Nyári horgászat a Sárberki-tavon – 2. rész

Nyári horgászat a Sárberki-tavon – 2. rész

A túra első napja sajnos nem sikerült valami jól. Úgy tűnt, hogy a következő is hasonlóan alakul, de sosem lehet tudni előre, mikor görbül majd a feederbot spicce! Talán ezért is olyan jó a horgászat. Vajon miként alakult a második nap? A továbbiakból kiderül!

Reggel kipihenten ébredtem és nemsokára újra elfoglaltam helyemet a stégen. Az előző napi etetésen láttam néhány halra utaló jelet, ezek leginkább túrások voltak. Mielőtt bedobtam volna a szereléket, lőttem oda néhány gombócot csúzlival. A jól bevált ananászos method kajából és a pontyos magmixből gyúrtam össze a csalogatóanyagot.

Reggel újra etetéssel kezdtem, bízva abban, hogy sikerül horogra csalni néhány pontyot
A kereső horgászat az előző nap is adott halat. Egy chilis-tintahalas SpéciCorn került a csalitüskére, majd megtöltöttem a kosarat, és ment a vízbe

Az etetésen továbbra is láttam a túrásokat, de nagyon úgy tűnt, hogy nem az én csalim keltette fel a halak érdeklődését. A kereső horgászat során kipróbáltam saját etetőanyagomat is, egyelőre sikertelenül. Nem voltam boldog, pedig sokat dolgoztam a keveréken. A Brutal Liver azonban ismét bizonyított, mindössze néhány perc telt el a bedobás után, és megérkezett az első ponty.

A Brutal Liver etetőanyag és a chilis-tintahalas SpéciCorn tökéletes párosítás
Szép színekben pompázott a pontyocska, de bíztam benne, hogy sikerül majd szelektálni a nagyobb halakat

Csatlakozott hozzám Balázs barátom, készítettünk néhány képet, és már úszott is tovább a potyka. Nem sokkal ezután már négy szerelék várta a halakat. Várta is, legalább egy órán keresztül. Mintha csak tegnap lett volna! Mozdulatlan spiccek és sehol egy csipogás, de nem csüggedtünk, türelmesen vártuk, miként alakul a délelőtt. Egyszer csak megszólalt az egyik kapásjelző, emelkedett a swinger, majd nemsokára a matracon pihent egy szép tükrös.

Balázs fokhagymás gumikukoricával csalizott

Az ananászos SpéciCorn helyett feltettem én is egy fokhagymásat, majd célba vettem az etetést. Semmi! Balázs pedig pontyot fogott a fokhagymás csalival… Ki érti ezt? Eltelt némi idő, majd újradobtam és hamarosan rezdült a spicc! Nem védekezett túlzottan a hal, de végre volt jelentkező az etetésről.

Egy szép dévérkeszeget fogtam, amit persze nem bántam

A keszeg visszaengedése után eszembe jutott, hogy csontkukacot is pakoltam. Ha nagyon finnyásak az itteni pontyok, egy jó etetőanyaggal és az izgő-mozgó csontival jobb eséllyel lehet őket horogra csalni. Úgy döntöttem, hogy az etetésen az ananászos kaja helyett a halas keverékemet használom. Lecseréltem a horogelőkét is. A 8-as méretű Gamakatsu LS-3310F horogra öt szem csontit tűztem. Kedvelem ezt a típust, mert egy kiváló pontyos horog. Ezenkívül 10-es Korum Xpert Specimen és Guru QM1 horgokat használtam. Ha nagyobb csalit kínáltam fel, Hayabusa horgot kötöttem vékony fonott zsinórra, szintén 10-es méretben.

Felszereléseim egy darabig a bottartón várták a halakat
A kapástalan időszakban mindig készítek néhány fényképet
A madarak legalább ettek, a stégre potyogott etetőanyag szemcséket csipegették
Egy újabb keszeg végül elhúzta a csontit. Hogy fért ekkora csali a szájába?!

Ez etetés szélén gyakran lehet számítani nagyobb halakra, de úgy tűnt, hogy a keszegek szedegetik a magmixet. Nem adtam fel! Ha ponty is van az etetésen, akkor egy halas kaja fel kell, hogy keltse az érdeklődését, a csonti pedig az egyik legfogósabb csali – ha a gumikukoricák és pelletek nem működnek, általában ezt használom. Újradobtam tehát, és már nem változtattam sem az etetőanyagon, sem a csalin.

