártam egy keveset, gondoltam, meglátjuk, mi lesz, közben Brúnó ismét csatlakozott hozzánk. Nem mutatott különösebb érdeklődést a horgászat iránt, szívesebben aludt és evett. Én eközben ellenőriztem a botokat és ahol kellett, új szerelékeket kötöttem.

A vihar nem kímélte a kemény akácfákat sem…
… és többfelé is hatalmas károkat okozott

Lassacskán végre kiderült az ég, és kezdődhetett a horgászat második napja. A másik faházba is megérkeztek közben, elfoglalták helyüket a jobb oldali stégen. Beszélgettem egy keveset a horgásztárssal, aki egy hete 7 kg körüli pontyot fogott ezen a részen. Fontos információkat osztott meg velem. A fokhagymás csali pár napja még nem adott halat (tegnap azért volt rá kapásom, bíztam benne, hogy ez nem változik). Említette, hogy ő is messzebb dobva fogta jobban a halakat. Sok sikert kívántam neki és folytattam a pecát. Etettem még a tegnapi helyre, hátha az éjjel odagyűltek a halak. Közben bedobtam a method szereléket, ezúttal egyenesen, szintén jó messzire. Kapásnak semmi jele! „Lehet, hogy közelebb húzódtak a halak?!” Hogy ezt kiderítsem, dobtam egy rövidebbet, s lám, fél óra múlva kapásom lett… Aztán sajnos a hal leakadt! Ugyanazzal a horoggal és ugyanazzal a csalival próbálkoztam, mint tegnap, ezért nem értettem. Ezután még háromszor jártam így! Fél kettő körül végre megtört a jég, jött egy átlagos méretű ponty ananászos gumikukoricára. Szerencsére ez már nem akadt le, ráadásul közben jó idő is lett.

A szákolás előtti pillanatok mindig izgalmasak
Nem egy kapitális ponty, de szép színekben pompázik
Használjunk matracot és sebfertőtlenítőt! Vigyázzunk a halakra!

Egy óra múlva ismét volt egy jelentkező, majd rá negyedórára egy másik. Ponty volt mindkettő, valamivel kisebbek voltak, mint 2 kg, és szintén method szerelékkel fogtam őket. Az etetésről is volt kapás, de nem lett meg a hal. Gyorsan vissza is dobtam oda, és szerencsére később javult a tendencia, mert percek múlva elhúzta egy bajszos a fokhagymás SpéciCornt! A 25 g-os Pellet Feeder kosárból gyorsan oldódott az etetőanyag, a mikro szakállas, 10-es méretű Korum Xpert Specimen horog pedig hibátlanul akadt, így rövidesen fogtam két tükörpontyot egymás után az etetésről.

A szokásos méret az etetésről, egy szép tükrös
Fényképezés után kíméletesen visszaengedtük a halakat

Nagyobb pontyot még nem fogtam a két délután alatt, de kisebbekből azért legalább jöttek. Felfűztem két szem fokhagymás kemény kukoricát egy lebegtető szivaccsal, nagyobb horoggal, hátha szelektál majd. Kevésbé határozott kapással jelentkezett is egy újabb tükrös az etetésről erre, ami valamivel nagyobb volt, mint 2 kg. A method módszerrel szintén szerettem volna nagyobb halat fogni, ennek érdekében ennél SpéciTiger - FementX csalira váltottam, ami sokszor okozott már kellemes meglepetéseket, de most sajnos nem volt rá jelentkező.

Nagyobb méretű, kikönnyített csalikkal próbáltam szelektálni
Kíváncsian vártam, vajon horogra akad nagyobb hal?

Be kellett látnom, hogy a nagyobb méretű csalikkal nem megyek sokra. Az egyszerű, de hatékony ízesített kemény kukoricák sem hoztak átütő sikert, amiket az etetésen kínáltam fel a halaknak. A halibut pellet szintén érintetlen maradt. Hosszabb csend után úgy döntöttem, ismét SpéciCorn csalira váltok.

Próbálkoztam, amivel csak lehetett. A Top Method Soft Pellet - Black Squid, csontkukaccal igen fogós, ritkán maradt érintetlen!
A magammal vitt csalik közül végül hárommal fogtam halat

Este 7 után húzta el a következő ponty az ananászos SpéciCornt. Nem volt nagy, úgy 1,5 kg lehetett. Ez volt az egyetlen tükörponty, amit method szerelékkel fogtam. Az etetésről is jött ezután egy újabb tükrös. A nap utolsó halát szintén method módszerrel fogtam. Balázs, aki több év kihagyás után újra elkezdte a horgászatot, kisebb halakat és 5 pontyot fogott a két délután alatt. Sajnos nem tudtunk annyit horgászni, amennyit szerettünk volna, etetőanyagból is maradt, de úgy gondolom, nem volt rossz ez a két délután. Az időjárás jól megtréfált minket, ezért minden trükköt be kellett vetni! A SpéciCorn segítségével sikerült a legtöbb halat fogni, egyértelműen ez volt a favorit minkét nap. A horgászat során 15 pontyot fogtam, 9-et ananászossal, 5-öt fokhagymással, ezeken kívül a fokhagymás kemény kukoricám adott egy halat. 2 kg-os súllyal számolva, összesen 30 kg pontyot fogtam, ami átlagosnak mondható ezen a tavon. Balázs régebben csak úszózott, ezért sokat segítettem neki, mivel most kipróbálta a feederbotokat is. Lehet, hogy őt is megfertőzi majd ez a remek módszer?

Remélem, sok közös horgászatban lesz majd részünk!
Gyönyörű naplemente a Sárberki tavon

Elhatároztam, hogy visszatérek még ide egy sikeresebb horgászat reményében és megpróbálok majd egy nagyobb halat fogni ebből a csodálatos tóból. Szeretném megköszönni a segítséget Édesanyámnak és Balázsnak, akik nélkül nem tudtam volna megírni a cikket! Néhány fotón látszik, hogy átalakított kosarakkal horgásztam. A következő írásaimban különböző etetőkosár-módosítási praktikákat mutatok majd be és még sok minden mást!

Írta: Járfás Dávid
Fotók: Vidovics Balázs, Járfás Dávid

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.