Működött! Végre egy nagyobb ponty! Az etetés lassan „beérett”, és a halas keverék sem okozott csalódást
Kedvenc csalijaim mellé szinte mindig teszek egy doboz csontit
Ekkora farokkal már lehet lapátolni! Nagyot küzdött ez a bányatavi potyka…
… majd néhány fotó után visszanyerte szabadságát

Keverékemet kifejezetten pontyos horgászatra fejlesztettem ki. A Japán Krill adalék csak tovább növelte fogósságát! Hamarosan újra fárasztottam és boldog voltam, hogy munkám eredményesnek bizonyult. Az átlagos méretű halak helyett darabosabb példányok jöttek, ennek különösen örültem.

Akcióban a Special Pellet Feeder bot és a Pearl Carp 5000 orsó
Egy újabb ponty ez etetésről

A halas és a fűszeres ízek adták a halat, az ananászos változat, ami egyébként rendkívül fogós, sajnos nem működött a horgászat során. Véleményem szerint érdemes legalább kétféle etetőanyagot vinni egy ilyen típusú tóra, mert az egyik biztosan jobban felkelti a majd a halak érdeklődését. Egy kiváló minőségű keverékből pedig nem kell sokat használni, egy napra mindössze fél zacskó is elég lehet.

A BlendeX Pop Up egy igazán különleges csali, a pontyhorgászok nagy kedvence
Így a legfogósabb! Ha a horog hegye karcolja a mederfeneket, a hal könnyedén felszippantja a csalival együtt
Ennek bizonyítéka ez a hibátlan ponty: percek múlva, botgörbítős kapással húzta el a rózsaszín-fekete golyót

A BlendeX Pop Upból egy 12 mm-est tűztem fel a 10 mm-es csali tüskére, természetesen a Brutal Liver etetőanyaggal párosítva. Volt rá még egy kapásom, de nem sokkal szákolás előtt leakadt a hal. Nem egy kellemes érzés, de benne van a pakliban.

Balázs fogta ezt a hosszúkás pontyot
Szegénnyel elég csúnyán elbántak! Mi leginkább kisméretű horgokat használtunk, ez a képen is jól látszik. A nagy horog csúnya sebeket okoz, sajnos gyakran látni ehhez hasonló sérüléseket a halak száján
Nem szabad otthon felejteni a fertőtlenítőt sem!
Egy újabb ponty fárasztásával folytattam a horgászatot
Ő is az etetésről érkezett…
… majd boldogan úszott tovább
Sokan látogatnak ide, főként a nyári időszakban

A délután folyamán újra elcsendesedett a víz. Többen is érkeztek a tóra, hogy pihenéssel és horgászattal töltsék a hétvégét. A spicceken csak apró pöccintéseket láttam, majd nem mozdultak. Ha ezt tapasztalom, mindig kisebb csalira váltok. A csali színét szintén érdemes megváltoztatni, ha kevésbé kapnak a halak. A narancssárga SpéciCorn helyett egy pirosat tűztem fel, természetesen a jól bevált, chilis-tintahalas ízben. Ez a minimális változtatás hatalmas kapást eredményezett!

Fáradtan, de boldogan! A közel 6,5 kg-os gyönyörű ponty többször is menekülni próbált, amikor meglátta a szákot
Nem könnyű becsapni ezeket a tapasztalt, bányatavi halakat!
Hatalmas élmény volt a fárasztása
Remélem, még találkozunk!

A potyka visszaengedése után nagyon elégedett voltam, hiszen sikerült egy öt kiló feletti példányt fognom feederbottal a négyhektáros tóból, ráadásul egy kevésbé sikeres napon. A mellettünk horgászó profi bojlis pecások délutánja kapás nélkül telt. Lehet, hogy a legdrágább csalikkal és felszerelésekkel horgásztak, de én úgy gondolom, hogy a siker az apró részletekben rejlik. A Brutal Liver valóban brutális, kiváló keverék és tökéletesen működött! A SpéciAddivite termékcsalád szintén remekül teljesített. Elégedetten tapasztaltam, hogy a „Method verseny” etetőanyagom is jól adta a pontyokat. Tanulságos horgászat volt!

A nap utolsó hala. A tóban nagyon szép kárászok élnek
Horgászatunk nemsokára véget ért, estefelé megérkezett az eső
Indulás előtt nem maradhatott el a közös fotó!

Kedves számomra ez a hely, egyszer talán kipróbálom majd a rekord tavak egyikét. Ezúttal is szeretném megköszönni a segítséget Balázs barátomnak és természetesen Édesanyámnak, aki nem horgászik, mégis elkísért minket és finomakat főzött. Nagyon jól éreztük magunkat, nyugodt szívvel ajánlom ezt a tavak mindenkinek!

Fotók: Vidovics Balázs, Járfás Dávid

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.